Marktplaats stopt met Gelijk Oversteken: hoe kun je veilig betalen?

© PXimport

Marktplaats stopt met Gelijk Oversteken: hoe kun je veilig betalen?

Geplaatst: 13 april 2022 - 08:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Joris Peterse

Marktplaats is gestopt met Gelijk Oversteken. De betaalmogelijkheid zorgde voor wat extra veiligheid voor kopers om oplichting te voorkomen. Toch bleek het niet voldoende voor Marktplaats om de dienst aan te blijven bieden. Hoe kun je veilig betalen?

Op de help-pagina van Marktplaats.nl maakt de veilingsite stilletjes bekend geen Gelijk Oversteken meer aan te bieden. Gelijk Oversteken was een dienst die het voor kopers en verkopers veiliger maakte om Marktplaats te gebruiken. Bij het overeenkomen van de verkoopprijs (en het gebruik van Gelijk Oversteken), wordt via iDeal betaald aan een tussenpartij en krijgt de verkoper na de betaling een streepjescode die gebruikt wordt bij het postkantoor. Na het afgeven van het pakket en het scannen van de code, krijgt de koper een track & trace-link. Na een ontvangstbevestiging van PostNL maakt de tussenpartij het geld over aan de verkoper.

Hoewel Gelijk Oversteken aankopen doen op Marktplaats veiliger maakte, kleven er nadelen aan. Allereerst de bijkomende kosten. De dienst is zeker niet goedkoop: 40 cent transactiekosten, plus 4,5% van de waarde. Ook is de ontvangstbevestiging van PostNL, niet van de ontvanger. Hierdoor kon fraude ontstaan wanneer de verkoper iets anders heeft verstuurd dan overeengekomen. Ook duurde het vaak lang voordat de verkoper zijn geld daadwerkelijk op de rekening had ontvangen.

Alternatief voor Gelijk Oversteken

Marktplaats laat weten een alternatief voor Gelijk Oversteken aan te gaan bieden, maar doet dit gek genoeg nog niet. Hoe dit alternatief fraude gaat voorkomen en wanneer deze beschikbaar komt, laat de veilingsite ook niet weten. Vooralsnog moeten gebruikers dus zelf meer oog hebben op veiligheid. Het volledig hufterproof maken van een doorverkoopsysteem heeft zo zijn uitdagingen.

Om veilig te kopen en verkopen op Marktplaats is het daarom verstandig om allereerst duidelijke afspraken te maken over de deal. Wat is de overeengekomen prijs? Hoe hoog zijn de (mogelijke) verzendkosten – en voor wiens rekening komen deze? Wanneer gaat het pakketje op de post – of wanneer wordt deze afgehaald?

© PXimport

Tips voor veilig gebruik van Marktplaats

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een verkoper treft die een doos met kranten verstuurt in plaats van je product. Om dit te voorkomen kun je van tevoren nagaan wat de ervaringen zijn van andere kopers bij de reviews. Kijk hierbij niet alleen naar het aantal sterren, maar ook het aantal reviews. Durf ook bij een geslaagde transactie zelf om een review te vragen, om zelf ook betrouwbaarder te zijn voor andere gebruikers.

Gebruikelijk is om, wanneer je het product verstuurt, dit pas te doen wanneer aan je betaalverzoek voldaan is. Pas als je het geld op je rekening ziet is het tijd om naar het postkantoor te gaan. Hiervoor kun je gewoon een Tikkie (of een betaalverzoek-linkje) gebruiken in de chat op Marktplaats gebruiken. Geef niet zomaar je telefoonnummer af, zodat deze ook niet misbruikt kan worden om je lastig te vallen of voor spam.

Wanneer je fysiek afspreekt kan dat thuis, en in andere gevallen doe je dit beter op een veilige plek. Op een afgelegen parkeerplaats ben je makkelijk overvallen. Het geeft de mogelijkheid om een product eerst even te bekijken voordat je deze overneemt. Je kunt er dan voor kiezen om de betaling via cash te laten verlopen. Gebruik je in dat geval ook een betaalverzoek of Tikkie, ga even goed na of deze voldaan is voordat je het product meegeeft. In het verleden zijn nep-bankiersites opgedoken, waarmee een koper kan doen alsof hij betaald heeft.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000