De 9 beste Wordpress-plugins

© CIDimport

De 9 beste Wordpress-plugins

Geplaatst: 13 maart 2014 - 14:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:01

Redactie ID.nl

WordPress is een ideaal systeem om snel een website te maken. Bijna ieder hostingbedrijf heeft wel een abonnement waarop u het cms kunt installeren. Om er echt wat fraais van te maken zijn plugins onontbeerlijk. Meer dan 1 op de 5 websites gebruikt WordPress om content te beheren. Het systeem dankt zijn populariteit aan het gebruiksgemak en flexibiliteit. Dat laatste is te danken aan de enorme hoeveelheid plugins waarmee u functionaliteit toevoegt. De plugins zijn te downloaden via wordpress.org/plugins . U kunt ze ook toevoegen door in te loggen op uw WordPress-site, waarna u via Plugins, Nieuwe plugin kunt zoeken op de namen van onderstaande plugins.

Door: Dirkjan van Ittersum

Let op

De besproken plugins op deze pagina’s werken met de WordPress-versie die u zelf installeert bij een webhost van uw keuze. Deze WordPress-variant vindt u op www.wordpress.org. Gebruikt u de gehoste versie op www.wordpress.com? Dan kunt u geen extra plugins installeren.

1. Kebo Twitter Feed

De 9 beste Wordpress-plugins-16251827

© CIDimport

Ook het toevoegen van een Twitter-feed aan een website is populair. Toch zijn veel plugins verrassend moeilijk aan de praat te krijgen. Meestal moet er op de site van Twitter een applicatie worden aangemaakt, waarna u de plugin voorziet van allerlei ingewikkelde codes. Kebo kiest een andere route door uw Twitter-account toestemming te vragen een koppeling aan te brengen met uw site. Simpel dus, en alleen daarom is Keebo al een aanrader. Ook de mogelijkheden zijn in orde. U voegt de tweets toe als widget. De tweets komen in een lijst te staan of in een slideshow, waarbij ze een voor een voorbij komen. U kunt kiezen of alleen uw eigen tweets of ook retweets erin moeten komen. Bij de instellingen kunt u wijzigen hoe vaak er wordt gecontroleerd op nieuwe tweets. Dat kan maximaal één keer per minuut.

Klik hier om de Kebo Twitter Feed te downloaden

2. Easy Fancybox

De 9 beste Wordpress-plugins-16251831

© CIDimport

Met deze plugin kan de bezoeker op afbeeldingen klikken om ze te vergroten. Dat gaat met een leuk zoomeffect. De omgeving van de afbeelding wordt donker, waardoor alle aandacht naar de afbeelding gaat. Easy Fancybox is een bijzonder gebruiksvriendelijke optie. Een kwestie van installeren en het werkt voor alle afbeeldingen. Bij de instellingen kunt u ook andere mediabestanden aanvinken, zodat uw bezoeker ook die kan vergroten. Dat geldt onder meer voor pdf-bestanden en Youtube-video’s. Linkjes ernaar verschijnen in een soort popup. Leuk is de optie Spotlight waarbij het lijkt alsof er een spotje is gezet op de uitvergrote afbeelding.

Klik hier om Easy Fancybox te downloaden.
 

3. Digg Digg

De 9 beste Wordpress-plugins-16251833

© CIDimport

U kent ze wel: websites waarop ieder bericht pictogrammen bevat van sociale netwerken. Het doel is dat bezoekers de knoppen gebruiken om het artikel te delen. Er zijn verschillende plugins om deze functie toe te voegen aan uw WordPress-site. Onze favoriet is Digg Digg. De installatie verloopt moeiteloos en het resultaat ziet er fraai uit. Bij het instellen kunt u kiezen of de pictogrammen alleen op de berichtenpagina’s moeten komen of ook op de voorpagina. Standaard staan ze links van een bericht, maar u kunt ze ook onder de berichtkop neerzetten. Als u dat wilt, kunnen ze altijd in beeld blijven. Zelfs als de bezoeker naar benden scrollt. In eerste instantie stonden op onze site de pictogrammen wat te dicht op de tekst, maar ook dat is aan te passen. Digg Digg ondersteunt onder meer Facebook. Twitter, LinkedIn, Google+, Tumblr, Pinterest en Flattr.

Klik hier om Digg Digg te downloaden.
 

4. Mailpoet Newsletter

De 9 beste Wordpress-plugins-16251837

© CIDimport

Deze plugin, eerder bekend onder de naam Wysija, is een ideaal hulpmiddel bij het versturen van nieuwsbrieven. Dat kan zelfs geautomatiseerd waardoor er iedere paar dagen een mail met de laatste berichten de deur uitgaat. U kunt ook handmatig een nieuwsbrief versturen. De plugin bevat een widget waarmee uw bezoekers zich kunnen inschrijven. Mailpoet maakt gebruik van thema’s voor de opmaak van de nieuwsbrieven. U kunt er meerdere downloaden. Bovendien kunt u de gekozen stijl verder aanpassen met bijvoorbeeld een ander lettertype. Het wordt nog geavanceerder: u kunt in de nieuwsbrief en onderwerpregel de naam van de abonnee verwerken, mits deze bekend is. Zolang u minder dan 2000 abonnees hebt is het gebruik van Mailpoet gratis. Nog een voordeel: de ondersteuning op www.mailpoet.com is uitgebreid.

5. Simple Custom CSS

De 9 beste Wordpress-plugins-16251838

© CIDimport

U hebt een thema gevonden dat bijna perfect is, maar op een paar onderdelen toch net wat aanpassingen kan gebruiken? Dan komt Simple Custom CSS van pas. U kunt opmaakcode toevoegen zonder het thema zelf aan te passen. Dat laatste is belangrijk. Als u een thema zelf aanpast en vervolgens een update installeert, bent u uw wijzigingen kwijt. Met deze plugin overkomt u dat niet (meer). De werking van Simple Custom CSS is bijzonder eenvoudig. U krijgt een leeg vlak te zien waarin u de wijzigingen typt. Deze worden toegevoegd na het bestaande css-bestand, waardoor bepalingen worden overschreven.

Klik hier om Simple Custom CSS te downloaden.
 

6. WooCommerce

De 9 beste Wordpress-plugins-16251841

© CIDimport

Altijd al gedroomd van een eigen webwinkel? Met WooCommerce is het makkelijker dan ooit die droom te verwezenlijken. De gratis plugin tovert WordPress om tot een volwaardige winkel, inclusief de mogelijkheid om betalingen te accepteren. Zelfs afrekenen met iDeal en creditcard is mogelijk, hoewel u daar een extra plugin (onder andere ideal-checkout) voor moet installeren. Het toevoegen van producten is net zo makkelijk als het plaatsen van een bericht. Door in te loggen op uw WordPress-site wordt u keurig op de hoogte gehouden van bestellingen. Ook per mail wordt u desgewenst geïnformeerd. Belangrijk om te weten: het thema van uw WordPress-site moet WooCommerce wel ondersteunen. Steeds meer thema’s bieden ondersteuning, maar nog lang niet allemaal.

Klik hier om WooCommerce te downloaden.
 

7. WordPress SEO by Yoast

De 9 beste Wordpress-plugins-16251845

© CIDimport

Een populaire plugin om de seo van uw WordPress-site in orde te maken, waarbij de afkorting staat voor search engine optimization. De plugin moet dus helpen bij het goed laten scoren van uw site in zoekmachines als Google. De plugin is ontwikkeld door de Nederlander Joost de Valk. Zijn site www.yoast.com is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over seo. Zijn plugin bevat een nuttige handleiding voor alle functies. De plugin helpt u per bericht bij het kiezen van goede trefwoorden en omschrijving. Ook zorgt de plugin voor een xml-sitemap die automatisch wordt geüpdatet als u nieuwe content toevoegt. Wanneer u overstapt van een andere seo-plugin is het mogelijk om de instellingen in Yoast te importeren.

Klik hier om Wordpress SEO by Yoast te installeren.
 

8. Duplicator

De 9 beste Wordpress-plugins-16251848

© CIDimport

U maakt natuurlijk regelmatig backups van uw pc (toch?), maar dit moet ook van uw website! De plugin Duplicator is naar ons idee het best toegerust voor deze taak. Het maakt een volledige kopie van uw site. Deze kunt u gebruiken als het helemaal misloopt bij uw hostingprovider en u de site opnieuw moet installeren. U kunt de plugin ook gebruiken wanneer u wilt verhuizen naar een andere host. Ook als u een site vanaf een testomgeving live wilt zetten komt Duplicator van pas. Het gebruik van deze plugin vergt wel wat meer technische kennis. Bovendien verkeert de ontwikkeling nog in bètafase, maar het werkt in onze ervaring goed. Kijk ook zeker op de supportpagina’s ( www.lifeinthegrid.com) voor hulp bij het gebruik.

Klik hier om Duplicator te downloaden.

9. Better WP Security

De 9 beste Wordpress-plugins-16251849

© CIDimport

Deze plugin checkt of uw site veilig is voor hackers. Er is een hele waslijst met opties om uw site te beveiligen. Ook als u niet zoveel verstand heeft van deze zaken is Better WP Security een aanrader. Op de hoofdpagina staat een knop waarmee de plugin de belangrijkste zaken controleert en u advies geeft over het inregelen van uw site. Zo wordt u geadviseerd uw mede-sitegebruikers te verplichten sterke wachtwoorden te kiezen. Ook moet uw .htaccess-bestand goed beveiligd zijn. Wie alles wil inregelen is wel even bezig: er zijn talloze opties. Gelukkig geeft de plugin bij elk onderdeel heldere uitleg. Tegen betaling is er premium support beschikbaar. Met de plugin kunt u ook een backup maken van uw database.

Klik hier om Better WP Security te downloaden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten