Ze waren er niet als eerste bij, maar Cisco doet met de Linksys EA6500 802.11ac-router wel een behoorlijk interessante duit in het zakje.

Cisco was een van de eerste fabrikanten die op grote schaal een 802.11n-router verkocht die drie datastromen aankon en dus in theorie een doorvoersnelheid kon halen van 450 Mbit/s: de originele Linksys E4200. Met zijn 802.11ac-router, de Linksys EA6500, is Cisco echter laat, zelfs nog ná een notoire laatkomer als D-Link.

Cisco had namelijk even andere prioriteiten. Het tijdens een speciaal event afgelopen juni met veel vertrouwen aangekondigde Cisco Connect Cloud deed dermate veel stof opwaaien dat eerst wat brandjes geblust moesten worden. Veel gebruikers waren verontwaardigd dat ze werden gedwongen de cloudgebaseerde interface van Cisco te gebruiken en voelden zich beperkt in hun vrijheid. Hierop haalde Cisco gedeeltelijk bakzeil en bracht het ook een lokale variant van de firmware uit en stelde het de routers zodanig in dat ze niet automatisch een update kregen naar de cloud-firmware.

Maar goed, uiteindelijk zag de EA6500 dan toch het levenslicht. Cisco bracht ook meteen een bridge op de markt, de WUMC710 (€ 115), waarmee je met maximaal vier apparaten kunt genieten van de hogere snelheden die de 802.11ac-standaard biedt. De snelheden via deze standaard mogen er ook zeker zijn, al wijken ze niet heel erg veel af van de concurrenten. Ongeveer 450 Mbit/s op 10 meter is in ieder geval geen misselijke snelheid door de lucht. De prestaties van de EA6500 in combinatie met 802.11n-clients zijn ook uitstekend. Bovendien heeft deze router een erg duidelijke interface en de mogelijkheid om via NFC verbinding te maken. Toch raden we je nog altijd aan wat geld in je zak te houden en te gaan voor een snelle 802.11n-router.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

uitstekende draadloze prestaties

goede, duidelijk interface

verbinding mogelijk via NFC

Minpunten

duur

nog weinig 802.11ac-clients

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000