Hier moet je op letten bij de aankoop van een staafmixer
De juiste staafmixer kopen kan knap lastig zijn. Het aanbod is enorm, en bovendien kunnen veel staafmixers tegenwoordig veel meer dan alleen pureren. Dit artikel helpt je te bepalen wat voor type staafmixer je nodig hebt en hoe je een goede staafmixer herkent.
Met een staafmixer maak je heel makkelijk heerlijke soepen, sauzen en dips, maar met veel moderne staafmixers kun je nog veel meer dan dat. Zo zijn er staafmixers die ook kunnen hakken, kloppen, snijden en raspen. Als je een nieuwe staafmixer gaat kopen, moet je dus goed weten waarnaar je op zoek bent. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft aan een dure staafmixer of juist een staafmixer koopt die voor jou te beperkt is. Let vooral op: • Meegeleverde accessoires • Vermogen en toerental • Aantal snelheidsstanden • Materiaal • Gewicht en ontwerp
Lees ook: Dit is het verschil tussen een staafmixer en een blender
Staafmixers worden steeds geavanceerder. In eerste instantie is deze handige keukentool ontwikkeld om soepen, smoothies en dips te pureren, maar tegenwoordig begint de staafmixer steeds meer de rol van keukenmachine over te nemen. Zo worden veel staafmixers geleverd met accessoires om ingrediënten te hakken, kloppen, snijden en raspen. Sommige staafmixers beschikken daarnaast over een extra krachtige motor, zodat je er ook harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten mee kunt bewerken.
Toch zijn al die extra snufjes niet altijd nodig. Als je bijvoorbeeld alleen soepen en sauzen wilt gaan maken, leg je voor zo'n geavanceerde staafmixer onnodig veel geld neer. Maar wil je met je staafmixer bijvoorbeeld ook beslag mengen, slagroom kloppen en groenten snijden, dan heb je wél een wat veelzijdiger en dus (vaak) duurder exemplaar nodig. Het is dan onder andere ook belangrijk om naar het vermogen en het aantal snelheidsstanden te kijken.
Accessoires
De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een staafmixer is dus: waar ga ik mijn staafmixer voor gebruiken? En welke opzetstukken zijn daarvoor nodig? Voor het maken van gladde mengsels volstaat over het algemeen een simpele staafmixer met een standaard blendervoet. Hiermee maak je niet alleen heerlijke soepen, sauzen, dips en dressings, maar bijvoorbeeld ook smoothies, babyvoeding en aardappelpuree. Wil je je staafmixer ook gebruiken om groenten te snijden of raspen, kruiden fijn te hakken, noten te malen, eieren of slagroom te kloppen en misschien zelfs om gehakt te maken? Dan heb je een staafmixer met meerdere opzetstukken nodig, zoals een hakmolen, ballongarde en rasp. Soms kun je opzetstukken ook los kopen, afhankelijk van het merk en model van je staafmixer.
©Khaletski Siarhei | goffkein.pro
Vermogen en toerental
Ook het vermogen van je nieuwe staafmixer is belangrijk om mee te nemen in je overweging. Het vermogen van staafmixers loopt uiteen van zo'n 100 tot 1000 watt. De zwakkere motoren (100-300 watt) zijn meestal prima om zachte ingrediënten mee te mengen: denk aan het pureren van soep direct in de pan. Voor harde ingrediënten, zoals noten, harde groenten of ijs, is vaak een wat krachtigere motor nodig (minstens 400 watt). Als je van plan bent je staafmixer meerdere keren per week en lang achter elkaar te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je professioneel kok bent, wordt een extra krachtige motor aangeraden (minstens 750 watt).
Maar let op: het vermogen van een staafmixer zegt niet alles. Zo zijn er ook heel goede staafmixers met een vermogen van slechts 200 watt. Dat heeft te maken met het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM) dat de staafmixer maakt. Een staafmixer met een hoog toerental van 10.000 tot 20.000 RPM pureert een stuk sneller en efficiënter dan een model met een laag toerental (5.000 tot 10.000 RPM). Toch wordt voor het mengen van harde ingrediënten doorgaans een staafmixer met een hoog vermogen aanbevolen, omdat een hoog vermogen ook betekent dat de motor minder snel oververhit raakt.
Aantal snelheidsstanden
Als je van plan bent je staafmixer voor verschillende soorten bereidingen te gebruiken, is het handig als je de snelheid van de motor kunt aanpassen. Hoe meer snelheidsstanden een staafmixer heeft, hoe meer controle je hebt over het eindresultaat. Zo is voor het pureren van soep een lage snelheid voldoende, maar voor het luchtig kloppen van slagroom of eiwitten wil je de snelheid voor het beste resultaat langzaam kunnen opvoeren. Sommige staafmixers beschikken over een traploos instelbare snelheid, wat inhoudt dat de motor sneller gaat draaien naarmate je de aan-knop verder indrukt. De turboknop die op veel staafmixers zit, is ideaal voor het creëren van extra gladde mengsels en voor dikkere mengsels zoals smoothies.
Materiaal
Vergeet niet ook te kijken naar het materiaal van je nieuwe staafmixer. De meeste staafmixers zijn gemaakt van roestvrij staal of kunststof. Roestvrij staal is steviger en gaat langer mee, en daarnaast neemt dit materiaal geen kleur-, geur- en smaakstoffen aan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je roestvrijstalen staafmixer verkleurt na het pureren van bijvoorbeeld tomaten- of bietensoep. Een nadeel van roestvrij staal is dat dit materiaal meestal wat duurder is dan kunststof. Ook weegt een roestvrijstalen staafmixer wat meer dan een model van kunststof, waardoor hij iets minder handzaam is.
Gewicht en ontwerp
Tot slot wil je natuurlijk een staafmixer die lekker in de hand ligt, zodat je geen pijn in je arm of vingers krijgt als je er wat langer mee pureert. Kies dus een niet al te zware staafmixer met een comfortabele grip, en let erop dat de knoppen tijdens gebruik goed toegankelijk zijn. Een staafmixer zonder elektrisch snoer is handig als je direct in de pan wilt pureren en geen stopcontact in de buurt hebt.