Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen met Windows

Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen met Windows

Geplaatst: 22 september 2023 - 04:45

Redactie ID.nl

Sommige usb-sticks en sd-kaarten hebben een sterke beveiliging, waardoor het wissen ervan een uitdaging kan zijn. Geen zorgen, je kunt deze beveiliging verwijderen zodat je het opslagapparaat alsnog probleemloos kunt formatteren. In dit artikel laten we je zien hoe je dat aanpakt.

Lees ook: Usb-stick werkt niet meer? Zo kun je hem (misschien) nog redden

Wanneer je opslagapparaat tegen schrijven is beveiligd, kun je weliswaar de opgeslagen bestanden bekijken en kopiëren, maar je hebt geen mogelijkheid om deze te verwijderen, nieuwe bestanden toe te voegen of het apparaat te formatteren. Het kan zelfs gebeuren dat je denkt dat je bestanden hebt verwijderd, maar als je het opslagmedium de volgende keer weer aansluit op je computer, staan alle bestanden er nog steeds op. Dit kan gebeuren bij de volgende twee scenario's:

Scenario 1: fysieke beveiliging

Bepaalde usb-sticks en sd-kaarten beschikken over een fysieke schakelaar waarmee je kunt voorkomen dat de opgeslagen data wordt verwijderd. Deze schakelaars zijn doorgaans te vinden aan de zijkant van het opslagapparaat en overschrijven zelfs eventuele beveiligingsinstellingen die je op je computer hebt ingesteld. Hoewel zo'n fysieke schakelaar nuttig kan zijn om te voorkomen dat je per ongeluk bestanden kwijtraakt, kan het voorkomen dat het besturingssysteem van je computer, zoals Windows, je opslagmedium nog steeds als beveiligd ziet, zelfs nadat je de schakelaar hebt omgezet om de beveiliging te deactiveren.

Scenario 2: geen fysieke beveiliging

Wat ook kan, is dat je usb-stick of sd-kaart geen schakelaar (of schuifje of pinnetje) heeft, maar toch nog steeds als 'beveiligd' wordt aangemerkt.

Lees ook: In 3 stappen: Zo beveilig je een usb-stick.

Maar je wilt toch echt bestanden verwijderen...

Heb je een Windows-pc of laptop, dan kun je dat op een aantal manieren doen. Hieronder bekijken we deze twee manieren.

1: Register-editor gebruiken

Je kunt de Register-editor tool van Windows gebruiken om ervoor te zorgen dat Windows de drive niet langer als beveiligd beschouwt. Om dit te doen moet je naar Regedit zoeken en het programma openen. Navigeer naar:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies

Dubbelklik in het rechterpaneel op de waarde WriteProtect en verander de waarde onder Value van 1 naar 0. Klik op OK om de nieuwe waarde op te slaan.

Als je de drive weer in de computer stopt zal Windows deze als niet beveiligd beschouwen. Je kunt hem dan weer zoals altijd gebruiken.

Als je de registersleutel StorageDevicePolicies niet kunt vinden, kun je er eentje aanmaken.

Om dit te doen, moet je met de rechtermuisknop in de map

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ in de lege ruimte in het rechterpaneel klikken en New > Key selecteren. Voer de naam StorageDevicePolicies precies zo in, met de hoofdletters op de juiste plaats.

Dubbelklik op de nieuw aangemaakte sleutel, klik opnieuw met de rechtermuisknop in de lege ruimte en kies New > DWORD (32-bit) Value. Geef de waarde de naam WriteProtect en kies als waarde 0. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. Sluit de Register-editor af en start de computer opnieuw op.

0

Powered by

logo

2: Opdrachtprompt gebruiken

Als de oplossing hierboven niet werkt, kun je Opdrachtprompt gebruiken om de beveiliging van de drive op te heffen en alle inhoud te wissen.

Zorg dat je Opdrachtprompt opent als administrator. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.

Typ het commando diskpart en druk op Enter. Typ vervolgens list disk en druk weer op Enter. Typ select disk X (waarbij X het nummer van je drive is) en druk op Enter. Typ nu attributes disk clear readonly en druk op Enter.

Typ clean en druk op Enter. Typ vervolgens create partition primary en druk op Enter. Typ create partition primary en druk op Enter. Typ nu format fs=fat32 (je kunt ook format fs=ntfs kiezen als je de drive alleen op Windows computers zult gebruiken) en druk op Enter. Typ exit en druk op Enter, en Opdrachtprompt zal worden afgesloten.

Je drive is nu geformatteerd en Windows zal hem voortaan als onbeveiligd herkennen. Mocht je later besluiten dat je de usb-stick of sd-kaart alsnog wilt beschermen, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Een van de eenvoudigste methoden is waarschijnlijk om de gegevens op het opslagmedium te versleutelen en te beveiligen met een wachtwoord. Met software zoals Rohos Mini Drive kun je bijvoorbeeld vrij simpel een verborgen partitie creëren op je usb-stick. De bestanden die je daar opslaat, worden dan automatisch versleuteld, zodat ze extra beveiligd zijn.

Meer Opdrachtprompt-tips

Nieuwe laptop nodig? Kijk de video voor handige tips! ⮯

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten