ID.nl logo
Netgear Orbi - De beste wifi-dekking ooit
© PXimport
Huis

Netgear Orbi - De beste wifi-dekking ooit

We willen natuurlijk in ons hele huis draadloos internetten, maar helaas ervaren we zelfs met de duurste routers vaak dekkingsproblemen. Netgear belooft met Orbi een oplossing te hebben door een router te koppelen met een speciale satelliet. Kunnen we eindelijk in het hele huis draadloos surfen?

Snelheidsproblemen zijn bij wifi met de 5GHz-band en de betere 802.11ac-standaard eigenlijk opgelost. Helaas geldt dat niet voor de dekkingsproblemen, die zijn bij 802.11ac alleen maar groter geworden. De 5GHz-band heeft van nature een minder groot bereik, waardoor het onrealistisch is om te verwachten dat je met één router in je hele huis wifi hebt. Netgears Orbi is onderdeel van een nieuwe generatie wifi-producten die juist deze dekkingsproblemen wil oplossen. Netgear noemt Orbi dan ook een wifi-systeem en verkoopt Orbi als een set die bestaat uit een router en een satelliet. Lees ook:6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen

In de verpakking vinden we een router en een satelliet. Qua vormgeving zijn deze op een lichtblauwe bovenkant na vrijwel identiek. Met een hoogte van 22,6 cm en een breedte van 17 centimeter zijn het best forse apparaten. Je kunt ze bovendien alleen neerzetten, ophangen is er niet bij. De router is voorzien van een WAN-poort en drie gigabit-netwerkaansluitingen terwijl de satelliet vier gigabit-netwerkaansluitingen heeft. Daarnaast zijn zowel de router als de satelliet voorzien van een usb2.0-poort, maar die heeft vooralsnog geen functie.

©PXimport

Eenvoudige installatie

De Orbi die is aangeduid als router sluit je aan op je bestaande router of modem (of eventueel ergens anders in je bedrade netwerk). De satelliet zet je midden in je huis neer, bijvoorbeeld op de eerste verdieping. Om de installatie te starten maak je draadloos verbinding en doorloop je een wizard. Deze werkt ook op de smartphone uitstekend. Opvallend is dat je slechts één SSID (netwerknaam) instelt die gebruikt wordt voor beide frequentiebanden. Orbi maakt geen gebruik van een achterliggende clouddienst, alle software draait lokaal op de router en de satelliet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat in de toekomst de stekker uit dit wifi-systeem wordt getrokken. De koppeling tussen de router en de satelliet loopt soepel, met gekleurde verlichting wordt aangegeven of beide componenten verbinding hebben.

©PXimport

AC3000 of AC1200?

Kijk je naar de specificaties, dan spreekt Netgear over een AC3000-oplossing. Die 3000 is zoals altijd de opgetelde maximale snelheid en is verdeeld over drie radio’s. De snelste is een 802.11ac-radio met vier datastromen (antennes) voor een theoretische snelheid van 1722 Mbit/s. De tweede radio is eveneens een 802.11ac-variant met twee datastromen en een theoretische snelheid van 866 Mbit/s. De laatste radio is een 802.11n-variant voor de 2,4GHz-frequentie die gebruik maakt van twee datastromen en een maximale snelheid van 400 Mbit/s heeft. Wanneer je een beetje op de hoogte bent van ac-standaarden, zijn dat opmerkelijke getallen. Het wordt misschien nog opmerkelijker als je verneemt dat voor het daadwerkelijke wifi-netwerk alleen de 5GHz-radio met een maximale snelheid van 866 Mbit/s en de 2,4GHz-radio met een snelheid van 400 Mbit/s gebruikt worden. Voor jou als eindgebruiker is Orbi dus eigenlijk een AC1200-oplossing met twee antennes op de 2,4GHz-band en twee antennes op de 5GHz-band. Hoe zit dat precies?

©PXimport

Snelle draadloze link

De meest indrukwekkende 802.11ac-radio in de Orbi is voor jou als gebruiker niet beschikbaar. Netgear gebruikt deze radio, die behalve in de router ook in de satelliet aanwezig is, puur voor de link tussen de router en de satelliet. Toen we dit van Netgear vernamen, maakten we ons wel een beetje zorgen over de werking van het systeem. 5GHz-radiosignalen hebben immers geen heel groot bereik en in ons huis werkt een 802.11ac-netwerk vrijwel niet over verdiepingen heen. Volgens Netgear moet het in de praktijk toch heel goed werken en we kunnen al iets verklappen: Netgear heeft gelijk. Het is overigens niet mogelijk om de satellieten bedraad op je netwerk aan te sluiten, de netwerkaansluitingen zijn puur voor clients zoals een pc of printer.

©PXimport

Basale webinterface

Je kunt zoals bij een normale router inloggen op de webinterface en deze lijkt op wat we van Netgear gewend zijn. Hoewel de interface best overzichtelijk oogt, is hij wat ons betreft net iets te eenvoudig. Zo is er vrijwel geen informatie over de satelliet(ten) te vinden, verder dan een toegekend IP-adres komen we niet. Het blijkt dat wanneer je het IP-adres van een satelliet direct invoert in je browser, dat de satelliet een eigen webinterface heeft. Daar moet je wel zelf achter komen. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke apparaten er met die satelliet verbonden zijn. De webinterface lijkt kortom nog niet helemaal af.

Hoewel beide frequentiebanden los getoond worden, blijkt het onmogelijk ze te ontvlechten. Orbi geeft je precies één SSID, want ook een gastnetwerk ontbreekt. Dat is voor het ultieme wifi-systeem wel een beetje vreemd overigens. Verder zijn alle basale routerfuncties als het vast toekennen van IP-adressen aanwezig. Verwacht alleen geen configuratiemogelijkheden die veel verder gaan dan de hoognodige zaken, Orbi is geen router voor wie het leuk vindt om diep in de instellingen te duiken. Gebruik je liever een andere router, dan kun je Orbi wel configureren als accesspointsysteem. Orbi ondersteunt Dynamische DNS-diensten en is voorzien van een OpenVPN-server. Je kunt dus van buiten je huis op een veilige manier verbinding maken met je thuisnetwerk.

Je kunt Netgears Genie app (iOS of Android) gebruiken in combinatie met Orbi, maar echt soepel werkt dat niet. Zo toont de app een snelkoppeling naar gasttoegang, maar dat werkt bijvoorbeeld niet.

©PXimport

©CIDimport

Uitstekende snelheid en dekking

Onze internetsnelheid van 150 Mbit/s is voor Orbi geen grote uitdaging, op zowel de begane grond als de eerste verdieping wordt deze keurig gehaald. Via onze normale snelheidstest halen we op de verdieping met de router een snelheid van 459 Mbit/s. Op de andere verdieping met de satelliet halen we 358 Mbit/s. Om dit in perspectief te zetten: een AC5300-router haalt op dezelfde verdieping een snelheid van zeker 550 Mbit/s. Daar staat tegenover dat daar op de andere verdieping dan hoogstens 85 Mbit/s van over is. Orbi haalt voor hetzelfde geld op die verdieping maar liefst 358 Mbit/s. Op de zolder waar geen satelliet staat, halen we slechts 68 Mbit/s en wordt al snel teruggeschakeld naar de 2,4GHz-band. We hebben het systeem echter ook met een tweede satelliet op zolder getest, je leest hierover verderop meer.

Bij de Orbi is het lost testen van de 2,4GHz-band een uitdaging omdat er maar één SSID is, uiteindelijk is dit gelukt door de uitzendsterkte van de 5GHz-radio te beperken. Via de 2,4GHz-band halen we 95 Mbit/s. Dat is in lijn met wat je tegenwoordig op de 2,4GHz-band bij gebruik van twee antennes mag verwachten. Ondanks dat Netgear in de specificaties niet rept over ondersteuning van roamingstandaarden, blijkt roaming tussen de accesspoints in de praktijk prima te werken. Diverse laptops en smartphones pakken bij ons het juiste accesspoint en worden indien mogelijk via de 5GHz-frequentie verbonden. Het is dus niet heel erg dat beide frequentiebanden gecombineerd worden tot één netwerk. De Orbi's verbruiken zo’n 8 watt als ze niets doet en 15 watt als er wel netwerkactiviteit is.

Indrukwekkende draadloze link met de satelliet

Om te testen hoe goed de draadloze link tussen de router en satelliet is, hebben we op beide apparaten een pc aangesloten. Uiteraard staan de Orbi's nog steeds op verschillende verdiepingen. In onze test blijkt de snelheid van de link rond de 590 Mbit/s te liggen. Dat is erg knap van Netgear, want dit is zoals gezegd de snelheid tussen twee verdiepingen. Naast goede antennes, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn dat er wat meer vermogen dan normaal wordt gebruikt. Normaal gebruikt 802.11ac een uitzendvermogen van 200 mW. In bepaalde omstandigheden is op sommige kanalen, waaronder het gebruikte kanaal 104, 500 mW toegestaan.

Tweede satelliet: geen meshnetwerk

Naast de basisset heeft Netgear ons nog een tweede satelliet gegeven. Deze gaat los zo'n 249 euro kosten, een flinke investering dus. We hebben de satelliet op zolder gezet. Daarbij liepen we wel tegen een beperking aan: Orbi is geen meshsysteem, maar een stersysteem. Satellieten blijken alleen rechtstreeks contact te maken met de router en niet met elkaar. Met de router op de begane grond halen we op zolder slechts 22 Mbit/s. Als we de router op de eerste verdieping zetten en de andere satelliet op de begane grond, werkt het systeem uitstekend. Op zolder halen we dan een keurige 384 Mbit/s terwijl ook op de begane grond een vergelijkbare snelheid wordt gehaald. Heb je dus een lastig huis, dan kun je met twee satellieten zeker in het hele huis een snel 802.11ac-netwerk realiseren. Je moet dan alleen de router echt bedraad op de eerste verdieping zetten.

©CIDimport

Conclusie

We zijn technisch erg onder de indruk van Netgears Orbi. Met dit systeem kun je daadwerkelijk zonder draden te trekken over meer verdiepingen een razendsnel draadloos netwerk realiseren. Heb je 429 euro te besteden, dan kun je nu dus kiezen tussen één van de AC5300-routers of de Netgear Orbi. Met een AC5300-router (of AC3200-router) zul je in de praktijk zien dat je op één verdieping een uitstekend netwerk hebt, terwijl er op een andere verdieping vrijwel geen ac-dekking meer is. Met Orbi voorzie je voor hetzelfde geld minimaal twee verdiepingen van een goed 802.11ac-netwerk en heb je zeker in je hele huis wifi. Wat ons betreft is de keuze na het testen duidelijk: wij gaan voor dekking. Het is indrukwekkend dat je zonder een netwerkkabel te trekken over twee verdiepingen een uitstekend 802.11ac-netwerk kunt realiseren. Een groot voordeel is daarbij dat je het hele systeem vanuit één interface beheert. Het grootste nadeel op wifi-gebied is het ontbreken van een gastnetwerk, iets dat Netgear echt moet toevoegen. Daarnaast geldt voor echte routerfanaten wellicht dat de configuratiemogelijkheden wat beperkt zijn. Ook zou de webinterface net wat logischer gemaakt kunnen worden. Dat staat ons niet in de weg om Netgear Orbi nu al 4,5 ster te geven. Je kunt Netgear Orbi vermoedelijk begin november aanschaffen.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs:** € 429,- (set router en satelliet) **Geheugen:** 512 MB RAM, 4 GB flashopslag **Aansluitingen router:** WAN-aansluiting (gigabit), 3 x 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 2.0 **Aansluitingen satelliet:** 4 x 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 2.0 **Draadloos:** 802.11b/g/n/ac (twee antennes per frequentieband, maximaal 866 Mbit/s) met beamforming en MU-MIMO **Draadloze link naar satelliet:** 802.11ac (vier antennes, maximaal 1733 Mbit/s) **Afmetingen:** 22,6 x 17 x 6 cm

Plus- en minpunten
  • Uitstekende dekking
  • Werkt zonder cloud
  • Meerdere verdiepingen zonder kabels
  • Eenvoudig te installeren
  • Geen gastnetwerk
  • Interface wat rommelig
▼ Volgende artikel
Luchtontvochtiger of luchtbevochtiger: welk apparaat heb je nodig in de winter?
© Denis Rozhnovsky
Energie

Luchtontvochtiger of luchtbevochtiger: welk apparaat heb je nodig in de winter?

In de winter kun je sneller last hebben van condens en schimmelvorming in huis, maar de lucht kan door de kou ook juist (extra) droog worden. Wat heb je nu nodig in de winter: een luchtontvochtiger of een luchtbevochtiger?

Dit artikel in het kort:

Luchtontvochtigers en -bevochtigers zijn handige apparaten om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Vooral in de winter, waarin de lucht in huis onderhevig is aan de soms extreme kou van buiten én de warme lucht van de verwarming, is het goed om het klimaat in huis zo optimaal mogelijk te houden. Dat voelt een stuk comfortabeler én voorkomt een hoop gezondheidsklachten! Dit artikel helpt je te bepalen of de lucht in je huis te vochtig of juist te droog is, zodat je weet welk type apparaat je nodig hebt.

Als je je nooit hebt bekommerd om de luchtvochtigheidsgraad in huis, dan is dit het moment om je daar toch eens in te verdiepen. Een gezond binnenklimaat is namelijk essentieel voor je gezondheid. Vooral in de winter, waarin we vaak al vatbaar zijn voor gezondheidsklachten, wil je niet dat een ongezonde luchtvochtigheid in huis vervelende kwaaltjes veroorzaakt of verergert. Zo kan een te lage vochtigheidsgraad leiden tot geïrriteerde luchtwegen, huidklachten en droge lippen en ogen. Ook een te hoge luchtvochtigheidsgraad wil je vermijden: dit werkt schimmel* in de hand en ook van schimmels kun je ziek worden. Een luchtvochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent is ideaal. Geen idee hoe vochtig jouw huis is? Je kunt dit eenvoudig meten met een hygrometer.

*Lees ook: 5 huisplanten die schimmel in huis voorkomen

Hygrometer nodig?

Kijk eens bij bol

Wanneer een luchtontvochtiger nodig?

Een luchtontvochtiger is een heel effectief apparaat(je): het zuigt vochtige lucht naar binnen, waarna het weer droge lucht uitblaast. Ook neemt het vuil en stofdeeltjes uit de lucht op, waardoor de lucht in huis niet alleen droger, maar ook frisser wordt. Als je in de winter veel condens op je ramen en deuren opmerkt, denk je misschien al snel dat zo'n luchtontvochtiger in huis best een goed idee is. Toch is het niet heel gebruikelijk om in de winter een luchtontvochtiger in huis te plaatsen. Koude winterlucht in combinatie met een verwarming die vaak dag en nacht aanstaat, maakt de lucht in huis namelijk juist droger.

Maar ieder huis is anders, en sommige huizen hebben juist wél baat bij een wat drogere lucht in de winter. Dit geldt vooral voor slecht geïsoleerde huizen. Omdat door condensatie in zulke huizen sneller vochtproblemen ontstaan, kunnen ook schimmels zich in deze huizen makkelijker vermenigvuldigen. Dat merk je aan schimmelplekken in de winter, maar bijvoorbeeld ook aan een toename van allergische klachten en vermoeidheid. Een luchtontvochtiger kan ook handig zijn in extra vochtige ruimtes zoals kelders, omdat die in de winter vaak vochtig blijven.

©Sue Tansirimas

Een luchtontvochtiger gebruik je in de winter als:
  • De luchtvochtigheid in je huis hoger is dan 60 procent

  • Je huis niet goed geïsoleerd is

  • Je veel schimmel in huis hebt

  • Je last hebt van allergieën en vermoeidheid

  • Je merkt dat kleding in huis niet goed droogt

  • Je extra vochtige ruimtes in huis hebt, zoals de kelder

Wanneer een luchtbevochtiger nodig?

Veel huizen hebben in de winter behoefte aan méér vocht. Zo staat de verwarming in de wintermaanden het grootste gedeelte van de tijd aan, wat de lucht in huis uitdroogt. Ook houdt de koude buitenlucht van nature minder vocht vast dan warme lucht. Als koude lucht binnenkomt en wordt opgewarmd, daalt de luchtvochtigheid in huis nog sterker. Een te droge lucht in huis in de winter merk je gauw genoeg. Je krijgt bijvoorbeeld last van een droge huid, droge lippen of droge ogen. Ook je luchtwegen kunnen uitdrogen, waardoor klachten als keelpijn en hoestbuien sneller opspelen. Een ander teken van een te droge lucht in huis is statische elektriciteit: je krijgt bijvoorbeeld steeds schokken als je voorwerpen aanraakt en je kleding en haar zijn statisch geladen. Door droge lucht kunnen er zelfs scheurtjes ontstaan in houten vloeren en meubels, en planten kunnen sneller doodgaan.

