ID.nl logo
Huis

12,9-inch iPad Pro - Betalen voor kwaliteit

De enorme iPad van Apple uit 2015 heeft tijdens WWDC2017 een upgrade gekregen. Een snellere processor, beter scherm en een iets lichter gewicht. Is de 12,9-inch iPad Pro inmiddels wel een laptopvervanger?

Ontwerp

Aan de buitenkant is de 12,9-inch iPad Pro voor een groot hetzelfde gebleven. Aan de zijkant vind je de Smart Connector waarmee je de iPad kunt voorzien van een toetsenbord en bovenop zit een 3,5mm koptelefooningang (het kan dus wel). De nieuwe iPad Pro heeft nog steeds de vier speakers waardoor de grote iPad meer dan genoeg volume in huis heeft. Vooral de lage tonen komen beter tot hun recht, wat weer van pas komt bij het kijken van video’s op de iPad. De iPad Pro is ongeveer 40 gram lichter geworden, wat het gebruiksgemak weer ten goede komt.

©PXimport

Bijzonder is wel dat de thuisknop nog steeds een fysieke knop met Touch ID is. Inmiddels zijn we al bijna aan de derde iPhone-generatie iPhone met Haptic feedback, een techniek waarbij een aanraakgevoelig glas kan aanvoelen als knop. Blijkbaar ziet Apple nog steeds heil in een fysieke thuisknop voor de iPad Pro. Wat we ook missen is de aanwezigheid van 3D Touch. Niet dat alle Apple-gebruikers hier nou zo lyrisch over waren, maar Apple adverteerde het als een geweldige tool om efficiënter te navigeren in iOS. Met de focus op de professionele gebruiker en de aanwezigheid van een enorm scherm, is 3D Touch wel een gemis op de 12,9-inch iPad Pro.

Over de professionele gebruiker gesproken: de iPad heeft ook dit keer geen opbergmogelijkheid voor de Apple Pencil. Na het zien van het magneetmechanisme op de Surface Pro hadden we dit ook graag teruggezien bij de vernieuwde iPad Pro. Apple heeft wel een nieuwe sleeve uitgebracht voor de iPad die wel een speciaal vakje voor de Pencil heeft, maar deze krijg je er (uiteraard) niet bij. Het ontbreken van een opbergmechanisme maakt de Apple Pencil toch minder geschikt voor onderweg, ook omdat het een duur grapje is als je hem kwijtraakt.

©PXimport

Scherm

De grootste verandering bij de nieuwe iPad Pro zit ‘m in het scherm. Met een helderheid van 600 nit is het scherm helderder dan ooit en dankzij True Tone is ook de kleurweergave geweldig. Hoewel er geruchten de ronde doen dat de nieuwe iPhone een OLED-scherm krijgt, heeft de nieuwe iPad Pro nog gewoon een LCD-scherm. Toch is het bijzonder wat Apple kan doen met een LCD-scherm.

©PXimport

Waar het beeldscherm bij de eerste generatie iPad Pro toch nog een beetje achter de feiten aanliep, is dit bij de nieuwe iPad Pro volledig verleden tijd. We moesten de slowmo-opnamemodus gebruiken om de vertraging van het scherm te zien. Met het blote oog is er geen vertraging meer zichtbaar tussen het scherm en de aanraking van je vingertop of de Apple Pencil.

Camera

Met de komst van de iPhone 7 Plus kon Apple voor het eerst in lange tijd weer concurreren met andere high-end smartphones als het gaat om de beeldkwaliteit van de camera. Het feit dat Apple zijn huiswerk heeft gedaan op het gebied van smartphonecamera’s is direct terug te zien in de nieuwe iPad Pro. De camera aan de achterkant gaat van 8MP met een diafragma van 2,4 naar 12MP met een diafragma van 1,8. De nieuwe camera is ook voorzien van optische beeldstabilisatie. In de praktijk betekent dit grotere en scherpere foto’s met een wazigere achtergrond zoals je ook ziet bij traditionele camera’s.

©PXimport

Een betere camera is natuurlijk een verbeterpunt op zichzelf, maar de vraag is wanneer je de camera van de iPad Pro zou willen gebruiken. De iPad is te groot om mee te nemen tijdens een dagje uit en professionele gebruikers hebben waarschijnlijk een ‘echte’ camera voor het maken van foto’s. Ook is de iPad Pro nog steeds niet bepaald handzaam, waardoor je twee handen nodig hebt voor het maken van een foto en door het gewicht voelt dit alles al snel aan als een work-out voor je armen.

In het werkveld

Na onze review van de vorige 12,9-iinch iPad Pro keken we reikhalzend uit naar de mogelijkheden die iOS 10 ons zou bieden en welke professionele software beschikbaar zou komen voor de App Store van de iPad. Met de komst van apps als AutoCad, Rhapr3D en enkele Adobe-apps kun je inmiddels ook al heel wat met de iPad Pro.

Ook multitasken maken de iPad Pro een bijzonder productief apparaat. Het gebruiken van twee programma’s naast elkaar geven je hetzelfde gevoel van efficiëntie als bij een gewone MacBook of iMac. Voor typen van langere teksten is het Smart Connector-toetsenbord een fijn en compact toetsenbord waar je moeiteloos uren op kan werken.

©PXimport

Door de afwezigheid van een cursor en de manier hoe iOS is opgebouwd, is het echter nog wel nodig om af en toe iets op het scherm aan te tikken. Als het gaat om bepaalde knoppen is dit geen probleem, maar op het moment dat je een stuk tekst of een emailadres wil selecteren van bijvoorbeeld een webpagina kan de iPad niet op tegen een reguliere laptop.

Het is natuurlijk niet erg om voor dit soort klussen de MacBook erbij te pakken, maar dan zou je de iPad Pro limiteren tot het consumeren van media, terwijl het apparaat toch juist ontworpen is om iets te maken.

Tijdens de Keynote van WWDC17 gaf Apple ons al een voorproefje van de nieuwe functies die iOS 11 naar de iPad brengt. Het slepen van bestanden naar programma’s en een aparte app om alle bestanden op de iPad te beheren zouden de iPad Pro meer laten aanvoelen als een Mac. Momenteel is dit echter nog toekomstmuziek en is iOS 10 nog steeds niet toereikend genoeg vergeleken met macOS. Gelukkig is dit voor veel gebruikers ook niet noodzakelijk.

Batterijduur

Apple heeft de batterijduur verbeterd waardoor deze 10 uur meegaat. De oude iPad Pro ging ook al 10 uur mee, maar doordat de nieuwe iPad een nog helderder scherm heeft en dit bij de meeste apparaten de grootste energievreter is, kunnen we stellen dat de batterij is verbeterd. Bij het gebruik van 4G ging de iPad wel iets minder lang mee, maar met een goeie 9 uur gaat de 12,9-inch iPad Pro lang genoeg mee om de hele dag te gebruiken.

©PXimport

Opslag

Apple heeft de opslagcapaciteit van de iPad Pro-lijn verdubbeld. Het instapmodel met 32GB heeft nu 64GB aan opslag, het model van 128GB heeft nu 256GB en de iPad Pro met de meeste opslagcapaciteit maakt een sprong van 256GB naar maar liefst 512GB. Het instapmodel is een tientje goedkoper geworden, waardoor je nu 909 euro betaald voor een iPad Pro met 64GB, waar je vorig jaar 919 euro betaalde voor een iPad Pro met 32GB. Leuk nieuws, maar het blijft een duur apparaat.

Conclusie

De nieuwe 12,9-inch iPad Pro is een enorme iPad met een verbluffend helder scherm en meer dan genoeg rekenkracht voor zelfs de zwaarste applicaties. Het lichtere gewicht maken de iPad ook iets handzamer en door de hogere verversratio voelt de iPad Pro sneller aan dan ooit. Ondanks accessoires als de Pencil en Smart Connector-toetsenbord verslaat de iPad nog steeds niet de MacBook als het om mediaproductie gaat, maar met de steeds groter wordende verschillen tussen iPhone-iOS en iPad-iOS kan dit snel veranderen. Voor alledaagse werkzaamheden als het wegwerken van mail en het maken van notities is de iPad Pro een geweldig apparaat. Als het gaat om mediaconsumptie, of het nou het kijken van video’s is of het lezen van online magazines, zijn er maar weinig schermen die op kunnen tegen het scherm van de 12,9-inch iPad Pro.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs:** Vanaf 909 euro,- **Kleuren:** Spacegrijs, goud, zilver **Scherm:** 264 ppi 12,9-inch Retina-display (2732 x 2048) **Chip:** A10X Fusion-chip met geïntegreerde M10-coprocessor. **RAM:** 4GB **Opslag:** 64GB, 256GB of 512GB **Camera:** 12 megapixel (achter), 7 megapixel (voor) **Connectiviteit:** Smart Connector, 3,5mm koptelefoonaansluting, Lightning-connector **Formaat:** 305,7mm x 220,6mm x 0,27mm (l x b x h) **Gewicht:** 692 gram **Overig:** Vier speakers, Touch ID **Website:** [www.apple.com/nl/]( https://www.apple.com/nl/ipad-pro/)

Plus- en minpunten
  • Geweldig scherm
  • ProMotion-verversratio
  • Batterijduur
  • Krachtige processoren
  • Prijs
  • iOS (nog) niet toereikend genoeg
▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!