Review Samsung Galaxy A34 5G - Premiumachtig goed
De Samsung Galaxy A34 5G is een nagenoeg complete smartphone met een veel lager prijskaartje dan je zou verwachten. Voor minder dan 350 euro haal je dit toestel al in huis, en in deze review lees je of dat een goed idee is of niet. De telefoon biedt in elk geval heel veel voor weinig.
Een toestel als de Samsung Galaxy A34 5G laat zien dat een premiumachtige ervaring niet duur hoeft te zijn. Het is duidelijk dat Samsung inmiddels weet wat de belangrijkste onderdelen van een smartphone zijn. Het scherm, (het vermogen van) de accu, de processor, de software(ondersteuning) en de hoofdcamera zijn allemaal van hoog niveau. De behuizing, het opladen en de ultragroothoeklens zijn dat helaas niet – maar op dit prijspunt is het logisch dat je wat concessies doet. Ben je op zoek naar ‘gewoon een goede smartphone’, dan is dit het model dat je moet bekijken.
- Prachtig amoledscherm
- Accu met veel vermogen
- Software(ondersteuning)
- Hoofdcamera
- Opladen duurt lang
- Voelt een beetje goedkoop aan
- Ultragroothoeklens
Soms hoef je gewoon niet diep in de buidel te tasten als je op zoek bent naar ‘gewoon een goede smartphone’. Dat is wat de Samsung Galaxy A34 5G aantoont. Natuurlijk heeft het toestel zo zijn mindere kanten, maar we kunnen ons haast niet voorstellen dat die echte dealbreakers kunnen zijn. Ja, de A34 5G heeft dikke schermranden, is vrij fors en voelt door de flexibele plastic achterkant misschien een beetje goedkoop aan, maar verder lijkt het van een afstand alsof je een premium vlaggenschipmodel vast hebt. Hoe bevalt het toestel verder in de praktijk?
Samsung Galaxy A34 5G met prachtig scherm
Wat de Samsung Galaxy A34 5G vooral zo goed maakt, is het scherm. Dat is een 6,6 inch groot oledpaneel met een maximale beeldverversing van 120 Hz. Toegegeven, die komen we steeds vaker tegen op goedkopere toestellen, maar het blijft enorm fijn om te zien. De kleuren zijn levendig en kleurrijk, en dankzij de hoge beeldverversing rolt alles soepel over het scherm. Met 1.000 nits is het tevens mogelijk buiten goed te kunnen zien wat er op het scherm gebeurt. De resolutie is met FHD+ niet eens zo laag te noemen; teksten zijn goed leesbaar, foto’s zijn scherp en games ogen gedetailleerd.
Er zit wel een nadeel aan het scherm, en dat is de vingerafdruklezer. Die had soms moeite met het herkennen van geregistreerde afdrukken. Mettertijd gaat dat wat irriteren, maar dan moeten we onthouden dat het toestel nog geen 350 euro kost en je al heel veel voor weinig krijgt. Tot slot luisteren we nog even naar de stereospeakers op het toestel. Die zijn luid en duidelijk, wat ze prima maakt voor allerlei soorten YouTube-video’s en podcasts. Door een gebrek aan een fijne, diepe baslaag is het beluisteren van muziek of TikToks een wat mindere ervaring.
Redelijk krachtige processor
Onder de motorkap zit een MediaTek Dimensity 1080, geklokt op maximaal 2,6 GHz. Je hebt verder de keuze uit een model met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB werkgeheugen of 256 GB aan opslagruimte en 8 GB werkgeheugen (maar dan komt er nog wel een paar tientjes boven op de prijs). Als dagelijkse driver fungeert de Samsung Galaxy A34 5G nagenoeg perfect. Je kunt e-mailen, whatsappen, YouTube-video’s kijken, TikToks consumeren en door Twitter scrollen (als je dat nog wilt) zonder dat het zweet je uitbreekt. De A34 5G blijft koel en verricht de taken snel uit.
Je kunt hier zelfs redelijk veeleisende games op spelen, maar alleen wanneer je de grafische instellingen wat naar beneden schroeft. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het is niet zo dat dit goedkopere model is bedoeld voor games (zoals veel betaalbare toestellen vaak wel zijn), dus houd er rekening mee dat de A34 na een tijdje wel warmer wordt. Maar ook dat mag je logischerwijs verwachten wanneer je niet de hoofdprijs betaalt. Sterker nog: toestellen met de nieuwste Snapdragon-chipsets kunnen ook behoorlijk warm worden als je daar meer dan een halfuur op gamet.
