Stop de spam! Zo help je de spamfilters een handje

© alphaspirit - stock.adobe.com

Stop de spam! Zo help je de spamfilters een handje

Geplaatst: 10 juni 2024 - 07:27

Dirk Schoofs

Spam is niet alleen vervelend, het is soms ook een bron van malafide misleiding. Zelfs al ga je zorgzaam met je e-mailadres om, toch merk je dat het aantal ongevraagde e-mailberichten toeneemt. Het slechte nieuws is dat je spam nooit helemaal kunt voorkomen, maar je kunt in Gmail en in Outlook wel enkele dingen doen om deze overlast te verminderen.

Stap 1: De map Spam

De populaire e-mailprogramma’s Outlook en Gmail zijn uitgerust met spamfilters. Die filters worden steeds beter, maar perfect zijn ze zeker niet. Je kunt die filters een handje helpen en ervoor zorgen dat de mazen van het net steeds kleiner worden. Gmail verzamelt de mails waarvan het vermoedt dat het om spam gaat in een aparte map. Die map, Spam, vind je in de linkerbalk. Soms werkt dat filter iets te goed en dan vind je een bericht waarop je zit te wachten toch in die map terug. Om hem eruit te halen, klik je met de rechtermuisknop op het bericht en kies je in het contextmenu voor de opdracht Geen spam. Op die manier weet Gmail ook in de toekomst dat het om een legitieme e-mail gaat. Die map Spam wordt iedere dertig dagen automatisch leeggemaakt, maar je kunt tussendoor ook alle berichten selecteren en op Definitief verwijderen klikken.

Stop de spam! Zo help je de spamfilters een handje-P4walm62Q-eF4abOy4aU_A

Berichten die nog geen dertig dagen oud zijn, kun je gemakkelijk uit de map Spam halen.

Wil je ook lezen: Mail kwijt? Met Klu heb je 'm zo weer gevonden

Stap 2: Spam rapporteren in Gmail

Wanneer een bericht door het filter is geglipt en in je inbox terecht is gekomen, dan kun je dat rapporteren. Daarvoor dient de knop met het uitroepteken: Spam rapporteren. Als het een nieuwsbrief betreft die je regelmatig ontvangt, dan zal Gmail vragen of je zeker weet dat het om spam gaat. Door spam te rapporteren, sla je twee vliegen in één klap. Je verwijdert vervelende mail uit je inbox én je geeft aan Gmail aan dat je van deze afzender niets meer wilt ontvangen. Hiermee verbeter je dus handmatig het spamfilter.

Stop de spam! Zo help je de spamfilters een handje-eudok3UvQpaWjdeEjLyLtw

Met de knop van het uitroepteken rapporteer je spam.

Stap 3: Filtergraad regelen in Outlook

Outlook gebruikt de term ‘ongewenste e-mail’ in plaats van ‘spam.’ En ook deze map vind in het mappenvenster. Als je met de rechtermuisknop op een bericht in het Postvak IN klikt, dan kun je de afzender en zelfs het domein van de afzender blokkeren. In dit contextmenu vind je onderaan Opties voor ongewenste e-mail, waarmee je het beveiligingsniveau instelt. Hier bepaal je hoe fijnmazig Outlook de e-mails moet filteren. De optie Laag zorgt er bijvoorbeeld voor dat duidelijke gevallen van spam automatisch naar de map Ongewenste e-mail verhuizen. Hoe hoger je de filtergraad instelt, hoe meer kans er is dat legitieme mail af en toe als spam wordt afgevoerd.

Lees ook: Zo schoon je je Outlook-inbox op

Stop de spam! Zo help je de spamfilters een handje-MWS8KqSpRQuv6UFLAVMRHQ

Geef aan hoe streng je het spamfilter ingesteld wilt hebben.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten