Slimme stofzuigers: dit kun je er (wel en niet) mee

© marchsirawit - stock.adobe.com

Slimme stofzuigers: dit kun je er (wel en niet) mee

Geplaatst: 17 augustus 2023 - 08:03

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:15

Rens Blom

Er komen steeds meer slimme stofzuigers op de markt. Maar wat maakt een stofzuiger slim ten opzichte van een vertrouwd, 'dom' model? We zetten de verschillen op een rij.

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Stofzuigen is niemands favoriete klusje, maar met een slimme stofzuiger maak je het jezelf wel een stuk makkelijker. Of heeft de traditionele toch meer voordelen? Je leest het in dit artikel!

Bijna alles in huis lijkt slim te worden. Van het koffiezetapparaat en de deurbel tot de thermostaat en verlichting. Ook bij stofzuigers heb je steeds vaker de keuze uit een model met slimme functies. Dat geldt zowel voor stofzuigers die je met de hand bedient als voor robotstofzuigers. Een robotstofzuiger is bij definitie al slim, want hij gebruikt een accu, slimme software en smartphone-app om je vloeren schoon te maken terwijl jij boodschappen doet of op kantoor werkt. Verderop meer over de evoluties rondom robotstofzuigers.

Van scherm tot laserstraal

We nemen eerst de reguliere stofzuiger onder de loep. Die is er uiteraard met een snoer en draadloos op een accu. Slimme stofzuigers verschijnen vrijwel altijd als accu-uitvoering. Welke slimme functie(s) de stofzuiger bevat, verschilt per fabrikant en dan ook per model. Zo ontstaat er onderscheid in de line-up van het merk, waarbij een duurder model in principe meer slimmere functies heeft.

Ook interessant: Dit zijn de beste stofzuigers als je huisdieren hebt

De Dyson V15-serie bevat slimme functies. Foto: Rens Blom / ID.nl

© Rens Blom

De Dyson V15-serie bevat slimme functies.

Zo voorziet Dyson modellen in zijn V12- en V15-series van verschillende slimme functies, waaronder een (niet-aanraakgevoelig) kleurenschermpje dat relevante informatie toont. Denk aan de zuigmodus (eco, medium, boost), hoeveel minuten en seconden de accu nog meegaat in de betreffende modus en welke concentraties van verschillend vuil je opzuigt. Die laatste statistieken zie je in grafiekjes, om je inzicht te geven in de viezigheid van je kamers. Die informatie kan interessant zijn voor wie een allergie heeft. Op het scherm zie je ook meldingen, bijvoorbeeld wanneer de stofzuigerfilter gereinigd moet worden.

Op de Dyson V15 Detect Absolute kun je met het scherm de zuigmodus aanpassen. Foto: Rens Blom / ID.nl

© Rens Blom

Op de Dyson V15 Detect Absolute kun je met het scherm de zuigmodus aanpassen.

Verschillende Dyson-stofzuigers komen bovendien met een speciale parketborstel die een groene laser bevat. Die laser maakt onzichtbaar vuil zichtbaar, wat bijvoorbeeld handig is in minder verlichte delen van je kamer of onder de bank.

Lees ook: Je kleed weer als nieuw: zo kun je het best een vloerkleed schoonmaken

Voor de kleine klusjes pak je een kleine stofzuiger

Stof en restjes zuig je snel op met een kruimeldief

De Dyson-stofzuiger toont op het scherm ook de concentraties vuil die je opzuigt. Foto: Rens Blom / ID.nl

© Rens Blom

De Dyson-stofzuiger toont op het scherm ook de concentraties vuil die je opzuigt.

Machine learning

Ook Samsung stopt slimme functies in geselecteerde stofzuigers. Zo heeft de nieuwe Bespoke Jet AI-stofzuiger slimme software ingebouwd die via machine learning detecteert op welke ondergrond je zuigt en hoe zwaar het apparaat belast wordt. Zuig je bijvoorbeeld de inhoud van een gevallen zak rijst op een ruwe ondervloer op, dan weet de stofzuiger dat hij flink moet zuigen en past hij automatisch de zuigkracht aan. Dat scheelt jou weer een knopje of twee indrukken.

Samsungs nieuwste Bespoke Jet AI komt met een app. Foto: Samsung

Samsungs nieuwste Bespoke Jet AI komt met een app.

Het nieuwste Bespoke Jet AI-model, die uit 2023, is ook voorzien van wififunctionaliteit. Je kunt de stofzuiger daarom registreren in de Samsung SmartThings-app op je mobiel. Eenmaal verbonden kun je onder andere het energieverbruik van de stofzuiger zien, een software-update op de stofzuiger installeren en wat standaard zuiginstellingen aanpassen.

Slimmere robotstofzuigers

Eerder in dit artikel noemden we al de robotstofzuiger, een type stofzuiger dat dankzij slimme functies werkt zonder dat jij hoeft te zuigen. Maar ook de robotstofzuiger staat niet stil. Fabrikanten voegen steeds meer of betere functies toe om het apparaat effectiever en completer te laten werken. Zo verschijnen er steeds meer robotstofzuigers met een ingebouwde dweilfunctie. Zo’n twee-in-een-apparaat kan na het stofzuigen direct je vloer dweilen, zodat je in een écht schoon huis thuiskomt. Weer een huishoudklus die technologie uit handen kan nemen.

Een Roomba-robotstofzuiger. Foto: Wesley Akkerman / ID.nl

© Wesley Akkerman

Een Roomba-robotstofzuiger.

Een andere evolutie is de integratie met smarthomeplatformen. Een app om je robotstofzuiger in te stellen is niets nieuws, maar die app kan steeds vaker (beter) samenwerken met smarthomeplatformen van Apple, Google en Amazon. Met zogeheten routines kun je bijvoorbeeld instellen dat de stofzuiger aan zijn ronde begint zodra de slimme beveiligingscamera merkt dat jij het huis in de ochtend verlaat en de slimme thermostaat daarom de temperatuur verlaagt.  

Goed om te weten: hoe slim een robotstofzuiger ook is, je dient het apparaat wel af en toe schoon te maken. In dit artikel lees je hoe je dat efficiënt en op de juiste manier doet.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten