Zo misleid je adverteerders in je browser met Track This

© PXimport

Zo misleid je adverteerders in je browser met Track This

Geplaatst: 18 juli 2019 - 06:37

Aangepast: 14 december 2022 - 11:13

Justin Doornekamp

Ook zo last van gepersonaliseerde advertenties als je aan het surfen bent en wil je adverteerders eens op het verkeerde been zetten? Probeer Track This!

Recent lanceerde de ontwikkelaar achter Firefox, Mozilla, een speciale website genaamd trackthis.link. Als je de link volgt, kom je op een pagina terecht waar je een keuze kunt maken uit vier standaardprofielen, te weten Hypebeast, Filthy Rich, Doomsday of Influencer. Kies een profiel en klik vervolgens op de knop Track This. Op basis van je keuze, opent de website maar liefst honderd tabbladen voor je. Kies je bijvoorbeeld voor Influencer, dan worden er honderd pagina's geopend over onder meermeditatie-apps of manieren om je huid te verzorgen. Ga je voor Hypebeast, dan zullen adverteerders denken dat je geobsedeerd bent door de laatste mode en muziek. Let er wel op dat je pop-upvensters toestaat in je browser, anders worden de tabs niet geopend.

© PXimport

Trackers

Het idee is dat adverteerders compleet op het verkeerde been worden gezet. Zij verzamelen via trackers namelijk op basis van je websitebezoeken zoveel mogelijk informatie over je interesses en hobby's. Op deze manier kunnen zij je gepersonaliseerde advertenties voorschotelen.

Mozilla merkt wel op dat Track This vermoedelijk slechts enkele dagen werkt, omdat trackers van adverteerders tegenwoordig zeer geavanceerd zijn. "Ze kunnen je normale surfgedrag alweer vrij snel ontdekken", aldus de ontwikkelaars.

Mozilla zet zich al een tijd in om internetgebruikers meer bescherming te bieden tijdens het surfen. Zo werd de vernieuwende Firefox-browser voorzien van Enhanced Tracking Protection, die aanvullende bescherming biedt tegen volgen. In de privénavigatie worden bijvoorbeeld alle online trackers tijdens het surfen geblokkeerd en wordt je surfgeschiedenis niet opgeslagen. Ook houdt de browser verborgen trackers die je online volgen tegen.

Mozilla zou aan een betaalde versie van Firefox werken, waarmee de bescherming van gebruikers nog verder wordt opgeschroefd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000