KORT: Kroes haalt hard uit naar Do Not Track

© CIDimport

KORT: Kroes haalt hard uit naar Do Not Track

Geplaatst: 11 oktober 2012 - 12:39

Aangepast: 23 april 2024 - 08:32

Redactie Computer!Totaal

In het kort: Eurocommissaris Kroes maakt zich grote zorgen om Do Not Track, RIM houdt ontwikkelaars een zak geld voor, en Google-topman Schmidt over het gevecht met Apple.

Kroes eist harde DNT-standaard van W3C

Eurocommissaris Neelie Kroes haalt hard uit naar de Do-Not-track-standaard (DNT) waar het W3C (World Wide Web Consortium) aan werkt. Ze maakt zich zorgen dat de privacybeschermende standaard wordt afgezwakt door de invloed van verschillende partijen.

“De cookietoestemmingsregels zullen worden gehandhaafd en providers moeten zich daarnaar schikken", zegt Kroes. Ze waarschuwt het W3C dat de standaard moet voldoen aan Europese eisen. “Als je Europeanen wilt volgen, moet je volgens onze regels spelen", stelt de commissaris.

Kroes stelt dat het in ontwikkeling zijnde DNT verwatert en dat de privacy van burgers bedreigd wordt door een standaard die geen zoden aan de dijk zet. “Ik heb het al luid en duidelijk gezegd. Maar om twijfel te voorkomen zeg ik het nog een keer: de DNT-standaard moet rijk en zinvol genoeg zijn om een verschil te maken", stelt de Eurocommissaris in een toespraak bij het Centre for European Policy Studies.

'Bonus' voor snelle app-makers BlackBerry10

RIM houdt ontwikkelaars van apps die specifiek gemaakt zijn voor het nieuwe BlackBerry 10 een worst van 10.000 dollar voor. Er zit wel een addertje onder het gras. De apps die zijn ingediend moeten wel minimaal 1000 dollar omzet genereren in het eerste jaar dat ze beschikbaar zijn. Daarnaast moeten de apps wel klaar zijn voordat de eerste BlackBerry 10-smartphone op de markt verschijnt. Anders is de beloofde '10k Developer Commitment' niet geldig.

Ondertussen is nog steeds niet bekend wanneer BlackBerry 10 op de markt komt. De geruchten zijn dat dit in het eerste kwartaal van 2013 gaat gebeuren. Al zou het geen verrassing zijn wanneer de lanceringsdatum wat verder wordt opgeschoven. Op het developer blog kunnen app-makers inmiddels wel aan de slag voor het nieuwe besturingssysteem.

'Apple versus Android is grootste gevecht ooit'

Volgens Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt is de strijd die zich momenteel afspeelt tussen Apple's iOS en Google's Android van dusdanige grootte, dat het de gehele industrie definieert. Voor consumenten is dat fantastisch vanwege het zakken van prijzen. Alleen heeft het ook een patentoorlog opgeleverd die vooral de kleinere speler hard raakt, vertelt Schmidt in een interview met techblog AllThingsD.

Schmidt gaat ook nog even in op Apple's keuze om Google Maps te dumpen voor iOS6. “Zij hebben lang geleden al besloten een eigen Maps te maken", zegt de voormalige ceo over de topmanagers van zijn concurrent, waar hij ooit zelf bestuurslid was.

"Ik denk dat Apple heeft geleerd dat Maps ingewikkeld zijn. Wij denken na investeren van honderden miljoenen dat wij het beste product hebben." De Google-topman blijft verder bij zijn mening dat Microsoft niet bij de top hoort omdat dat bedrijf “geen state-of-the-art producten" maakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten