Hoe krijg je een vinkje op Twitter en andere sociale media?

© PXimport

Hoe krijg je een vinkje op Twitter en andere sociale media?

Geplaatst: 21 juli 2020 - 06:30

Aangepast: 17 november 2022 - 10:39

Laura Jenny

Een blauw vinkje achter je naam. Of je nu aan het Tinderen, Twitteren of Instagrammen bent, op de meeste sociale platformen kun je jezelf tegenwoordig verifiëren. Wat het precies inhoudt en wat de gedachte erachter is, dat verschilt soms per medium. Hoe krijg je een vinkje op deze platformen?

Een verificatievinkje is er om te laten zien dat iemand is wie hij zegt dat hij is en dat schept vertrouwen. Dat kan van toepassing zijn op een persoon, zoals de president van Amerika of Beyonce. Het kan echter ook gaan om bedrijven. Er zijn natuurlijk genoeg grappenmakers die bijvoorbeeld een ‘Mc Ronald’s’-account aanmaken en grappige dingen spuien over eten van de bekende fastfoodketen.

Het verificatievinkje (al is het soms ook een rondje of een ‘badge’) is een manier om sneller meer volgers te krijgen. Mensen vertrouwen namelijk een account wel eerder als het dat vinkje heeft. De reden dat dat zo belangrijk is, is dus om te zorgen dat je zeker weet dat je inderdaad met een bepaalde persoon of merk te maken hebt. Als je naar iemand zoekt, dan kun je in de lijst met gelijknamige accounts (bijvoorbeeld van fans) meteen zien wie de echte is. Vaak staan deze bevestigde accounts ook bovenin de zoekresultaten. Er zijn mensen die beweren dat de content van geverifieerde accounts ook eerder getoond worden dan de content van niet-geverifieerde accounts.

Daarnaast kun je met een geverifieerd account soms rekenen op een vroege toegang tot nieuwe opties. Het omhoog swipen in een story om naar een andere pagina te gaan, is normaliter slechts mogelijk als je 10.000 volgers hebt. Is je account geverifieerd, dan kan het ook zonder dat flinke aantal volgers.

Verschil per platform

Hoe je het vinkje kunt krijgen is vaak een wat mysterieus proces. Het felbegeerde blauwe teken van echtheid wordt ook niet zomaar aan iedereen toegeschreven. Instagram heeft in zijn instellingen de mogelijkheid tot het aanvragen van verificatie, maar hiervoor moet je wel doorgeven wat je volledige naam is en zelfs een foto uploaden van je identiteitsbewijs. Of je ook echt geverifieerd wordt, dat kun je wel beïnvloeden. Zo helpt het als je je social media accounts allemaal aan elkaar verbindt, iets dat je vaak ziet bij Facebook en Instagram. Uiteraard is veel aanwezig zijn en veel interactie hebben met je volgers ook een belangrijke factor om eerder bij dat vinkje te komen.

Twitter, dat als eerste social medium kwam met het verificatievinkje, heeft op dit moment geen mogelijkheid tot verifiëren. Het programma is bevroren door het grote hack van vorige week. Als het eenmaal weer online is, dan werkt het als volgt: Twitter bepaalt wie in aanmerking komt voor een verificatiebadge. Je moet hiervoor wel zorgen dat je een bio hebt ingevuld en er een kopfoto en profielfoto aanwezig is. Je hebt daarnaast in je account je juiste geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres staan. Net als bij Instagram moet je een kopie identificatiebewijs insturen. Tot slot moet je een openbaar account hebben, maar dat geldt voor alle sociale platformen.

© PXimport

Facebook en Tinder

Wil je bij Facebook worden geverifieerd, dan moet je hiervoor een contactformulier invullen en je identificatiebewijs meesturen. Er is een uitleg nodig waarom jij vindt dat het account verificatie verdient en er zijn url’s nodig die aantonen dat het een bekend account is. Vervolgens bepaalt Facebook of je inderdaad geschikt bent voor de blauwe badge. Het kopen van een badge is niet mogelijk. Ook dit geldt bij andere social media: een verificatievinkje kun je niet kopen.

Op Tinder is het krijgen van een blauw vinkje aanzienlijk makkelijk. Het communityteam laat je op een bepaalde manier poseren zodat er foto’s van verschillende hoeken zijn, en controleren dan of het steeds dezelfde persoon is op de foto. Ook moet je in je e-mail op een link klikken om aan te tonen dat jij het echt bent.

Het is bij elk social medium net even anders hoe het zit met de verificatie, maar uiteindelijk is dat allemaal met hetzelfde doel: zorgen dat mensen je weten te vinden, en niet eindigen bij iemand die zich voordoet alsof hij jou is. Je wordt net even makkelijker gevonden met een blauw vinkje achter je naam. Dat is uiteraard niet alleen privé, maar ook zakelijk enorm belangrijk.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000