© PXimport

Review: Huawei Ascend P6

Smartphone & tablet

Geplaatst: 23 juli 2013 - 06:39

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Joris Peterse

De Huawei Ascend P6 is qua prijs een smartphone uit de middenklasse, iets wat je niet zou zeggen als je het toestel in de hand houdt. Het Android-toestel is ontzettend dun (6,18 millimeter) en voelt stevig aan door zijn metalen behuizing. Maar waar doet die vorm ons aan denken?

Het moddergooien met patenten tussen Apple en Samsung over het wel of niet kopiëren van het iPhone-ontwerp, is ruimte voor discussie. Bij het zien en vasthouden van de Ascend P6 echter niet. Het ontwerp is overduidelijk afgekeken van de iPhone 5. Maar schrijf het toestel niet meteen af als een goedkope ‘made in China’-kopie; de bouwkwaliteit is namelijk niet minder en naast de prijs zijn er andere interessante eigenschappen aan boord. Maar daar straks meer over.

© PXimport

Het ontwerp is wel behoorlijk afgekeken van de iPhone.

Onder de metalen behuizing zit alles wat je van een prima middenklasser mag verwachten: een quadcore-processor (1,5 GHz), 2 GB aan geheugen, een 8 megapixel-camera en een opvallend goede camera aan de voorzijde (5 megapixel). Handig voor wie graag foto’s van zichzelf maakt of regelmatig videogesprekken voert. Het scherm is 4,7 inch (10,2 cm) groot en heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels.

Emotion UI

De smartphone valt op door de aanpassingen die zijn aangebracht aan besturingssysteem Android. Dit in de vorm van Huawei’s eigen Emotion UI-skin, die we ook al zagen op de Ascend Mate (review). Opvallend is dat de Chinezen de ‘appdrawer’ (de lijst van alle applicaties) compleet heeft verwijderd en alle apps op het startscherm verschijnen. Dit maakt het op den duur een rommelige mix van apps en widgets. Met verschillende skins kan je het uiterlijk naar wens aanpassen, maar mag het alsnog niet bevallen dan kan je gelukkig altijd nog terugvallen op bijvoorbeeld Nova Launcher.

© PXimport

De achterkant is van geborsteld aluminium en voelt hoogwaardig aan.

De prettigste aanpassingen in Android zijn echter de privacy-instellingen. Je kan op de P6 namelijk per app aangeven of deze toegang mag krijgen tot je locatie, telefoonboek, sms, belgeschiedenis internet en zelfs het notificatiepaneel. Erg handig en het geeft je controle die op andere smartphones ontbreekt.

Batterijduur

Toch zitten er een paar onvolkomenheden in Emotion UI. Bijvoorbeeld als je een foto neemt vanuit het vergrendelscherm. Deze wordt niet opgeslagen. Ook de HDR-functie van de camera (waarbij meerdere foto’s met verschillende lichtinvallen worden genomen en samengevoegd tot één geheel) levert vaak vertekende kiekjes op. Tenslotte is de batterijduur een stuk slechter dan die van de directe concurrentie. Je moet toch wat doseren om een hele dag met de batterij te doen, en de batterij vervangen is geen optie. De ingebouwde bespaarfunctie helpt een beetje, ten koste van connectiviteit en systeemprestaties.

© PXimport

De privacy-instellingen van Emotion UI zouden eigenlijk op iedere smartphone aanwezig moeten zijn.

Conclusie

De Ascend P6 geeft je waar voor je geld, vooral als je ontwerp boven prestaties verkiest. De prestaties zijn voor een middenmoter uitstekend, maar vergeleken met de HTC One, Galaxy S4 of iPhone 5 kan deze niet meekomen. Is dat een probleem? Bij normaal gebruik merk je er eigenlijk weinig van en Huawei heeft er bovendien voor gezorgd dat de camera erg snel (prima) plaatjes schiet. Als de Ascend P6 de nieuwe standaard van ‘made in China’ wordt, dan mogen smartphone-ontwikkelaars in Taiwan, Zuid-Korea en de V.S. zich zorgen gaan maken.

Huawei Ascend P6

Prijs € 449,-

Verkrijgbare kleuren Zwart en wit

Afmeting 132 x 66 x 6,2 millimeter

Gewicht 120 gram

Beeldscherm 4,7 inch (1280 x 720 pixels)

Besturingssysteem Android 4.2.2 met Emotion UI

Processor 1,5 GHz (quadcore)

Opslagcapaciteit 8 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Werkgeheugen 2 GB

Camera achterkant 8 megapixel

Camera voorkant 5 megapixel

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Prijs/kwaliteitsverhouding

Privacy-instellingen

Minpunten

Schoonheidsfoutjes in Emotion UI

Batterijduur

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000