©HN Works

Een luchtbevochtiger gebruik je in de winter als:
  • De luchtvochtigheid in je huis lager is dan 40 procent

  • Je last hebt van een droge huid, droge lippen of droge ogen

  • Je vaak last hebt van keelpijn en hoestbuien

  • Vloeren en/of meubels barsten of kromtrekken

  • Er veel statische elektriciteit in huis is

  • Planten er uitgedroogd uitzien en slap hangen

Luchtontvochtiger versus luchtbevochtiger: wat heb ik nodig in de winter?

Om te weten of je nu een luchtontvochtiger of -bevochtiger nodig hebt in de winter, moet je ten eerste weten hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in je woning. Dit kun je meten met een hygrometer, maar je merkt het vaak ook aan andere dingen. Heb je in de winter veel schimmelplekken in huis, worden je allergieën heviger en droogt je kleding na het wassen erg langzaam? Dan is je woning waarschijnlijk te vochtig en heb je een luchtontvochtiger nodig. Heb je daarentegen last van droge lippen of ogen, ben je continu statisch geladen en hoest je veel, dan is de luchtvochtigheid in je huis te laag en ga je voor een luchtbevochtiger.

Houd er rekening mee dat een kerstboom en eventuele kaarsen in je woning de luchtvochtigheid kunnen beïnvloeden. Een (echte) kerstboom verdampt namelijk vocht via de naalden. Hoe groter de boom, hoe meer vocht hij afgeeft, en hoe vochtiger je woonkamer dus wordt. Kaarsen zorgen juist voor een lagere luchtvochtigheid, omdat vocht door de warme lucht verbrandt. Om zeker te weten dat het klimaat in huis altijd optimaal is, is het slim om de luchtvochtigheid regelmatig te meten. Tip: plaats een luchtontvochtiger of -bevochtiger altijd in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals in de woonkamer of slaapkamer. Zo zal je gezondheid er het meest van profiteren.

▼ Volgende artikel
Zo vraag je een laadpaal aan voor je elektrische auto
© 24K-Production - stock.adobe.com
Mobiliteit

Zo vraag je een laadpaal aan voor je elektrische auto

Een elektrische auto kopen in Nederland is zo gedaan, maar hoe kom je aan een laadpaal om hem op te laden? Je kunt een laadpaal aanvragen bij jouw gemeente of er een via een laadpaalaanbieder bestellen. Wij leggen beide manieren uit.

Dit artikel in het kort:

  • Publieke laadpalen aanvragen kan via de gemeente, maar wachttijden zijn vaak lang.
  • Aanvragen in steden zoals Amsterdam worden soms niet meer geaccepteerd.
  • Privé-laadpalen kosten 2000-3000 euro inclusief installatie en bieden volledige controle.
  • Bekende aanbieders zijn onder andere Shell Recharge en Vattenfall.
  • Verbeteringen aan je meterkast kunnen laadprestaties sterk verhogen.

🚘Ook interessant: Is elke laadpaal voor elke elektrische auto geschikt?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Nederland heeft een van de beste laadnetwerken ter wereld en die titel houden we graag. Daarom bieden lokale overheden vaak een manier om een laadpaal bij jou in de buurt te plaatsen. Het moet dan wel om een openbare parkeerplaats gaan; als je een laadstation op je eigen terrein wilt – bijvoorbeeld de oprit voor je woning of vlak naast je bedrijfspand – zul je zelf in de buidel moeten tasten. We kijken eerst naar hoe je een publieke laadpaal aanvraagt bij jou in de buurt.

Een publieke laadpaal aanvragen in jouw buurt

Het verschilt per gemeente hoe je een laadpaal moet aanvragen, dus de eerst stap die je moet nemen is simpel: bezoek de website van jouw lokale overheid. Vaak vind je hier vrij snel een webpagina waar je een laadpaal kunt aanvragen.

Op de informatiepagina geeft de gemeente alle details over de inschrijving, de wachtperiode en wie de laadpaalverstrekker is. Goed om te weten: je betaalt zelf niets voor de plaatsing, maar je moet het laadpunt dan ook delen met andere EV-rijders in de buurt. Als iemand anders bezig is met laden, heb je gewoon pech. De gemeente kijkt verder naar de volgende criteria bij jouw laadpaalaanvraag:

  • Ben je in het bezit van een elektrische of plug-in hybride auto? Of heb je een EV in bestelling staan?

  • Heb je zelf geen mogelijkheden om op je eigen terrein een laadpaal te plaatsen? Er wordt dan een oprit of garage bedoeld.

  • Hoeveel openbare laadpunten zijn er in een straal van een paar honderd meter van jouw woonadres?

  • Hoeveel bezitters van elektrische auto's zijn er in de directe omgeving van je woning?

In dat laatste geval helpt het als je contact opneemt met andere EV-rijders in de buurt. Hebben zij namelijk al een aanvraag ingediend voor een openbare laadpaal? De kans is er dat zij net zo worstelen met het laden van hun elektrische auto als jij.

Op een elektrische auto zit in 2025 weer veel subsidie en belastingvoordeel. Lees hier het complete overzicht.

Let op de wachttijden!

Een aanvraag voor een openbare laadpaal kun je het best zo snel mogelijk doen nadat je weet dat je een stekkerauto in je bezit krijgt. De wachttijd is meestal meerdere maanden. De gemeente neemt zijn tijd om jouw aanvraag te controleren en te kijken naar de beste plaats om de paal te plaatsen. Dit is vrijwel altijd een bestaande parkeerplaats in jouw omgeving. De wachttijd kan bovendien oplopen, omdat er momenteel chiptekorten in de wereld zijn, waardoor de productie van laadstations achterloopt.

Sommige steden accepteren geen aanvragen meer

Houd er ook rekening mee dat bepaalde drukke gebieden in Nederland geen laadpaalaanvragen meer accepteren. We hebben het dan over meestal stedelijke gebieden, zoals Amsterdam. De aanvraagtermijn is daar verstreken en de gemeente verwacht met hun huidige bouwplannen voor nieuwe laadpalen voldoende mogelijkheden te bieden aan bewoners.

Voor de laadpaal hoef je niets te betalen, maar voor het gebruik wel. De stroomkosten kunnen verschillen per dag en aanbieder. Meestal biedt de gemeente een link naar het bedrijf waarmee ze samenwerken, waarop je de huidige laadtarieven ziet. Je kunt dit het best zelf ook opzoeken want de tarieven kunnen sterk uiteenlopen.

🔌Voor openbare laadpalen heb je meestal een laadpas nodig. Dit moet je allemaal weten over laadpassen.

Schrik je van je energieverbruik thuis?

Met een energiemeter bekijk je van elk apparaat het verbruik

Een laadpaal bestellen voor eigen terrein

Een openbare laadpaal is geen garantie dat je altijd je eigen parkeerplek hebt. Je zult hem moeten delen, in tegenstelling tot een laadpaal op eigen terrein. Een dergelijke station moet je helemaal zelf betalen en laten installeren. Gelukkig zijn de wachttijden hier over het algemeen vlotter. Bovendien heb je meer keuze uit welk type laadstation je precies op je terrein laat neerzetten.

In het gunstigste geval ben je voor een laadpaal bij jou thuis ongeveer 2000 tot 3000 euro kwijt, inclusief btw en montage. We hebben het dan over een reguliere laadpaal die in de buurt van de gevel niet te ver van de meterkast staat. Hoe verder jouw laadpaal van de meterkast verwijderd is, hoe meer er gegraven moet worden en dat kost extra.

Je kunt ook overwegen om je meterkast een upgrade te geven. Bij 1-fase stroom uit je meterkast, gaat het laden met een snelheid van 3,7 kW, wat ongeveer 20 kilometer per uur betekent. Niet zo snel dus, maar voldoende als je dagelijks korte afstanden rijdt. De capaciteit van de meterkast kun je uitbreiden naar 11 kW of zelfs 22 kW, wat het laden aanzienlijk sneller maakt. Hiervoor moet dan wel de elektricien langskomen, en afhankelijk van hoe oud jouw meterkast is, kost het je honderden euro's extra of zelfs meer dan duizend euro.

©AK | ID.nl

Laadpaalleveranciers in Nederland

Nederland telt een hoop goede laadpaalverstrekkers. Dit zijn een paar van de bekendste die je kunt overwegen:

  • Alfen

  • Shell Recharge

  • Chargepoint

  • Essent

  • Eneco

  • Vattenfall

Het kost wat maar met jouw persoonlijke laadpaal kun je altijd thuis opladen en hoef je je nooit zorgen te maken over een halfvol accupakket de volgende dag.

Een laadpaal op eigen terrein wordt vaak gecombineerd met een thuisbatterij. Lees hier hoe je het beste een thuisbatterij kunt installeren.