Samsung Galaxy S20 FE: de Galaxy S20 voor minder
De Samsung Galaxy S20 FE is een Fan Editie van de S20. Leuk voor de fans, maar vooral als je de S20 wilt maar hem te duur vindt. De Fan Editie is namelijk goedkoper. Wat lever je in? Je leest het in deze Samsung Galaxy S20 FE review.
Goed om te weten: Samsung verkoopt de Galaxy S20 FE in twee versies. Die verschillen nogal van elkaar. Zo is er een model met de Exynos 990-processor en 4G-ondersteuning, verkrijgbaar voor een adviesprijs van 649 euro. Samsung biedt ook een 5G-variant aan, die voorzien is van een Snapdragon 865-processor en 749 euro kost. Ik testte de 5G-uitvoering en die is bijna even duur als de reguliere Galaxy S20 5G (vanaf 779 euro).
©PXimport
Plastic kent voor- en nadelen
De Galaxy S20 FE is gemaakt van plastic, terwijl de reguliere S20 een glazen ontwerp heeft. Het plastic heeft als voordelen dat de behuizing relatief licht is en minder vingerafdrukken aantrekt. Nadelen zijn er ook. Je kunt de achterkant ietwat indrukken en de aan- en uitknop en volumeknoppen voelen wat simpel aan. Een hoesje vermindert deze aandachtspunten. Iets waar ik me meer aan stoor is het zilveren ringetje rondom de selfiecamera, die in het scherm zit. Als je het eenmaal doorhebt, kun je het moeilijk tot niet meer negeren. Op de S20-modellen heb ik dit ringetje niet gespot. Het geeft mij de indruk dat de cameramodule er op een makkelijkere manier in het scherm verwerkt is. Ook jammer is dat de S20 FE een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort mist. Deze ontwerpkeuze is overgenomen van de S20-serie. De S20 FE is gelukkig wel water- en stofdicht en heeft een prima vingerafdrukscanner achter het scherm. Concurrerende smartphones van Oppo, OnePlus en Sony gebruiken echter betere vingerafdrukscanners.
©PXimport
©PXimport
Mooi 120 Hz-scherm
Het scherm van de S20 FE meet een flinke 6,5inch en oogt scherp door de full-hd-resolutie. De schermranden zijn plat, waar ze op de S20-reeks wat meer gebogen zijn. Een plat scherm is wat goedkoper maar werkt prima. Door het oled-paneel spatten de kleuren van het display en de 120 Hz-verversingssnelheid betekent dat het scherm zichzelf 120 keer per seconde ververst. Dit levert soepel en merkbaar prettiger beeld op, zeker als je hiervoor een smartphone met 60 Hz-scherm gebruikte. Het is fijn dat Samsung het 120 Hz-paneel van de S20-reeks ook in de S20 FE zet, zeker omdat de (duurdere!) Note 20 een 60 Hz-scherm heeft. Ik vind het scherm van de S20 FE nauwelijks onderdoen voor de S20.
©PXimport
Krachtige hardware
Niet alleen de schermkwaliteit maakt indruk. Samsung heeft ook uitstekende hardware in de S20 FE gezet. Het toestel draait op een razendsnelle Snapdragon 865-processor, is geschikt voor 5G-internet en heeft 128 GB opslaggeheugen met een micro-sd-slot. Het werkgeheugen is met 6 GB veel kleiner dan de S20 (12 GB) maar in de praktijk merk ik hier weinig van. De Fan Editie is hartstikke vlot, speelt zware games naar behoren en wisselt soepel tussen recent gebruikte programma’s.
©PXimport
De accuduur is ook dik in orde. Een 4500 mAh-accu levert genoeg stroom voor een lange dag intensief gebruik tot anderhalf tot twee dagen lichter gebruik. Het opladen via de meegeleverde usb-c-oplader gaat met 15 Watt. Dat is niet zo snel en ook langzamer dan de S20 (25 Watt). Veel concurrerende smartphones laden ook met minimaal 25 Watt op. Het duurt daarom wat langer voordat de S20 FE vol is, maar ik vind het niet storend. Fijn is dat de telefoon ook draadloos kan opladen, een functie die je ook in de S20 vindt.
©PXimport
Camera's met aandachtspunten
Achterop de S20 FE zijn drie camera’s geplaatst, allemaal met een resolutie van 12 megapixel. De camera’s zijn bedoeld voor normale foto’s, groothoekbeelden en een paar keer zoom. De S20-modellen hebben camera’s die hetzelfde kunnen, maar gebruiken andere sensors en moeten daarom verder zoomen en betere plaatjes schieten. Samsung bezuinigt hier dus op in de S20 FE, maar daar merk je niets van als je nu geen S20 hebt. De Fan Editie schiet gewoon fijne foto’s, zowel overdag als in het donker. De plaatjes zijn scherp, contrastrijk en met felle, levendige kleuren. Niet helemaal natuurgetrouw zoals een iPhone of Google Pixel, maar grote kans dat je de foto’s van de S20 FE mooier vindt. Als je waarde hecht aan hele realistische foto’s, kun je sowieso beter geen Samsung-smartphone kopen. Dat geldt ook voor de selfiecamera. De 32 megapixel camera is ingesteld om je gezicht wat te pimpen met een zachter laagje, ook als ik alle effecten heb uitgeschakeld. Deze kanttekening vind ik ook terug in andere reviews. Hopelijk kan en wil Samsung hier wat aan veranderen via een software-update.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Software
De Galaxy S20 FE draait op dezelfde Android-versie met Samsungs OneUI-schil als de reguliere S20-reeks. Daar valt veel positiefs over te zeggen. De software werkt soepel, is gebruiksvriendelijk en heeft prettige opties om de smartphone te personaliseren. Van thema’s en een eenhandige modus tot twee WhatsApp-accounts tegelijk gebruiken en de S20 FE koppelen aan je Windows-computer om efficiënt te werken. Samsungs updatebeleid is ook dik in orde. De fabrikant garandeert drie jaar systeemupdates (Android 11, 12 en 13) en vier jaar regelmatige beveiligingsupdates.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Wat mij betreft kan Samsung zijn OneUI-schil wel verbeteren om ‘m beter te laten aansluiten bij het hoge prijskaartje van de S20 FE. De softwareschil maakt namelijk reclame voor Samsung-diensten en -producten en bevat een aantal apps die je niet kunt verwijderen, alleen uitschakelen. Het gaat onder meer om Netflix en apps van Microsoft. Samsungs digitale assistent Bixby mag ook getemd worden. Die verschijnt onder andere in beeld als je de telefoon wilt uitzetten via de aan- en uitknop. Dat voelt opdringerig en onnodig, helemaal omdat Bixby geen Nederlands spreekt en dus zeer beperkt nuttig is. Het zijn kleine punten die me elke dag storen en naar mijn mening niet thuishoren op een dure smartphone.
©PXimport
Conclusie: Samsung Galaxy S20 FE kopen?
De Samsung Galaxy S20 FE is een goedkopere variant van de S20 en dat zie je terug aan het plastic ontwerp, de minder goede camera’s en iets uitgeklede hardware. Met de bezuinigingen kan ik goed leven. De S20 FE is een fijne smartphone waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kan ik hem op moment van publicatie lastig aanbevelen, wat te wijten is aan de prijs van 749 euro. De S20 met 4G kost minder dan 700 euro en de S20 met 5G is er vanaf 779 euro. Vlaggenschepen met of zonder 5G, zonder uiterlijke en technische compromissen zoals de Fan Editie. Ik zou dus zeggen: leg een paar tientjes meer bij voor de S20 5G of bespaar juist door de S20 4G te kiezen. Doe je liever – prima – concessies omdat je een S20-model voor de laagste prijs wilt? Dan vind ik de Galaxy S20 FE met 4G voor 649 euro een betere deal. Het 5G-model wordt pas het overwegen waard als hij in prijs zakt.
Ons oordeel
8,5Score
Samsung Galaxy S20 FE
Adviesprijs € 749,-
OS Android 10 (One UI)
Scherm 6,5 inch (2400 x 1080)
Processor Snapdragon 865
RAM 6 GB
Opslag 128 GB (met micro-sd)
Batterij 4.500 mAh
Camera's 12, 12 en 12 megapixel (achter), 32 megapixel (voor)
Connectiviteit Wifi 802.11ax, Bluetooth 5.0, gps, nfc, 5G
Formaat 15,9 x 7,5 x 0,84 cm
Gewicht 190 gram
Overig Water- en stofdicht, draadloos opladen
Pluspunten
Prijs-kwaliteitsverhouding
Prachtig scherm
Complete hardware
Minpunten
Nadrukkelijk aanwezige Samsung-schil
Geen 3,5mm-hoofdtelefoonpoort
Ontwerpkeuzes verraden lagere prijs