Comics lezen op je iPad of iPhone

Met de komst van de iPad Pro wordt het lezen van digitale strips nog leuker. Er zijn ook heel wat appjes waarmee je lekker los kunt gaan met het lezen van comics en strips, ook wanneer je dit op een oudere iPad of de iPhone doet.

Vooral het lezen van comics is nu een genot. Dit was door het kleurenscherm eigenlijk al leuker dan lezen op papier. Voordelen genoeg: het kost geen ruimte in je huis, je kunt de nieuwste comics direct na release lezen en het ziet er door het mooie kleurenscherm van de iPad veel mooier uit dan op het fletse papier waar veel comics tegenwoordig op gedrukt worden. Daar komt bij dat je comics nu daadwerkelijk op hun oorspronkelijke formaat kunt lezen, zonder dat je op de pagina nog moet scrollen. Ook op een gewoon formaat iPad is het lezen van comics overigens erg aangenaam.

Met Europese strips is dat overigens nog iets minder. Deze strips worden gedrukt op een groter formaat, waardoor je altijd moet verkleinen of scrollen om een pagina te kunnen lezen. Daar komt bij dat Nederlandstalige strips lastiger te krijgen zijn. Er zijn een paar initiatieven waarmee je deze strips wel kunt krijgen, maar dat is allemaal nog erg duur, met een relatief mager aanbod. Of je zou de nieuwsgroepen in moeten duiken, waar nog steeds genoeg noeste scanners dagelijks nieuwe strips uit de bibliotheek lijken te halen om in te scannen. Maar goed, dat keuren we hier bij MacWorld natuurlijk allemaal niet goed.

Marvel

Marvel is van de grote uitgeverijen op het gebied van comics wel een beetje de voorloper. Al jaren zijn ze bezig met het aanbieden van comics, wat met de lancering van hun spotify-achtige Marvel-app een enorme boost heeft gekregen. Je betaalt een vast bedrag per maand, waar je het volledige aanbod voor kunt kopen. Hier heb je pas echt een enorm aanbod. Tienduizenden comics zijn door Marvel ingescand, en worden ook nog steeds gescand, waardoor je niet alleen maar nieuwe comics kunt lezen maar ook klassieke verhalen. De app is erg overzichtelijk, en vol met handige features. Zo kun je snel de strips van een bepaalde held op een rijtje krijgen, een bepaalde klassieke verhaallijn lezen of bekijken wat voor nieuwe strips er online staan. Let wel dat de nieuwste comics die hier opstaan zes maanden oud zijn, om de losse verkoop van digitale strips en gedrukte exemplaren niet teveel in de weg te lopen.

© PXimport

Onbeperkt comics lezen met Marvel Unlimited.

De app werkt erg soepel, en kent weinig vertraging als je een nieuwe comic opent. Je hebt ook de mogelijkheid om een comic permanent te kopen, maar ja, of je dan veel beter uitbent dan wanneer je een abonnement hebt op deze app is de vraag. Marvel loopt met deze app in ieder geval mijlenver voor op hun grote concurrent DC, die alleen de mogelijkheid bieden om losse nummers en trade paperbacks te kopen. Een abonnement kan momenteel alleen worden betaald via creditcard, alhoewel de prepaid creditcards van V3 ook werken.

Download Marvel in de App Store.

Comixology

Deze app was eigenlijk de eerste grote comics app, en hij wordt nog steeds een beetje gezien als de iTunes op comics gebied. Hier staat een enorm aanbod aan Amerikaanse comics op je te wachten. Er is eigenlijk geen uitgeverij te noemen die hier zijn comics niet aanbiedt. DC. Marvel, Dark Horse, Image, Boom, Valiant en meer zorgen er hier voor dat hun nieuwste comics op dezelfde dag te koop zijn als ze in de winkel liggen. Helaas ook voor dezelfde prijs. Zo betaal je voor een nieuwe comic al gauw 3 of 4 euro, wat een behoorlijk bedrag is voor een digitaal bestand van welbeschouwd 22 pagina's en een cover. Comixology heeft dan weer wel een groot aantal uitverkoopmomenten, waar je dan bijvoorbeeld in een keer een hele serie, of een bepaalde verhaallijn mee kunt kopen.

© PXimport

Comixology is de iTunes voor comics.

Je kunt zien dat deze app al jarenlang ontwikkeld wordt. Alles ziet er gelikt uit en het werkt perfect. Comixology maakt gebruik van Guided Reading technologie, waarmee je de strips eigenlijk panel voor panel leest. Het werkt prima, maar je moet er wel van houden.

Download Comixology in de App Store.

Scribd

Scribd was oorspronkelijk een app waarmee je tegen een maandelijks bedrag onbeperkt ebooks kon lezen, maar daar zijn ook comics aan toegevoegd. Het aanbod is behoorlijk. Er staan strips op van Marvel, Boom Comics, Valiant, Dynamite, IDW en nog een flinke handvol andere uitgeverijen. Sommige uitgeverijen zetten direct hun nieuwste strips op Scribd, anderen houden het bij oudere succesnummers. Marvel heeft bijvoorbeeld een flink aanbod op Scribd, maar daar vind je geen al te recente strips bij. Niet zo'n probleem, want je bent wel even zoet voordat je alle strips op Scribd hebt gelezen.

© PXimport

Scribd gaat de strijd aan met Marvel Unlimited.

Nadeel aan Scribd is wel dat de daadwerkelijke reader een beetje stug werkt. Het bladeren is lang niet zo soepel als in andere apps. Verder is dit een fijne app, voor als je geen budget hebt om elke maand nieuwe comics wilt kopen, maar toch iets meer wil lezen dan alleen maar Marvel.

Download Scribd in de App Store.

ComicZeal

ComicZeal is met afstand de fijnste app voor lezers van zowel comics als strips, die daarbij gewoon hun eigen .cbr-bestanden of PDF's willen gebruiken. Ook dit is een app die al wat jaartjes meegaat, en die met iedere nieuwe release beter lijkt te worden. Fijn aan ComicZeal is het overzichtelijke karakter van de app. Je zet strips makkelijk bij elkaar in digitale longboxes en het overzetten van de bestanden naar je appje gaat soepel.

© PXimport

De beste lezer voor .cbr-bestanden.

Lezen van comics of strips gaat met deze app ook erg fijn. Je bladert snel door de pagina, kunt makkelijk pagina's vergroten en snel een andere strip kiezen om te lezen.

Download ComicZeal in de App Store.

Yieha!

Tja, op het gebied van Nederlandse strips is er eigenlijk niet veel te beleven in de App Store. Het enige noemenswaardige initiatief is eigenlijk YieHa! Dit is een app van twee van de grootste uitgeverijen in de Benelux, te weten Standaard en Ballon Media. Standaard ken je waarschijnlijk wel van Suske en Wiske, Ballon is een samenwerkingsverband van uitgeverijen die onder andere De Blauwbloezen, Michel Vaillant en Blake en Mortimer uitbrengen. Het is een app die weer anders werkt dan de andere apps in dit artikel. Je kan namelijk stripboeken kopen, maar ook huren. Je kunt dan een bepaalde strip tien dagen lezen, waarna hij weer uit je app wordt verwijderd. Dit huren is alleen mogelijk bij oudere strips. Het is een leuke optie, maar als je dan toch een euro of 3 a 4 moet betalen om een strip te huren, dan kun je eigenlijk net zo goed naar de bibliotheek lopen.

© PXimport

Nederlandse en Belgische stripliefhebbers moeten het met Yieha doen.

Nieuwe strips kosten al snel 7 euro, wat in onze ogen een behoorlijk bedrag is als je voor bijna hetzelfde geld een mooi gedrukt exemplaar kunt krijgen. In Europa worden de strips nu eenmaal op mooier materiaal gedrukt dan in Amerika.

Toch is Yieha een goed alternatief en een mooie eerste stap op weg naar een iTunes voor Nederlandstalige strips.

Download Yieha! in de App Store.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten