iPhone 14 Pro Max getest: vertrouwd recept met pilletje

iPhone 14 Pro Max getest: vertrouwd recept met pilletje

Geplaatst: 26 september 2022 - 12:16

Aangepast: 1 november 2022 - 12:17

Joris Peterse

Dat de nieuwe iPhone 14 Pro Max de beste iPhone is, dat hoeven we niet uit te leggen. Maar om na te gaan of de iPhone 14 Pro en de grotere Max-uitvoering ook de beste smartphone is. Dat hebben we uitgetest.

De iPhone 14-serie bestaat uit twee modellen, die allebei in twee verschillende formaten komen. Allereerst de iPhone 14 en grotere iPhone 14 Plus. Voor wie het allerbeste zoekt is er deze iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Al eerder lieten we de toestellen uitgebreid zien en hebben we de camera’s van beide modellen uitgebreid getest.

Uit de cameratest bleek dat op fotografiegebied veel indruk gemaakt wordt, vooral door de 48-megapixel primaire camera. Maar grote verschillen met toptoestellen van Samsung en Google, dat is er niet. Maak je ook graag video’s met je smartphone, dan is de iPhone 14 Pro Max (met name dankzij de cinematografische modus) de allerbeste smartphone.

Scherm: pilletje op je appeltje

De iPhone 14 Pro (Max) is op het oog niet te onderscheiden van zijn voorganger qua behuizing. Het scherm is wel zichtbaar anders. Natuurlijk, de beeldkwaliteit is iets beter en helderder. Het opvallendst is het pilvormige cameragat die op een slimme, speelse manier functies en meldingen weergeeft.

Tevens is er een always-on-display. Dat zal de meeste Androidgebruikers bekend voorkomen. De iPhone 14 Pro en Pro Max beschikken hier nu ook over. Het scherm zal altijd meldingen en de klok tonen en dankzij de dynamische verversingssnelheid met minimale batterij-impact. Toch gaat je accuduur er wel hard op achteruit. Een dag houd de accu het ongeveer vol. Anderhalve dag als je het always-on scherm uitschakelt.

iPhone 14 Pro Max

Het pilvormige 'camera eiland' van de iPhone 14 Pro Max.

Vertrouwd iRecept

Het recept van de iPhone 14 Pro is verder vertrouwd. Het besturingssysteem (iOS) is toegankelijk voor jong en oud, voorzien van langdurige update-ondersteuning. Maar anderzijds een hotel California-ecosysteem waaruit Apple je lastig laat ontsnappen.

Ook intern weinig verandering: de nieuwste chipset maakt weinig verschil in praktijk en benchmarks. Alleen snelladen, dat kun je vergeten. De iPhone 14 Pro Max beschikt over de hopeloos verouderde, niet-universele Lightning-aansluiting. Een oplader die zo verouderd en niet duurzaam is dat de EU de lader verbant ten gunste van een standaardlader. Pas vanaf het najaar van 2024, waardoor Apple deze koe tot de laatste druppel melkt.

View post on Instagram
 

iPhone 14 Pro kopen of upgraden

De iPhone 14 Pro en Pro Max hebben een flinke prijsverhoging gekregen ten opzichte van de vorige generatie: 1329 of 1479 euro respectievelijk. Ondanks dat de iPhone 14 Pro indrukwekkend scoort, valt deze prijs niet te rechtvaardigen. Ben je op zoek naar een alternatief, dan kun je vooral terecht bij Samsung. De Samsung Galaxy S22 Ultra is een waardig alternatief. De reguliere iPhone 14 is een wat minder goed alternatief, dit toestel heeft eigenlijk net even te weinig aandacht gekregen van Apple, waardoor deze niet te onderscheiden valt van de iPhone 13.

Wil je graag je iPhone upgraden, dan zul je weinig verschil merken ten opzichte van een iPhone 11 Pro, iPhone 12 Pro of iPhone 13 Pro. Heb je een iPhone X of ouder, dan is een upgrade de moeite waard.

Wil je meer weten over de iPhone 14 Pro Max, lees dan de uitgebreide review op Computertotaal.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten