Wat is een slimme koelkast en wat kun je ermee?

Wat is een slimme koelkast en wat kun je ermee?

Koelen & vriezen

Geplaatst: 24 september 2022 - 11:08

Aangepast: 26 september 2022 - 10:48

Wesley Akkerman

Een slimme koelkast is een koelkast die op z’n minst beschikt over een internetverbinding. Daarnaast zijn er vaak nog een aantal foefjes aanwezig die het leven gemakkelijker kunnen maken. In dit artikel behandelen we alles dat je wil weten over het slimme apparaat.

Tegenwoordig kun je er bijna niet meer omheen: slimme apparaten. Apparaten die beschikken over een internetverbinding en daardoor taken uit handen nemen of gemakkelijker maken. De slimme koelkast is één van die apparaten. Via wifi of 5g, of soms zelfs via de lokale bluetoothverbinding, kan een koelkast je van specifieke informatie voorzien. Je hebt daar dan wel een app voor nodig, die je op een smartphone of tablet installeert. Klinkt futuristisch, maar dit gebeurt nu al. 

Wat kan een slimme koelkast?

 

Wanneer je een slimme koelkast in huis haalt, dan haal je dus – over het algemeen – een koelkast in huis die in verbinding staat met de cloud. Wat je precies met zo’n koelkast kunt doen, hangt sterk af van de functies die de fabrikant besluit in te bouwen. De ene kast is de andere niet, zo blijkt maar weer keer op keer. Merken als Samsung en LG hebben zo hun eigen visie op de koelkast van de toekomst. Soms zetten fabrikanten in op luxe of gemak, terwijl je ook handige functies tegenkomt waarmee je bijvoorbeeld kunt zien hoeveel tomaten er nog in de koelkast liggen.

 

De slimme koelkast kan worden voorzien van een camera in de koelcabine. Zo kun je – op afstand, zoals in de supermarkt – checken wat er allemaal in ligt. Zie je geen pak melk meer staan? Of zien de appels er een beetje beurs uit? Dan kun je dus zonder twijfel extra spullen halen, en hoef je achteraf niet te balen dat je ergens te veel geld aan uitgegeven hebt. Verder zou je producten kunnen inscannen (via de streepjescode) en daardoor weten, via de app, wat de maximale houdbaarheidsdatum is. Dat kan handig zijn wanneer je wekelijks de boodschappen in huis haalt.

 

In het verlengde van die functionaliteit kan de slimme koelkast helpen bij het opstellen van een boodschappenlijstje. Aangezien het apparaat weet welke producten er in liggen en tot wanneer je die kunt gebruiken, kan die in realtime een lijstje bijhouden. Dat lijstje verschijnt dan binnen de app op je smartphone of misschien wel op het scherm aan de voorkant (of allebei natuurlijk). Sommige slimme koelkasten hebben een groot scherm voorop, waarmee je allerlei dingen kunt doen en zaken kunt bekijken. Een boodschappenlijstje bijhouden is slechts één van de mogelijke opties. 

Groot scherm voorop

 

Dat grote scherm voorop kan bijvoorbeeld ook communiceren met een camera die in het koelvak hangt. Dan hoef je de deur niet eens te openen om te zien wat er allemaal in ligt. Dat klinkt wellicht een beetje overdreven, maar dit bespaart op de langere termijn wel wat energie. Wanneer je de deur van een koelkast opent, dan verliest die zijn koelte. En daarna moet de kast even iets harder werken om de temperatuur weer op het juiste niveau te krijgen. Zeker voor de twijfelaars onder ons kan dit handig uitpakken; hoe vaak sta je lang met de koelkastdeur in de hand om te zien wat je wil pakken?

 

Dat grote scherm kan voor nog een aantal dingen handig zijn. Je kunt er ook een soort aankondigingenbord van maken, aangezien het veelal draait om een touchscreen. Zo kun je berichten achterlaten voor je huisgenoten of gezinsleden, dat ze bijvoorbeeld de dop goed op de cola moeten draaien. Afhankelijk van het apparaat dat je koopt, kun je zelfs games spelen op dat scherm en mensen berichtjes versturen. De slimme koelkast is immers een koelkast waar een fabrikant een computer in gebouwd heeft, dus je mag dan ook ‘gewone computerdingen’ verwachten.

 

Verder zou je een recept kunnen opzoeken via een slimme koelkast en die in beeld laten staan. Zo heb je een groot scherm tot je beschikking waar je goed op kunt lezen wat je moet doen, waardoor je niet meer voorover gebogen over het aanrecht hangt terwijl je op je smartphone probeert te lezen wat je moet doen. Bovendien hoef je, al dan niet met vieze of vette vingers, niet meer te scrollen op dat kleinere scherm. Het scherm op het koelkast is goed zichtbaar, prettig leesbaar en altijd beschikbaar. Daardoor kan zo’n apparaat wellicht een plekje veroveren in je eigen keuken. 

Nadelen van een slimme koelkast

 

Kleven er ook nadelen aan een slimme koelkast? Jazeker. Zo zijn deze apparaten ontzettend duur. Dat is te verklaren door de nieuwe technologie aan boord (maar een voordeel is wel dat ze energiezuiniger zijn dan normale varianten). Bovendien zou een slimme koelkast gehackt kunnen worden en kan die, in theorie, minder lang meegaan dan een traditionele koelkast. Want na verloop van tijd verschijnt er een nieuw model met betere technologie. Ook kunnen fabrikanten besluiten zo’n product niet meer te ondersteunen; je bent dus overgeleverd aan wat grilligheid.

 

Of je keuze uiteindelijk op een slimme koelkast valt of niet, hangt dus helemaal af van wat je belangrijk vindt. Vind je het tof dat zo’n apparaat kan helpen bij boodschappenlijstjes, koken en communicatie met je gezin? Dan kan dit apparaat van waarde zijn. Maar vind je die grilligheid maar niets of vind je de aanschafprijs simpelweg te hoog? Dan is een regulier model wellicht een betere optie. Echter, vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven, want we kunnen ons geen toekomst voorstellen waarin een koelkast niet zou beschikken over allerlei slimme functies.

Toe aan een nieuwe koelkast? Hier staat er vast wel eentje voor je tussen!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000