Zo wil Tim Berners-Lee het internet redden

© PXimport

Zo wil Tim Berners-Lee het internet redden

Netwerk

Geplaatst: 5 december 2019 - 15:08

Aangepast: 14 december 2022 - 11:08

Justin Doornekamp

Tim Berners Lee, de man die het wereldwijde web creëerde, heeft een plan opgezet om het internet te redden. Facebook, Google, Reddit en Microsoft zijn een paar van de bekende namen die achter het plan staan, maar ze moeten nog wel hun afspraken nakomen.

Berners-Lee maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van het internet en verwacht een “digitale dystopie” als er niet snel ingegrepen wordt. Vandaar zijn reddingsplan: Contract for the Web. Al tachtig organisaties, waaronder overheden en bedrijven, hebben het contract al ondertekend, waarmee zij beloven het internet een open en veilige plek te houden.

Veel van die bedrijven staan de laatste maanden juist onder druk, vanwege de manier waarop zij met gebruikersdata omgaan. Als ze niet kunnen aantonen dat ze de principes van het contract ondersteunen, dan worden ze weer van de lijst gehaald. Ook de overheden van Duitsland en Frankrijk hebben zich voor het contract geëngageerd.

Negen principes

Het contract is opgezet rond negen centrale principes, die elk weer zijn opgesplitst in secties voor overheden, bedrijven en burgers. Onder het contract moeten overheden er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat iedereen te allen tijde het internet op kan en dat online privacy en rechten van gebruikers gewaarborgd blijven. Bedrijven moeten zich ervoor inzetten om het internet toegankelijk en betaalbaar te maken, waarbij eveneens de gegevens van gebruikers beschermd blijven.

© PXimport

Van burgers wordt verlangd dat zij bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het internet, door middel van het opbouwen van online gemeenschappen en het creëren van content.

“Het web biedt de kans om mensenlevens te veranderen, de maatschappij vooruit te helpen en om ongelijkheid te verminderden”, aldus Berners-Lee. “Maar als we nu niet samen ingrijpen om te voorkomen dat het web wordt misbruikt, dan verliest het web alle potentie.”

“Het Contract for the Web biedt een stappenplan om een beter web te bouwen, maar het kan alleen zover komen als we allemaal de uitdaging aangaan", aldus Berners-Lee.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000