Normal.dotm-sjabloon aanpassen in Word

© PXimport

Normal.dotm-sjabloon aanpassen in Word

Geplaatst: 15 juni 2011 - 06:22

Aangepast: 13 januari 2023 - 17:38

Martin Gijzemijter

Wanneer u vaak documenten in een bepaalde stijl (bijvoorbeeld een lettertype) maakt, dan wilt u snel in deze stijl kunnen werken. U kunt natuurlijk over een bestaand document tikken, maar dat is foutgevoelig. Veel eenvoudiger is dan om het standaardsjabloon van Word aan te passen zodat ieder nieuw document automatisch de goede stijl heeft.

Het standaardsjabloon voor Word 2010 heet normal.dotm (bij de oudere versies van word is dit gewoon normal.dot). Voordat u aanpassingen gaat doen aan het standaardsjabloon, is het verstandig om eerst een reservekopie te maken van het originele bestand. Wilt u via de Windows Verkenner naar dit bestand, dan dient u eerst in mapopties in te schakelen dat ook verborgen mappen en bestanden moeten worden getoond, maar het kan ook eenvoudiger. Open Word en klik op Bestand / Openen. In het venster Openen dat wordt getoond, ziet u nu helemaal linksboven de optie Microsoft Word met daaronder een map sjabloon. In deze map bevindt zich Normal.dotm. Klik op dit bestand en druk achtereenvolgens op de toetsencombinatie Ctrl+C en Ctrl+V, u maakt dan een kopie genaamd Normal - kopie.dotm. Maak nu een nieuw Word-document (waarbij het sjabloon Normal.dotm automatisch wordt gebruikt).

© PXimport

Voordat u wijzigingen aanbrengt, is het verstandig eerst een kopie te maken van Normal.dotm.

Wijzigen

U kunt nu wijzigen wat u wilt. Zo kunt u bijvoorbeeld eigen stijlen toevoegen aan het sjabloon, maar u kunt ook de standaardstijl, toepasselijk genoemd Standaard, aanpassen, zodat u automatisch begint met het gewenste lettertype, grootte, kleur etc. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de stijl Standaard en vervolgens op Wijzigen. In het venster dat verschijnt maakt u de gewenste aanpassingen. Zorg ervoor dat u de optie Nieuwe documenten op basis van deze sjabloon aanvinkt en klik op OK. Door het selecteren van de zojuist genoemde optie, wordt Normal.dotm automatisch aangepast, u hoeft niet op Opslaan te klikken. Wanneer u Word nu sluit en opnieuw start, wordt de zojuist aangepaste Standaard-stijl opnieuw getoond. Dat kan een hoop tijd schelen!

© PXimport

Wanneer u een stijl aanpast en de genoemde optie selecteert, wordt de Normal.dotm-stijl automatisch aangepast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten