ID.nl logo
Samsung Galaxy S23 Ultra - Meer van hetzelfde voor meer
Huis

Samsung Galaxy S23 Ultra - Meer van hetzelfde voor meer

De Samsung Galaxy S23 Ultra is de beste smartphone die Samsung op dit moment te bieden heeft. De smartphone biedt het beste van de beroemde S-serie, gecombineerd met fijne eigenschappen van de beëindigde Galaxy Note-serie. In deze Samsung Galaxy S23 Ultra review lees je er alles over.

Uitstekend
Conclusie

Samsung overtuigt met de Galaxy S23 Ultra, maar eigenlijk op dezelfde manier als dat het bedrijf ook al overtuigde met de Galaxy S22 Ultra. De smartphone is krachtig, luxe, heeft een uitstekend scherm veel overtuigende camera-functies en een goed uithoudingsvermogen. Maar om eerlijk te zijn is alleen de prijs anders van de Galaxy S23 Ultra. En daarmee lonkt de Galaxy S22 als goedkoper alternatief.

Plus- en minpunten
  • Verbeterde Snapdragon chipset
  • Update-ondersteuning
  • Camera-kwaliteit en functies
  • Geweldig scherm
  • Prijs
  • Geen snelladen, geheugenkaartslot, adapter, usb-c-kabel en audiopoort
  • Bloatware

De Samsung Galaxy S22-serie van vorig jaar bestond uit drie smartphones, waarvan de duurste het meest opviel. Dankzij de toevoeging van de stylus en het extra platte (en grote) schermoppervlak had Samsung het beste van de Note-serie gecombineerd met de Galaxy S-serie. Die lijn wordt doorgezet met deze Samsung Galaxy S23 Ultra. De stylus, het grote vlakke scherm en de andere eigenschappen van de S23-serie zoals de uitstekende cameraverzameling, rekenkracht, functies en mooie afwerking zijn allemaal wederom aanwezig. Sterker nog. Op het oog zijn de Galaxy S22 Ultra en Galaxy S23 Ultra (nagenoeg) niet van elkaar te onderscheiden. Het verschil zit ‘m in de details. Sterker nog. Het is onwaarschijnlijk dat je de Galaxy S22 Ultra en de Galaxy S23 Ultra van elkaar kunt onderscheiden.

Lees ook: Samsung valt in herhaling met de Galaxy S23-serie

 

En dat is wel het gevoel dat het meest blijft hangen tijdens het testen van de Galaxy S23 Ultra. Het déjà vu-gevoel is sterk. Gelukkig is de basis goed, de Galaxy S22 Ultra maakte diepe indruk op ons en kwam zelfs op een tweede plek te staan in de lijst van beste smartphones van 2022. Maar een beetje meer vernieuwing had niet misstaan. Vooral omdat de opvallendste verandering ten opzichte van de smartphone van vorig jaar nu alleen de prijs is. Want die is hoger. Forst hoger. Vanaf 1399 euro. Voor een smartphone.

Dat is 150 euro meer dan de adviesprijs van de Galaxy S22 Ultra. Samsung wijdt dit aan hogere productiekosten en inflatie en probeert de hogere kosten met onder meer een 200 megapixelcamera en een verdubbeling van het opslaggeheugen te verzachten. Helaas overtuigt Samsung hier niet in. Daardoor blijft de Galaxy S22 Ultra eigenlijk gewoon een aanlokkelijk alternatief.

De stylus, zoals we die hebben leren kennen van de Galaxy Note smartphones.

Wat is er nieuw aan de Galaxy S23 Ultra?

De opvallendste verandering van de Galaxy S23 Ultra zit in de binnenkant. Jarenlang heeft Samsung zijn Galaxy S-smartphones in Europa uitgerust met een Exynos-chipset. Topsmartphones met Android van andere merken deden het steevast net even beter qua prestaties en energieverbruik omdat ze over de snelste Snapdragon chipset beschikken. Sterker nog. In sommige andere markten had Samsung zijn smartphones al uitgerust met een Snapdragon-chipset, en deze presteerden daadwerkelijk beter dan de Exynos-evenknieën. Nu zijn alle Samsung Galaxy S23-toestellen uitgerust met de snelste Snapdragon (de 888 Gen2). Hiermee zijn de prestaties daadwerkelijk wat verbeterd en het energieverbruik ligt iets lager. Vooral wanneer je mobiel internet gebruikt in plaats van wifi merk je verschil voor je accu.

De smartphone is sneller, wat je in benchmarks terugziet. In praktijk merk je echter geen enorme verschillen op dit gebied. Het toestel reageert vlot (ook de hoge schermverversingssnelheid helpt hierbij) en laadtijden zijn minimaal. In energieverbruik merk je wel veel verschil. De Galaxy S23 Ultra werkt merkbaar zuiniger.

Meer opslaggeheugen

Het basismodel van de Galaxy S23 Ultra heeft twee keer zoveel opslaggeheugen als voorheen. Dat is erg prettig. Samsung stelt (niet geheel onterecht) dat 128GB net tekortkomt. Vooral vanwege de 200 megapixelcamera (die overigens standaard  foto’s in 12 megapixel maakt). Als je de volle 200 megapixel gebruikt kun je volgens Samsung foto’s makkelijk op posterformaat uitprinten. Maar tsja. Hoe vaak doe je dat nou? En volgens Samsung is die extra opslagruimte ook ideaal voor je 8K-video’s, zodat je die later op je 8K-televisie kunt bekijken. Want natuurlijk,  Samsung maakt ook televisies. Maar of 8K de toekomst is. Dat valt heftig te betwijfelen. Los van de discussie of je uberhaupt verschil ziet tussen 4K en 8K op een gewoon televisieformaat is het nog maar de vraag of ze in Europa op de markt mogen verschijnen vanwege het te hoge energieverbruik.

Lees ook: Verdwijnen 8K-tv's in Europa door strengere energielabels?

Ander puntje is dat de argumenten van Samsung beter werken voor een geheugenkaartslot. Een geheugenkaart is ideaal voor je foto’s en video’s en dankzij versleuteling net zo veilig. Vooral omdat de prijsverhoging deels wordt toegeschreven aan het extra opslaggeheugen. Waarom niet de prijs lager houden en een geheugenkaart weer toelaten? Maar nee. Het geheugenkaartslot moest wijken, evenals de audiopoort en de adapter in de doos. Zelfs een oplaadkabeltje kan er niet van af.

Een ander punt waar het marketingverhaal wat rammelt is op het gebied van duurzaamheid. Samsung doet zeker goed werk door de update-ondersteuningsverantwoordelijkheid te nemen: vier Androidversie-updates en vijf jaar lang veiligheidsupdates. Ook gebruikt Samsung meer gerecycled plastic. Alleen het grootste mankement, de repareerbaarheid, heeft Samsung genegeerd. Als je bijvoorbeeld de batterij wilt vervangen is dat een gevaarlijk klusje omdat de accu stevig vastgelijmd zit en er geen trekstrip aanwezig is om deze los te maken. Daardoor moet je met een hittepistool op de accu richten om deze los te krijgen. Gevaarlijk, niet heel duurzaam en een van meerdere argumenten dat Samsung ook nog moet kijken naar repareerbaarheid als ze duurzaamheid écht belangrijk vinden.

Samsung Galaxy S23 Ultra in praktijk

Los van de kritiekpuntjes op de gebrekkige vernieuwing en marketing is de Galaxy S23 Ultra in praktijk een beestachtig goede smartphone. Het scherm is groots, letterlijk en figuurlijk. Qua weergave, scherpte, helderheid en beeldverversing zorgt ervoor dat geen enkel ander smartphone-scherm in de buurt komt van deze. De vingerafdrukscanner achter het scherm werkt vlot en probleemloos. Standaard staat de resolutie op Full-HD (1080p). Wil je het beeld scherper, dan kan dat tot 1440p. Wat overigens wel tol eist van de accu.

De Galaxy S23 Ultra komt dus wederom met een stylus die je in de smartphone steekt. Je kunt hiermee notities maken, krabbels, de smartphone bedienen of zelfs op afstand de camera bedienen. Werkelijk van toegevoegde waarde, zonder onmisbaar te zijn. Samsung heeft niets vernieuwd voor de stylus, maar wel het scherm wat platter gemaakt wat prettiger werkt voor de stylus. Er zijn nog wel altijd rond aflopende schermranden, wat er mooi uit ziet… Maar onhandig blijft voor je pennetje.

De smartphone is heeft een enorm formaat om zijn 6,8 inch scherm te herbergen. Dat is zeker iets om rekening mee te houden. Vooral ook omdat een hoesje echt aan te bevelen is omdat zowel de voor- als de achterkant van glas zijn. Het toestel voelt wel erg luxe aan en er valt in praktijk goed mee te werken. Over werken gesproken: sluit de Galaxy S23 Ultra aan op een dockingstation en je kunt er écht op werken alsof het een pc is dankzij Samsung Dex.

Accuduur: lang laden voor lange accuduur

De accuduur van de Galaxy S23 Ultra is uitstekend. Zo’n anderhalf à twee dagen is in praktijk prima haalbaar. Afhankelijk van je gebruik natuurlijk. Het scherm is de grootste energievreter. Schroef je de verversingssnelheid en resolutie omlaag dan haal je die twee dagen zonder probleem.

Opladen kan via de usb-c-poort of draadloos. Razendsnel opladen, zoals bij smartphones van Chinese merken kan, zit er niet in. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is dat om te waarborgen dat de accu niet te snel slijt. Snelladen genereert warmte, wat zorgt voor slijtage. Daar valt wat voor te zeggen. Maar houd er dus wel rekening mee dat je je smartphone wel een uur aan de lader moet hebben om ‘m echt goed op te kunnen laden.

Software: Android 13 met OneUI 5.1

Als het op Android aankomt heeft Samsung zijn zaakjes goed op orde met zijn OneUI-skin. Samsung heeft zijn ondersteuning op orde, voegt veel mogelijkheden toe en geeft Android een herkenbaar uiterlijk mee, zonder dat ik bugs tegenkom. Dat zijn puntjes waarmee Chinese Androidfabrikanten als Oppo, OnePlus en Xiaomi de mist in gaan.

Toch verkies ik persoonlijk zelf de skin die Google gebruikt voor Pixel-smartphones omdat Samsung toch een beetje doorslaat. Al die nieuwe functies zijn fijn, maar het instellingenmenu wordt er niet overzichtelijker op. Sommige diensten die Samsung toevoegt, zoals een tweede browser, themawinkel en accessoirewinkel zijn onnodig. En sommige diensten zijn er niet omdat ze voor jou onmisbaar zijn, maar omdat er wat tegenoverstaat voor Samsung. Denk aan een scala aan Microsoft-apps, een verstopte McAfee-virusscanner in de instellingen en andere bloatware zoals Netflix en Facebook. Het toestel dat we te testen kregen had 1TB aan opslagruimte, waarvan 90GB al in gebruik was.

 

Samsung OneUI 5.1.

Goede camera’s maken weinig verschil

De camera-opstelling is ook grotendeels hetzelfde als bij de Galaxy S22 Ultra. Aan de achterzijde vind je een groothoekcamera, zoomcamera (3x zoom), periscoopzoomcamera, infrarood dieptesensor en de reguliere camera. Verschil is dat die reguliere camera nu dus 200 megapixel telt. Vergeet echter niet: meer megapixel maakt nog geen betere camera. Sterker nog: in praktijk merkte ik eigenlijk geen verschil ten opzichte van de 50 megapixelcamera van de Galaxy S22 Ultra. Dat is niet erg, want de camera van de Galaxy S22 Ultra kan ook nog altijd tot een van de beste gerekend worden.

Vier camera's, een dieptesensor en veel. Heel veel megapixel.

Wanneer je een foto maakt met de reguliere camera worden wel het volle aantal megapixel benut, maar de foto wordt teruggebracht naar een twaalf megapixelresolutie. Dankzij beeldalgoritmes worden details zoveel mogelijk behouden. Zonder dat een foto enorm veel ruimte op het toestel inneemt. Dit gebeurde echter ook bij de Galaxy S22 Ultra, die vijftig megapixel terugbracht naar dezelfde twaalf. Wederom is de Galaxy S23 Ultra de fotografie-koploper. Dankzij de details, maar ook dankzij de beeldalgoritmes, die de camera ook uitstekend laten presteren bij tegenlicht en weinig licht. Kleuren worden wat aangedikt, waardoor ze werkelijk van je beeldscherm spatten. Hierdoor kunnen grijze kleuren van bijvoorbeeld water wat raar blauwig overkomen.

Groothoekcamera - reguliere camera - 2x zoom

5x zoom, 30x zoom, 100x zoom.

De Galaxy S23 Ultra is niet alleen fotografie koploper vanwege zijn foto’s, maar vooral vanwege de foto-mogelijkheden. Portretten zijn erg sterk, de 3x zoomlens is indrukwekkend en ook de periscooplens maakt indruk. Hoewel de foto’s van beduidend mindere kwaliteit zijn, is de mogelijkheid om 30x in te zoomen iets waar een iPhone-gebruiker niet aan kan tippen. Inzoomen tot 100x is zelfs mogelijk, alleen zijn deze foto’s veel minder scherp (ook door beweging). 30x zoom levert echter nog best acceptabele resultaten op, mits er voldoende licht beschikbaar is.

De groothoekcamera legt ook mooi kleur en detail vast, maar heeft zichtbaar moeite met moeilijk licht. Deze camera is ideaal voor landschapsfotografie. Maar wanneer de nachtmodus aan slaat heeft deze lens langer nodig, wat tot meer bewegingsonscherpte leidt. De selfiecamera heeft van Samsung ook wat extra aandacht gekregen, vooral door aan de beeldherkenningsalgoritmes te werken.

De nachtmodus moest eraan te pas komen, waardoor de groothoeklens (links) last had van bewegingsonscherpte. Desondanks is het eindresultaat knap: je ziet niet dat het best donker was.

Het verschil voor een goede smartphonecamera wordt tegenwoordig niet gemaakt door de lens, maar met name door de rekenkracht en beeldalgoritmes van de smartphone. Samsung loopt hiermee samen met Google en Apple voorop. Google heeft portretfotografie en de nachtmodus echter wat beter op orde, Apple doet het op video-gebied het beste. Samsung maakt de meest levendige foto’s en biedt de meeste foto-mogelijkheden. Over mogelijkheden gesproken: ExpertRAW  maakt het mogelijk om foto’s in RAW-formaat te maken, waarna je ze kunt bewerken in de ExpertRAW-app van Samsung of met Adobe Lightroom.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy S23 Ultra

Ondanks dat de Galaxy S23 Ultra de beste smartphone is die je momenteel kunt kopen, blijft het déjà vu-gevoel overheersen. Waarom zou je de Galaxy S23 Ultra kopen, terwijl de smartphone eigenlijk niet te onderscheiden valt ten opzichte van de voorganger. Op de prijs na. Een Galaxy S22 Ultra met evenveel opslaggeheugen is op het moment van schrijven 1030 euro. Nog altijd erg veel geld, maar 370 euro minder dan een Galaxy S23 Ultra. Echt overtuigend was het antwoord van een Samsung medewerker niet toen ik vroeg waarom een klant voor een S23 Ultra zou moeten kiezen: je krijgt een jaar langer update-ondersteuning. Tsja. Een iPhone 14 Pro kost ongeveer hetzelfde en heeft langere update-ondersteuning. Toch mag ook de betere accuduur aangedragen worden als pluspunt van de Galaxy S23 Ultra.

Lees ook: iPhone 14 Pro Max review, appeltje met een pilletje

Daarom is het lastig de Galaxy S23 Ultra aan te bevelen. Speelt geld geen rol en wil je het mooiste scherm, beste cameramogelijkheden, veel rekenkracht, betere accuduur en een stylus. Ja, dan is dit absoluut de beste smartphone. Het verschil ten opzichte van de Galaxy S22 Ultra is minimaal en veel van de eigenschappen van de S23 Ultra vind je ook in de eveneens veel betaalbaardere Google Pixel 7 Pro.

Conclusie: Samsung Galaxy S23 Ultra kopen?

Samsung overtuigt met de Galaxy S23 Ultra, maar eigenlijk op dezelfde manier als dat het bedrijf ook al overtuigde met de Galaxy S22 Ultra. De smartphone is krachtig, luxe, heeft een uitstekend scherm veel overtuigende camera-functies en een goed uithoudingsvermogen. Maar om eerlijk te zijn is alleen de prijs anders van de Galaxy S23 Ultra. En daarmee lonkt de Galaxy S22 als goedkoper alternatief.

▼ Volgende artikel
Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator
© africa-studio.com
Energie

Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator

Op echt hete dagen doet een ventilator niet veel meer dan warme lucht blazen. Niet heel helpend, als je vanuit huis werkt of de slaap probeert te vatten. Gelukkig hoef je geen dure airco aan te schaffen voor een verkoelend briesje. Zo bereik je met een ventilator hetzelfde effect.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat een ventilator op hete dagen niet of nauwelijks verkoelt
  • Waarom je het op tropische dagen zelfs warmer kunt krijgen van een ventilator
  • Wat je kunt doen om van je ventilator een mini-airco te maken
  • Hoe je je slaapkamer extra verkoelt met een ventilator

Lees ook: Zo overleef je een plaknacht

Met de steeds hetere zomers in Nederland is een ventilator onmisbaar in huis. Hoewel een ventilator de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt (hij verplaatst enkel lucht) kan hij wél de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer maken. Maar dat geldt helaas niet altijd. Is het tropisch warm, dan zul je weinig meer merken van het verkoelende effect van een ventilator. Je kunt het zelfs warmer krijgen, omdat je door de luchtstroom meer zweet verdampt zonder dat je daadwerkelijk afkoelt – en zweten is essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. Maar geen zorgen: met een paar eenvoudige hacks tover je je ventilator in een handomdraai om tot een mini-airco, zowel in de slaap- als werkkamer en in andere ruimtes. 

Tips voor elke ruimte

Een ventilator trekt continu lucht aan en blaast deze vervolgens met een krachtige ronddraaiende beweging weer de ruimte in, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Als de lucht die aangetrokken wordt erg warm is, zal het effect van die circulerende beweging minimaal zijn. Het is dus belangrijk dat er koele lucht beschikbaar is. Dat krijg je voor elkaar door je ventilator vlak voor een open raam te zetten: koele lucht van buiten wordt dan naar binnen getrokken. Maar let op: dit werkt alleen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als het erg heet is buiten, is de kans groot dat het binnen wat koeler is. Wat je dan kunt proberen, is de ventilator zó plaatsen dat-ie warme lucht de kamer uitblaast, bijvoorbeeld richting een raam of deuropening. 

Een andere bekende truc is flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. De lucht komt dan eerst langs de koude flessen, waardoor de luchtstroom koeler wordt. Nadeel is dat ijs op warme dagen erg snel smelt en je dus maar kort van het verkoelende effect kunt genieten. Een alternatief is de flessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. Omdat een ventilator lucht aantrekt, zal de lucht ook op deze manier extra koelen. Het effect is weliswaar minder sterk, maar het water in de flessen ontdooit wel minder snel dan wanneer je de flessen voor de ventilator zet. Handig als je langdurige verkoeling zoekt, bijvoorbeeld tijdens een thuiswerkdag of als je snakt naar een goede nachtrust. 

©Mariola Gutiérrez

Denk er bij het vullen van je flessen water wel aan dat je de flessen niet volledig vult, want water zet uit als het bevriest. En plaats de flessen water in een bakje voor je ze voor de ventilator zet, zodat er geen plasje water achterblijft.

Heb je nu verkoeling nodig maar heb je geen flessen bevroren water paraat? Zet dan een kom met koud water en ijsblokjes voor je ventilator. Een vochtige handdoek over het rooster van je ventilator hangen kan ook nog weleens helpen. 

Tips voor de slaapkamer

Slapen tijdens een warme nacht kan een uitdaging zijn, vooral als je ventilator niet meer doet wat-ie moet doen. Bovenstaande tips werken allemaal prima voor de slaapkamer, maar er zijn nog wat trucjes voor 's nachts die het proberen waard zijn. Zet bijvoorbeeld een raam open en plaats de ventilator in de deuropening richting de gang of overloop: hij blaast dan warme lucht de ruimte uit, terwijl koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Of zet hem omgekeerd aan het voeteneinde van je bed; zo blaast hij overtollige lichaamswarmte weg.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Je kunt ook vochtige sokken aantrekken voor je naar bed gaat (leg er eventueel een handdoekje onder) en de ventilator in lage stand op je voeten laten blazen. Klinkt misschien gek, maar lichaamswarmte wordt op die manier nóg sneller afgevoerd, waardoor het tijdens een plakkerige nacht een stuk aangenamer voor je wordt. Heb je een plafondventilator in de slaapkamer? Laat hem dan tegen de klok in draaien: dit zorgt voor een verkoelende luchtstroom naar beneden. In de winter laat je hem juist met de klok meedraaien om warmte te behouden.  

Om je slaapkamer koel te houden, kun je overigens het beste overdag al maatregelen nemen. Dan werkt je ventilator 's nachts ook beter. Sluit overdag ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden en zet ze weer open zodra de zon onder is. Kies voor luchtig en ademend beddengoed, bijvoorbeeld van linnen of katoen. Planten kunnen je slaapkamer ook verkoelen: goede én stijlvolle keuzes zijn bijvoorbeeld de sanseveria, lepelplant en goudpalm. 

Linnen dekbedhoezen

Lekker koel!

▼ Volgende artikel
Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen

De Philips HomeRun 5000 is een dweilende robotstofzuiger met een aantal fijne kwaliteiten. Met een adviesprijs van 549 euro is de robot niet goedkoop, maar wel relatief betaalbaar. De vraag is dan: wat haal je daar precies voor in huis?

Goed
Conclusie

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.

Plus- en minpunten
  • Twee dweilpads
  • Flink wat zuigkracht (10.000 Pa)
  • Redelijke navigatie
  • Werkt met (eigen) zeep
  • Beter dan de 7000
  • Soms te voorzichtig
  • Slaat dan (grote) delen over
  • Waterbak zelf legen en vullen
  • Dweilpads zelf schoonmaken en drogen

Je zou misschien verwachten dat de Philips HomeRun 5000 een stap lager is dan de eerder geteste Philips HomeRun 7000 (waar we helaas niet zo tevreden over zijn). Hoewel die laatstgenoemde robotstofzuiger duurder is, zijn we veel meer te spreken over het 5000-model. Die scoort op vrijwel alle vlakken beter: zo is de waterbak groter, de accu gaat langer mee (ondanks de lagere capaciteit) en de zuigkracht is twee keer zo hoog. Ook 'mag' je dit keer een reiniger gebruiken tijdens het dweilen – dat werd bij de 7000 nog afgeraden.

Daarnaast wordt de Philips HomeRun 5000 geleverd met een eigen flesje zeep (Philips raadt aan geen andere middelen te gebruiken) en dit keer geen vieze dweillap, maar twee roterende dweilpads. In de doos tref je nog eens twee extra dweilen aan, waardoor je het ene setje kunt wassen en het andere kunt gebruiken. Verder is er dit keer tapijtdetectie, waardoor de 5000 daar automatisch rekening mee houdt tijdens het schoonmaken. De borstel heeft wederom een antiklitfunctie en de basis is vrij basaal: je zult de pads dus zelf moeten drogen na gebruik.

©Wesley Akkerman

Best nauwkeurig, maar niet heel slim

Via de gratis HomeRun-app kun je best nauwkeurig instellen wat je precies gedaan wilt krijgen. Wil je alleen stofzuigen en niet dweilen, dan moet je zelf nog wel even de pads verwijderen. Verder is het mogelijk de hoeveelheid water en de zuigkracht in te stellen. Je kunt virtuele muren instellen en niet-dweil-zones aanmaken. En via het kopje Onderhoud zie je precies welk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Je kunt alleen niet zien hoe het met het zeepniveau zit, maar dat is niet gek gezien de prijs. Dit is immers geen premium robotstofzuiger.

Maar dat betekent niet dat het een slechte robotstofzuiger is. Dankzij de lasernavigatie vindt de Philips HomeRun redelijk goed zijn weg in huis. Het LDS-systeem – een soort LiDAR, maar dan met een enkele laser – houdt rekening met allerlei meubels en objecten en kan behoorlijk soepel om randen en hoeken rijden. Het systeem is alleen niet zo slim om af en toe even achteruit te rijden om overgeslagen plekjes alsnog mee te pakken. Dat geldt voor zowel het dweilen als het stofzuigen, waardoor het kan zijn dat er in sommige hoeken en rond stoel- of tafelpoten wat viezigheid blijft liggen.

©Wesley Akkerman

Veel te voorzichtig

Daarnaast merken we dat de Philips HomeRun 5000 lastige situaties minder goed trotseert dan bijvoorbeeld de robotstofzuigers van Dreame. De HomeRun 5000 heeft heel erg de neiging echt nergens tegenaan te willen rijden. Ook wil hij tapijten ontzien wanneer hij aan het dweilen is. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat het apparaat daardoor een groot deel van je huiskamer kan overslaan. De 5000 is zó voorzichtig dat hij liever niet over dat ene hoekje van het kleed rijdt om de klus aan de zijkant van dat kleed te klaren en dat vinden we toch wel echt een kwalijke zaak.

Daardoor kunnen we er – eigenlijk wederom – niet van uitgaan dat de Philips-robotstofzuiger heel het huis netjes schoonmaakt. We willen nog best snappen dat bepaalde situaties, zeker voor een wat goedkoper model, lastig kunnen zijn voor een robot; maar de beschikbare ruimte om ergens langs of onderdoor te rijden ís er gewoon. We hebben het andere robots keer op keer zien doen.

Dat wat de 5000 schoonmaakt, ruikt en oogt fris. Dus als je geen kleed of veel obstakels in huis hebt hebt, dan kan deze robot goed dienstdoen. Maar anders kun je beter even verder kijken.

Tot slot is het goed om je te realiseren dat de thuisbasis alleen het droge vuil (stof, kruimels enzovoorts) uit de robot verwijdert. Alles met betrekking tot water moet je voor eigen rekening nemen. Je moet dus niet alleen zelf de dweilpads onderhouden, ook moet je het schone water handmatig bijvullen en het vieze water zelf weggooien. Niet de grootste problemen op de wereld, maar wel vermeldenswaardig.

Ook goed om te weten: je kunt hem aansturen met Google Home of Amazon Alexa, maar verder is er geen smarthome-integratie. En de app heeft verder dezelfde kuren als bij het 7000-model.

Philips HomeRun 5000 kopen?

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.