MacBook Pro: het laatste nieuws

© PXimport

MacBook Pro: het laatste nieuws

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 juni 2013 - 11:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie Computer!Totaal

In dit artikel vind je de laatste updates over de aankomende MacBook Pro. Zodra er nieuws is, kan je het hier terugvinden! Dit artikel wordt geüpdatet zodra er nieuws is over de nieuwe MacBook Pro.

'Dunnere versie MacBook Pro 13-inch in aantocht'

Toegevoegd op 3 juni 2013

Apple zou op het WWDC een dunnere variant van de MacBook Pro 13 inch met Retina scherm aankondigen. Dat stelt de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo van KGI securities.

Maar het blijft niet bij een dunnere versie van de MacBook Pro 13-inch met Retina scherm alleen. Ook de MacBook Air zou een kleine update krijgen in de vorm van een extra microfoon.

De nieuwe Macbook Pro zou een dunnere behuizing krijgen en worden voorzien van een nieuwe FaceTime HD-camera. De cameraresolutie zou worden verbeterd. De resolutie wordt door Apple verhoogd van 720p naar Full HD: 1080p. Dat betekent nog mooiere en strakkere beelden tijdens het videobellen.

Lees de rest van het artikel...

Firmware update geeft 'versleten' batterijen van MacBook’s nieuw leven

Toegevoegd op 31 januari 2013

De updates zijn gericht op MacBook's, MacBook Pro's en MacBook Air's waarvan de batterijen meer dan 1000 keer opgeladen zijn. Deze batterijen kunnen in sommige gevallen tot problemen leiden, waardoor de laptop onverwachts afsluit of niet meer functioneert. Het probleem kan zich bij zowel de witte MacBook, MacBook Pro als MacBook Air voordoen.

De firmware update is voor alle drie de MacBook's minder dan 1MB groot. De update kan alleen worden geïnstalleerd als OS X 10.6.8, 10.7.5 of 10.8.2 op de MacBook geïnstalleerd is.

Apple voorziet nieuwe MacBook Pro van snellere 802.11ac WiFi-module

Toegevoegd op 4 januari 2013

De nieuwe MacBook Pro wordt voorzien van een 802.11ac WiFi-module. De WiFi-modules moeten de data-overdrachtsnelheid via WiFi-netwerken op de MacBook flink verhogen. De modules worden geproduceerd door Broadcom.

Anonieme bronnen van The Next Web melden dat Apple een contract heeft gesloten met Broadcom voor de productie van de 802.11ac WiFi-modules. Veel huidige consumenten elektronica is voorzien van een 802.11n WiFi-module, die wanneer uitgerust met drie antennes data-overdrachtsnelheden van 450Mbps mogelijk maakt. 802.11ac is aanzienlijk sneller en biedt met slechts één antenne data-overdrachtsnelheden vanaf 450Mbps. Deze snelheid kan oplopen tot 1,3Gbps als de modules worden uitgerust met drie antennes.

Nog in ontwikkeling

De WiFi-module die Apple gaat gebruiken is volgens de bronnen op dit moment nog niet verkrijgbaar en wordt nog door Broadcom ontwikkeld. De modules kunnen dan ook alleen in de nieuwe generatie MacBook Pro's worden ingebouwd als de ontwikkeling van de chips volgens planning verloopt.

Naast de MacBook Pro zou Apple ook andere Mac-producten zoals de MacBook Air, Mac mini en iMac voorzien van de nieuwe 802.11ac WiFi-module. De iPhone, iPad, Apple TV en andere Apple-producten krijgen volgens de bronnen voorlopig niet de snellere WiFi-module.

Nieuwe MacBook Pro ligt in juni 2013 in de winkels

Toegevoegd op 30 december 2012

Apple introduceert in juni 2013 een nieuwe generatie MacBook Pro. Apple zou verschillende Taiwanese leveranciers hebben uitgenodigd voor een aanbesteding voor de fabricage van onderdelen voor de nieuwe laptop.

Dit meldt Digitimes op basis van anonieme bronnen binnen Apple's leveranciersketen. De bronnen weten helaas geen details te melden over de nieuwe generatie. Het blijft dus onduidelijk op welke punten Apple de MacBook Pro gaat vernieuwen. De bronnen melden dat naast de MacBook Pro ook de MacBook Air een update krijgt. Dit apparaat zou onder andere gebaseerd zijn op een nieuwe reeks processors, maar verder geen grote wijzigingen krijgen.

Verkoop van MacBook's stijgt in 2013

De bronnen verwachten dat Apple in 2013 zo'n 17 miljoen MacBook's verkoopt. Het gaat hierbij om zowel MacBook Pro's als MacBook Air's. Apple verkocht in 2011 in totaal 12,88 miljoen MacBook's, terwijl het bedrijf in de eerste drie kwartalen van 2012 9,78 miljoen MacBook's wist te verkopen.

Apple kondigt 13 inch MacBook Pro met Retina-scherm aan

Toegevoegd op 23 oktober 2012

Apple kondigt een nieuwe 13 inch MacBook Pro aan. Het apparaat is voorzien van een Retina-scherm en is zo'n 20 procent dunner dan zijn voorganger. De nieuwe 13 inch MacBook Pro is per direct beschikbaar vanaf 1.699 euro.

Het apparaat weegt 1,61 kg, een pond minder dan de vorige 13 inch MacBook Pro. Het apparaat is hiermee de lichtste MacBook Pro ooit. Het apparaat is voorzien van een MagSafe 2-oplader, twee Thunderbolt-poorten, twee USB 3.0-poorten, een HDMI out-aansluiting en een SD geheugenkaartlezer.

© PXimport

Het scherm

De 13 inch Retina MacBook Pro heeft een 13,3 inch scherm met 2560 bij 1600 pixels. Dit is vier maal het aantal pixels als de vorige generatie, waarmee het totaal uitkomt op 4.096.000 pixels. Alleen de 15 inch MacBook Pro heeft een hogere resolutie dan de nieuwe 13 inch-variant. Het apparaat heeft maar liefst twee keer zoveel pixels als een 1080p HDTV. De nieuwe generatie 13 inch MacBook Pro heeft een 29 procent hoger contrast, terwijl de reflectie van het scherm met 75 procent is verminderd.

De nieuwe laptop is uitgerust met een FaceTime HD camera die 720p beelden kan maken. Het apparaat is voorzienv an twee microfoons en verbeterde speakers. Het toetsenbord is voorzien van een backlight en het trackpad is gemaakt van glas.

© PXimport

De processor

De nieuwe 13 inch MacBook Pro is voorzien van een Intel dual-core 2,5GHz i5 Ivy Bridge-processor en kan optioneel worden voorzien van een Intel dual-core i7 Ivy Bridge-cpu. De notebook is uitgerust met een Intel HD Graphics 4000-videokaart en maximaal 8GB intern geheugen. De 13 inch MacBook Pro is leverbaar met maximaal 768GB SSD-geheugen.

Daarnaast is het apparaat voorzien van een vernieuwde batterij, die gebruik maakt van assymetrische lithium-ion technologie. De batterij moet een batterijduur van zeven uur leveren. De laptop is uitgerust met een 802.11n WiFi-module en Bluetooth 4.0-chip. Het apparaat wordt geleverd met Mountain Lion. De nieuwe MacBook Pro ondersteunt Power Nap, een feature die ervoor zorgt dat je laptop ook in standby-stand up-to-date blijft.

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van de 13 inch MacBook Pro heeft Apple rekening gehouden met het milieu. Zo is het apparaat vrij van arsenicum-, kwik-, BFR- en PVC-vrij. Het apparaat is voorzien van de Energy Star 5.2 en EPEAT Gold-certificeringen.

13 inch Retina MacBook Pro ligt vanaf 1.699 in de winkels

Toegevoegd op 19 oktober 2012

Het instapmodel van de 13 inch Retina MacBook Pro komt in de winkels te liggen voor 1.699 dollar. Het snellere model kost tweehonderd tot driehonderd dollar meer. Apple's Amerikaanse prijzen liggen doorgaans nagenoeg gelijk aan zijn Europese prijzen.

Dit schrijft 9to5Mac op basis van informatie van een anonieme bron. De 13 inch-variant van de MacBook Pro met Retina-scherm wordt hierdoor een stuk goedkoper dan zijn grotere broer. Het instapmodel van de 15 inch MacBook Pro is te koop voor 2.317 euro, terwijl je voor de 2,6 GHz-variant 2.947 euro kwijt bent.

De 13 inch Retina MacBook Pro is dan ook niet alleen interessant voor consumenten die een kleinere notebook willen, maar ook voor mensen die het 15 inch-model te duur vinden. Het is overigens goed mogelijk dat de 13 inch MacBook Pro met Retina-scherm net als het 15 inch-model in het begin met leveringsproblemen te kampen heeft.

Apple verstuurt uitnodigingen voor evenement op 23 oktober

Toegevoegd op 16 oktober 2012

Apple organiseert op 23 oktober een evenement. Kondigt Apple op dit evenement een 13 inch MacBook Pro met retina-scherm aan?

Apple geeft geen enkele aanwijzing over de inhoud van het evenement. Op de uitnodiging staat alleen de tekst "We've got a little more to show you." De datum komt echter overeen met uitgelekte informatie van een elektronicawinkel, waaruit bleek dat Apple op 23 oktober een 13 inch Retina MacBook Pro introduceert. Dit gerucht is helaas niet te controleren, waardoor het dus onzeker blijft of Apple inderdaad met een nieuwe MacBook Pro komt.

De MacBook Pro met retina-scherm werd in juli door Apple gelanceerd. Het apparaat is op dit moment alleen als 15 inch-model beschikbaar. Het ligt hierdoor dan ook voor de hand dat Apple op termijn een 13 inch-variant van de laptop introduceert.

'Apple introduceert 23 oktober een 13 inch Retina MacBook Pro'

Toegevoegd op 15 oktober 2012

Apple komt nog deze maand met een kleinere variant van de Retina MacBook Pro. Het gaat om een 13 inch-model, die op 23 oktober zou worden aangekondigd.

Al langer gaan er geruchten over een evenement dat Apple 23 oktober zou organiseren. Het bedrijf zou op dit evenement de iPad mini, het kleine broertje van de derde generatije iPad introduceren. 9to5Mac meldt op basis van uitgelekte informatie van een elektronicawinkel dat Apple naast de iPad mini ook een 13 inch MacBook Pro met Retina-scherm op het evenement introduceert.

Opslagruimte en configuratie

De 13 inch MacBook Pro wordt volgens de informatie vekrocht in twee configuraties. Deze zouden niet alleen over een verschillende hoeveelheid opslagruimte beschikken, maar ook over verschillende processoren. Meer details zijn helaas nog niet bekend.

De 13 inch Retina MacBook Pro is al enige tijd onderwerp van geruchten. De komst van het apparaat ligt voor de hand, aangezien Apple in juni een 15 inch-versie van de Retina MacBook pro lanceerde.

'Productie van 13 inch Retina MacBook Pro is begonnen'

Toegevoegd op 27 augustus 2012

De productie van een Retina Display voor de 13 inch MacBook Pro is begonnen. Het scherm heeft een resolutie van 2.560 bij 1.600 pixels en is 13,3 inch groot. De schermen worden geproduceerd door Samsung, LG Display en Sharp.

Dit zegt Richard Shim, analist bij NPD DisplaySearch, tegen CNET. Het is onduidelijk wanneer de productie precies van start is gegaan. De analist houdt het op het derde kwartaal van 2012. Shim stelt aanwijzingen uit de leveranciersketen van Apple te hebben ontvangen dat het scherm voor de 13 inch MacBook Pro bedoeld is. Dit betekent dat de 15 inch MacBook Pro met Retina Display, die in juni 2012 werd gelanceerd, een kleiner broertje krijgt.

De hoeveelheid 13 inch schermen die wordt geproduceerd is naar verwachting aanzienlijk hoger dan de 15 inch variant. De analist verwacht dat Apple enkele honderdduizenden 15 inch retina-schermen laat produceren. De productie van de 13 inch schermen zou echter oplopen tot één of twee miljoen eenheden.

Resultaten in Geekbench-database wijzen op komst 13 inch Retina MacBook Pro

Toegevoegd op 13 augustus 2012

Een verwijzing naar een 13 inch MacBook Pro met Retina Display is opgedoken in de Geekbench resultatendatabase. Dit doet vermoeden dat Apple werkt aan een 13 inch variant van de MacBook Pro met Retina Display. Apple lanceerde in juni 2012 een 15 inch variant van de laptop.

MacRumors meldt dat de verwijzing 'MacBookPro10,2' is opgedoken in de database met resultaten van Geekbench, een benchmarktool voor onder andere Mac OS X. De 15-inch variant van de Retina MacBook Pro draagt de codenaam 'MacBookPro10,1'. De opgedoken verwijzing doet dus vermoeden dat Apple aan een nieuwe versie van de Retina MacBook Pro werkt.

Hackintosh-gebruikers, gebruikers die een 'gewone' PC speciaal hebben ontworpen voor het OS X-platform, doen veel moeite hun machines zoveel mogelijk op Mac's te laten lijken. Deze machines kunnen daarom in sommige gevallen als een Mac in de Geekbench-database worden opgenomen. MacRumors stelt dat de details van de 'MacBookPro10,2'-machine echter dusdanig overenkomen met de verwachting voor een 13 inch Retina MacBook Pro, dat het hier waarschijnlijk niet om een Hackintosh gaat.

Het is niet de eerste keer dat de verwijzing naar de 'MacBookPro10,2' in de Geekbench-database met resultaten opduikt. MacRumors wist ook vorige maand al te melden dat de mysterieuze verwijzing tussen de resultaten stond.

De nieuwe Retina display: een technisch wonder

Toegevoegd op 19 juni 2012

Vorige week woensdag berichtte het onafhankelijke reparatiebedrijf iFixit dat de nieuwe MacBook Pro met Retina display haast onherstelbaar zou zijn. Vandaag postte iFixit een nieuw bericht op hun blog waaruit duidelijk hun bewondering blijkt voor het door LG Philips geproduceerde 2880x1800 display:

"Het Retina display is een technisch wonder. Het eigenlijke LCD-scherm is in feite de hele display-constructie. In plaats van een LCD-scherm als het beleg van een sandwich te plaatsen tussen de achterkant van de behuizing en een stuk glas aan de voorkant, gebruikt Apple de aluminium behuizing zelf als het frame voor het LCD-paneel. Het LCD-scherm fungeert als voorste glas. Ze zijn erin geslaagd om vijf keer zoveel pixels te bekomen ten opzichte van het oude model, terwijl het nieuwe model een fractie van een millimeter dunner is. En aangezien er geen glasplaat meer is aan de voorkant, zullen er minder problemen ontstaan."

-

© PXimport

Omdat het nieuwe Retina scherm zo sterk geïntegreerd werd in de behuizing van de laptop, zag iFixit geen enkele andere mogelijkheid dan het scherm te breken. Enkel op deze manier is het mogelijk om de 'binnenkant' van het LCD-scherm te bestuderen.

© PXimport

Apple is er dus weer in geslaagd een significante verbetering van de schermkwaliteit door te voeren zonder de schermdikte te veranderen. Integendeel, het dikste punt meet nu nog maar 7 millimeter, een bescheiden millimeter kleiner dan de vorige MacBook Pro.

"13-inch Retina Display MacBook Pro wordt gelanceerd in oktober"

Toegevoegd op 15 juni 2012

Nadat gisteren (zie hieronder) de eerste geruchten opdoken inzake een nog te lanceren 13-inch MacBook Pro met Retina Display, krijgt dit verhaal nu ook bevestiging uit betrouwbare hoek. Analist Ming-Chi Kuo, die al diverse juiste voorspellingen op zijn naam heeft staan, beweert dat de 13-inch Retina Display MacBook Pro begin oktober gelanceerd zal worden.

De reden dat de 13-inch MacBook Pro niet geïntroduceerd werd op de WWDC is volgens Kuo te wijten aan een productietekort. Apple kan niet én de 15-inch Retina Display MacBook Pro én de 13-inch Retina Display MacBook Pro gelijktijdig produceren zonder de klant bloot te stellen aan immens lange wachttijden.

Daarom heeft Apple geopteerd voor een aanpak waarbij het eerst de 15-inch versie in groten getale produceert, terwijl in september honderdduizenden 13-inch Retina Display MacBook Pro's van de band zullen rollen. Op die manier kan het in oktober uitpakken met een tweede charmeoffensief ten overstaan van de klant, mooi op tijd voor de koopjesperiode.

© PXimport

Net zoals de 15-inch versie zou de 13-inch Retina Display MacBook Pro geen CD-rom lezer meer hebben, over een SSD-geheugenkaart beschikken en op Ivy Bridge-processors draaien (met een verwachte kloksnelheid van meer dan 2 GHz). De resolutie van het scherm zal 2560 op 1600 pixels zijn, tegenover 1200 x 800 pixels nu. Ook zou de 13-inch Retina Display MacBook Pro iets dunner zijn dan haar grote broer.

Gerucht dat er nog een 13-inch Retina Display MacBook Pro aankomt

Toegevoegd op 14 juni 2012

Uit een benchmark van Geekbench blijkt dat er nog een MacBook-model aankomt. Dit MacBook-model wordt "MacBook Pro 10,2" genoemd, een benaming die normaal gezien voorbehouden zou zijn voor een next-gen 13-inch MacBook Pro.

Een lezer van de Amerikaanse site AppleInsider merkte op dat er bij de batterijtesten van de verschillende modellen Apple-producten sprake is van een "MacBook Pro 10,2". Dit gezegd zijnde, maakt de website onmiddellijk duidelijk dat het hiermee niet gezegd wil hebben dat het benchmark-lek sowieso waar is. Eerdere redeneringen (zie ons iMac-artikel) lijken hier nochtans wel op te wijzen.

De recent uitgekomen MacBook Pro 13-inch wordt "MacBook Pro 9,2" genoemd, terwijl het 15-inch-model "MacBook Pro 9,1" genoemd wordt. De 15-inch Retina Display MacBook Pro wordt in de batterijtest echter "MacBook Pro 10,1" betiteld. Logischerwijs zou de "MacBook Pro 10,2" dan voor een 13-inch Retina Display MacBook Pro moeten staan.

© PXimport

In bovenstaande afbeelding (grafiek van voltage output, red) blijkt dat de MacBook Pro 10,2 een voltage output heeft van 6580 mAh, een voltage output die veel hoger is dan deze van de recente 13-inch MacBook Pro's, maar tegelijkertijd iets onder 6900 mAh hangt die in de 15-inch modellen werd gevonden.

Op het moment van dit schrijven wordt de specifieke batterij alleszins niet gebruikt in om het even welke andere laptop van de database van de site. AppleInsider waarschuwt wel dat het apparaat evengoed een prototype zou kunnen zijn, of zelfs een verkeerd gelabeld product.

MacBook Pro met Retina display amper te herstellen

Toegevoegd op 13 juni 2012

Het onafhankelijke reparatiebedrijf iFixit heeft de gewoonte alle Apple-producten helemaal uit elkaar te schroeven alvorens de eerste exemplaren voor particulieren beschikbaar zijn. Deze traditie werd met de nieuwe MacBook Pro niet doorbroken. Na een grondige analyse kwam iFixit tot de jammerlijke conclusie dat de nieuwe Pro bijna niet te repareren valt. Terwijl in de vorige MacBook-modellen alle onderdelen met schroefjes werden bevestigd aan het moederbord of de behuizing, worden nu andere, moeilijk vervangbare middelen aangewend. Hierdoor maakt Apple het derden zeer moeilijk een Retina MacBook Pro te herstellen.

© PXimport

Omdat de MacBook Pro gebruik maakt van een speciale schroef, kan de Unibody Case niet geopend worden door een conventionele schroevendraaier. Daarnaast wordt de batterij van het apparaat niet vastgeschroefd maar vastgelijmd aan de behuizing. Het RAM-geheugen wordt op het moederbord (of Logic board, in Macintosh-termen) gesoldeerd, waardoor het ondoenlijk lijkt zelf nog te upgraden. Ook het beeldscherm kan men enkel als geheel vervangen. Ondanks Apple een speciale module vervaardigde voor de SSD van de MacBook Pro, lijkt deze niet gesoldeerd aan het moederbord. Deze opslagmodule zou dus op termijn wel vervangen kunnen worden.

Levertijd nieuwe MacBook Pro met Retina Display: 3-4 weken

Toegevoegd op 13 juni 2012

Toen Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller maandagavond aankondigde dat de MacBook Pro met Retina display diezelfde avond nog besteld kon worden, toverde hij een lach op het gelaat van vele Apple-fans. Meestal zijn de nieuwe producten van Apple pas zes maanden na aankondiging beschikbaar in de winkels.

De echte Apple-fanaten bestelden dan ook alvast maandagavond hun nieuwe MacBook Pro. Jammer genoeg werd het snel duidelijk dat de voorraad MacBook Pro's zeer schaars was. Dinsdag werd het levertermijn verlengd tot 1-2 weken. Vandaag kunnen op de website van de online Apple Store lezen dat je nu 3 tot 4 weken wacht op een nieuwe Pro met Retina display.

© PXimport

Het is nog onduidelijk of dit schrijnend tekort het gevolg is van een miscommunicatie met de scheepvaartmaatschappijen of dat de eerste lichting MacBook Pro's gewoonweg al uitverkocht was tegen de volgende ochtend.

Nieuwe MacBook Pro voorgesteld: "De mooiste computer die we ooit gemaakt hebben"

Toegevoegd op 11 juni 2012

Apple heeft vanavond op de WWDC de volgende generatie van de MacBook Pro voorgesteld, een compleet nieuwe en ultradunne laptop mét Retina Display. Het nieuwe model is onmiddellijk verkrijgbaar.

In de eerste plaats valt de MacBook Pro op door haar dunne design - ongeveer even dun als de MacBook Air (1,8 cm). Bovendien weegt de laptop maar 2 kilo, waarmee het eveneens de lichtste MacBook Pro aller tijden is.

Het nieuwe model heeft een display van 15,4 inch met een resolutie van 2,880 op 1,800 pixels, oftewel 220 pixels per inch. In navolging van de iPad en de iPhone heeft de Retina Display pixels die zo klein zijn dat ze niet waarneembaar zijn door het menselijk oog. Mede dankzij de grafische chip zou de MacBook Pro zo een prestatieverbetering van 60 procent bereiken. Apple deelde bij monde van marketingmanager Phil Schiller met gepaste trots mee dat haar MacBook Pro met deze specificaties "world's highest resolution display" is. Ook de kijkhoek is vergroot en de spiegeling van het scherm is met maar liefst 75 procent afgenomen, annex Schiller.

© PXimport

Onder de motorkap van deze nieuwe MacBook Pro steekt een quadcore Intel Ivy Bridge i7-processor met een kloksnelheid tot 2,7GHz, in combinatie met een RAM-geheugen tot 16 GB en tot 768 GB aan SSD-geheugen. Ondanks de grafische- en prestatieverbeteringen is de levensduur van de laptop min of meer hetzelfde gebleven, nl. om en bij de 7 uur batterijduur en 30 dagen standy-tijd. Verder beschikt de laptop over 2 USB 3.0-aansluitingen, een HDMI-uitgang en 2 Thunderbolt-aansluitingen. Om het nieuwe design te kunnen waarmaken, werd de optical drive van de Pro verwijderd. Apple argumenteert dat de optical drive zijn functionaliteit verloren heeft als gevolg van de populaire App Store. Net zoals de MacBook Air heeft de nieuwe MacBook Pro geen ethernetpoort meer.

Andere technische nieuwigheden zijn de MagSafe 2-aansluiting (voeding), de 802.11n-wifi (internetverbinding) en Bluetooth 4.0 (verbinding met randapparatuur).

Apple heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om de apps in het besturingssysteem OS X, waaronder Mail, Safari, iMovie en iPhoto, aan een grondige update te onderwerpen. Ook apps van derde partijen zouden inmiddels aangepast worden aan de hoge resolutie van Retina Display.

Wie zich een nieuwe MacBook Pro wil aanschaffen, zal echter diep in de buidel moeten tasten: het basismodel MacBook Pro (15-inch) met Retina Display kost € 2.279,00. Hiervoor krijg je 8 GB werkgeheugen (RAM), een 2,3 GHz Core i7 en een 256 GB SSD. Voor het high-end model met een 2,6-GHz quad-core Intel Core i7 processor en 512 GB flashopslag betaal je maar liefst € 2.899,00.

Naast de introductie van een nieuwe lijn MacBook Pro's werd ook een update van de bestaande MacBook Pro's doorgevoerd. Deze laptops hebben nog een design dat dateert van 2010, maar kennen door o.a. de inbreng van de nieuwe Ivy Bridge-processors aanzienlijke prestatieverbeteringen. De lijn zal beschikbaar blijven aan onveranderde prijzen (zie onderstaand artikel).

[youtube]VzQHh6TNKNw[/youtube]

Apple updatet bestaand MacBook Pro-model met Ivy Bridge en Nvidia-graphics

Toegevoegd op 11 juni 2012

Apple heeft vanavond op de World Wide Developers Conference enigszins verrassend een geüpdatete versie van de bestaande MacBook Pro voorgesteld. Deze beschikt dus over hetzelfde design als de MacBook Pro die in 2010 op de markt werd gebracht, en verschilt van de nieuwe lijn MacBook Pro's, die eveneens vanavond werd voorgesteld (zie hierboven).

Deze MacBook Pro's hebben, net zoals de nieuwe lijn, de nieuwste Ivy Bridge-processors van Intel aan boord, en beschikken over Nvidia GeForce 650M-graphics (enkel voor de 15-inch). De prestaties van de geüpdatete MacBook Pro zijn dus een stuk beter dan die van de oorspronkelijke versie uit 2010.

Voorts houdt Apple vast aan haar gekende prijslabeling, wat betekent dat je voor een geüpdatete MacBook Pro 13-inch nog steeds € 1.249,00 (2,5 GHz dual-core i5-processor met 500 GB harde schijfgeheugen en 4 GB RAM) of € 1.549,00 (2,9 GHz dual-core i7-processor met 750 GB harde schijfgeheugen en 8 GB RAM) betaalt. Beide laptops hebben een display van 1280 op 800 pixels.

De 15-inch MacBook Pro heeft dan weer 1440 op 900 pixels display, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Nvidia GeForce 650M-graphics. Aan het goedkope model hangt een prijskaartje van € 1.879,00, waarvoor je 512 MB grafisch geheugen, 4 GB RAM en 500 GB harde schijfgeheugen krijgt. Het duurdere model biedt 1 GB grafisch geheugen, 8 GB RAM en 750 GB harde schijfgeheugen aan voor € 2.279,00.

9to5mac: "MacBook Pro krijgt 16 GB RAM en tot 768 GB aan SSD-geheugen"

Toegevoegd op 11 juni 2012

9to5mac beweert dat Apple 15-inch MacBook Pro's met maar liefst 16 GB aan RAM-geheugen en tot 768 GB aan SSD-geheugen op de markt zal loslaten.

De specificaties zouden als volgt zijn:

MC975LL/A - MBP 15.4/2.3/8GB/256GB FLASH-USA

MC976LL/A - MBP 15.4/2.6/8GB/512GB FLASH-USA

MD831LL/A - MBP 15.4/2.7/16GB/768GB FLASH-USA

Nog volgens dezelfde website zouden de prijzen van de duurste 15-inch MacBook Pro in sommige landen niet minder dan 4000 dollar bedragen.

Verwacht wordt dat Apple op de World Wide Developers Conference, die over een klein uur van start gaat in San Francisco, haar nieuwe MacBook Pro zal aankondigen. Zodra er meer (officiële) duidelijkheid is over de specificaties van de MacBook Pro zullen we deze in dit artikel posten.

Foto's moederbord 15-inch MacBook Pro gelekt

Toegevoegd op 11 juni 2012

Op het WeiPhone.com forum werd gisteren een foto gepost van het nieuwe logic board van de MacBook Pro 15-inch. Dit meldt M.I.C. gadget op hun site. Volgens de bron gaat het om het moederbord van de nieuwe MacBook Pro die vanavond op de Worldwide Developers Conference (WWDC) voorgesteld zal worden.

© PXimport

Het nieuwe logic board van de MacBook Pro met de NVIDIA GeForce GT 650M (links) en het huidige logic board (rechts)

Op de foto's is volgens de WeiPhone-gebruiker een NVIDIA GT 650M GPU met 1GB GDDR5 geheugen te zien. Eerdere bronnen suggereerden al dat deze grafische kaart in de nieuwe Pro terug te vinden zou zijn. Opmerkelijk is dat het moederbord van de nieuwe MacBook Pro erg gelijkt op het huidige moederbord van de Pro-serie.

© PXimport

Het nieuwe logic board met het 1 GB GDDR5 geheugen (links) en het huidige logic board in detail (rechts)

Daarnaast stelt de bron dat de 15-inch MacBook Pro een processor zal herbergen met een kloksnelheid van 2.3 GHz en 2.5 GHz. Ook zou het mogelijk zijn om een 2.7 GHz processor te bestellen als high-end custom build model. Hoewel de processor niet in detail werd gefotografeerd, wordt ervan uitgegaan dat de MacBook Pro een Intel Ivy Bridge onder de motorkap zal hebben.

Geen MacBook Pro meer in 2013?

Toegevoegd op 9 juni 2012

Analist Ming-Chi Kuo verwacht veel van de Worldwide Developers Conference (WWDC) aanstaande maandag. Met deze editie van de WWDC zou Apple een upgrade voorzien voor alle MacBook-lijnen. Kuo vermoedt zelfs dat het Amerikaans elektronicabedrijf met een nieuwe MacBook-variant op de markt zal komen.

Apple zou op termijn zijn MacBook-gamma een andere wending willen geven. Zo zou de 17-inch MacBook Pro binnenkort niet langer beschikbaar zijn. Dit leidt Kuo af uit de mindere verkoopcijfers van de grootste MacBook Pro. De 17-inch Pro zou slechts 1,7 procent uitmaken van alle verkochte MacBooks in het eerste kwartaal van 2012. Plaats dit cijfer tegenover de 46,9 procent van de 13-inch MacBook Pro en je begrijpt meteen waarom Apple de rendabiliteit van de grootste Pro-variant in vraag stelt.

© PXimport

Volgens Kuo zal het schrappen van de 17-inch MacBook Pro slechts een overgangsfase zijn naar een compleet nieuwe MacBook-lijn. De analist voorspelt dat mits de verkoopcijfers van de MacBook-lijn het toelaten, op termijn de MacBook Pro's vervangen zullen worden door de nieuwe MacBooks.

Specificaties nieuwe MacBook Pro: een teleurstelling?

Toegevoegd op 5 juni 2012

Vandaag postte de Chinese site M.I.C. Gadget een foto op hun website waarop de nieuwe specificaties van de MacBook Pro te lezen staan. Ondanks hoopvolle geruchten blijkt de nieuwe MacBook Pro een teleurstellende upgrade te ontvangen. Zo zal de Pro niet uitgerust worden met een Retina display. Een nieuw, dunner en lichter design zal voorlopig ook uitblijven: volgens de specificaties weegt de nieuwe MacBook Pro zo'n 20 gram zwaarder dan de huidige versie.

© PXimport

Als we de specificaties van de huidige MacBook Pro met de nieuwe versie vergelijken, kunnen we slechts twee verbeteringen bespeuren. Allereerst zal de Pro een 3.0 USB-poort aan boord hebben. Hoewel deze snellere USB-variant zeker niet aan zijn proefstuk toe is, voert Apple toch een behoorlijke verbetering door in de Mac-familie betreffende de connectiviteit. Daarnaast zullen we voortaan kunnen werken met een snellere Ivy Bridge processor. Volgens de sticker gaat het om de 2,5 Ghz dual-core Intel i5 (ter vergelijking: de huidige versie herbergt een 2,4 Ghz dual-core i5 chip).

Toch is de betrouwbaarheid van deze bron zeer betwijfelbaar. Talrijke geruchten beweren namelijk het tegendeel. Ook zou er al een onjuistheid te vinden zijn in de specificaties: volgens de sticker heeft de Pro een 'Mac OS X' besturingssysteem. Vreemd genoeg hanteert Apple deze terminologie niet langer. Sinds OS X Lion wordt het woordje 'Mac' weggelaten voor de benaming van het besturingssyteem.

Nieuwe Intel-processors geschikt voor 13-inch MacBook Pro

Toegevoegd op 2 juni

AppleInsider merkt op haar website op dat bij de voorstelling van veertien nieuwe Intel-chips eergisteren, enkele mobiele Intel-processors geschikt zijn voor de nog te verschijnen 13-inch MacBook Pro.

De Core i5 en Core i7 mobiele processors hebben een Thermal Design Power van 35W, bevatten vier threads, het grafisch systeem Intel HD Graphics 4000, en variëren in snelheid van 3,1 GHz tot 3,6 GHz met Intel Turbo Boost. Intel lanceerde haar eerste Ivy Bridge-processors eind april, waarbij het haar chip uitriep tot "'s werelds eerste product van 22 nanometer". Deze pagina bracht op 24 april hiervan reeds uitgebreid verslag uit (zie hieronder).

© PXimport

Volgens de geruchtenmolen zouden op de Worldwide Developers Conference, die van 11 tot 15 juni in San Francisco doorgaat, een nieuwe MacBook Pro en een nieuwe iMac worden voorgesteld. Wij houden u op deze pagina op de hoogte!

"MacBook Pro zal NAND-technologie gebruiken"

Toegevoegd op 31 mei

Een analist van Barclays gelooft dat de positieve reacties op de NAND-technologie van de iPad en de iPhone Apple zal bewegen om deze ook te gebruiken in de nieuwe MacBook Pro. Nadat 9to5mac twee weken geleden (zie hieronder) beweerde dat de nieuwe MacBook Pro SSD zou krijgen, treedt analist Ben Reitzes van Barclays Equity Research hen hier dus in bij.

Reitzes zei in een nota aan de aandeelhouders, die afgelopen woensdag werd vrijgegeven, dat de adoptie van SSD door Apple, in combinatie met de voortzettende trend richting "cloud computing" (zie iCloud), de consument richting flash-geheugen zal stuwen.

Het grote nadeel aan SSD (Solid State Drive) is echter het dure kostenplaatje dat hieraan verbonden is, zeker in vergelijking met het traditionele HDD (Hard Disk Drive). Het meer prijzige SSD neemt echter minder plaats in, en kent betere prestaties. Bovendien lijkt de consument bereid de overstap te maken, getuige het succes van de MacBook Air.

Verder schat de analist de kans niet gering dat de Macs een aanzienlijk deel van de markt van HDD-computers zullen inpalmen. De switch naar draagbare producten (het "post-PC tijdperk") zorgt namelijk voor een daling van de verkoopscijfers van computers met HDD-geheugen, terwijl computerfabrikant Dell eerder deze maand nog toegaf dat de verkoop van desktopcomputers achteruitloopt.

Verwacht wordt dat Apple zijn bedoelingen met iCloud en een nieuwe lijn MacBook Pro's uit de doeken zal doen op het World Wide Developer Conference, dat van 11 tot 15 juni zal plaatsvinden in San Francisco.

Nieuwe MacBook Pro krijgt SSD

Toegevoegd op 17 mei

Het lijkt erop dat de aankomende MacBook Pro meer en meer gelijkenissen zal vertonen met de MacBook Air. Na het dunner design en het verdwijnen van de optical drive, beweert 9to5mac dat de nieuwe MacBook Pro geproduceerd zal worden met een Solid State Drive.

© PXimport

Omdat een SSD geen bewegende onderdelen gebruikt zoals de Hybrid Hard Drives, kunnen gegevens in het geheugen van een Solid State Drive supersnel teruggevonden worden. De kans op mechanische fouten is vrijwel onbestaand. Daarnaast zal een SSD, in tegenstelling tot de HHD, altijd even snel blijven werken.

Apple zou de Pro-variant van de MacBooks willen uitrusten met de Samsung 830 series. Momenteel is het supersnelle flashgeheugen van Samsung beschikbaar in 64GB, 128GB, 256GB en 512GB. Hoewel het Solid State geheugen al langer gebruikt wordt in laptops, blijft een SSD-integratie nog steeds zeer prijzig. Per gigabyte telt men ongeveer $1 neer.

Nieuwe 15-inch Macbook Pro: Retina display, dunner design, USB 3.0

Toegevoegd op 14 mei 2012

Volgens 9to5mac zou Apple bijna klaar zijn met het ontwerp van de nieuwe 15-inch MacBook Pro. Zoals al eerder werd gesuggereerd zal de nieuwe MacBook Pro uitgerust worden met het Retina display. Over de nieuwe en snellere USB-poort werd nog nooit gesproken. Ook het nieuwe design volgens 9to5mac is tegenstrijdig met andere geruchten.

Retina display

Net zoals de huidige iOS-apparaten, ziet het ernaar uit dat de nieuwe MacBook Pro ook een Retina display aan boord zal hebben. In OS X Lion 10.7.4 en Mountain Lion beta's vonden ontwerpers verwijzingen naar meerdere Retina-resoluties. Op die manier zouden de gebruikers de scherpte van het beeld en de grootte van de afbeeldingen kunnen aanpassen. De nieuwe resolutieformaten zullen niet langer uitgedrukt worden in getallen, maar in beschrijvingen zoals klein, groot of optimaal.

© PXimport

Nieuw design

Het vermoeden ging al langer dat de nieuwe MacBook Pro's bewapend zouden worden met een nieuw design. Voor dit nieuwe design zou Apple de mosterd bij de huidige MacBook Air's halen. Dit blijkt echter onwaar te zijn. Apple zou opteren voor een ultradunne versie van de huidige MacBook Pro. Om het nieuwe, ultradunne design waar te kunnen maken, zou de MacBook Pro voortaan niet langer uitgerust worden met een optical drive. Dit zagen we al eerder bij de huidige MacBook Air en de Mac mini. Apple argumenteert dat de optical drive zijn functionaliteit verloren heeft als gevolg van de populaire App Store.

© PXimport

De aan-en-uitknop van de nieuwe MacBook Pro zal zich voortaan op het toetsenbord bevinden, in plaats van de disk-eject-knop. Daarnaast vinden we de MagSafe-voedingspoort, twee USB-poorten, een audio in en een audio uit en de batterij-indicator aan de linkerzijde van de laptop. Aan de rechterzijde zien we twee Thunderbolt-poorten, een SD-slot en een extra USB poort. Het ziet er dus naar uit dat de Ethernet-aansluiting ook bij de MacBook Pro's zal verdwijnen. Over de Firewire-poort bestaat nog veel onzekerheid.

© PXimport

USB 3.0

Hoewel USB 3.0 al langer bestaat, zal de nieuwe MacBook Pro als eerste Mac genieten van de snellere USB- variant. Apple ziet de 5 Gbps USB 3.0 als een complementaire aanvulling van de huidige Thunderbolt-aansluiting.

Aankondiging MacBook Pro op 11 juni?

Toegevoegd op 26 april 2012

Gisteren kondigde Apple aan dat het Worldwide Developer Conference (WWDC) dit jaar zal plaatsvinden in het Moscane Center (San Francisco) van 11 tot 15 juni. Verwacht wordt dat naast het besturingssysteem Mac OS X Mountain Lion en de nieuwe iOS 6.0 ook veel aandacht zal gaan naar de MacBooks.

Toch is het niet zeker dat Apple een vernieuwde lijn MacBook Pro's zal aankondigen. Er wordt al langer gefluisterd dat Apple de MacBook Pro en de MacBook Air gaat herleiden tot één ultrabook. Daarnaast zou er op het WWDC ook meer duidelijkheid komen over de toekomst van de 17-inch laptops. Op 22 april verscheen er een rapport van analist Ming-Chi Kuo die stelde dat Apple zou stoppen met de productie van de MacBook Pro 17-inch.

Het WWDC is verder een uitgelezen kans voor Apple om de toekomstplannen van de Mac Pro publiek te maken. Het krachtigste desktopmodel van Apple is het laatst vernieuwd in juli 2010. Velen vrezen dat er geen upgrade meer zal volgen.

3D-MacBooks?

Toegevoegd op 25 april 2012

Apple heeft een vacature geplaatst waarin gezocht wordt naar een specialist met kennis op het gebied van 3D-techniek. De persoon in kwestie moet kunnen programmeren in C en ervaring hebben met de iOS-ontwikkeling.

Dit duidt erop dat Apple, in navolging van enkele concurrenten, een 3D-toekomst overweegt voor haar (iOS-)producten. Eerder verkreeg het Amerikaanse elektronicabedrijf al een niet geringe hoeveelheid patenten voor interface-elementen voor 3D. Deze patenten zijn echter ook toepasbaar op het OS X-besturingssysteem, en dus bruikbaar voor de Mac.

Reeds een jaar geleden dook het gerucht op dat Apple werkt aan 3D-technieken. Tot nu toe beperkten de geruchten zich wel tot de mobiele producten van Apple, dus het blijft koffiedik kijken in hoeverre de technologie haar weg zal vinden naar de MacBook.

Intel lanceert quad-core Ivy Bridge-processors, dual-core verwacht op 3 juni

Toegevoegd op 24 april 2012

Zoals eerder aangegeven op deze pagina heeft Intel gisteren haar langverwachte Ivy Bridge-processors gelanceerd. De nieuwe processors staan te boek als de opvolgers van de Sandy Bridge-processors, en zullen het hart vormen van de nieuwe lijn MacBook Pro's.

De Ivy Bridge-technologie biedt, in vergelijking met de oude processors, tot twintig procent betere prestaties, tegenover een energieverbruik dat met twintig procent afgenomen is. Tweakers was echter zo vriendelijk beide modellen uitvoerig te testen, en kwam tot de bevinding dat de cijfers toch iets meer bescheiden zijn dan Intel laat uitschijnen.

© PXimport

Verder is de Ivy Bridge tien nanometer kleiner dan haar voorganger (van 32nm naar 22nm). Voornaamste troef zijn de grafische prestaties, die 4k-resoluties aankunnen. Dit betekent een toename van maar liefst zestig procent van de grafische mogelijkheden t.o.v. het Sandy Bridge-model.

Intel heeft eerst een lijn quad-core modellen gelanceerd, die voornamelijk bedoeld is voor desktop-computers en de grotere laptop (zoals de MacBook Pro 15-inch). Intel deelde mee dat het de eerste lading dual-core modellen (o.m. voor de MacBook Pro 13-inch) "later deze lente" op de markt zou brengen, maar insiders fluisteren al dat de exacte datum 3 juni zou zijn.

Geen MacBook Pro 17-inch meer?

Toegevoegd op 23 april 2012

Eerder al werden geruchten opgevangen over de releasedatum van de MacBook Pro 13- en 15-inch (zie onderstaande artikelen). Meestal werd over de 17-inch-variant geen woord gerept. Research analist Ming-Chi Kuo maakte vandaag in een rapport bekend dat naar alle waarschijnlijkheid de grootste MacBook Pro niet meer in productie zal gaan.

© PXimport

Niet alleen Kuo, maar ook andere waarnemers voorspellen al langer een samensmelting van de MacBook Pro met de MacBook Air. Hierbij zou Apple de kracht van de Pro-versie willen combineren met het draagcomfort van de Air-versie. Omdat een 17-inch MacBook Pro model niet strookt met het draagcomfort van de MacBook Air, zou dit model voortaan uit het gamma geschrapt worden.

Daarnaast spelen ook de slechte verkoopcijfers van het grootste MacBook Pro model mee. Slechts 1,6 procent van alle door Apple verkochte notebooks in het eerste kwartaal van 2012 waren 17-inch MacBook Pro's.

Bron: MacRumors

Merendeel van eerste lading Ivy Bridge-chips voor desktop-computers

Toegevoegd op 18 april 2012

Intel onthulde gisteren dat de eerste lading next-gen Ivy Bridge-processors quad-core modellen zal betreffen, waarvan het leeuwendeel bedoeld is voor desktop-computers. Dit zal gevolgd worden door een tweede lading met dual-core chips voor de laptop.

Boodschapper van dienst was Intel-topman Paul Otellini, die de mededeling deed tijdens een teleconferentie over de kwartaalcijfers van Intel. Het was al langer bekend dat de nieuwe Ivy-Bridge processors eind april op de markt zouden komen, maar Intel had vooralsnog niet aangegeven voor welke systemen deze bestemd zouden zijn.

De eerste lading Ivy Bridge-chips zal, zoals we eerder berichtten, op 23 april worden voorgesteld. De kans is reëel dat Apple uit deze eerste lading al MacBook Pro's zal kunnen puren, want zowel de MacBook Pro 15-inch als de MacBook Pro 17-inch gebruiken een quad-core processor. Dit zou erop kunnen wijzen dat de MacBook Pro 15-inch zoals voorspeld de spits zal afbijten in de vernieuwde MacBook Pro-lijn.

De tweede lading, die dual-core chips zal bevatten, zal in juni haar opwachting maken. De dual-core chip is onder meer bedoeld voor ultrabooks, en zal naar alle verwachting het hart vormen van de MacBook Pro 13-inch.

15-inch MacBook Pro uit voorraad met oog op vernieuwde lijn

Toegevoegd op 13 april 2012

Diverse Apple resellers hebben afgelopen week te kennen gegeven dat ze geen 15-inch MacBook Pro's meer voorradig hebben. Dit suggereert dat Apple de productie van de bestaande MacBook Pro's afbouwt in het vooruitzicht van een compleet nieuwe Pro-lijn.

Zo heeft de onlinedienst Best Buy bestellingen van het 2,4GHz-model stopgezet, en kennen tussen de veertig en de zestig procent van de winkels een gelijkaardig tekort aan 15-inch MacBook Pro's, aldus AppleInsider.

Een groot aantal winkels dat gelijktijdig een bepaald Apple-product niet langer in voorraad heeft, is traditioneel één van de eerste tekens dat Apple de productie begint af te bouwen en de verschepingen vermindert. Dit gaat steevast gepaard met de vernieuwing van de productlijn in kwestie, en komt qua timing overeen met de lancering van de nieuwe Intel Ivy Bridge-chip, die aan het eind van deze maand verwacht wordt (zie hieronder).

© PXimport

De nieuwe 15-inch MacBook Pro wordt reeds binnen enkele weken verwacht, en zal hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Intel Core i7-3720QM en Core i7-3820QM-processoren bevatten. Bovendien zou de beeldkwaliteit uit HD 4000-graphics bestaan, en zou de vernieuwde MacBook Pro qua design grote gelijkenissen vertonen met de hyperpopulaire en ultradunne MacBook Air.

De andere MacBook Pro-modellen worden later verwacht: de 13-inch MacBook Pro zou in juni geproduceerd worden, terwijl de 17-inch MacBook Pro pas op het einde van het jaar haar weg naar de markt zou vinden.

Gerucht: Intel verschuift persvoorstelling Ivy Bridge naar 23 april

Toegevoegd op 12 april 2012

Intel zou haar nieuwe generatie Ivy Bridge-chips reeds op 23 i.p.v. het initieel aangekondigde 29 april lanceren, beweert DigiTimes. Dit met het oog op de door Ivy Bridge ondersteunde ultrabooks die Asustek, Acer, Lenovo en Hewlett-Packard volgende maand op de markt willen brengen.

De nieuwe MacBook Pro's (15-inch) zullen hoogstwaarschijnlijk de eerste Macs zijn die de nieuwe Intel-chips gebruiken. Eerder rapporteerden we al dat de vernieuwe 15-inch MacBook Pro eveneens op het einde van deze maand op stapel zou staan. Dit gerucht wordt gevoed door berichten van AppleInsider.

Volgens hen hebben een groot aantal Apple resellers geen MacBook Pro meer voorradig, wat een duidelijke aanwijzing is dat er een update van de MacBook Pro-lijn zit aan te komen. Hierover later meer.

Betere audio in MacBook Pro

Toegevoegd op 10 april 2012

Gisteren brachten we al verslag uit van het vernieuwde audiosysteem van de MacBooks, waarvoor Apple onlangs een patentaanvraag heeft ingediend. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de MacBook Air, maar ook voor de MacBook Pro.

Het is een publiek geheim dat de steeds meer compacte MacBooks ten koste gaan van een optimaal functionerende luidspreker, een onderdeel dat doorgaans veel plaats behoeft. Hoe kleiner de MacBook, hoe minder ruimte voor de luidspreker - wat dus gepaard gaat met een verminderde geluidskwaliteit.

Een nieuwe patentaanvraag brengt echter soelaas: op Patentlyapple.com beschrijft Apple een manier om meerdere speakers en een omvormer op een compacte manier te integreren in een MacBook. De omvormer gebruikt de behuizing van de MacBook als klankkast, wat zo een rijker en voller geluid zou moeten opleveren.

© PXimport

In de patentaanvraag wordt vooral gefocust op MacBooks, maar tablets en andere mobiele apparaten (zoals bijvoorbeeld de iPhone, iPod Touch of iPad) zouden deze techniek eveneens kunnen adopteren.

Apple zou 15-inch MacBooks Pro in april en 13-inch MacBook Pro in juni produceren

Toegevoegd op 29 maart 2012

Volgens DigiTimes zou Apple in april de 15-inch MacBook Pro gaan produceren, terwijl de 13-inch MacBook Pro in juni in productie zou gaan. Daarnaast weet DigiTimes ook te melden dat Apple meer 13-inch dan 15-inch exemplaren heeft besteld, waarmee het aangeeft dat het verwacht dat er meer vraag zal zijn naar de 13-inch MacBook Pro.

Gisteren raakte eveneens bekend dat de nieuwe Intel Ivy Bridge-chips, die waarschijnlijk bedoeld zijn voor de nieuwe Mac's, eind april gelanceerd zullen worden. Een tweetal weken geleden merkten we al op dat de latere release van de nieuwe Ivy Bridge-chips wel eens een vertraging van de MacBook Pro-productie zou kunnen inleiden, wat nu dus effectief het geval blijkt te zijn.

Apple zou met de release van de nieuwe MacBook Pro de lijnen tussen de Pro en de MacBook Air willen laten vervagen. Eerder vingen we ook al op dat de nieuwe MacBook Pro qua design aardig wat raakpunten met de MacBook Air zou vertonen.

Ook zou Apple, in navolging van de iPad en de iPhone, haar nieuwe MacBook Pro willen uitrusten met een Retina Display. Bewijs hiervoor werd onder meer verschaft door de resolutie-upgrade die de iconen in Mountain Lion ondergingen.

Nieuwe Sandy Bridge Xeon-chips beschikbaar

Toegevoegd op 3 maart 2012

Volgende week zal de nieuwe update van de Sandy Bridge Xeon-processors (Xeon E5) beschikbaar zijn, wat Apple in staat zal stellen deze te verwerken in haar nieuwe MacBook Pro. Eerder verschenen al op diverse internetsites, waaronder nl.hardware.info, geruchten over de nieuwe E5-processor: zo zouden twee CPU's naast en met elkaar kunnen werken, met maximaal acht cores die via HyperThreading zestien threads tegelijk kunnen verwerken. Verder zou de E5-processor over tot 20 megabyte cachegeheugen beschikken.

© PXimport

© PXimport

Volgende week zou eveneens de releasedatum zijn van de nieuwe grafische kaarten van de 'Tahiti'-lijn van AMD. Gezien de laatste update van OS X 10.7.3 Lion ondersteuning bood voor het nieuwe speeltje van AMD, lijkt de kans niet gering dat ook 'Tahiti' deel zal uitmaken van de nieuwe MacBook Pro.

Nieuwe MacBooks Pro met Retina Display

Toegevoegd op 29 februari 2012

Het Retina Display kende in 2010 een warm onthaal door het gigantische succes van de iPhone 4. Volgens leveranciers van Apple zijn er nu ook aanwijzingen dat de nieuwe MacBook Pro zal schitteren met een Retina Display aan boord.

'Retina' , dat overigens voor 'netvlies' staat, werd door Steve Jobs geïntroduceerd als een beeldscherm met 300 pixels per inch. Het menselijk oog verkeert in de onmogelijkheid de pixels, weergegeven door een Retina Display, te onderscheiden. Hierdoor is de kwaliteit van het beeld dat weergegeven wordt door deze schermen gelijkwaardig aan een gedrukte tekst.

© PXimport

Volgens de Taiwanese site Digitimes mogen we ons in het tweede kwartaal van 2012 verwachten aan een vernieuwde MacBook Pro. Door het gebruik van Retina Display zullen de beeldschermen van de nieuwe MacBook Pro's dan worden opgeschroefd tot een verviervoudiging van het aantal pixels van de huidige generatie. Op deze manier tracht Apple de concurrentie, met in het bijzonder de ultrabooks, een stapje voor te blijven in de beeldschermenoorlog.

Ook de aankomende iPad 3 zal naar alle waarschijnlijkheid rondparaderen met een Retina Display als beeldscherm.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000