ID.nl logo
Nothing Phone(1) - Opvallend onopvallend
© PXimport
Huis

Nothing Phone(1) - Opvallend onopvallend

Na het hype-vuurtje maandenlang vakkundig te hebben opgestookt, is daar eindelijk de eerste smartphone van het merk Nothing. Of de smartphone de verwachtingen waar maakt lees je in deze Nothing Phone(1) review.

Voordat we het over de smartphone hebben, eerst even een kleine introductie over het nieuwe merk Nothing. Opgericht door Carl Pei, mede-oprichter van OnePlus waar hij in 2020 opstapte. Het techmerk wil nieuwe producten op de markt zetten die toegankelijk zijn in gebruik en prijs. Deze toegankelijkheid uit zich ook in de prijzen. Een jaar geleden bracht het merk zijn eerste product op de markt. De draadloze in-ears Nothing Ear(1) boden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en een fraai (transparant) ontwerp. Dat Nothing ook een smartphone op de markt zou brengen was voorspelbaar. De Nothing Phone(1) is na maandenlange marketing nu eindelijk verkrijgbaar.

De smartphonemarkt kan wel wat opschudding gebruiken.

-

Nothing Phone(1): idee en uitwerking

De eerste smartphone van Nothing is een uitstekende middenklasse-smartphone. Alleen het marketingverhaal achter de telefoon correspondeert totaal niet met wat de smartphone te bieden heeft. Voordat ik de smartphone in handen kreeg, werd me een korte introductie geboden door een woordvoerder. Smartphones zouden saai zijn geworden. Toestellen zijn ontwerp-eenheidsworst en consumenten worden niet meer enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen in tech. Bovendien valt er veel aan te merken op het gebied van duurzaamheid. De tech-industrie kan wel wat opschudding gebruiken.

Wat dat betreft ben ik het volledig eens met Nothing.

Nothing Phone(1): uitvoering

De Nothing Phone(1) valt op dankzij een transparante achterzijde, die aardig wat ontwerp-uitdagingen met zich meebrengt. Niet alleen moeten de ontwerpers aan de slag met het externe ontwerp, maar ook de ingewanden moeten toonbaar zijn. Dat is gelukt, de transparante achterzijde is zeker een blikvanger. Vooral dankzij de ingebouwde ledlampjes, die als nachtlamp kunnen dienen, als hulplicht bij foto’s of ritmisch meeknipperen met ringtones en meldingen. Glyph noemt Nothing dit en het is zeker een leuke en originele toevoeging voor een smartphone. Maar wellicht wel een beetje een nerdy gimmick, vooral in combinatie met de retro-geluidjes en de interface van Nothing’s Android-uitvoering.

©PXimport

Alleen heeft Nothing in de uitvoering een dubieuze keuze gemaakt: de smartphone heeft geen kunststof achterzijde, maar glas. Glas is kwetsbaar materiaal, ook als je het gorillaglas noemt. Dat houdt in dat je er een hoesje omheen moet doen, een transparante als je de Glyph-functie wilt behouden. En om eerlijk te zijn, zo’n transparant hoesje haalt vrijwel alle aantrekkingskracht uit Glyph.

Met een hoesje om het toestel, maar ook als je het transparante-deel wegdenkt is er één ding waar je niet omheen kunt. Het ontwerp is verder gewoonweg afgekeken van de iPhone 12-serie. Het formaat lijkt op de Pro-uitvoering. De plaatsing van de camera’s is gelijk aan de reguliere iPhone. De metalen rand, grootte van de knoppen, plaatsing van de knoppen, aansluitingen en speaker… Het is identiek. Precies de smartphone-eenheidsworst die Nothing’s marketing juist niet pretendeerde te zijn.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Nothing Phone(1): duurzaamheid

Ook de duurzaamheidsbelofte blijft bij wel woorden, geen daden. Allereerst is ook deze smartphone gewoon gemaakt in China, waar arbeids- en milieuregels (zacht uitgedrukt) minderwaardig zijn aan de onze. Dan is het des te belangrijker dat je je updatebeleid op orde hebt, zodat je waarborgt dat de smartphone lang mee kan gaan. Met drie jaar versie-updates (let op: er wordt geen versie-aantal genoemd) en vier jaar veiligheidsupdates, is het woord minderwaardig hier ook van toepassing. Het updatebeleid van Samsung en Apple (ook in deze prijsklasse) maakt deze toestellen duurzamer.

Waarop Nothing’s marketing wél duurzaamheidspunten op probeert te scoren? In de verpakking en de smartphone zijn gerecyclede materialen gebruikt. En de lader ontbreekt, die dien je desgewenst zelf aan te schaffen.

Een duurzame smartphone heeft veel meer nodig dan gerecyclede materialen en een duurzame verpakking

-

Nothing Phone(1) is beter zónder marketing

Afijn. De Nothing Phone(1) is de zoveelste niet-duurzame iPhone-kloon. Het lijkt alsof de marketeers een heel andere smartphone aanprijzen dan deze Phone(1). Want zoals ik al zei. Stiekem is het toestel onwijs de moeite waard, maar niet om de redenen die ze zelf aangeven.

De smartphone beschikt over degelijke specificaties. Zo is er een Snapdragon 768-chipset met 12GB of 8GB werkgeheugen. Niet de snelste uit de Snapdragon-stal, maar snel zat voor alle apps en met 5G-ondersteuning. Daarbij heb je 128 of 256GB aan opslagruimte tot je beschikking, dit kun je niet uitbreiden met een geheugenkaart.

Ook is de beeldkwaliteit prima voor een smartphone in deze prijsklasse. Het 6,55 inch oledscherm heeft een Full-HD resolutie en een dynamische verversingssnelheid van maximaal 120 hertz. De helderheid en kleurweergave zijn ook op orde. In de linkerbovenhoek is zit de frontcamera verwerkt, achter het scherm een degelijke vingerafdrukscanner.

De 4.350 mAh-batterij zorgt voor ongeveer anderhalve dag aan accuduur. Deze accu kun je snelladen via de usb-poort of draadloos. Om de accu te ontzien stelt de woordvoerder van Nothing dat er ‘AI in de software’ is toegevoegd die slim achtergrondprocessen beëindigt op basis van je app-gebruik. Dit baart zorgen, aangezien dit soort toevoegingen in Android tot voorheen problemen veroorzaakte, zoals apps die geen meldingen meer kunnen sturen. De testperiode was helaas te kort om iets van deze AI te merken en desgevraagd was Nothing ook niet in staat hier meer informatie over te bieden.

Verder zijn er prettige zaken aanwezig in de smartphone, maar zijn er ook ontbrekende features. Zo is de behuizing waterdicht (IP54), bluetooth 5.2, Wifi 6 en dualsim-ondersteuning. Het ontbreken van een geheugenkaartslot, audiopoort en adapter is vervelend.

©PXimport

NothingOS

De Phone(1) draait op Android 12, waarover de Nothing(OS)-schil is uitgerold. Deze schil is in de basis zeer prettig. Veel van de Android-basis blijft behouden en in combinatie met de glyph-lampjes en retro-geluidjes heeft de smartphone een aantrekkelijke, beetje nerdy, stijl.

Nothing heeft als doelstelling connectiviteit makkelijker te maken. Dat uit zich in de koppeling met de Ear(1)-oortjes, die je naadloos verbindt en zelfs oplaadt via de smartphone. Het zou fijn zijn als andere oortjes ook zo te koppelen zijn aan de smartphone.

Dit uit zich ook een andere koppeling. Zo kun je met een widget bijvoorbeeld sommige zaken van je Tesla bedienen. Handig, maar een Tesla-bezitter met een Nothing Phone(1) klinkt nogal als een niche binnen een niche. Bovendien lijkt Tesla meer een doelgroep van (vaak) onsympathieke mensen met een iPhone 13 Pro Max te bedienen. Het is echter niet ondenkbaar dat andere auto’s en apparaten op een dergelijke manier in de toekomst ook te verbinden zijn.

Ook probeert Nothing mee te liften op een andere hype: NFT’s. Door een soort kluis aan te bieden waarin je deze beheert. NFT’s zijn een energieverslindende poging om in een onzinnige behoefte te voorzien om unieke digitale objecten te bezitten. Kortom, het past niet in de duurzame pretentie van het merk, en ik kan me niet voorstellen dat mensen hierop zitten te wachten.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Camera’s

Het is fijn dat Nothing niet meegaat in een frustrerende gewoonte waar veel andere smartphonefabrikanten zich schuldig aan maken. Veel smartphones in vergelijkbare of lagere prijsklasses zijn aan de achterzijde volbehangen met camera’s. Veel van de extra camera’s zijn echter van zulke erbarmelijke kwaliteit dat je ze in praktijk nooit zult gebruiken. Dat is niet het geval bij deze Nothing Phone(1): je krijgt dualcamera van twee 50-megapixelcamera’s. Naast de primaire lens een groothoeklens.

De smartphone is in staat prima foto’s te schieten, maar kan bijvoorbeeld Samsung niet voorbij streven. Dit is te merken als je foto’s maakt in situaties met weinig licht. De lenzen hebben een wat hoog diafragma en leunen op software en langere sluitertijd om dit te compenseren. Dat leidt tot bewogen foto’s. Dit geldt met name voor de groothoeklens.

Zijn de lichtomstandigheden gunstig, dan heb je twee prima lenzen voorhanden en kun je zorgeloos schakelen tussen de twee lenzen. Er lijkt ook een zoommogelijkheid te zijn, deze maakt echter een uitsnede van het beeld van de primaire camera, zoals te zien is op onderstaande voorbeelden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Alternatieven voor de Nothing Phone(1)

De Nothing Phone(1) is een goede middenklasse-smartphone, met een unieke stijl en ontwerp. Vergeleken met smartphones in dezelfde prijsklasse zou ik hem zeker aanbevelen boven bijvoorbeeld de OnePlus Nord 2T of Xiaomi 12X.

Voor een vergelijkbare prijs heb je ook een iPhone SE, die qua software-ondersteuning en chipset veel beter scoort. Maar op alle andere gebieden tekortschiet. De Phone(1) legt het echter af tegen de Samsung Galaxy S21 FE, vergelijkbaar geprijsd, maar met veel betere camera’s, prestaties en software-ondersteuning.

Conclusie: Nothing Phone(1) kopen?

De marketing van Nothing schept compleet verkeerde verwachtingen van een prima middenklasse-smartphone. De glyph-lampjes zijn leuk, maar neemt niet weg dat het ontwerp van Apple is afgekeken. Gerecycled materiaal is een plus, maar maakt een smartphone echt nog niet duurzaam. Het leidt af van het feit dat het een opvallende smartphone is waar weinig aan mankeert.

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 469,- **Kleuren** Zwart, wit **OS** Android 12 **Scherm** 6,5 inch oled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,4 GHz octacore (Snapdragon 778G) **RAM** 8 of 12GB **Opslag** 128 of 256GB **Batterij** 4.350 mAh **Camera** 50, 50 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 194 gram **Overig** spatwaterdicht **Website** [https://nothing.tech](https://nl.nothing.tech/)

Plus- en minpunten
  • Glyph
  • Software
  • All-round goed
  • Geen adapter, geheugenkaartslot, audiopoort
  • Glazen behuizing heeft hoesje nodig
▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl