Zo kun je de schrijfbeveiliging van flashdrives verwijderen

© PXimport

Zo kun je de schrijfbeveiliging van flashdrives verwijderen

Geplaatst: 19 januari 2022 - 13:09

Aangepast: 14 december 2022 - 10:08

Redactie ID.nl

Wil je je usb-drive of hd-kaartje formatteren, maar lukt dat niet? Mogelijk is de drive beveiligd. Hoe kun je de schrijfbeveiliging van usb-drives verwijderen? We leggen het uit!

Sommige opslagmedia hebben een fysieke switch waarmee je schrijfbeveiliging kunt in- of uitschakelen. Als je ondanks het omzetten van deze switch met geen mogelijkheid bestanden van een usb-drive of sd-kaart kunt wissen, kun je de volgende trucs uitproberen.

De Register-editor gebruiken

Open de Register-editor in Windows door op de startknop te klikken en regedit te typen. Druk op Enter om de app te laden. Navigeer vervolgens naar Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control en kies de sleutel StorageDevicePolicies.

Zie je StorageDevicePolicies niet staan? Maak dan een nieuwe sleutel aan door met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in de map Control te klikken en Nieuw / Sleutel te kiezen. Geef de sleutel de naam StorageDevicePolicies. Dubbelklik op deze nieuwe sleutel en klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in deze map. Kies nu Nieuw / DWORD. Geef deze de naam WriteProtect en geef hem de waarde 0. Klik op OK en sluit de Register-editor. Start de computer opnieuw op.

Media has no description

© PXimport

Zie je StorageDevicePolicies wel staan? Dubbelklik erop en dubbelklik vervolgens op WriteProtect. Zorg dat de waarde op 0 staat. Klik op OK en sluit de Register-editor. Start de computer opnieuw op.

Probeer vervolgens opnieuw de inhoud van de usb-drive of sd-kaart te wissen. Lukt het nog steeds niet? Ga dan verder met de volgende stap.

Meer tips voor de Register-editor

Opdrachtprompt gebruiken

Plug je usb-drive of sd-kaart in je computer, en open Opdrachtprompt door op de startknop te klikken en opdrachtprompt te typen. Klik op het zoekresultaat om de app te laden. Het kan zijn dat je de app als administrator moet uitvoeren. Dit kun je doen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.

Media has no description

© PXimport

Als Opdrachtprompt geladen is, moet je de volgende commando’s invoeren. Druk na ieder commando op Enter.

diskpart
list disk
select disk [nummer] (kies hier het nummer dat hoort bij de drive waarvan je de schrijfbeveiliging wilt opheffen)
attributes disk clear readonly
clean
create partition primary
format fs=fat32
exit

Werkt deze oplossing ook niet? Dan is de kans groot dat er iets mis is met je usb-drive of sd-kaart. Zorg er dan ook altijd voor dat je een goede back-up maakt van je schrijven, zodat je data nooit verloren gaat. Gelukkig is het maken van een back-up niet heel erg lastig, maar je moet er wel even goed over nadenken. En welke optie je ook kiest, je moet wel af en toe je back-ups checken, je data kan namelijk vergaan op bepaalde types opslagmedia. In dit artikel geven we tien tips voor het maken van de perfecte back-up. 

Wil je toch proberen je usb-drive of sd-kaart te maken, dan kun je proberen de behuizing er voorzichtig af te halen om te controleren of het kabeltje van de connector is losgekomen. In dit artikel geven we wat tips om je kapotte harde schijf te repareren.

Wil je later je usb-drive of hd-kaart toch weer beveiligen, dan kun je het makkelijkst de inhoud van je kaart of drive versleutelen en beveiligen met een wachtwoord. Onder meer met Rohos Mini Drive kun je eenvoudig een verborgen partitie aanmaken op je usb-stick. Vervolgens worden de bestanden daar versleuteld opgeslagen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten