Review iPad Pro (2024) - Voor wie is deze iPad bedoeld?

Review iPad Pro (2024) - Voor wie is deze iPad bedoeld?

Geplaatst: 21 mei 2024 - 08:01

Aangepast: 22 mei 2024 - 11:47

Bastiaan Vroegop

De nieuwe iPad Air is het dunste product met een scherm dat Apple ooit heeft gemaakt. Ook is deze tablet uitgerust met de nieuwste chip van het bedrijf. Maar wie heeft er baat bij dat flinterdunne design en al die processorkracht? Je leest het in deze review van de iPad Pro (2024).

8,9

Pluspunten

Heel dun

Krachtige processor

Waanzinnig mooi oled-scherm

Minpunten

Al die extra kracht voor weinig mensen nuttig

Niet de goedkoopste tablet

Conclusie

Op alle fronten een verbeterde tablet. De nieuwe processor is voor sommigen overkill, maar wie bereid is flink te betalen haalt wel een van de beste tablets ooit gemaakt in huis....
Lees meer

Wat valt er nog te verbeteren aan het ontwerp van een tablet? Gadgets zijn simpelweg platte apparaten met een glazen scherm erop. Toen Apple zei dat de iPad Pro een compleet redesign had gekregen, kwam dat neer op één ding: hij is veel dunner dan voorgaande iPads.

De 11-inch iPad Pro is nu 5,3 millimeter dik, terwijl de 13-inch tablet een dunne 5,1 millimeter is – bij de grotere tablet kunnen onderdelen over een groter oppervlak worden verspreid. Het door ons geteste 11-inch model weegt 444 gram, ongeveer het gewicht van twee iPhone 15 Pro Max-telefoons.

Dit maakt de tablet buitengewoon handzaam in gebruik. Je houdt hem zonder inspanning langere tijd met één hand omhoog, of kunt hem zelfs tussen twee vingers optillen. Het voelt als het gewicht van een dik vakantietijdschrift. Een bijzondere ontwikkeling sinds de eerste iPad, die dubbel zo dik en 50 procent zwaarder was.

Het is opvallend dat de iPad Pro nu de dunste iPad is die Apple verkoopt. Die eer ging vroeger naar de iPad Air, die daarom die naam kreeg. De Air is nu echter iets dikker, maar heeft nog steeds dezelfde naamgeving.

Eindelijk oled in een iPad Pro

Waar de vorige iPad Pro een miniled gebruikte, heeft Apple ditmaal gekozen voor oled, een displaytechnologie waarbij elke pixel individueel verlicht wordt. Dit zorgt voor oneindig diepe zwartniveaus en hogere contrasten. Het scherm ziet er in onze tests prachtig uit, zowel binnenshuis als buiten in de felle zon.

Dat laatste is noemenswaardig, want oled staat bekend om zijn lagere helderheid. Apple stelde dat het lange tijd onmogelijk was een oled-scherm ter grootte van een iPad te maken met een hoge, uniforme helderheid. Bij de iPad Pro is dit opgelost door gebruik te maken van tandem-oled, waarbij twee oled-schermen boven op elkaar worden gestapeld. Hierdoor wordt een hogere helderheid bereikt zonder ongewenste variaties in lichtintensiteit.

Apple claimt de eerste te zijn die tandem-oled gebruikt. Hoewel sommige autofabrikanten het al in hun dashboards hebben geïntegreerd, is de iPad Pro het eerste zelfstandige consumentenproduct met deze technologie. Na enkele dagen met de iPad Pro hopen we dat anderen snel dit voorbeeld volgen.

Review iPad Pro (2024) - Voor wie is deze iPad bedoeld?-J0kc6gP_QaSgEJnybwshFg

© Apple

De krachtigste Apple-tablet ooit

Apples MacBooks maken net gebruik van de M3-chips, die gezien werden als de krachtigste processoren die het bedrijf produceert. Het was logisch geweest als de nieuwe iPad Pro diezelfde chip zou gebruiken, maar in plaats daarvan heeft Apple gekozen voor de nieuw ontwikkelde M4-processor.

Dit maakt de iPad Pro ongeveer een kwart sneller dan laptops met de M3-chip, hoewel de M3 Pro en M3 Max zich prima staande houden tegen Apple's nieuwe siliconen. Wie de snelste Apple-computer met een basisprocessor wil, moet ditmaal bij de iPad Pro in plaats van de MacBook zijn.

Voor wie is de M4?

De vraag is wie er baat heeft bij al die extra rekenkracht. Ja, het zorgt ervoor dat apps beter presteren, maar alledaagse iPad-apps waren ook al razendsnel op de M2-chip in de oude Pro, dezelfde chip die je nu in de nieuwe iPad Air vindt. Wie vooral wil browsen, tekenen en video's kijken zal niks merken van de nieuwe M4.

Bij zwaardere apps kan de processor wél verschil maken, bijvoorbeeld bij videobewerking. Bestanden worden sneller gerenderd, wat bij veelvuldig gebruik tijd bespaart. Of deze snelheidsupgrade genoeg is om een iPad in plaats van een Mac aan te raden, betwijfelen we. iPadOS is nog vrij gesloten en onintuïtief bij multitasking, waardoor we voor serieus werk nog steeds liever een Mac gebruiken.

De iPad met de langste levensduur

Een andere manier om naar de snelle processor te kijken: het maakt dat de iPad Pro (2024) echt jarenlang meegaat. Vermoedelijk blijft de processor nog steeds krachtig genoeg om apps over tien jaar snel en stabiel te draaien. Andere iPads zullen met de jaren het dunnere ontwerp van de Pro overnemen, waardoor je in 2024 gekochte tablet er in 2030 nog steeds fonkelnieuw uitziet.

De iPad Pro (2024) is daarmee de tablet met de langste levensduur, zeker omdat Apple zijn iPads lang ondersteunt qua software. Het huidige iOS 17 werkt nog steeds op iPads uit 2019.

Pencil Pro: een Apple-waardige stylus

Naast twee nieuwe iPads heeft Apple ook een nieuwe versie van zijn stylus uitgebracht: de 'Apple Pencil Pro'. Hij ziet er exact hetzelfde uit als zijn voorganger, maar de binnenkant is aangepast. Je kunt nu bijvoorbeeld knijpen in de stylus om een speciaal menu te openen waarin je kunt wisselen naar een pen of gum. Een motortje trilt bij het knijpen, waardoor het voelt alsof je een knop indrukt.

Review iPad Pro (2024) - Voor wie is deze iPad bedoeld?-auPIqC2RTbyd6ECxbLREkA

© Apple

Daarnaast ziet de Pencil Pro wanneer je de pen kantelt en maakt zo bijvoorbeeld een penseel dikker of dunner midden in een veegbeweging. Een eenvoudige, analoge handeling die nu ook digitaal werkt. Dit voelt erg Apple-achtig: sinds de eerste computermuis werkt het bedrijf aan natuurlijke manieren om bewegingen uit de echte wereld naar de digitale wereld te vertalen.

De Pencil Pro kost 150 euro, net als zijn voorganger, maar werkt alleen met de nieuwste iPad Pro en iPad Air. Dit komt door de positie van de magneetjes waarmee de stylus aan de zijkant van de tablet vastklikt voor draadloos opladen. Apple heeft de frontcamera naar de lange zijde van de tablet verplaatst, waar de stylus zich ook bevindt. Om deze wijziging door te voeren, is het oplaadsysteem voor de Apple Pencil volledig herzien. De benodigde elektronica is nu verplaatst naar verschillende plekken langs de bovenrand van de iPad-behuizing. Omdat de ‘architectuur’ anders is, werkt de Pencil Pro dus niet met oudere iPads.

Prima camera’s (voor een tablet)

Over die camera's gesproken: achter op de iPad Pro is een lens verdwenen, waardoor er nog maar één overblijft. Deze maakt met zijn 12 megapixels gangbare foto’s, maar zal nooit de sensor in je iPhone vervangen. De iPad-camera is duidelijk bedoeld voor simpele taken zoals het scannen van documenten.

De verplaatste frontcamera zit nu op een logischere positie voor videogesprekken wanneer de tablet op zijn zij staat. Met zijn 12 megapixels is hij verder niet echt veranderd ten opzichte van zijn voorganger.

Foto genomen met de iPad Pro 2024

© Bastiaan Vroegop

Foto gemaakt met de achtercamera van de iPad Pro (2024).

Maak van je iPad een MacBook

Er is ook een nieuwe Magic Keyboard, de toetsenbordhoes voor de iPad Pro. Dit model werkt alleen met de nieuwe iPad vanwege het dunnere ontwerp van de tablet. De nieuwe hoes heeft een metalen behuizing, waardoor het apparaat meer aanvoelt als een MacBook. De trackpad onder de toetsen is groter en bovenaan vind je nu een rij functieknoppen om bijvoorbeeld je muziek te bedienen. Handige upgrades, maar nog steeds met een fors prijskaartje: vanaf 349 euro.

Conclusie iPad Pro (2024) review

De iPad Pro is op alle fronten verbeterd: het scherm is mooier, de processor sneller en de behuizing significant dunner. Je kunt je afvragen wie iets heeft aan al die extra rekenkracht, maar uiteindelijk is dit een iPad die nog vele jaren mee kan. Een prima aankoop voor wie nu een tablet wil kopen zonder snel te hoeven upgraden.

Lees ook onze review van de iPad Air (2024)
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten