Beeld te groot? Met de app Foto's pas je de resolutie eenvoudig aan

© Seventyfour - stock.adobe.com

Beeld te groot? Met de app Foto's pas je de resolutie eenvoudig aan

Geplaatst: 10 juli 2024 - 07:22

Dirk Schoofs

Er zijn veel redenen waarom je een foto zou willen verkleinen, bijvoorbeeld omdat het bestand te groot is om te delen via sociale media. In Windows 11 kun je in de app Foto’s eenvoudig het formaat van de foto aanpassen.

Via de menuknop

Afbeeldingen in hoge resolutie nemen behoorlijk veel ruimte in beslag. Gelukkig kun je die met de app Foto’s eenvoudig omzetten in afbeeldingen in lage resolutie. Om het resultaat even te testen, kun je eerst een kopie van de foto maken en daar de aanpassingen op proberen. Eerst moet je de afbeelding in de app Foto’s openen. Klik met rechts op het afbeeldingsbestand rechts en gebruik de opdracht Openen met. Vervolgens selecteer je de app Foto’s. Is de foto geopend, dan zie je bovenaan de menuknop (de drie puntjes). Klik daarop en je komt bij de opdracht die je nodig hebt: Formaat van afbeelding wijzigen.

Beeld te groot? Met de app Foto's pas je de resolutie eenvoudig aan-bV9QaUKQRVqIccxrxonL7A

Via de menuknop kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Je mooiste foto's verdienen meer

Print ze uit op fotopapier

Pixelwaarde

Nu je de oorspronkelijke breedte en hoogte in pixels kunt aflezen, kun je de nieuwe pixelbreedte en -hoogte invullen om de afbeelding naar een bepaalde resolutie om te zetten. De huidige hoogte-breedteverhouding wordt daarbij altijd gerespecteerd. In plaats van pixelwaarden te gebruiken, is het ook mogelijk om een percentage te selecteren en de afbeelding bijvoorbeeld op 25% in te stellen, zodat de nieuwe afbeelding slechts een kwart van de originele afmetingen heeft. Onderaan lees je de oorspronkelijke bestandsgrootte en de nieuwe grootte. Hoe kleiner je de afbeelding maakt, hoe kleiner het afbeeldingsbestand wordt.

Beeld te groot? Met de app Foto's pas je de resolutie eenvoudig aan-IoGsBz9KTOar39XR_fyeOg

Hier kiezen we voor een jpg die slechts een kwart van de oorspronkelijke afmetingen heeft.

Kwaliteit

Behalve de afmetingen aanpassen, kun je ook de kwaliteit en het bestandstype wijzigen. Het is een beetje verwarrend, want het schuifje Kwaliteit, dat instelbaar is van 0 tot 100, werkt alleen als je bij Bestandstype de optie jpg kiest. Hoe lager de kwaliteit die je selecteert, hoe kleiner de bestandsgrootte. Met het schuifje Kwaliteit bepaal je immers de sterkte van de jpg-compressie. Kies je het png-formaat, dan zul je zien dat de bestandsgrootte veel groter zal worden. Hetzelfde geldt voor tif en bmp, want bij deze bestandstypen wordt geen compressie toegepast.

Beeld te groot? Met de app Foto's pas je de resolutie eenvoudig aan-OxGa1iemRPOdF9xiFf__sg

De afbeelding die oorspronkelijk 3,8 MB groot was, is nu slechts 210 kB.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten