ID.nl logo
Usb-soorten: Alles over poorten, aansluitingen en hubs
Huis

Usb-soorten: Alles over poorten, aansluitingen en hubs

Een computer zonder usb-aansluiting is ondenkbaar. Die poorten op je pc zijn heel erg handig, maar tegelijkertijd is er nog altijd veel onduidelijk over de verschillende standaarden, connectoren en versies. In dit artikel lees je alles over usb, wat de verschillen zijn tussen usb-soorten en dus waarom de ene usb-kabel de andere niet is.

Usb is een zegen voor de computerliefhebber. Voordat de standaard Universal Serial Bus bestond, was er een wildgroei aan connectoren, technologieën en standaarden op de pc. Printers sloot je aan via parallelle poorten, muizen en toetsenborden moest je in de PS/2-poorten steken en andere apparaten moest je via uitbreidingskaarten op SCSI-, seriële- en games-poorten aansluiten. 

In 1995 bundelden Compaq, Microsoft, IBM, Intel, DEC, Nortel en NEC hun krachten en begonnen aan de ontwikkeling van een standaard om allerlei apparaten via één aansluiting op pc’s aan te kunnen sluiten. Een jaar later werd usb 1.0 al geïmplementeerd in de eerste computers. De connector die we daarvoor kregen, bestaat nog steeds en is 26 jaar na dato nog steeds op vrijwel alle pc’s terug te vinden.

Die mag dan nog steeds hetzelfde zijn, de snelheid waarmee data doorgevoerd kan worden met deze verbinding is ondertussen exponentieel gestegen. Usb 1.0 had een doorvoersnelheid van maximaal 1,5 Mbit/s, usb 1.1 verhoogde dit naar 12 Mbit/s. Usb 2.0 kwam in 2000 op de markt en kon 480 Mbit/s doorvoeren. Hiermee werd het interessant om harde schijven via een usb-aansluiting met de pc te verbinden. 

Usb 3.0 werd acht jaar later uitgebracht en had al een snelheid van 4,8 Gbit/s, usb 3.1 kan zelfs 10 Gbit/s door de kabel en connector pompen, een enorm verschil dus. De nieuwste standaard, usb 4.0, zal de komende jaren op computers te vinden zijn, en komt met een snelheid van maximaal 40 Gbit/s.

©PXimport

Oude apparatuur

Heb je oude apparatuur die bijvoorbeeld nog een sata-aansluiting heeft, dan kun je die gelukkig nog wel gewoon op je huidige pc aansluiten. Sata-naar-usb-adapters vind je genoeg in de online winkels. Let er bij oude apparaten wel op dat er nog een driver voor beschikbaar is en ze ondersteund worden door je besturingssysteem.

Data overzetten

Verschillende type data kunnen via usb van het ene naar het andere apparaat gestuurd worden. Zo kun je gegevens van een opslagmedium via usb op een pc bekijken en ook data van de pc via usb op het opslagmedium zetten. Ook kun je midi-data van een muziekinstrument naar je pc sturen. Of apparaten opladen middels een usb-kabel. 

Het opladen van apparaten via usb was al vanaf het begin af aan mogelijk, al gebeurde dat lange tijd maar met een vermogen van 500 mAh. De nieuwste usb-versies kunnen dit met een vermogen van 2000 mAh.

©PXimport

Usb-connectoren

Usb kan verschillende gedaantes aannemen, een van de meest bekende is die van een platte connector met voor de helft een sleuf, dit is een usb-a-connector. Deze connector vind je nog wel terug op computers. Een usb-a-kabel heeft aan de andere kant vaak een usb-b-connector. Dit is een bijna vierkante stekker met twee afgeronde hoeken. Dit soort aansluitingen vind je vaak op grote apparaten die je met een pc wilt verbinden, aangezien de stekker best wat ruimte inneemt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een printer of een grote externe harde schijf. 

Kleinere apparaten hebben een mini-b-connector, deze zijn qua grootte ongeveer de helft van een normale b-stekker. De micro-b-stekker is de kleinste optie en vind je op smartphones, powerbanks en e-readers, maar tegenwoordig wel telkens minder. 

Voor de snellere usb3-standaard zijn nieuwe connectoren bedacht, omdat deze verbinding wezenlijk sneller is dan usb 1 en usb 2. Het is dan ook belangrijk de juiste kabels te gebruiken als je gebruik wilt maken van de hogere snelheid. De a-stekker ziet er hetzelfde uit als bij usb 1 en 2, met het verschil dat de binnenkant meestal blauw is. 

De usb3-b-connector ziet eruit alsof er een b- en micro-b-aansluiting op elkaar zijn geplaatst. De usb3-micro-b-connector lijkt op een normale micro-b-stekker met een tweede micro-connector ernaast. Vrijwel altijd zijn deze usb3-stekkers blauw. Usb2-kabels zijn meestal zwart vanbinnen, usb1-kabels meestal wit. Sommige fabrikanten houden zich echter niet aan deze conventies, check dus altijd welke usb-standaard een connector ondersteunt.

©PXimport

Usb-c

Sinds een paar jaar is er een nieuwe usb-connector, genaamd usb-c. Deze connector is plat en heeft afgeronde hoeken. Beide kanten van de connector zijn hetzelfde, het maakt dus niet uit welke kant je waar insteekt. Ook maakt het niet uit hoe je de kabel in de poort steekt, een probleem dat bij een normale usb-a-stekker er weleens voor zorgde dat je een poort vernielde door de kabel er verkeerdom in te steken. 

Usb-c kan naast data ook stroom, video en audio doorvoeren en biedt ook ondersteuning voor technologieën als Thunderbolt, DisplayPort, HDMI, VGA en DVI. Stroom kan ook door een usb-c-poort lopen, tot wel 100 watt, genoeg om een laptop mee op te laden. Je ziet dan ook steeds vaker laptops die een usb-c-aansluiting hebben om de laptop mee op te laden.

Thunderbolt

Een misverstand is dat Thunderbolt en usb-c dezelfde dingen zijn. Je moet usb-c zien als een verbindingsformaat waardoor verschillende soorten data kunnen lopen. Thunderbolt, ooit bedacht door Intel en Apple, is een specifieke technologie om snel data te kunnen versturen tussen twee apparaten. De technologie (althans versie 3 van Thunderbolt) maakt gebruik van usb-c-connectoren, maar een Thunderbolt-poort wordt vrijwel altijd aangeduid met een bliksemschicht boven de poort of op de connector. 

Als er geen bliksemschicht bij een type c-poort staat, kun je ervan uitgaan dat het geen Thunderbolt-signalen kan doorgeven. Thunderbolt 1 en 2 werken overigens niet met usb-c-connectoren.

©PXimport

Usb-hubs

Als je niet genoeg usb-poorten op je pc hebt, maar toch vijf of zes apparaten aan wilt sluiten, dan heb je een hub nodig. Deze apparaatjes zijn vanaf een tientje te koop, maar er zijn ook docks te koop van honderden euro’s.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je een powered hub nodig hebt. Een powered hub sluit je aan op netstroom en kan stroom leveren aan de aangesloten apparaten. Dit heb je nodig als je apparaten aan wilt sluiten die veel stroom verbruiken, zoals printers, externe harde schijven en scanners. De usb-poort op je pc is niet sterk genoeg om al deze apparaten van stroom voorzien als ze op een hub zijn aangesloten. 

Sommige hubs bieden ook andere poorten aan, zoals een sleuf voor een SD-kaartje. De goedkoopste hubs hebben vaak een usb-a-stekker, hubs met een usb-c-aansluiting zijn in veel gevallen iets duurder. Als je voor een usb-c-hub kiest, dan hebben ze soms ook HDMI-poorten of bieden ze Power Delivery (zie de volgende tip) aan. 

Bedenk je van tevoren wat je allemaal op een hub wilt aansluiten, want sommige apparaten vragen veel van je usb-poort en dan is het niet verstandig die poort te delen met allerlei andere apparaten. In de handleiding van een bepaald apparaat is meestal wel te vinden of je het wel of niet op een hub aan kunt sluiten.

©PXimport

Een powered hub sluit je aan op netstroom en kan stroom leveren aan de aangesloten apparaten

-

Stroom via usb-c

Als je wilt dat een hub of usb-poort ook gebruikt kan worden om apparaten op te laden, dan moet je controleren of de poort hiervoor geschikt is en tot welk wattage. Dit wordt aangegeven met Power Delivery of PD. De meeste hubs leveren gemakkelijk een wattage van 60 watt, maar er zijn poorten en hubs die tot wel 100 watt kunnen leveren. 

Vergeet ook niet te kijken of het wattage verdeeld wordt over meerdere poorten (bij een hub) of dat het om een speciale PD-poort gaat die alleen zelf dat wattage levert. In het eerste geval kun je waarschijnlijk niet je laptop ermee opladen. Poorten met PD herken je vaak aan het icoontje van een bliksemschicht dat erbij staat.

©PXimport

Versies combineren

Omdat er zo veel verschillende usb-standaarden en -aansluitingen bestaan, kan het lastig zijn de juiste adapterkabel te vinden voor jouw specifieke geval. Het belangrijkste is dat je een kabel of adapter kiest die niet te langzaam is voor waarvoor jij hem wilt gebruiken. 

Stel, je wilt een harde schijf met een usb2-connector aan een pc met een usb2-poort aansluiten. Zou je hier een usb1-kabel voor gebruiken omdat je die toevallig nog in huis hebt liggen, dan benut je niet de maximale doorvoersnelheid van usb 2.

De doorvoersnelheid en performance geldt uiteraard ook voor de aangesloten apparaten. Als je een harde schijf met een usb2-poort op een laptop met een usb3-poort aansluit met een usb3-kabel, kan de doorvoersnelheid nooit meer zijn dan 480 Mbit/s (de maximale snelheid van usb 2). Usb3-kabels zijn – zoals we in tip 3 al vertelden – te herkennen aan de blauwe binnenkant, maar hebben ook vaak SS op de connector staan, wat staat voor SuperSpeed. 

©PXimport

Compatibiliteit

De standaard usb-poorten zijn backwards compatibel, dit betekent dat je prima een usb-a-kabel van twintig jaar oud op een nieuwere usb3-poort met type a-connector kunt aansluiten en vice versa. Wees je er alleen van bewust dat je dan niet de snelste snelheden zult halen.

Denk er bovendien aan dat usb-kabels niet te lang mogen zijn, de aanbevolen maximumlengte van een usb3-kabel is bijvoorbeeld maar drie meter. Je kunt een usb-kabel wel verlengen, daar heb je dan een actieve verlengkabel voor nodig. Je kunt zo een usb3-kabel tot wel 18 meter verlengen. 

Wel hangt het ervan af wat je met die kabel aansluit. Een lange kabel om een muis of toetsenbord aan te sluiten, is vaak geen probleem, maar wil je veel data of stroom door een lange kabel laten stromen, dan is dat over het algemeen geen goed idee.

Data en/of stroom

Je hebt het waarschijnlijk weleens gehad: je wilt data van je pc naar een smartphone, e-reader of ander apparaat sturen, maar Windows herkent het aangesloten apparaat niet. Het kan zijn dat je usb-kabel stuk is, maar een logischere verklaring is dat je een oplaadkabel probeert te gebruiken voor het kopiëren van data. Er bestaan namelijk usb-kabels die alleen geschikt zijn om apparatuur mee op te laden. 

Een usb-connector heeft vier polen, je kunt ze zien als je de connector van een usb-a-kabel eens goed inspecteert. De twee buitenste polen zijn voor het opladen van apparatuur, de binnenste twee zijn voor het doorvoeren van data. Bij een kabel die alleen kan opladen, zijn de binnenste twee polen niet met draden verbonden.

Vaak kun je van de buitenkant niet zien of dit zo is, maar als het snoer van je kabel erg dun is, kun je ervan uitgaan dat er maar twee draadjes door het snoer lopen en het dus slechts een oplaadkabel is.

©PXimport

Dongles

Er zijn talloze dongles op de markt waarmee je andere apparaten op een usb-poort aan kunt sluiten. Draadloze muizen werken vaak via een dongle die je dan in een vrije usb-poort van je pc steekt. Ook bepaalde software kan via een kopieerbeveiliging-dongle werken, al zien we dat gelukkig tegenwoordig steeds minder vaak. 

Heb je een oude laptop zonder moderne bluetooth-versie, dan kun je via zo’n dongle toch bluetooth 5.0-apparaten op je pc aansluiten.

De toekomst van usb

Usb is here to stay! En dat is maar goed ook, want het heeft ons leven een stuk eenvoudiger gemaakt. Waar we vroeger met allerlei systemen en bijbehorende kabels werden opgescheept, werkt nu vrijwel alles via usb. Toch blijkt uit dit artikel al dat de ene usb-poort de andere niet is. De toekomst van usb ziet er rooskleurig uit. We hadden het in tip 3 al even kort over usb 4, de nieuwe standaard die mondjesmaat in nieuwe pc’s wordt geïmplementeerd. Heeft je laptop een 11de generatie Tiger Lake-processor, dan is de kans groot dat je laptop een usb4-poort heeft.

Ook de nieuwe M1-laptops van Apple hebben usb 4 aan boord. De connector is hetzelfde als die van usb 3 en dus kun je gewoon de type c-poort gebruiken voor stroomtoevoer en dataoverdracht. De maximale doorvoersnelheid is 40 Gbit/s, maar er is ook een variant met een maximale snelheid van 20 Gbit/s. Kijk bij de specificaties van het product welke snelheid wordt ondersteund. Ook op de connector zou dit duidelijk moeten zijn door een logo met het cijfer 20 of 40 erop. 

Usb 4 is ook backwards compatibel, waardoor je een apparaat met een usb4-aansluiting prima op een usb-a-poort kunt aansluiten. De snelheid hangt dan uiteraard wel af van de usb-versie van de usb-a-poort.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Keuzehulp: de 6 beste smartphones tot 300 euro
Huis

Keuzehulp: de 6 beste smartphones tot 300 euro

Een gewoon goede smartphone hoeft echt geen 600 euro te kosten. Met maximaal 300 euro op zak heb je de keuze uit allerlei prima toestellen. Maar welke springen er nu écht uit? Dit zijn de zes beste smartphones tot 300 euro volgens de redactie van ID.nl.

De beste smartphones tot 300 euro (in willekeurige volgorde)

• Poco X6 5G
• Xiaomi Redmi 12 Pro
• OnePlus Nord CE 3 Lite
• Motorola Moto G75
• Samsung Galaxy A14 5G
• Motorola Moto G84

1. Poco X6 5G

Goed
Conclusie

Een goede smartphone met krachtige specificaties, maar een onduidelijk updatebeleid. De Poco X6 is vooral interessant voor wie een prima telefoon wil die niet de hoofdprijs kost.

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Complete specificaties
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Onduidelijk updatebeleid

De Poco X6 is een smartphone die qua adviesprijs nét onder de 300 euro zit. Verwar 'm niet met de duurdere Poco X6 Pro, die onder andere een krachtigere processor heeft. De normale Poco X6 is vooral interessant voor wie een prima telefoon wil die niet de hoofdprijs kost. Het toestel heeft een groot 6,67inch-oledscherm dat scherp oogt en soepel ververst dankzij de 120Hz-verversingssnelheid.

Een Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2-processor maakt de smartphone snel genoeg, geholpen door een ruime 8 GB werkgeheugen en liefst 256 GB opslagcapaciteit. Een tip: als de smartphone in prijs zakt, kun je vermoedelijk snel de versie met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit voor minder dan 300 euro kopen. De smartphone gaat probleemloos een lange dag mee op een accubeurt en laadt daarna snel op, namelijk met 67 watt. Die oplader zit netjes in de doos.

De camera's van de smartphone zijn minder indrukwekkend, maar met de hoofdcamera kun je prima foto's maken. We zijn geen fan van de software. Poco leverde de telefoon met een verouderde Android-versie, stopt de software vol commerciële apps en games die je zelf moet verwijderen en geeft geen concreet updatebeleid. Een onnodig minpunt, als je het ons vraagt.

2. Xiaomi Redmi 12 Pro

Uitstekend
Conclusie

In deze prijsklasse is de Xiaomi Redmi 12 Pro een aanrader. Het toestel heeft een fraai en degelijk ontwerp en kan tegen een regenbui. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er goed uit en gebruikt een hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor lekker soepel beeld.

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Kan tegen een regenbui
  • Zware softwareschil
  • Verouderde software

We kunnen ons voorstellen dat je de weg een beetje kwijtraakt als je kijkt hoeveel moderne Xiaomi-smartphones er zijn. Ook in onze overzichten noemen we regelmatig Xiaomi-toestellen, wat ze te danken hebben aan de scherpe prijs-kwaliteitverhouding. In deze prijsklasse is de Xiaomi Redmi 12 Pro een aanrader. Het toestel heeft een fraai en degelijk ontwerp en kan tegen een regenbui. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er goed uit en gebruikt een hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor een heerlijk soepele beeldervaring.

De telefoon is daarnaast lekker snel en heeft een lange accuduur. Je hoeft dit toestel nooit op te laden voordat je zelf naar bed gaat. Opladen duurt bovendien niet de hele nacht, maar net iets langer dan een uur. Dat komt dankzij de – meegeleverde – krachtige 67watt-oplader. De camera's zijn eveneens van prima kwaliteit.

Minder enthousiast zijn we over de software. Xiaomi levert de Redmi 12 Pro met Android 12 uit 2021, en dat kan anno 2024 echt niet. Het bedrijf belooft een paar versie-updates, maar één voelt er dus al aan als een nep-update. De Xiaomi-software moet je sowieso liggen, want de zogeheten MIUI-schil is visueel ingrijpend en voegt veel apps en functies toe.

3. OnePlus Nord CE 3 Lite

Goed
Conclusie

Grote smartphone met een snelle oplader. De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keuze als je een betaalbare smartphone zonder poespas zoekt.

Plus- en minpunten
  • Prettig in gebruik
  • Laadt erg snel op
  • Minder goed scherm
  • Minder goede camera's

De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keuze als je een betaalbare smartphone zonder poespas zoekt. Maar houd er dan wel rekening mee dat sommige functies die gebruikelijk zijn in deze prijsklasse óók ontbreken. Een groothoekcamera voor extra brede foto's bijvoorbeeld.

Waar de Nord CE 3 Lite een betere indruk mee achterlaat, is zijn fraaie en dunne ontwerp. Deze grote smartphone voelt daarom lichter aan dan je verwacht. Het forse 6,7inch-lcd-scherm oogt prima, maar kan qua kleuren en afstelling niet tippen aan smartphones met een oledscherm. De Nord CE 3 Lite is wel lekker snel, heeft veel opslagcapaciteit (128 GB) en functies als een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en een microSD-kaartslot.

De hoofdcamera van 128 megapixel bevalt ons ook erg goed. En waar we ook blij mee zijn, is de accuduur van zeker een dag in combinatie met de meegeleverde snellader. Die heeft slechts een halfuurtje nodig om de accu van 0 naar bijna 80 procent te laden. Nog eens 20 minuten is genoeg om tot 100 procent te komen.

Het updatebeleid van de smartphone is gemiddeld: twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse kun je ook een telefoon met vier jaar (beveiligings)updates kopen en hier dus langer mee doen.

4. Motorola Moto G75

Uitstekend
Conclusie

De Motorola G75 is een scherp geprijsde smartphone met een stevig ontwerp, veel functies en opvallend lange software-ondersteuning. Dit toestel kunnen we veel mensen aanraden.

Plus- en minpunten
  • Krijgt lang updates
  • Compleet in functies
  • Relatief langzame processor
  • Geen oledscherm

©Motorola

De Motorola Moto G75 is een van de meest interessante smartphones die je kunt kopen voor minder dan 300 euro. Het toestel biedt namelijk alle functies die je wilt in combinatie met zes jaar beveiligingsupdates. Zo kun je – op papier – lang met de Moto G75 vooruit. De telefoon krijgt ook vijf Android-upgrades, die nieuwe functies toevoegen. De smartphone is water- en stofdicht met een IP68-certificering, kan draadloos opladen en heeft een groot 6,78inch-scherm met Full-HD-resolutie. Dat scherm is een lcd-scherm, met wat minder mooie kleuren dan een oledscherm. Motorola kiest hier dus voor een bezuiniging, maar die zien we vaker in dit prijssegment.

Interessant is dat de Moto G75 een val tot 1,2 meter hoogte moet kunnen overleven dankzij zijn MIL-STD-810H-certificering. Het toestel heeft een accu van gebruikelijke capaciteit (5000 mAh), gaat een lange werkdag mee en laadt lekker vlot (met 30 watt) op via de usb-c-poort. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 6 Gen3-processor is niet de snelste; ook een bezuiniging. Geen dealbreaker, want de chip is prima en werkt samen met veel werkgeheugen ( 8GB). Op de opslagcapaciteit van 256 GB kun je veel apps, foto's en andere media installeren. Je kunt de Motorola Moto G75 kopen in verschillende kleuren.

5. Samsung Galaxy A14 5G

Uitstekend
Conclusie

Op zoek naar een prima smartphone voor weinig geld? Dan heb je keuze uit veel moderne toestellen. De Samsung Galaxy A14 5G is een van die keuzes, en wat ons betreft een aanrader.

Plus- en minpunten
  • Complete smartphone
  • Groot en duidelijk scherm
  • Opladen duurt lang
  • Zinloze extra camera's

Op zoek naar een prima smartphone voor weinig geld? Dan heb je keuze uit veel moderne toestellen. De Samsung Galaxy A14 5G is een van die keuzes, en wat ons betreft een aanrader. Het toestel kost minder dan 250 euro en biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt als je geen veeleisende gebruiker bent. Zo heeft het toestel een groot 6,6inch-scherm met scherpe Full-HD-resolutie, een processor die snel genoeg is voor WhatsApp en alle andere populaire apps en een prima 50megapixel-hoofdcamera. De twee andere camera's achterop zijn minder nuttig, dus verwacht hier niet veel van.

De Galaxy A14 is geschikt voor pinbetalingen in winkels dankzij zijn NFC-chip, laadt op via een usb-c-poort en heeft een grote 5000mAh-accu. Die gaat zeker een dag mee bij normaal gebruik. Het opladen duurt wel een paar uur. De smartphone draait op de gebruiksvriendelijke Android-software met Samsung-schil en krijgt twee versie-updates. Je ontvangt – belangrijker – vier jaar beveiligingsupdates. Zo kun je de Galaxy A14 veilig gebruiken tot het voorjaar van 2027. Als je de Galaxy A14 5G wilt kopen, raden we je de versie aan met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Die is nauwelijks duurder dan de 4/64GB-versie en meer toekomstbestendig.

6. Motorola Moto G84

Goed
Conclusie

Uitstekende camera en veel opslagcapaciteit maken dit toestel ideaal voor fotografen met een kleiner budget.

Plus- en minpunten
  • Veel geheugen en opslagcapaciteit
  • Goede camera's
  • Slecht updatebeleid
  • Oude processor

Als je maximaal driehonderd euro wilt uitgeven aan een smartphone, is de Motorola Moto G84 een optie die net binnen je budget past. Als je het belangrijk vindt dat een toestel veel opslagcapaciteit en/of goede camera's heeft, vind je dit waarschijnlijk een interessant model. De Moto G84 is voorzien van bovengemiddeld veel opslagcapaciteit: 256 GB. Heb je zelfs daar niet genoeg aan, dan kun je een microSD-kaartje in de telefoon stoppen.

