Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen

© PXimport

Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen

Opslag

Geplaatst: 28 januari 2022 - 11:07

Aangepast: 25 november 2022 - 11:25

Redactie Computer!Totaal

Sommige usb-drives of SD-kaartjes zijn zo goed beveiligd, dat je ze lastig kunt wissen. Gelukkig kun je de beveiliging opheffen, waardoor je je opslagmedium alsnog kunt formatteren. Hoe je dat doet leggen we uit in dit artikel.

Sommige SD-kaarten of usb-drives bevatten een switch die je kunt omzetten zodat de inhoud niet gewist kan worden. Deze schakelaars bevinden zich meestal aan de zijkant van het opslagmedium en overschrijven ook eventuele schrijfbeveiligingsvoorkeuren die zijn ingesteld op de pc waarmee ze zijn verbonden.

Zo'n fysieke switch, want zo raak je niet zomaar per ongeluk je bestanden kwijt, maar het kan gebeuren dat Windows de drive of kaart als beveiligd blijft herkennen ook al heb je de switch weer omgezet om de beveiliging op te heffen. Het kan ook dat je SD-kaart of usb-drive helemaal geen switch heeft en toch als beveiligd wordt aangemerkt. Hier laten we zien wat je hieraan kunt doen. Lees ook: In 3 stappen: Zo beveilig je een usb-stick.

Als een SD-kaart of usb-drive tegen schrijven beveiligd is kun je de inhoud ervan lezen en kopiëren, maar het is niet mogelijk om bestanden te wissen, toe te voegen of de drive te formatteren. Het kan ook dat je de bestanden wel weg lijkt te kunnen gooien, maar als je de drive volgende keer in je computer plugt staan ze er weer.

Register-editor gebruiken

Je kunt de Register-editor tool van Windows 10 gebruiken om ervoor te zorgen dat Windows de drive niet langer als beveiligd beschouwt. Om dit te doen moet je naar Regedit zoeken en het programma openen. Navigeer naar:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies

Dubbelklik in het rechterpaneel op de waarde WriteProtect en verander de waarde onder Value van 1 naar 0. Klik op OK om de nieuwe waarde op te slaan.

Als je de drive weer in de computer stopt zal Windows deze als niet beveiligd beschouwen. Je kunt hem dan weer zoals altijd gebruiken.

Als je de registersleutel StorageDevicePolicies niet kunt vinden, kun je er eentje aanmaken.

Om dit te doen moet je met de rechtermuisknop in de map

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ in de lege ruimte in het rechterpaneel klikken en New > Key selecteren. Voer de naam StorageDevicePolicies precies zo in, met de hoofdletters op de juiste plaats.

Dubbelklik op de nieuw aangemaakte sleutel, klik opnieuw met de rechtermuisknop in de lege ruimte en kies New > DWORD (32-bit) Value. Geef de waarde de naam WriteProtect en kies als waarde 0. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. Sluit de Register-editor af en start de computer opnieuw op.

Opdrachtprompt gebruiken

Als de oplossing hierboven niet werkt, kun je Opdrachtprompt gebruiken om de beveiliging van de drive op te heffen en alle inhoud te wissen.

Zorg dat je Opdrachtprompt opent als administrator. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.

Typ het commando diskpart en druk op Enter. Typ vervolgens list disk en druk weer op Enter. Typ select disk X (waarbij X het nummer van je drive is) en druk op Enter. Typ nu attributes disk clear readonly en druk op Enter.

Typ clean en druk op Enter. Typ vervolgens create partition primary en druk op Enter. Typ create partition primary en druk op Enter. Typ nu format fs=fat32 (je kunt ook format fs=ntfs kiezen als je de drive alleen op Windows computers zult gebruiken) en druk op Enter. Typ exit en druk op Enter, en Opdrachtprompt zal worden afgesloten.

Je drive is nu geformatteerd en Windows zal hem voortaan als onbeveiligd herkennen.

Besluit je later dat je de usb-drive of hd-kaart toch weer wil beveiligen? Dan kun je dat op meerdere manieren doen, waarvan de makkelijkste vermoedelijk is om de inhoud van je kaart of drive te versleutelen en te beveiligen met een wachtwoord. Met Rohos Mini Drive kun je bijvoorbeeld eenvoudig een verborgen partitie aanmaken op je usb-stick. Vervolgens worden de bestanden daar versleuteld opgeslagen.

Meer Opdrachtprompt-tips

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000