Review: de iPhone 13 is de beste iPhone voor het grote publiek

© PXimport

Review: de iPhone 13 is de beste iPhone voor het grote publiek

Geplaatst: 17 november 2021 - 14:05

Aangepast: 16 november 2022 - 13:28

Partnerredactie

Apple’s iPhone 13-reeks bestaat uit vier modellen, waaronder de iPhone 13. Een test maakt duidelijk dat deze iPhone de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt en voor veel mensen daarom de slimste koop is. In deze iPhone 13 review lees je waarom. De iPhone 13-serie volgt de iPhone 12-reeks op en bestaat uit de iPhone 13 mini, 13, 13 Pro en 13 Max. De toestellen hebben verschillende afmetingen, specificaties en verkoopprijzen. Bepalen welk model het beste bij jouw wensen past, kan daarom lastig zijn. Vodafone helpt je graag met vergelijken om tot de href="https://www.vodafone.nl/telefoon/iphone" rel="noopener noreferrer" target="_blank">beste iPhone</a> voor jou te komen. Grote kans dat je bij de <a href="https://www.vodafone.nl/telefoon/iphone/iphone-13" rel="noopener noreferrer" target="_blank">iPhone 13</a> uitkomt, want dit is een toegankelijk geprijsde smartphone met alle functies en vernieuwingen die je nodig hebt.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vodafone

Langere accuduur

Het ontwerp van de iPhone 13 doet veel denken aan de iPhone 12-serie, maar voert fijne verbeteringen door. Zo is de notch met Face ID-gezichtsbeveiliging liefst twintig procent kleiner, waardoor hij nog minder opvalt. De accucapaciteit is juist met vijftien procent gegroeid en dat merk je. Dankzij de grotere accu gaat de iPhone 13 langer mee dan vorige iPhones en kun je het toestel probleemloos een lange dag gebruiken voordat je ’s avonds laat of pas de volgende ochtend een oplader nodig hebt. Opladen kan op drie manieren: via de bekende Lightning-kabel, een draadloze Qi-oplader en een magnetische MagSafe-oplader. Waar die laatste techniek op de iPhone 12-serie een hele vernieuwing was, zijn er inmiddels veel en uiteenlopende MagSafe-accessoires te koop. Niet alleen opladers, maar ook kaarthouders, powerbanks, camerahulpstukken en autohouders. Je klikt ze zo aan de iPhone vast. 

Prachtig scherm mist ProMotion 

De iPhone 13 heeft – net als de 12 – een 6,1 inch-scherm en dat is een prettig formaat. Je kunt de smartphone goed met één hand bedienen zonder dat het beeld priegelig overkomt. Het scherm ziet er ook lekker scherp uit dankzij de Full-HD-resolutie. Het gebruikte oled-display toont levensechte kleuren en ten opzichte van de iPhone 12-serie kan het scherm nog wat feller. Dat is met name handig als je de smartphone buiten op een zonnige dag gebruikt.

Een aandachtspunt is dat de iPhone 13 een scherm met een verversingssnelheid van 60 Hz gebruikt. De iPhone 13 mini en alle oudere iPhones hebben ook een 60Hz-scherm. Als je het beste scherm wil, kom je uit bij de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max. Die gebruiken namelijk een 120Hz ProMotion-scherm, dat zich vaker per seconde vernieuwt (120 keer in plaats van 60 keer). Het beeld ziet er daarom vloeiender uit en de iPhones voelen nog sneller aan. Mede vanwege het betere scherm zijn ze ook duurder dan de iPhone 13.

 

© PXimport

Supersnelle processor

Hoewel het ProMotion-scherm één van de argumenten is om de iPhone 13 Pro (Max) te verkiezen boven de iPhone 13, hoef je dat niet voor het snellere gevoel te doen. De iPhone 13-modellen draaien namelijk op dezelfde processor. Deze Apple A15 Bionic-chip is bijzonder snel en ja, ook iets krachtiger dan de A14 Bionic-chip uit de iPhone 12-serie. Zware games draaien zonder moeite en je wisselt direct tussen je laatst gebruikte apps. 

Twee uitstekende camera’s

iPhones maken al jaren hele goede foto’s en video’s. Grote verbeteringen doorvoeren is daarom lastig, maar Apple zet met de iPhone 13 toch een mooie stap. De iPhone 13 heeft op de achterkant twee 12 megapixel-camera’s, bedoeld voor normale plaatjes en extra wijde groothoekbeelden. De sensor – één van de belangrijkste cameraonderdelen – is nu geleend van de iPhone 12 Pro Max, de beste smartphonecamera van 2020. De combinatie van deze uitstekende sensor en Apple’s slimme softwarevernieuwingen betekent dat de iPhone 13 hele scherpe en realistische foto’s en video’s maakt. Zowel overdag als in het donker, want de camera past zijn instellingen automatisch aan bij minder licht.

Als je de beste smartphonecamera van dit moment zoekt, kom je uit bij de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max. Die hebben technisch nog iets betere camera’s dan de iPhone 13 én voegen een telelens toe waarmee je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies.  

Software is klaar voor de toekomst

Tot slot de software, want een iPhone is natuurlijk meer dan een mooie buitenkant met indrukwekkende specificaties. Zoals elke iPhone draait de iPhone 13 op Apple’s iOS, uit de doos op versie 15. De software is gebruiksvriendelijk, bevat allerlei handige instellingen en werkt verbluffend goed samen met andere Apple-apparatuur. AirPods verbinden binnen een seconde, bijvoorbeeld. En activeer je de Focus-mode om ongestoord te kunnen werken, dan nemen je iPad en Mac(Book) deze modus over. Handig! Dankzij Apple’s uitstekende updatebeleid is de iPhone 13 bovendien klaar voor jaren gebruik. Apple stelt namelijk minimaal vier jaar updates beschikbaar zodat je je toestel lange tijd veilig kunt gebruiken en blijft profiteren van nieuwe softwarefuncties. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten