ID.nl logo
Samsung Galaxy S23 Ultra - Meer van hetzelfde voor meer
Huis

Samsung Galaxy S23 Ultra - Meer van hetzelfde voor meer

De Samsung Galaxy S23 Ultra is de beste smartphone die Samsung op dit moment te bieden heeft. De smartphone biedt het beste van de beroemde S-serie, gecombineerd met fijne eigenschappen van de beëindigde Galaxy Note-serie. In deze Samsung Galaxy S23 Ultra review lees je er alles over.

Uitstekend
Conclusie

Samsung overtuigt met de Galaxy S23 Ultra, maar eigenlijk op dezelfde manier als dat het bedrijf ook al overtuigde met de Galaxy S22 Ultra. De smartphone is krachtig, luxe, heeft een uitstekend scherm veel overtuigende camera-functies en een goed uithoudingsvermogen. Maar om eerlijk te zijn is alleen de prijs anders van de Galaxy S23 Ultra. En daarmee lonkt de Galaxy S22 als goedkoper alternatief.

Plus- en minpunten
  • Verbeterde Snapdragon chipset
  • Update-ondersteuning
  • Camera-kwaliteit en functies
  • Geweldig scherm
  • Prijs
  • Geen snelladen, geheugenkaartslot, adapter, usb-c-kabel en audiopoort
  • Bloatware

De Samsung Galaxy S22-serie van vorig jaar bestond uit drie smartphones, waarvan de duurste het meest opviel. Dankzij de toevoeging van de stylus en het extra platte (en grote) schermoppervlak had Samsung het beste van de Note-serie gecombineerd met de Galaxy S-serie. Die lijn wordt doorgezet met deze Samsung Galaxy S23 Ultra. De stylus, het grote vlakke scherm en de andere eigenschappen van de S23-serie zoals de uitstekende cameraverzameling, rekenkracht, functies en mooie afwerking zijn allemaal wederom aanwezig. Sterker nog. Op het oog zijn de Galaxy S22 Ultra en Galaxy S23 Ultra (nagenoeg) niet van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit ‘m in de details. Sterker nog. Het is onwaarschijnlijk dat je de Galaxy S22 Ultra en de Galaxy S23 Ultra van elkaar kunt onderscheiden.

Lees ook: Samsung valt in herhaling met de Galaxy S23-serie

 

En dat is wel het gevoel dat het meest blijft hangen tijdens het testen van de Galaxy S23 Ultra. Het déjà vu-gevoel is sterk. Gelukkig is de basis goed, de Galaxy S22 Ultra maakte diepe indruk op ons en kwam zelfs op een tweede plek te staan in de lijst van beste smartphones van 2022. Maar een beetje meer vernieuwing had niet misstaan. Vooral omdat de opvallendste verandering ten opzichte van de smartphone van vorig jaar nu alleen de prijs is. Want die is hoger. Forst hoger. Vanaf 1399 euro. Voor een smartphone.

Dat is 150 euro meer dan de adviesprijs van de Galaxy S22 Ultra. Samsung wijdt dit aan hogere productiekosten en inflatie en probeert de hogere kosten met onder meer een 200 megapixelcamera en een verdubbeling van het opslaggeheugen te verzachten. Helaas overtuigt Samsung hier niet in. Daardoor blijft de Galaxy S22 Ultra eigenlijk gewoon een aanlokkelijk alternatief.

De stylus, zoals we die hebben leren kennen van de Galaxy Note smartphones.

Wat is er nieuw aan de Galaxy S23 Ultra?

De opvallendste verandering van de Galaxy S23 Ultra zit in de binnenkant. Jarenlang heeft Samsung zijn Galaxy S-smartphones in Europa uitgerust met een Exynos-chipset. Topsmartphones met Android van andere merken deden het steevast net even beter qua prestaties en energieverbruik omdat ze over de snelste Snapdragon chipset beschikken. Sterker nog. In sommige andere markten had Samsung zijn smartphones al uitgerust met een Snapdragon-chipset, en deze presteerden daadwerkelijk beter dan de Exynos-evenknieën. Nu zijn alle Samsung Galaxy S23-toestellen uitgerust met de snelste Snapdragon (de 888 Gen2). Hiermee zijn de prestaties daadwerkelijk wat verbeterd en het energieverbruik ligt iets lager. Vooral wanneer je mobiel internet gebruikt in plaats van wifi merk je verschil voor je accu.

De smartphone is sneller, wat je in benchmarks terugziet. In praktijk merk je echter geen enorme verschillen op dit gebied. Het toestel reageert vlot (ook de hoge schermverversingssnelheid helpt hierbij) en laadtijden zijn minimaal. In energieverbruik merk je wel veel verschil. De Galaxy S23 Ultra werkt merkbaar zuiniger.

Meer opslaggeheugen

Het basismodel van de Galaxy S23 Ultra heeft twee keer zoveel opslaggeheugen als voorheen. Dat is erg prettig. Samsung stelt (niet geheel onterecht) dat 128GB net tekortkomt. Vooral vanwege de 200 megapixelcamera (die overigens standaard  foto’s in 12 megapixel maakt). Als je de volle 200 megapixel gebruikt kun je volgens Samsung foto’s makkelijk op posterformaat uitprinten. Maar tsja. Hoe vaak doe je dat nou? En volgens Samsung is die extra opslagruimte ook ideaal voor je 8K-video’s, zodat je die later op je 8K-televisie kunt bekijken. Want natuurlijk,  Samsung maakt ook televisies. Maar of 8K de toekomst is. Dat valt heftig te betwijfelen. Los van de discussie of je uberhaupt verschil ziet tussen 4K en 8K op een gewoon televisieformaat is het nog maar de vraag of ze in Europa op de markt mogen verschijnen vanwege het te hoge energieverbruik.

Lees ook: Verdwijnen 8K-tv's in Europa door strengere energielabels?

Ander puntje is dat de argumenten van Samsung beter werken voor een geheugenkaartslot. Een geheugenkaart is ideaal voor je foto’s en video’s en dankzij versleuteling net zo veilig. Vooral omdat de prijsverhoging deels wordt toegeschreven aan het extra opslaggeheugen. Waarom niet de prijs lager houden en een geheugenkaart weer toelaten? Maar nee. Het geheugenkaartslot moest wijken, evenals de audiopoort en de adapter in de doos. Zelfs een oplaadkabeltje kan er niet van af.

Een ander punt waar het marketingverhaal wat rammelt is op het gebied van duurzaamheid. Samsung doet zeker goed werk door de update-ondersteuningsverantwoordelijkheid te nemen: vier Androidversie-updates en vijf jaar lang veiligheidsupdates. Ook gebruikt Samsung meer gerecycled plastic. Alleen het grootste mankement, de repareerbaarheid, heeft Samsung genegeerd. Als je bijvoorbeeld de batterij wilt vervangen is dat een gevaarlijk klusje omdat de accu stevig vastgelijmd zit en er geen trekstrip aanwezig is om deze los te maken. Daardoor moet je met een hittepistool op de accu richten om deze los te krijgen. Gevaarlijk, niet heel duurzaam en een van meerdere argumenten dat Samsung ook nog moet kijken naar repareerbaarheid als ze duurzaamheid écht belangrijk vinden.

Samsung Galaxy S23 Ultra in praktijk

Los van de kritiekpuntjes op de gebrekkige vernieuwing en marketing is de Galaxy S23 Ultra in praktijk een beestachtig goede smartphone. Het scherm is groots, letterlijk en figuurlijk. Qua weergave, scherpte, helderheid en beeldverversing zorgt ervoor dat geen enkel ander smartphone-scherm in de buurt komt van deze. De vingerafdrukscanner achter het scherm werkt vlot en probleemloos. Standaard staat de resolutie op Full-HD (1080p). Wil je het beeld scherper, dan kan dat tot 1440p. Wat overigens wel tol eist van de accu.

De Galaxy S23 Ultra komt dus wederom met een stylus die je in de smartphone steekt. Je kunt hiermee notities maken, krabbels, de smartphone bedienen of zelfs op afstand de camera bedienen. Werkelijk van toegevoegde waarde, zonder onmisbaar te zijn. Samsung heeft niets vernieuwd voor de stylus, maar wel het scherm wat platter gemaakt wat prettiger werkt voor de stylus. Er zijn nog wel altijd rond aflopende schermranden, wat er mooi uit ziet… Maar onhandig blijft voor je pennetje.

