AVG AntiVirus Free - gratis privacy-nachtmerrie

© PXimport

AVG AntiVirus Free - gratis privacy-nachtmerrie

Geplaatst: 16 oktober 2015 - 06:39

Aangepast: 14 december 2022 - 15:13

Edmond Varwijk

AVG was een van de eerste die antivirus gratis maakten en een van de meest gebruikte. Een paar jaar geleden haalde AVG een aantal keren het nieuws met updates die Windows onbruikbaar maakten, maar de laatste tijd lijkt het bedrijf alles weer op orde te hebben. Nu wil men echter je gegevens verkopen.

Let je bij de installatie niet goed op dan staat er zomaar een proefversie van AVG Pro op je pc in plaats van AVG Free. Met de betaalde versie ben je wel beter beschermd want die beschermt ook tegen schadelijke downloads, spam en phishing, kan bestanden versleutelen en heeft een eigen firewall. AVG Free is beperkt tot het blokkeren van malware, het scannen van links op webpagina's inclusief Twitter en Facebook en het scannen van schadelijke e-mailbijlagen. Lees ook: Dossier Antivirus.

© PXimport

Proactief scannen doet AVG alleen in de betaalde versies.

Windows

AVG beschermt tegen virussen, rootkits en spyware. Je kunt scans ook handmatig starten of gepland laten uitvoeren. Downloads worden alleen gecontroleerd wanneer je deze opent of start, scannen al tijdens de download zit bij AVG alleen in de betaalde versie. AVG houdt je Postvak In vrij van virussen maar niet van spam. Secure Search en AVG Web TuneUp zijn twee browser-invoegtoepassingen die de veiligheid van websites controleren en privacy-opties bieden zoals het automatisch legen van de browser-cache.

De addons zijn beschikbaar voor Internet Explorer, Firefox en Chrome maar in de laatste werkt alleen de Secure Search, in Edge helemaal niets. Pogingen om je te verleiden de betaalde versie te kopen zijn in AVG ruimhartig aanwezig evenals die voor andere producten van AVG. Vanaf dit jaar kent AVG geen jaarversies meer, eenmaal geinstalleerd en geregistreerd zal het je pc eindeloos beschermen en krijgt het automatisch ook alle programmaupdates.

Privacybeleid

Per oktober 2015 verandert AVG het privacybeleid zodat het bedrijf surfgedrag die het ook bij vorige versies al verzamelde, nu ook aan derden mag verkopen. AVG belooft je privacy te waarborgen maar het voelt niet goed als een beveiligingsbedrijf dit doet, zelfs al kun je het delen van privacygevoelige gegevens uitschakelen.

© PXimport

Met reclames, popups en functies waar je wel op kunt klikken maar die niet in de gratis versie zitten, probeert AVG je een upgrade naar betaald te verkopen.

Conclusie

De grote kracht van AVG zijn de prima prestaties bij de virusherkenning en opschoning. De interface is modern maar niet altijd even handig. Ook is het vervelend dat er relatief veel reclame voor de betaalde versies in zit. Hoe het nieuwe privacybeleid uitwerkt moet nog blijken maar argwaan is op zijn plaats. AVG is volledig Nederlandstalig en de vertaling is van goede kwaliteit.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Goede prestaties beveiliging

AVG Web Tuneup

AVG Zen

Minpunten

Gegevens-verzameling

Verplichte registratie

Licentie voor een jaar

Conclusie

AVG AntiVirus Free ------------------ **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8.1/10 (32 en 64 bit) **Website** [www.avg.com](https://www.avg.com/nl)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000