iPhone 12 of iPhone 13? Dit zijn de belangrijkste verschillen

© PXimport

iPhone 12 of iPhone 13? Dit zijn de belangrijkste verschillen

Geplaatst: 17 november 2021 - 13:54

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Partner

Je bent eruit: je wil een nieuwe iPhone. Maar wordt het een model uit de nieuwste iPhone 13-serie of ga je voor een iPhone 12-model uit 2020? De oudere iPhones zijn goedkoper, maar missen de vele vernieuwingen en verbeteringen van de iPhone 13-reeks. Tijd om de verschillen op een rij te zetten. Zo kom je erachter welke generatie iPhone het beste bij jou past.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vodafone

Betere schermen

Naar het scherm van je iPhone kijk je de hele dag en waarschijnlijk jarenlang, dus alle verbeteringen aan het scherm zijn mooi meegenomen. Ten opzichte van de iPhone 12-modellen hebben de iPhone 13-toestellen een scherm dat een stuk feller kan, wat vooral handig is op zonnige dagen. De notch met slimme Face ID-gezichtsontgrendeling is bovendien twintig procent kleiner en valt daarom minder op.

De belangrijkste schermverbetering in jaren is voorbehouden aan Apple’s beste smartphones, de 13 Pro en 13 Pro Max. Die gebruiken – in tegensteling tot alle andere iPhones – geen 60Hz-scherm meer maar een 120Hz-scherm. Apple noemt dit zijn ProMotion-scherm. De hogere verversingssnelheid betekent dat het scherm zich veel vaker per seconde vernieuwt, waardoor het beeld veel vloeiender overkomt. Animaties zien er mooier uit, geoptimaliseerde games spelen prettiger en tekst leest rustiger weg. Kenners zijn het erover eens: wie gewend is aan een 120Hz-scherm, wil niet meer terug naar 60Hz. 

Langere accuduur en snellere processor

De iPhone 12-serie gaat probleemloos een lange dag mee, maar je mag verwachten dat elke smartphonegeneratie innoveert. Apple stopt daarom flink grotere accu’s in de iPhone 13-serie en dat levert een merkbaar langere accuduur op. Apple zegt dat de iPhone 13 mini en 13 Pro 1,5 uur langer meegaan op een acculading dan hun voorgangers en dat de 13 en 13 Pro Max het 2,5 uur langer volhouden dan de 12 en 12 Pro Max. De grotere accu’s maken de iPhone 13-modellen wel wat zwaarder dan hun voorgangers.

De iPhone 13-modellen zijn ook sneller dan hun voorgangers. Dat komt omdat ze draaien op de nieuwste Apple A15 Bionic-processor, die krachtiger is dan de A14-processor uit de iPhone 12-reeks. Het verschil merk je vooral bij zware games en minder bij apps als WhatApp en Netflix. 

 

© PXimport

Betere camera’s met meer functies

Misschien wel het grootste verschil tussen de iPhone 12-serie en de iPhone 13-reeks zijn de camera’s. Apple heeft belangrijke verbeteringen doorgevoerd, waardoor de camera’s overdag en in het donker mooiere foto’s en video’s maken dan de iPhone 12-smartphones. Zo vangt de groothoekcamera van de iPhone 13-serie tientallen procenten meer licht, wat duidelijkere foto’s oplevert. En de uitstekende beeldstabilisatie die vorig jaar alleen in de iPhone 12 Pro Max zat, vind je nu ook in de iPhone 13. De 13 Pro en 13 Pro Max schieten bovendien scherpere portretten in het donker en kunnen drie keer optisch inzoomen. Hun voorgangers doen dat respectievelijk twee en tweeënhalf keer, dus met de nieuwste iPhones kun je verder én beter inzoomen.

De flink betere camera’s van de iPhone 13-serie maken ook nieuwe functies mogelijk. Zo kun je de geavanceerde ultragroothoekcamera van de iPhone 13 ook gebruiken voor macrofotografie, dus om van heel dichtbij foto’s te maken. Bijvoorbeeld van een bloem, de regen op het raam of een insect. Ben je meer van het filmen? Met de nieuwe Cinematic Mode film je met een professioneel scherptediepte-effect.

Meer opslagruimte

Als je de goedkoopste versies van de iPhone 12 en iPhone 13 vergelijkt, zie je dat de iPhone 12 64 GB opslaggeheugen heeft en de iPhone 13 128GB. De nieuwste iPhone biedt standaard dus dubbel zoveel ruimte aan apps, games, foto’s en andere media. Met dit technische verschil in het achterhoofd valt het prijsverschil tussen de nieuwste iPhone en die van vorig jaar erg mee. Want waar de 128GB iPhone 13 een adviesprijs van 909 euro heeft, kost de 128GB-variant van de iPhone 12 zo’n 859 euro. Eenmalig een paar tientjes meer betalen levert dus een veel betere iPhone op.

De iPhone Pro-modellen hebben al langer minstens 128 GB opslagruimte. Wie écht veel bestanden op zijn iPhone wil opslaan, is het beste af met de 13 Pro (Max). Die heeft maximaal 1 TB (1000 GB) opslaggeheugen, waar de 12 Pro (Max) maximaal 512 GB heeft.

Langer updates 

Tot slot een onderbelicht verschil tussen iPhones: het introductiejaar. Het jaar van verschijnen geeft namelijk aan tot wanneer je software-updates kunt verwachten. De iPhone 12 is een jaar ouder dan de 13 en daarom zal Apple de softwareondersteuning ook een jaar eerder stoppen. Een verschil dat vooral relevant is voor wie zo lang mogelijk met zijn of haar nieuwe iPhone wil doen. De iPhone 13 krijgt niet alleen langer updates, maar biedt als gezegd ook allerlei technische verbeteringen. De iPhone 12 is een goede keuze als je een premium iPhone voor een lagere prijs wil. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten