Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?

© PXimport

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?

Geplaatst: 23 augustus 2023 - 07:33

Gertjan Groen

Langzaam maar zeker groeit het aantal apparaten met méér dan gigabit-ethernet. Ben je op enig moment zover dat je daarvoor een snellere switch wilt kopen, dan is het ook slim de rest van je netwerk te controleren om te zien of je de stap naar 2,5 Gbit/s (of sneller) kunt maken. Denk aan je bekabeling en apparaten als een pc, laptop of NAS. Er zijn allerlei upgrades mogelijk. Ook zijn er wat trucjes om meer uit je bestaande gigabit-netwerk te halen.

Hoewel gigabit-ethernet nog altijd de norm is, is het voor sommige toepassingen wat traag. Je loopt daar bijvoorbeeld tegenaan als je voor het eerst een NAS in gebruik neemt en grote bestanden gaat verplaatsen. Tegenwoordig zijn met wifi al makkelijk hogere snelheden mogelijk. Maar qua stabiliteit gaat er weinig boven een kabeltje. Gelukkig zien we de ondersteuning voor hogere ethernetsnelheden langzaam maar zeker groeien. We leggen uit hoe je zelf stap voor stap je thuisnetwerk kunt upgraden. En dat betekent echt niet dat je per se moet overstappen naar glasvezel. In de meterkast zou je er eventueel mee kunnen werken, maar de distributie door je huis kan meestal prima met de bestaande bekabeling. Je huidige apparatuur kun je meestal ook gewoon behouden. Met losse accessoires zijn deze ook vaak te upgraden. En een groot deel kun je natuurlijk gewoon op de huidige gigabit-snelheid laten werken.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355706

© Lost_in_the_Midwest - stock.adobe.com

Een snellere verbinding met je NAS kan een goede motivatie zijn voor een upgrade.

Welke snelheden?

Je zou met goede kabels, minimaal CAT 5e, prima de stap van 1Gbit/s-ethernet naar bijvoorbeeld 2,5, 5 of zelfs 10 Gbit/s kunnen maken. Al worden die kabels wel meer op de proef gesteld. Goede kabels zijn dus gewenst. Zeker bij de hogere snelheden loop je eerder tegen beperkingen aan. De kwaliteit van de kabels en koppelingen bijvoorbeeld. Maar ook extra warmteontwikkeling in switches en netwerkadapters. En soms ook een hoger stroomverbruik.

Bij het upgraden van bestaande apparatuur is 5 Gbit/s soms de grens van wat er mogelijk is. Dat speelt bijvoorbeeld als je een usb3.0-netwerkadapter gebruikt of een PCIe-poort met een beperkte bandbreedte. Bij een uitbreidingskaart volgens de standaard PCIe 2.0 x2 of PCIe 3.0 x1 zul je bijvoorbeeld niet de volle 10 Gbit/s kunnen benutten van een netwerkadapter met enkele poort.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355715

© Shawn Hempel - stock.adobe.com

Bij hogere snelheden worden kabels en verbindingen meer op de proef gesteld en voldoen mogelijk niet meer. 

Ontwikkelingen in wifi

Draadloze netwerken zijn in potentie al sneller dan gigabit-ethernet. Wil je een los toegangspunt aansluiten dat de modernste technologieën gebruikt? Dan kun je in theorie tegen beperkingen aanlopen met een uplink van 1Gbit/s-ethernet. We nemen de Ubiquiti UniFi 6 Pro voor wifi 6 als voorbeeld: dat is een toegangspunt dat meer dan 300 gebruikers aankan en heeft een theoretische doorvoersnelheid van alle banden bij elkaar van 5,3 Gbit/s.

In werkelijkheid zul je thuis alleen onder optimale omstandigheden de gigabit-ethernetpoort ‘vol trekken’. Het lukt bijvoorbeeld alleen op zeer korte afstand van het toegangspunt, zonder obstakels én met een relatief hoge kanaalbreedte van 160 MHz, waar nog maar weinig apparaten mee overweg kunnen. Dat is in de praktijk nog niet heel realistisch en veel wifi6-accesspoints, inclusief het genoemde accesspoint, zijn dan ook voorzien van een gigabit-netwerkaansluiting.

Bij wifi 6E en wifi 7 die ook de 6GHz-band gebruiken, ligt dat anders. Voor optimale prestaties worden wél hogere eisen aan de uplink gesteld. Zo is de Ubiquiti UniFi 6 Enterprise die wifi 6E ondersteunt wel voorzien van een 2,5Gbit/s-netwerkaansluiting. Ondertussen is wifi 7 dichterbij dan je misschien denkt. Onder andere TP-Link en AVM lieten al producten zien met deze standaard.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355716

Hogere wifi-snelheden zullen meer van de uplink gaan vragen, dit accesspoint heeft een 2,5Gbit/s-netwerkaansluiting.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355713

© corlaffra - stock.adobe.com

Internetproviders introduceren mondjesmaat snellere internetverbindingen via glasvezel, dat op steeds meer plekken wordt aangelegd.

Poorten combineren

Voordat je daadwerkelijk gaat upgraden, zijn er ook wat trucjes die je kunt proberen voor een hogere snelheid. Een NAS heeft tegenwoordig vaak meer dan één netwerkpoort. Je zou een poort voor een aparte VLAN kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld je bewakingscamera’s, zodat de andere verbindingen worden ontlast. Ook kun je dankzij link aggregation meerdere netwerkverbindingen groeperen. Dat verhoogt de bandbreedte. Daarmee bedoelen we dat de som van het verkeer over alle ethernetpoorten hoger kan zijn dan 1 Gbit/s. Afhankelijk van hoe efficiënt het verkeer wordt verdeeld, zou je zelfs alle poorten maximaal kunnen benutten. Al lukt dat alleen bij een groot aantal gelijktijdige gebruikers. Elke individuele gebruiker zal in principe geen hogere snelheid dan 1 Gbit/s zien. Alleen met een meerkanaals SMB-verbinding krijg je dat soms voor elkaar.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355726

Veel apparaten, zoals NAS-apparaten, hebben meer dan één netwerkpoort die je in combinatie met een geschikte switch eventueel kunt combineren.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355718

Bij een NAS van Synology moet je meerkanaals SMB-verbindingen zelf aanzetten.

Snellere switches

Wil je met hogere snelheden werken, dan zul je in principe de switches moeten upgraden, zeg maar de ruggengraat van je netwerk. Slechts in enkele situaties kun je zonder nieuwe switches. Zo hoef je bijvoorbeeld voor alleen een snellere verbinding tussen een pc en NAS niet per se een switch in huis te halen. Je zou ook twee (usb-)adapters ‘peer-to-peer’ kunnen gebruiken tussen de apparaten. Een echt netwerk kun je het dan niet noemen.

Kijken we naar standaard RJ45-poorten, dan kom je van alles tegen met als aanduidingen als 100M, 1000M, 2.5G, 5G en 10G. Je ziet soms de technische toevoeging BASE-T, wat in feite duidt op het gebruik van twisted-pair-kabels. Je moet goed letten op de compatibiliteit van poorten. Aan de voorkant van de switch kun je vaak al zien welke poorten welke snelheden ondersteunen.

Ook als je in huis met twisted-pair-kabels werkt, kun je binnen de meterkast natuurlijk prima glasvezel gebruiken, bijvoorbeeld tussen twee switches of tussen je router en een switch. En soms kan de glasvezelkabel van je internetprovider rechtstreeks naar een module in je router.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355727

De QNAP QSW-2104-2T-A combineert 2,5 en 10 Gbit/s.

Meer snelheid nodig?

Een upgrade van je switch kan wonderen doen

Ondersteuning in pc’s

Op de meeste pc’s, mini-pc’s en laptops vind je standaard gigabit-ethernet. Enkele modellen hebben al wel een stapje naar 2,5 Gbit/s gemaakt en een paar werkpaarden, zoals de Apple Mac Studio en Intel NUC 13 Extreme, gaan nog verder met ondersteuning tot 10 Gbit/s.

Stel je zelf een pc samen, dan zul je merken dat 2,5 Gbit/s op moederborden al vrij gangbaar is. Alleen de goedkoopste modellen hebben nog een gewone gigabit-poort. Een upgrade naar een snellere netwerkpoort is ook altijd mogelijk. Een PCIe-insteekkaart heeft de voorkeur, maar een usb-adapter is ook een mogelijkheid. De meeste usb-adapters bieden overigens maximaal 5 Gbit/s. Hoewel recente usb-standaarden het in theorie wel aan moeten kunnen, is de bussnelheid in de praktijk vaak gewoon niet toereikend. Ook zijn er andere praktische problemen, zoals het veel hogere energieverbruik, waardoor de usb-poort niet genoeg stroom kan leveren. Met thunderbolt 3 lukt 10 Gbit/s wel, mede dankzij de extreem hoge capaciteit van 40 Gbit/s. Maar de 10Gbit/s-adapters die deze standaard gebruiken, zijn over het algemeen erg prijzig.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355728

De Intel NUC 13 Extreme heeft twee netwerkpoorten voor respectievelijk 2,5 en 10 Gbit/s.

QNAP-NAS en upgrades

Voor een NAS is 1 Gbit/s best langzaam. Bij bestandsuitwisseling ligt de grens daarmee ongeveer rond 115 MB/s. Bij 10 Gbit/s kun je dat verhogen naar meer dan 1 GB/s. De vraag is dan wel of je NAS dat zelf kan bijbenen (zie het kader ‘Maximale snelheid van je NAS’).

Beter is 2,5 Gbit/s en dat is meestal wél verzadigbaar, ook met bescheiden hardware. Bij recente modellen van QNAP is 2,5 Gbit/s tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Enkele modellen kun je uitbreiden met een PCIe-insteekkaart, zodat je de stap naar 2,5 Gbit/s of nog hoger kunt maken.

Een voorbeeld is de bekende, maar wat oudere QNAP TS-453Be. Vanwege de PCIe-x2 ondersteuning is de snelheid in dit model zelfs met een 10Gbit/s-adapter overigens beperkt tot ongeveer 5 Gbit/s. Toch is dat een mooie sprong. Als het niet via een insteekkaart lukt, dan kun je daarnaast een usb-adapter overwegen, die QNAP ook zelf in het assortiment heeft.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355729

Diverse modellen van QNAP, zoals deze oudere TS-453Be, kun je voorzien van een PCIe-insteekkaart.

Synology-NAS met 10 Gbit/s

Synology probeert de laatste jaren meer het gebruik van eigen onderdelen af te dwingen, zoals harde schijven en geheugenmodules. En soms forceert het merk dat zelfs, zoals bij de DS923+. Een upgrade naar 10 Gbit/s is alleen mogelijk door een specifieke en prijzige insteekkaart te plaatsen die vooralsnog alleen door Synology zelf wordt gemaakt. In enkele zwaardere modellen zoals de DS1821+ past wel een reguliere (low-profile) PCIe-insteekkaart. Maar hier is de NAS zelf weer erg prijzig.

Een upgrade voor een bestaande Synology-NAS kan ook wat uitdagend zijn. De NVMe-M.2-sloten zoals je die bijvoorbeeld op een DS918+ of DS1019+ vindt, zijn in ieder geval niet geschikt voor een netwerkinterface. De aansluiting met het moederbord heeft daarvoor te weinig bandbreedte. Gebruik ze dus vooral waarvoor ze zijn bedoeld: een lees- of lees/schrijfcache.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62355730

Zwaardere modellen van Synology ondersteunen hogere netwerksnelheden via een insteekkaart.

Usb-adapter voor NAS

Bij het upgraden van een Synology-NAS heb je met een usb-adapter meer kans op succes, zeker als je met 2,5Gbit/s genoegen neemt. Veel gebruikers hebben met succes een Synology DS918+ en enkele andere modellen opgewaardeerd naar 2,5 Gbit/s met een usb-adapter van Club 3D, met modelnummer CAC-1420. Mogelijk werken andere adapters ook.

Maar let erop dat Synology zijn DSM-besturingssysteem niet standaard van drivers voorziet voor zulke adapters. Sterker nog: officieel zegt het alleen usb-opslag te ondersteunen en geen andere soorten usb-apparaten. Op GitHub kun je gelukkig geschikte drivers vinden voor bijvoorbeeld de adapter van Club 3D gebruikte Realtek RTL8152-chipset. Zelf een driver compileren is dus niet nodig. Na de installatie zal de netwerkinterface zichtbaar worden binnen DSM en kun je deze verder configureren.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62357679

Deze usb-adapter van Club 3D kan een snelheidsupgrade voor een Synology-NAS geven.

Andere NAS-uitbreidingen

Behalve het versnellen van de netwerkverbinding, zijn er ook een paar andere stappen die je kunt nemen om de gegevensuitwisseling met je NAS te verbeteren. Zo kun je bij veel modellen van bijvoorbeeld Synology en QNAP het geheugen uitbreiden. Dit wordt vaak óók als cache gebruikt bij gegevensuitwisseling. Daarnaast kun je soms gebruikmaken van een NVMe-cache. Dat geeft een mooie boost voor lezen of lezen/schrijven.

Je zou ssd’s overigens ook voor een opslagpool kunnen gebruiken. Of je daarvoor de meestal voor cache gebruikte NVMe-sloten kunt gebruiken, hangt af van je NAS. We zien daarnaast wel een trend richting het gebruik van ssd’s als hoofdopslag in een NAS. De Asustor Flashstor 6 heeft bijvoorbeeld zes NVMe-sloten en 2,5 Gbit/s. De Flashstor 12 Pro heeft zelfs twaalf NVMe-sloten en 10 Gbit/s.

Wanneer zet je de stap naar multi-gigabit-ethernet?-62357680

Deze Asustor Flashstor 6 heeft zes NVMe-sloten.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000