Hier moet je op letten bij de aanschaf van een koelkast

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een koelkast

Geplaatst: 29 september 2022 - 06:14

Aangepast: 29 september 2022 - 13:04

Wesley Akkerman

Een koelkast kopen doe je niet zomaar. Je krijgt de komende tien, vijftien jaar elke dag de deur een keertje in hand. Daarom is het verstandig je goed voor te bereiden voordat je overgaat op de aanschaf. Wat zijn nou de dingen waar je op moet letten?

Koelkasten heb je op allerlei prijsniveaus. Ze zijn verkrijgbaar voor een paar honderd tot soms een paar duizend euro. Voordat je bepaalt waar je naar op zoek bent, is het handig om te checken hoeveel je hieraan kunt uitgeven. Stel een maximaal budget in en maak ook de afspraak met jezelf dat je er niet al te veel overheen gaat. Door een marge van bijvoorbeeld tien procent aan te houden, hoef je mogelijk niet té diep in de buidel te tasten. Want deze apparaten zijn behoorlijk duur.

 

Daarnaast is het verstandig om een plan te maken aangaande de oude koelkast. Wat doe je met dit apparaat? Geef je hem weg en zo ja, laat je hem dan ophalen? Breng je hem zelf naar een scheidingstation of afvalpunt? Of biedt een webshop aan om het oude model mee terug te nemen in het kader van recycling? Aangezien de kans groot is dat de nieuwe koelkast op de plek van de oude komt te staan, zou het handig zijn als die oude dus al weg is wanneer de nieuwe binnenkomt. 

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een koelkast-22382994

Een nieuwe koelkast aanschaffen

Nu we al wat dingen afgebakend hebben, kunnen we verdergaan met de voorbereidingen. Het is tijd om de ruimte op te meten. Niet alleen de ruimte waar de koelkast komt te staan, maar ook de ruimte eromheen. Meet bijvoorbeeld de deuropeningen op waar het apparaat, mogelijk inclusief verpakking, doorheen moet. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de koelkast tenminste twee, drie centimeter bij de muur vandaan staat, zodat die zijn warmte goed kan afscheiden.

 

Dan werpen we een blik op de deuren. Wanneer je een koelkast aanschaft met één deur, dan moet je ervoor zorgen dat die niet tegen een keukenkast of aanrecht aankomt. Heeft jouw model twee deuren? Dan heb je dus aan allebei de kanten wat ruimte nodig. Let daarin ook vooral op de diepte. Een koelkast moet net iets dieper zijn dan het keukenblok ernaast, zodat de deur altijd volledig open kan. Op websites van verkopers vind je vaak al de afmetingen van de koelkasten staan. 

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een koelkast-22382992

Wat voor type koelkast

In het verlengde van het opmeten leggen we de keuze voor de stijl neer. Wat voor type koelkast wil je hebben? Je hebt namelijk verschillende soorten koelkasten. Denk dan aan:

 

  • Een koelkast met een vriezer boven het koelvak

  • Een koelkast met een vriezer onder het koelvak

  • Een koelkast met twee deuren, waar de vriezer z’n eigen deur heeft

  • Een koelkast met twee deuren en onderop een vriesvak (ook wel een French door genoemd)

  • Een koelkast zonder vriesvak

 

Welk type koelkast je neemt, hangt niet alleen van de ruimte af die je beschikbaar hebt. De ruimte speelt wel een grote rol (soms ben je bijvoorbeeld aangewezen op een variant die onder het aanrechtblad past), maar hoeveel ruimte je in zo’n koelkast nodig hebt ook. Heb je een groot gezin, dan vind je het waarschijnlijk fijn dat er heel veel opbergruimte is, inclusief allerlei lades, opbergvakjes in de deur en genoeg planken. De diepte speelt hierin ook een grote rol, maar, nogmaals, dat is ook maar net afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.

 

De manier waarop je een koelkast kunt indelen, is voor sommige mensen eveneens belangrijk. Kun je er planken uithalen en die op een andere manier ophangen? Zijn de opbergvakjes groter en kleiner te maken? En kun je eventueel de lades eruit halen, waardoor je nog meer opbergruimte tot je beschikking hebt? Wanneer je zelf invloed hebt op hoe je de ruimte in de kast benut, kun je wellicht genoegen nemen met een model dat compacter of wellicht zelfs energiezuiniger is. Let daarom bijvoorbeeld altijd op het energielabel (maar daardoor kan de prijs tevens flink oplopen). 

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een koelkast-22382995

Afwerking en slimme functies

 De afwerking van een koelkast kan voor een doorslaggevende factor zorgen. Het zou fijn zijn als je het apparaat mooi vindt of wanneer het past bij de rest van je keuken. Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen, zoals (zwart) roestvrij staal, gewoon zwart of wit of allerlei andere kleuren. Ga ook vooral naar een fysieke winkel om te checken hoe een koelkast voelt. Wellicht een beetje gek, maar onthoud dat je de deur dagelijks opendoet. Dan is het wel fijn als de hendel lekker in de hand ligt en de deur soepel opengaat. Minstens net zo belangrijk als de afwerking.

 

Verder is het wel handig om te bedenken welke slimme functies je wil dat jouw koelkast heeft en welke slimme functies er beschikbaar zijn. Zo kan het handig zijn dat de koelkast met vriezer beschikt over dubbele verdampers, zodat de luchtkwaliteit lang goed blijft. Daardoor blijft de groente bijvoorbeeld een stuk langer vers. Daarnaast doe je er goed aan te checken wat voor soort luchtfilters een koelkast heeft. Met een goede luchtfilter blijft de kwaliteit van fruit lang goed.

 

Dan kijken we naar wat smarthomefuncties. Een scherm voorop hebben om te kijken wie er voor de camera van je slimme deurbel staat, is pure luxe. Weten wat je in je koelkast hebt liggen op afstand en door middel van data kunnen bepalen of bepaalde groente of fruit nog vers zijn ook, maar in het geval van een koelkast toch zeer handige functies. Merken als LG, Samsung en Bosch bieden zo hun eigen visie aan op de koelkast van de toekomst; check dus welke er bij jouw behoeften aansluit.

Is je koelkast aan vervanging toe? Hier vind je de nieuwste modellen op een rij!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten