© PXimport

Review: Libratone Zipp

Smartphone & tablet

Geplaatst: 13 juni 2013 - 04:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Jeroen de Jager

Luidsprekers zonder draadjes, zo hebben we ze het liefst. Vaak is de connectiviteit en de geluidskwaliteit van draadloze luidsprekers een ‘aandachtspunt’. Libratone claimt met de Zipp een goede oplossing te hebben gevonden.

De Zipp ziet eruit als een stevige ronde koker met een wollen hoesje. Zo op het eerste gezicht verwacht je niet dat het een luidspreker is. De draadloze verbindingsmogelijkheden zijn prima. Je kan er direct verbinding mee maken via wifi en de Zipp ondersteunt Airplay of PlayDirect voor iOS-apparaten, en DLNA voor Windows- en Android-apparatuur. Bedraad aansluiten kan ook via een usb-kabel of een 3,5 mm analoge connector.

© PXimport

De hoezen zijn in vele kleuren te verkrijgen.

Vrij compleet dus en het enige wat je eventueel kan missen op de Zipp is bluetooth, dat bij veel andere draadloze luidsprekers juist de enige draadloze verbindingsmogelijkheid is. De ingebouwde oplaadbare batterij moet goed zijn voor vier uur (draadloos) tot acht uur (bedraad) luisterplezier.

Voor de Zipp zijn verschillende kleuren wollen hoezen beschikbaar, die de kleur van het apparaat bepalen. Volgens Libratone gaat het om fijne wol uit Italië. Klinkt sjiek, maar voor een gebruiksvoorwerp is het niet handig. De verschillende hoezen van ons testmodel zaten al vol stofjes en pluisjes wat de Zipp een gebruikt en smoezelig uiterlijk gaf. Standaard zit er bij aanschaf vanuit de Apple Store één hoes bij (grijs of rood), voor 50 euro extra kan je kiezen uit hippere kleuren en krijg je drie hoezen bij een Zipp. Je kan later ook losse hoezen kopen, dan betaal je 50 euro per hoes.

Praktijk

De Zipp is in de praktijk erg gebruikersvriendelijk. Een directe verbinding is via PlayDirect in een mum van tijd opgezet en werkt daarna feilloos. Staat al je muziek op je apparaat, dan is deze directe verbinding voldoende. Je kan met PlayDirect overigens niet tegelijkertijd de wifi-verbinding gebruiken om bijvoorbeeld te internetten, dus dit is meer iets voor onderweg. Wil je online muziekbronnen gebruiken of tegelijkertijd via wifi internetten, dan moet je AirPlay gebruiken. De Zipp is dan onderdeel van je thuisnetwerk en bereikbaar voor alle Apple-apparatuur die AirPlay ondersteunt.

De geluidskwaliteit is verrassend goed voor het relatief kleine volume. Het geluid is lekker helder en fris en hij geeft een vrij aardige laagweergave. Door de slimme plaatsing van de speakers wordt het geluid mooi rondom geprojecteerd en komt het geluid voor je gevoel van meerdere kanten.

Conclusie

De Zipp doet wat Libratone belooft. De gebruikersvriendelijkheid en geluidskwaliteit staan op hoog niveau. De prijs is fors, maar niet ongebruikelijk in dit segment. Er zou wat bespaard kunnen worden door niet te kiezen voor fancy wollen hoesjes die in onze ogen weinig toegevoegde waarde hebben.

Libratone Zipp

Prijs Vanaf € 404,95

Invoer AirPlay, PlayDirect, DLNA, usb-audio, 3,5mm-geluidsingang

Afmetingen 26 x 12,2 x 12,2 cm (h x b x d)

Gewicht 1,8 kg

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Handzaam

Eenvoudig te configureren

Minpunten

Prijzig

Hoes trekt stof aan

SCORE 8/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000