'Drones vaak gevaarlijk dichtbij vliegtuigen'

Het Amerikaanse Federal Aviation Administration maakt zich zorgen. De luchtvaartautoriteit krijgt telkens vaker meldingen van piloten en luchtverkeersleiders, die drones wel erg dicht in de buurt van hun vliegtuigen zien komen.

Sinds juni zijn er 25 gevallen bekend waarbij piloten de drones niet alleen opmerken maar er zelfs voor opzij moeten, om geen botsing met de vliegende robotjes te veroorzaken. Dat schrijft The Washington Post, die een lijst publiceert met incidenten. Vaak gaat het om passagiersvliegtuigen, in sommige gevallen om helikopters.

In het meest extreme geval werd een vliegende drone gevonden op een hoogte van 1,2 kilometer. Dit terwijl hobbyisten volgens de Amerikaanse wet er maar tot 1200 meter hoog mee mogen komen. Ook moeten ze op afstand blijven van vliegvelden en andere verboden gebieden.

Catastrofaal

Hoewel het rapport geen melding maakt van daadwerkelijke botsingen, zeggen experts dat een vliegramp wel degelijk op de loer ligt. Ondanks dat drones vaak klein zijn en uit licht plastic bestaan, is men bang dat ze terecht komen in propellers en de straalmotoren. Daar kan het 'catastrofale schade' aanrichten.

Anderszijds stellen drone-enthousiastelingendat de Federal Aviation Administration zelf ook wel een stapje harder mag lopen om tot oplossingen te komen. Nieuwe regels rond drones laten mogelijk nog jaren op zich wachten. Dit terwijl drones naar verwachting alleen maar in populariteit gaan toenemen, zeker met de feestdagen in het verschiet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000