De Moto G84 is ook uitgerust met een 50megapixel-hoofdcamera met optische beeldstabilisatie (OIS) om te voorkomen dat je bewogen foto's schiet. In deze prijsklasse zijn er maar weinig smartphones met OIS. Ook prettig aan deze Motorola-telefoon is zijn groothoekcamera met autofocus, want die maakt een macromodus mogelijk. Zo kun je een object of insect van heel dichtbij scherp vastleggen.

We zijn ook tevreden over de accuduur van de telefoon (ruim een dag) en oplaadsnelheid (30 watt). De oplader zit bovendien in de doos. Let erop dat de Moto G84 vlot genoeg is, maar op een oudere processor draait. Het is daarom niet de snelste telefoon in zijn prijsklasse. Het voornaamste minpunt is echter het updatebeleid. Motorola geeft de Moto G84 alleen een update naar Android 14 en drie jaar beveiligingsupdates.

▼ Volgende artikel
Review Apple Mac mini (2024) – Compacte krachtpatser
Huis

Review Apple Mac mini (2024) – Compacte krachtpatser

Alle Macs hebben sinds de overgang naar Apples eigen chips inmiddels een fraaie make-over gekregen. Op één uitzondering na: de Mac mini had tot voor kort nog altijd hetzelfde ontwerp dat we al sinds 2011 kennen. Dat verandert met de vernieuwde Mac mini met M4-processors. Behalve nieuwe krachtigere chips is ook de behuizing flink aangepakt en een stuk kleiner geworden. Is de Mac mini hiermee nog steeds een prima mini-pc?

Fantastisch
Conclusie

Hoewel de Mac mini al een prima desktop-pc was, heeft Apple hem in 2024 met het nieuwe ontwerp nog beter gemaakt. Eindelijk krijg je aansluitingen op de voorkant en is de computer van minimaal 16 GB RAM voorzien. Voor de instapconfiguratie betaal je nog steeds 719 euro en daarmee krijg je een computer waarop je gewoon alles soepel kunt doen voor thuisgebruik. De M4-processor is vergeleken met de M2 en M3 een razendsnelle chip en voor wie nog meer kracht nodig heeft, is er de M4 Pro. Wij zouden gewoon voor een Mac mini met M4 gaan. Alleen de opslagcapaciteit van 256 GB is in de instapconfiguratie wellicht wat krap als je met grote bestanden werkt. Uiteraard kun je de Mac mini bij aanschaf upgraden, maar daar betaal je hoge prijzen voor. De aanwezigheid van genoeg snelle usb-c-poorten maakt ook uitbreiden met een flink goedkopere externe ssd prima mogelijk.

Plus- en minpunten
  • Aansluitingen op voorkant
  • Compact ontwerp
  • Veel sneller dan voorgangers
  • Eindelijk 16 GB RAM standaard
  • Kan luidruchtiger dan voorganger zijn
  • Upgrades zijn prijzig
  • Misschien mis je usb-a
  • Aan-uitschakelaar op onderkant vreemd

De Mac mini was eind 2020 een van de eerste Macs die overging naar Apples eigen ARM-processors. Aan het uiterlijk veranderde toen niks: de Mac mini met M1-processor zag er precies hetzelfde uit als zijn Intel-voorgangers in een ontwerp dat Apple al sinds 2011 gebruikte. Ook de introductie van de Mac mini met M2-processor was vorig jaar geen reden tot een nieuw ontwerp, terwijl alle andere Macs met een eigen processor zoals de MacBook Air, iMac en MacBook Pro inmiddels wél van een fris nieuw ontwerp waren voorzien. Driemaal is kennelijk ook bij Apple scheepsrecht, want voor de nieuwe Mac mini met M4-processor voorziet Apple zijn goedkoopste Mac eindelijk van een totaal nieuw ontwerp.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de Mac mini sluit je je eigen toetsenbord, muis en beeldscherm aan.

Zoveel kleiner

Het basisidee blijft hetzelfde: de Mac mini is een compact aluminium kastje waarop je je eigen beeldscherm en invoerapparatuur aansluit. Vergeleken met de vorige Mac mini zijn de afmetingen echter een stuk compacter. Waar de vorige Mac mini 19,7 x 19,7 x 3,58 cm mat, is dat nu slechts 12,7 x 12,7 x 5 cm. De computer is dus iets hoger, maar neemt wel veel minder ruimte op je bureau in beslag (zo'n 41,6 procent van het vorige model). Alle aansluitingen (waarover we verderop meer vertellen) vind je op de voor- en achterkant. Op die achterkant was kennelijk geen plek voor de aan-uitschakelaar, want die is onderop geplaatst. Een beetje vreemde keuze, want hoewel veel gebruikers een Mac niet zullen uitschakelen of aanzetten via het toetsenbord, heb je de knop soms toch nodig. Indrukken kan niet zonder de hele Mac op te tillen en dat voelt toch beetje als een compromis. Ondanks de compacte afmetingen is ook de voeding ingebouwd; een soepel netsnoer zonder randaarde is alles dat nodig is voor de stroomvoorziening.

 

©Jeroen Boer - ID.nl

De aan-uitschakelaar zit op de onderkant, net als de sleuven voor de koeling.

Lekker veel aansluitingen

Functioneel is de Mac mini ook een stuk handiger geworden, want Apple heeft in de vorm van twee usb-c-poorten en een 3,5mm-geluidsaansluiting eindelijk poorten op de voorkant geplaatst. Die twee usb-c-poorten ondersteunen usb 3.2-snelheden tot 10 Gbit/s en zijn dus snel genoeg voor de meeste doeleinden. Het ontwerp doet hierdoor denken aan Apples professionelere Mac Studio, al missen wel de kaartlezer om het echt af te maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Net als de Mac Studio heeft de Mac mini nu poorten op de voorkant.

Op de achterkant vind je nog meer aansluitingen in de vorm van drie usb-c-poorten, een netwerkaansluiting en een HDMI-aansluiting. Afhankelijk van de gekozen processor ondersteunen die drie usb-poorten Thunderbolt 4 of 5, in beide gevallen razendsnelle universele poorten die je kunt gebruiken voor snelle dataoverdracht of het aansluiten van een beeldscherm. Een scherm kun je ook via HDMI aansluiten. Het hangt van de gekozen processor af hoeveel schermen je tegelijkertijd kunt gebruiken. Een Mac mini met de M4-processor ondersteunt maximaal drie beeldschermen tegelijkertijd terwijl een Mac mini met M4 Pro maximaal vier beeldschermen kan bedienen. Iets dat mist ten opzichte van de vorige Mac mini zijn de twee usb-a-poorten. Die wisselen we echter graag in voor usb-c op de voorkant. De instapvariant van de Mac mini heeft deze generatie bovendien net zo veel aansluitingen als de duurdere varianten, dus de meeste gebruikers gaan er flink op vooruit. De netwerkaansluiting ondersteunt standaard een snelheid tot 1 Gbit/s. Voor een meerprijs van 115 euro krijg je een 10Gbit/s-aansluiting.

 

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de achterkant sluit je onder andere het netsnoer en je monitor aan.

Eindelijk genoeg RAM

Een fijne trendbreuk – die overigens vanaf nu voor alle Macs geldt die momenteel te koop zijn – is dat de instapconfiguratie van de Mac mini eindelijk van 16 GB RAM is voorzien. De prijs voor de instapconfiguratie is met 719 euro hetzelfde gebleven, waardoor je dus veel meer Mac voor je geld krijgt dan twee weken geleden. Dat geldt overigens ook voor Macs die niet onlangs zijn vernieuwd, zoals de MacBook Air met M2- of M3-processor. Dat Apple je nu geen 230 euro meer vraagt voor een upgrade naar 16 GB RAM komt door de introductie van macOS Sequoia 15.1 dat Apples AI-platform Apple Intelligence naar macOS brengt. Die AI-toepassingen draaien soepeler als een systeem van 16 GB RAM is voorzien. Je kunt Apple Intelligence in Nederland gebruiken als je je Mac instelt op Amerikaans-Engels. Het geheugen upgraden kan uiteraard ook: zo krijg je op een Mac mini met M4-processor voor 230 euro meer 24 GB RAM terwijl je voor 460 euro extra je Mac voorziet van 32 GB RAM. Op een Mac mini met M4 Pro-processor krijg je minimaal 24 GB RAM en kun je voor 460 of 690 euro extra kiezen voor 48 of zelfs 64 GB geheugen. 

Opslag en processors

De goedkoopste Mac mini begint bij 719 euro en is daarvoor uitgerust met een M4-processor met 10 cores, 16 GB RAM en 256 GB opslag. Meer opslag is mogelijk, maar daar betaal je wel een forse meerprijs voor. Zo vraagt Apple op een Mac mini met M4-processor maar liefst 460 euro voor een ssd van 1 TB terwijl 2 TB 920 euro kost. De Mac mini met M4 Pro-processor heeft een prijs vanaf 1669 euro en biedt daarvoor 24 GB RAM en 512 GB opslag. Voor een ssd van 1 TB betaal je dan 230 euro, terwijl 2 TB je 690 euro kost. De variant met M4 Pro gaat tot maximaal 8 TB, maar daar vraagt Apple wel een duizelingwekkende 2760 euro extra voor. Opslag-upgrades kosten kortom wat we van Apple gewend zijn. Door aanwezigheid van snelle usb-c-poorten is het echter prima mogelijk om (op termijn) een externe ssd op de Mac mini aan te sluiten. Daar krijg je ook op de instapvariant genoeg snelle aansluitingen voor.

Ook qua processor heb je nog keuzes, want voor 230 euro extra kun je in plaats van M4 Pro met 12 cores ook kiezen voor een M4 Pro met 14 cores.

Wij ontvingen van Apple een Mac mini voorzien van een M4 Pro met 14 cores, 48 GB RAM, 1 TB opslag en multi-gigabit-ethernet, waarmee de prijs op een pittige 2704 euro komt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De drie snelste usb-c-poorten met Thunderbolt-ondersteuning vind je op de achterkant.

Uitstekende prestaties

Wij kregen van Apple dus een van de duurste configuraties voorzien van de krachtigste M4 Pro-processor met 14 cores. Dat biedt goed vergelijkingsmateriaal met de meest krachtige uitvoering van de vorige Mac mini die we in 2023 getest hebben, maar we vermoeden dat veel van jullie meer geïnteresseerd zijn in een goedkopere Mac mini met de normale M4-processor. Die chip hebben we helaas nog niet in een Mac mini kunnen testen, maar hebben we wel kunnen gebruiken in een MacBook Pro. Hierdoor hebben we dus wel grofweg een idee van de prestaties van een Mac mini met een normale M4. We hebben de prestaties onder andere getest met de benchmarks Geekbench 5 en Cinebench R23 waarvoor we genoeg vergelijkingsmateriaal met andere Apple-processors hebben.

In Cinebench 23 zet de Mac mini met M4 Pro een score van 2252 en 23471 punten neer voor respectievelijk de single- en multi-core-prestaties. Een flink gat met het vorige topmodel Mac mini met M2 Pro dat in dezelfde test 1649 en 14822 punten scoort. Interessanter is wellicht dat de M4 in een MacBook Pro in dezelfde test 2202 en 13733 punten neerzet en gemiddeld dus sneller is dan de M2 pro in de vorige Mac mini. En de M4 is zelfs flink sneller dan een normale M3 die we vorig jaar in de iMac hebben getest en die in deze test 1906 en 9767 punten neerzet.

Dat beeld wordt bevestigd in Geekbench 5 waar de M4 Pro een uitstekende 2742 en 22909 punten neerzet waarmee de M4 Pro een flink stuk sneller is dan de M2 Pro die in deze test 1958 en 15144 punten scoorde. Maar wederom maakt de normale M4 ook indruk met 2609 en 13268 punten. Dat is niet veel slechter dan de M2 pro in de voorganger en sneller dan een M3 die tot 2351 en 10730 punten komt. De M4 Pro is kortom een echt razendsnelle chip, maar de gewone M4 is ook erg snel en krachtiger dan veel van Apples voorgaande chips. De instapper met M4 is hiermee voor eigenlijk alles dat je thuis doet meer dan snel genoeg. De 1TB-ssd presteert uitstekend met een lees- en schrijfsnelheid van 5126,9 en 6288,1 MB/s; we vermoeden wel dat de kleinere capaciteit ssd's wat langzamer zullen zijn.

©Jeroen Boer - ID.nl

Lekker compact, maar indrukwekkend krachtig.

Soms wel luidruchtig

Tijdens normaal gebruik doet de geteste Mac mini onhoorbaar zijn werk, maar als je hem langdurig volle bak aan het werk zet in een benchmark of in een taak als het langer renderen van beeldmateriaal slaat de koeling aan. Die koeling gebruikt de onderkant van de Mac voor zowel het aanzuigen als uitblazen van lucht en is vermoedelijk door de kleinere oppervlakte van de Mac mini luidruchtiger dan de voorganger. Je zult de koeling gelukkig niet vaak horen, maar het apparaatje kan wel flink blazen. De koeling doet wel goed zijn werk: er is vrijwel geen verval in prestaties als taken langdurig draaien.

Als je het apparaat voluit aan het werk zet, verbruikt de Mac mini met M4 Pro zo'n 80 watt. Bij een beetje browsen is dat veel minder en zagen we doorgaans een verbruik van slechts 5 watt. 

Conclusie

Hoewel de Mac mini al een prima desktop-pc was, heeft Apple hem in 2024 met het nieuwe ontwerp nog beter gemaakt. Eindelijk krijg je aansluitingen op de voorkant en is de computer van minimaal 16 GB RAM voorzien. Voor de instapconfiguratie betaal je nog steeds 719 euro en daarmee krijg je een computer waarop je gewoon alles soepel kunt doen voor thuisgebruik. De M4-processor is vergeleken met de M2 en M3 een razendsnelle chip en voor wie weet dat er nog meer kracht nodig is, is er de M4 Pro. Wij zouden gewoon voor een Mac mini met M4 gaan. Alleen de opslagcapaciteit van 256 GB is in de instapconfiguratie wellicht wat krap als je met grote bestanden werkt. Uiteraard kun je de Mac mini bij aanschaf upgraden, maar daar betaal je hoge prijzen voor. De aanwezigheid van genoeg snelle usb-c-poorten maakt ook uitbreiden met een flink goedkopere externe ssd prima mogelijk.