Schijfopruiming in de Windows 10 Creators Update

© PXimport

Schijfopruiming in de Windows 10 Creators Update

Software

Geplaatst: 22 juni 2017 - 11:02

Aangepast: 14 december 2022 - 14:23

Robbin Ooijevaar

Als je een kleine ssd hebt, kun je elke extra GB gebruiken. Je browser, Windows zelf en programma’s nemen mettertijd steeds meer opslagruimte in beslag. Er zijn allerlei handige schoonmaakprogramma’s om overbodige bestanden te verwijderen, maar Windows 10 heeft standaard al uitstekend gereedschap aan boord: Windows Schijfopruiming.

Stap 1: Schijfopruiming

Windows Schijfopruiming is al vaker besproken, maar ook na Windows 10 Creators Update een goed hulpmiddel. Als je ooit een Windows-upgrade hebt uitgevoerd kun je hiermee veel schijfruimte terugwinnen. De kans is groot dat je tientallen GB’s opslagruimte terugkrijgt.

Druk op je startknop en type het woordje schijf om Schijfopruiming te vinden. Start het programma. Schijfopruiming vraagt welk opslagmedium je wilt onderzoeken. Kies hier je C-schijf en voer schijfopruiming later opnieuw uit voor je D-schijf (als je die hebt) of andere opslagmedia.

© PXimport

Stap 2: Terug die GB’s!

Er wordt een lijst getoond met onderdelen die Schijfopruiming voor je kan uitkammen. Achter elk onderdeel zie je hoeveel schijfruimte je terugkrijgt. Plaats een vinkje bij de opties die je wilt saneren en verwijder een vinkje als je het wilt behouden. Klik op OK, bevestig de extra waarschuwing en laat Schijfopruiming je systeem ontdoen van overbodige bestanden.

Windows Systeemherstel biedt een belangrijk vangnet als je pc crasht of om een andere reden niet meer opstart. Bij belangrijke gebeurtenissen maakt Windows automatisch een herstelpunt aan. Als je computer stabiel werkt, kun je oude herstelpunten laten opruimen en ook hiermee krijg je veel schijfruimte terug. Start Schijfopruiming opnieuw op en ga naar het tabblad Meer opties. Klik op Opruimen bij Systeemherstel en schaduwkopieën. Alle systeemherstelpunten (op de laatste na) worden verwijderd.

© PXimport

Stap 3: Automatiseren

De Windows 10 Creators Update heeft een handige automatische schoonmaakroutine voor overbodige bestanden. Deze werkt minder goed dan Schijfopruiming, maar is een goede aanvulling. Open de Windows-instellingen via Windows-toets+I en ga naar Systeem / Opslag. Activeer de optie Slim opslaan en bekijk de instellingen bij Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt. Hier kun je aangeven dat prullenbakbestanden die ouder zijn dan dertig dagen automatisch worden verwijderd. Je kunt ook aangeven dat je tijdelijke bestanden van apps automatisch wilt verwijderen. Welke apps dit zijn houdt Microsoft vaag, maar alle beetjes helpen! De instelling is veilig, er worden geen apps of programma’s verwijderd.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000