De smartphone is heeft een enorm formaat om zijn 6,8 inch scherm te herbergen. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Vooral ook omdat een hoesje echt aan te bevelen is omdat zowel de voor- als de achterkant van glas zijn. Het toestel voelt wel erg luxe aan en er valt in praktijk goed mee te werken. Over werken gesproken: sluit de Galaxy S23 Ultra aan op een dockingstation en je kunt er écht op werken alsof het een pc is dankzij Samsung Dex.

Accuduur: lang laden voor lange accuduur

De accuduur van de Galaxy S23 Ultra is uitstekend. Zo’n anderhalf à twee dagen is in praktijk prima haalbaar. Afhankelijk van je gebruik natuurlijk. Het scherm is de grootste energievreter. Schroef je de verversingssnelheid en resolutie omlaag dan haal je die twee dagen zonder probleem.

Opladen kan via de usb-c-poort of draadloos. Razendsnel opladen, zoals bij smartphones van Chinese merken kan, zit er niet in. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is dat om te waarborgen dat de accu niet te snel slijt. Snelladen genereert warmte, wat zorgt voor slijtage. Daar valt wat voor te zeggen. Maar houd er dus wel rekening mee dat je je smartphone wel een uur aan de lader moet hebben om ‘m echt goed op te kunnen laden.

Software: Android 13 met OneUI 5.1

Als het op Android aankomt heeft Samsung zijn zaakjes goed op orde met zijn OneUI-skin. Samsung heeft zijn ondersteuning op orde, voegt veel mogelijkheden toe en geeft Android een herkenbaar uiterlijk mee, zonder dat ik bugs tegenkom. Dat zijn puntjes waarmee Chinese Androidfabrikanten als Oppo, OnePlus en Xiaomi de mist in gaan.

Toch verkies ik persoonlijk zelf de skin die Google gebruikt voor Pixel-smartphones omdat Samsung toch een beetje doorslaat. Al die nieuwe functies zijn fijn, maar het instellingenmenu wordt er niet overzichtelijker op. Sommige diensten die Samsung toevoegt, zoals een tweede browser, themawinkel en accessoirewinkel zijn onnodig. En sommige diensten zijn er niet omdat ze voor jou onmisbaar zijn, maar omdat er wat tegenoverstaat voor Samsung. Denk aan een scala aan Microsoft-apps, een verstopte McAfee-virusscanner in de instellingen en andere bloatware zoals Netflix en Facebook. Het toestel dat we te testen kregen had 1TB aan opslagruimte, waarvan 90GB al in gebruik was.

 

Samsung OneUI 5.1.

Goede camera’s maken weinig verschil

De camera-opstelling is ook grotendeels hetzelfde als bij de Galaxy S22 Ultra. Aan de achterzijde vind je een groothoekcamera, zoomcamera (3x zoom), periscoopzoomcamera, infrarood dieptesensor en de reguliere camera. Verschil is dat die reguliere camera nu dus 200 megapixel telt. Vergeet echter niet: meer megapixel maakt nog geen betere camera. Sterker nog: in praktijk merkte ik eigenlijk geen verschil ten opzichte van de 50 megapixelcamera van de Galaxy S22 Ultra. Dat is niet erg, want de camera van de Galaxy S22 Ultra kan ook nog altijd tot een van de beste gerekend worden.

Vier camera's, een dieptesensor en veel. Heel veel megapixel.

Wanneer je een foto maakt met de reguliere camera worden wel het volle aantal megapixel benut, maar de foto wordt teruggebracht naar een twaalf megapixelresolutie. Dankzij beeldalgoritmes worden details zoveel mogelijk behouden. Zonder dat een foto enorm veel ruimte op het toestel inneemt. Dit gebeurde echter ook bij de Galaxy S22 Ultra, die vijftig megapixel terugbracht naar dezelfde twaalf. Wederom is de Galaxy S23 Ultra de fotografie-koploper. Dankzij de details, maar ook dankzij de beeldalgoritmes, die de camera ook uitstekend laten presteren bij tegenlicht en weinig licht. Kleuren worden wat aangedikt, waardoor ze werkelijk van je beeldscherm spatten. Hierdoor kunnen grijze kleuren van bijvoorbeeld water wat raar blauwig overkomen.

Groothoekcamera - reguliere camera - 2x zoom

5x zoom, 30x zoom, 100x zoom.

De Galaxy S23 Ultra is niet alleen fotografie koploper vanwege zijn foto’s, maar vooral vanwege de foto-mogelijkheden. Portretten zijn erg sterk, de 3x zoomlens is indrukwekkend en ook de periscooplens maakt indruk. Hoewel de foto’s van beduidend mindere kwaliteit zijn, is de mogelijkheid om 30x in te zoomen iets waar een iPhone-gebruiker niet aan kan tippen. Inzoomen tot 100x is zelfs mogelijk, alleen zijn deze foto’s veel minder scherp (ook door beweging). 30x zoom levert echter nog best acceptabele resultaten op, mits er voldoende licht beschikbaar is.

De groothoekcamera legt ook mooi kleur en detail vast, maar heeft zichtbaar moeite met moeilijk licht. Deze camera is ideaal voor landschapsfotografie. Maar wanneer de nachtmodus aan slaat heeft deze lens langer nodig, wat tot meer bewegingsonscherpte leidt. De selfiecamera heeft van Samsung ook wat extra aandacht gekregen, vooral door aan de beeldherkenningsalgoritmes te werken.

De nachtmodus moest eraan te pas komen, waardoor de groothoeklens (links) last had van bewegingsonscherpte. Desondanks is het eindresultaat knap: je ziet niet dat het best donker was.

Het verschil voor een goede smartphonecamera wordt tegenwoordig niet gemaakt door de lens, maar met name door de rekenkracht en beeldalgoritmes van de smartphone. Samsung loopt hiermee samen met Google en Apple voorop. Google heeft portretfotografie en de nachtmodus echter wat beter op orde, Apple doet het op video-gebied het beste. Samsung maakt de meest levendige foto’s en biedt de meeste foto-mogelijkheden. Over mogelijkheden gesproken: ExpertRAW  maakt het mogelijk om foto’s in RAW-formaat te maken, waarna je ze kunt bewerken in de ExpertRAW-app van Samsung of met Adobe Lightroom.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S23 Ultra

Ondanks dat de Galaxy S23 Ultra de beste smartphone is die je momenteel kunt kopen, blijft het déjà vu-gevoel overheersen. Waarom zou je de Galaxy S23 Ultra kopen, terwijl de smartphone eigenlijk niet te onderscheiden valt ten opzichte van de voorganger. Op de prijs na. Een Galaxy S22 Ultra met evenveel opslaggeheugen is op het moment van schrijven 1030 euro. Nog altijd erg veel geld, maar 370 euro minder dan een Galaxy S23 Ultra. Echt overtuigend was het antwoord van een Samsung medewerker niet toen ik vroeg waarom een klant voor een S23 Ultra zou moeten kiezen: je krijgt een jaar langer update-ondersteuning. Tsja. Een iPhone 14 Pro kost ongeveer hetzelfde en heeft langere update-ondersteuning. Toch mag ook de betere accuduur aangedragen worden als pluspunt van de Galaxy S23 Ultra.

Lees ook: iPhone 14 Pro Max review, appeltje met een pilletje

Daarom is het lastig de Galaxy S23 Ultra aan te bevelen. Speelt geld geen rol en wil je het mooiste scherm, beste cameramogelijkheden, veel rekenkracht, betere accuduur en een stylus. Ja, dan is dit absoluut de beste smartphone. Het verschil ten opzichte van de Galaxy S22 Ultra is minimaal en veel van de eigenschappen van de S23 Ultra vind je ook in de eveneens veel betaalbaardere Google Pixel 7 Pro.

Conclusie: Samsung Galaxy S23 Ultra kopen?

Samsung overtuigt met de Galaxy S23 Ultra, maar eigenlijk op dezelfde manier als dat het bedrijf ook al overtuigde met de Galaxy S22 Ultra. De smartphone is krachtig, luxe, heeft een uitstekend scherm veel overtuigende camera-functies en een goed uithoudingsvermogen. Maar om eerlijk te zijn is alleen de prijs anders van de Galaxy S23 Ultra. En daarmee lonkt de Galaxy S22 als goedkoper alternatief.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema dan ook naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Wij hebben een selectie gemaakt van vijf moderne volautomatische machines voor bonen voor de het lekkerste kopje koffie en meer!

Disclaimer: de prijzen van de besproken producten waren ten tijde van schrijven onder de 300 euro, maar de prijzen kunnen schommelen.

De’Longhi ECAM20.110.B

De’Longhi ECAM20.110.B is een compacte volautomatische espressomachine die zowel koffiebonen als gemalen koffie gebruikt. Met één druk op de knop zet je een espresso of lungo, en dankzij de handmatige stoompijp maak je eenvoudig melkspecialiteiten zoals cappuccino. De machine beschikt over een 1,8 liter waterreservoir, een bonenreservoir van 250 gram en een pompdruk van 15 bar.

Met de draaiknop stel je de koffiesterkte en hoeveelheid naar wens in. De uitloop is in hoogte verstelbaar, zodat je kopjes tot 14,2 cm kunt gebruiken. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Deze machine is ideaal voor wie thuis wil genieten van verse koffie met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ​

Krups EA8150

Deze Krups EA8150 heeft een geïntegreerde metalen kegelmaalwerk en een 15-bar pompdruk, waarmee je met één druk op de knop een espresso, lungo of dubbele koffie kunt zetten. De machine heeft een 1,7-liter waterreservoir en een bonenreservoir van 250 gram, waardoor je meerdere kopjes kunt zetten zonder bijvullen.

Dankzij het lcd-scherm en de eenvoudige bediening stel je gemakkelijk koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid in. Melk opschuimen voor cappuccino's en lattes doe je met de stoompijp. Automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's zorgen voor eenvoudig onderhoud en een langere levensduur van de machine.

Philips EP2225/10

Deze espressomachine zet versie koffie van hele bonen. Met één druk op de knop bereid je een espresso of gewone koffie, en met de klassieke stoompijp schuim je melk op voor cappuccino’s. Het maalwerk is keramisch en zorgt voor een consistente maling zonder de bonen te oververhitten. Je personaliseert je koffie via het touch display, waarbij je de sterkte en hoeveelheid instelt.

Het AquaClean waterfilter dat in deze machine is ingebouwd, vermindert kalkaanslag en verlengt de levensduur van de machine. De machine heeft een waterreservoir van 1,8 liter en een bonenreservoir van 275 gram, wat deze machine ideaal maakt voor dagelijks gebruik.

Krups EA8118

De Krups EA8118 is geschikt voor het zetten van espresso, lungo en cappuccino. De machine beschikt over een metalen conische koffiemolen met drie maalstanden en een 15-bar pompdruk. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,7 liter en in het bonenreservoir kun je 260 gram koffiebonen kwijt. Met de draaiknop en de drukknoppen op het bedieningspaneel stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

Dankzij de stoompijp is het mogelijk om melk op te schuimen voor cappuccino's en lattes. De machine heeft automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's, maar de zetgroep is niet uitneembaar. De EA8118 is een instapmodel dat geschikt is voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare espressomachine voor thuisgebruik.​

De’Longhi ESAM3000.B

Deze volautomatische espressomachine kan zowel koffiebonen als gemalen koffie verwerken. De machine beschikt over een geïntegreerde koffiemolen met instelbare maalgraad en een pompdruk van 15 bar. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,8 liter, en het bonenreservoir biedt plaats aan 200 gram koffiebonen. Met de draaiknoppen stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

De uitloop van deze machine is in hoogte verstelbaar, zodat je verschillende kopjesformaten kunt gebruiken. De machine heeft een handmatige stoompijp voor het opschuimen van melk. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Er is geen digitaal display aanwezig; de bediening verloopt via knoppen en indicatorlampjes. De machine voert automatisch spoelcycli uit bij het in- en uitschakelen.

▼ Volgende artikel
Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo
© Asier
Gezond leven

Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo

Dat frisse gevoel na het poetsen – heerlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met je elektrische tandenborstel zelf? Die krijgt elke dag wat te verduren en kan best wat aandacht gebruiken. In dit artikel lees je hoe je hem makkelijk schoon en fris houdt.

In dit artikel lees je hoe vaak en hoe je je tandenborstel schoonmaakt. 🪥 Dit doe je elke keer als je hem gebruikt hebt: afspoelen 🪥 Dit doe je wekelijks: borstelkop en handvat schoonmaken 🪥 Dit doe je maandelijks: desinfecteren

Lees ook: Roterend of sonisch: welke elektrische tandenborstel past bij jouw gebit?

We trappen af met een minder smakelijk onderwerp. Want als je je elektrische tandenborstel nooit schoonmaakt, verandert dat handige ding langzaam in een verzamelplek van bacteriën en ander vuil. Etensresten, tandplak en tandpasta hopen zich op tussen de borstelharen en in de kleine randjes en kiertjes van de handgreep. Je merkt het aan een muffe geur, maar het kan er ook voor zorgen dat je tanden minder goed schoon worden en je loopt meer risico op mondinfecties. Door je elektrische tandenborstel regelmatig schoon te maken, kun je dit allemaal voorkomen. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Na elk gebruik: afspoelen!

Spoel je tandenborstel elke keer dat je hem gebruikt hebt meteen goed af onder stromend water. Zo spoel je achtergebleven resten weg. Schud daarna het water er voorzichtig af en zet de borstel rechtop weg. Zo kan alles goed drogen en blijft de boel fris tot de volgende poetsbeurt.

Eens per week: borstelkop en handvat schoonmaken

Eén keer per week geef je je elektrische tandenborstel wat extra aandacht. Begin met het loshalen van de opzetborstel. Die reinig je eenvoudig met een beetje vloeibare zeep (hooguit een paar druppels, anders ga je zo schuimbekken 😉) en warm water. Wrijf zachtjes over de haren om opgedroogde resten los te maken en spoel alles goed na.

Neem daarna het handvat onder handen. Gebruik een vochtige doek met een beetje zeep en neem vooral de randjes, kiertjes en de oplaadcontacten goed af. Juist daar verzamelt zich ongemerkt vuil.

Klaar? Droog het geheel zorgvuldig met een schone doek, bijvoorbeeld een theedoek. Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles helemaal droog is. Zo voorkom je dat er opnieuw vocht achterblijft.

Schoonmaken kan met:

Schoonmaken met ...Hoe en watGeschikt voor
Vloeibare handzeepDit is een milde zeep die veilig is om mee schoon te maken. Kies een ongeparfumeerde variant.Opzetborstel en handvat
AfwasmiddelEen beetje vloeibaar afwasmiddel werkt goed. Gebruik niet te veel.Opzetborstel en handvat
Speciaal reinigingsmiddelEr zijn speciale reinigingsproducten te verkrijgbaar, meestal in de vorm van tabletten of ampullen. Je lost de inhoud op in water en zet daar de tandenborstel in.Opzetborstel
AzijnEen mengsel van water en witte azijn reinigt en desinfecteert. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn. Dat is té agressief.Handvat

Elke maand: desinfecteren

Het is slim om je elektrische tandenborstel eens per maand te desinfecteren. Zet hem bijvoorbeeld 10 minuten ondersteboven in een beker met kokend water, zodat de borstelharen goed onder staan. Daarna even afspoelen en klaar.

Liever een andere aanpak? Meng wat water met citroensap en een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) en laat de borstel daarin tien minuten weken. Ook dan geldt: goed naspoelen.

Nog een optie: laat de borstelkop een paar uur in een beetje mondwater staan. Vier uur is ideaal. Daarna weer grondig afspoelen. Handige tip: een reinigingstablet voor kunstgebitten werkt ook prima. Los zo'n tablet op in een glas water en zet de borstel met de haren naar beneden in het sopje.

Extra grondig schoonmaken: ultrasoon of met UV-licht Wil je je opzetborstel écht grondig schoonmaken? Dan kun je een ultrasoon reinigingsapparaat gebruiken. Zo'n apparaat vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een desinfecterende vloeistof of een oplostablet voor ultrasoon gebruik. De borstelkop gaat helemaal onder in het waterbad.

Tijdens het reinigen zendt het apparaat razendsnelle trillingen uit. Daardoor ontstaan er minuscule luchtbelletjes die uiteenspatten en vuil losmaken – ook op plekken waar je met de hand niet bij komt. Een reinigingscyclus duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten.

Ook UV-licht wordt soms ingezet om tandenborstels te ontsmetten. Daarbij worden bacteriën met behulp van ultraviolet licht uitgeschakeld. Een handige aanvulling, zeker als je je borstel gedeeld opbergt of extra hygiëne belangrijk vindt.

Opzetborstels tijdig vervangen

Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor een nieuwe borstelkop. Idealiter doe je dit elke 3 tot 6 maanden. een handig ezelsbruggetje om het niet te vergeten is om het te doen op de dag dat een nieuw seizoen begint, dus 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december.

Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?

Dus? Dus! ✨

Met wat extra aandacht blijft je elektrische tandenborstel in topvorm, en dat merk je elke keer als je poetst. Even schoonmaken kost weinig moeite, maar maakt wel verschil. Gun je borstel dus af en toe een kleine onderhoudsbeurt – je mond is je dankbaar.