De accu maakt het plaatje gelukkig compleet. Met een vermogen van 5.000 mAh moet je gemakkelijk twee dagen zonder oplader kunnen (tenzij je Asphalt 9 niet kunt wegleggen). Houd er rekening mee dat er géén oplader in de doos zit (net zoals bij de duurdere Galaxy S23-modellen) en dat het snelladen begrensd wordt op 25 watt. Het duurt ongeveer twee uur voordat het toestel opgeladen is (en ja, dat duurt vrij lang). Heb je maar een halfuurtje de tijd? Dan blijft de teller steken op ongeveer een derde. Geen verkeerde score, op dit prijspunt.
©Wesley Akkerman
Zelfde software als op Galaxy S23-lijn
De Samsung Galaxy A34 5G heeft meer goed nieuws, aangezien je qua software niet alleen OneUI 5.1, maar ook Android 13 mag verwachten. In beide gevallen gaat het om de meest recente softwareversies die respectievelijk Samsung en Google aanbieden. Dit is op hetzelfde niveau als de Galaxy S23-lijn (de premium smartphones van het bedrijf). De software werkt snel en soepel, en ziet er er net zo overzichtelijk uit als altijd. Er worden wel redelijk wat apps vooraf geïnstalleerd, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Xiaomi valt het reuze mee. Een aantal apps kun je bovendien zelf verwijderen.
Over het algemeen houdt Samsung er een goed softwarebeleid op na. Want de Samsung Galaxy A34 5G mag – net als zijn duurdere familieleden – rekenen op vier jaar aan Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt deze betaalbare vriend dus Android 17 nog binnen. De beveiligingspatch staat op het moment van schrijven nog op februari 2023. Hoewel dat vrij recent is, hopen we dat Samsung op korte termijn een nieuwe patch uitrolt. Want een persoonlijk apparaat als een smartphone kan niet veilig genoeg worden gemaakt.
Samsung Galaxy A34 5G heeft drie camera’s achterop
Als we de Samsung Galaxy A33 5G naast de Samsung Galaxy A34 5G naast elkaar leggen, is er qua camerasysteem niet heel veel veranderd. Het nieuwere toestel moet het zonder dieptesensor van 2 megapixel doen, maar daar rouwt niemand om. Daar had je immers vrij weinig aan. De hoofdcamera heeft een lens van 48 megapixel (en kan tot 10x digitaal inzoomen). Ook is er een ultragroothoeklens van 8 megapixel en een macrolens van 5 megapixel. Zeker wanneer het overdag lekker zonnig is, maakt de Samsung Galaxy A34 5G mooie foto’s.
Als je gebruikmaakt van de standaard fotomodus, ogen de foto’s kleurrijk en gedetailleerd. Het dynamisch bereik stelt ook weinig teleur. Houd er wel rekening mee dat aan de randen van de foto’s wat artefacten kunnen ontstaan en dat de digitale zoomfunctie weinig goeds voor je foto’s doet. Dan merk je wel dat je met een goedkoper model te maken hebt. Qua nachtfoto’s hebben we weinig te klagen. Kleuren worden ook zonder al te veel licht realistisch vastgelegd, terwijl het detailniveau weinig klappen ontvangt. Dat gaat beter dan op bijvoorbeeld de Google Pixel 6a.
De ultragroothoeklens is nog zo’n beperking waar je mee te maken krijgt als je besluit te investeren in de Samsung Galaxy A34 5G. Details vallen weg in donkere delen van de foto, terwijl de randen overduidelijk vervormd zijn. De macrolens doet het daarentegen veel beter, al moet je soms even meerdere keren proberen een goede foto te maken. De selfiecamera maakt eveneens redelijke foto’s met een degelijk bokeh-effect en kan video’s schieten in 4K op 30 fps (net als het hoofdcamerasysteem). Al met al zijn we behoorlijk gecharmeerd van het camera-aanbod op dit toestel.
Samsung Galaxy A34 5G kopen of laten liggen?
Een toestel als de Samsung Galaxy A34 5G laat zien dat een premiumachtige ervaring niet per se duur hoeft te zijn. Het is duidelijk dat Samsung inmiddels weet wat de belangrijkste onderdelen van een smartphone zijn. Het scherm, (het vermogen van) de accu, de processor, de software(ondersteuning) en de hoofdcamera zijn allemaal van hoog niveau. De behuizing, het opladen en de ultragroothoeklens zijn dat helaas niet, maar op dit prijspunt is het logisch dat je wat concessies doet. Ben je op zoek naar ‘gewoon een goede smartphone’, dan is dit het model dat je moet bekijken!