Netgear Orbi - De beste wifi-dekking ooit
We willen natuurlijk in ons hele huis draadloos internetten, maar helaas ervaren we zelfs met de duurste routers vaak dekkingsproblemen. Netgear belooft met Orbi een oplossing te hebben door een router te koppelen met een speciale satelliet. Kunnen we eindelijk in het hele huis draadloos surfen?
Snelheidsproblemen zijn bij wifi met de 5GHz-band en de betere 802.11ac-standaard eigenlijk opgelost. Helaas geldt dat niet voor de dekkingsproblemen, die zijn bij 802.11ac alleen maar groter geworden. De 5GHz-band heeft van nature een minder groot bereik, waardoor het onrealistisch is om te verwachten dat je met één router in je hele huis wifi hebt. Netgears Orbi is onderdeel van een nieuwe generatie wifi-producten die juist deze dekkingsproblemen wil oplossen. Netgear noemt Orbi dan ook een wifi-systeem en verkoopt Orbi als een set die bestaat uit een router en een satelliet. Lees ook:6 tips om problemen met je accesspoint op te lossen
In de verpakking vinden we een router en een satelliet. Qua vormgeving zijn deze op een lichtblauwe bovenkant na vrijwel identiek. Met een hoogte van 22,6 cm en een breedte van 17 centimeter zijn het best forse apparaten. Je kunt ze bovendien alleen neerzetten, ophangen is er niet bij. De router is voorzien van een WAN-poort en drie gigabit-netwerkaansluitingen terwijl de satelliet vier gigabit-netwerkaansluitingen heeft. Daarnaast zijn zowel de router als de satelliet voorzien van een usb2.0-poort, maar die heeft vooralsnog geen functie.
©PXimport
Eenvoudige installatie
De Orbi die is aangeduid als router sluit je aan op je bestaande router of modem (of eventueel ergens anders in je bedrade netwerk). De satelliet zet je midden in je huis neer, bijvoorbeeld op de eerste verdieping. Om de installatie te starten maak je draadloos verbinding en doorloop je een wizard. Deze werkt ook op de smartphone uitstekend. Opvallend is dat je slechts één SSID (netwerknaam) instelt die gebruikt wordt voor beide frequentiebanden. Orbi maakt geen gebruik van een achterliggende clouddienst, alle software draait lokaal op de router en de satelliet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat in de toekomst de stekker uit dit wifi-systeem wordt getrokken. De koppeling tussen de router en de satelliet loopt soepel, met gekleurde verlichting wordt aangegeven of beide componenten verbinding hebben.
©PXimport
AC3000 of AC1200?
Kijk je naar de specificaties, dan spreekt Netgear over een AC3000-oplossing. Die 3000 is zoals altijd de opgetelde maximale snelheid en is verdeeld over drie radio’s. De snelste is een 802.11ac-radio met vier datastromen (antennes) voor een theoretische snelheid van 1722 Mbit/s. De tweede radio is eveneens een 802.11ac-variant met twee datastromen en een theoretische snelheid van 866 Mbit/s. De laatste radio is een 802.11n-variant voor de 2,4GHz-frequentie die gebruik maakt van twee datastromen en een maximale snelheid van 400 Mbit/s heeft. Wanneer je een beetje op de hoogte bent van ac-standaarden, zijn dat opmerkelijke getallen. Het wordt misschien nog opmerkelijker als je verneemt dat voor het daadwerkelijke wifi-netwerk alleen de 5GHz-radio met een maximale snelheid van 866 Mbit/s en de 2,4GHz-radio met een snelheid van 400 Mbit/s gebruikt worden. Voor jou als eindgebruiker is Orbi dus eigenlijk een AC1200-oplossing met twee antennes op de 2,4GHz-band en twee antennes op de 5GHz-band. Hoe zit dat precies?
©PXimport
Snelle draadloze link
De meest indrukwekkende 802.11ac-radio in de Orbi is voor jou als gebruiker niet beschikbaar. Netgear gebruikt deze radio, die behalve in de router ook in de satelliet aanwezig is, puur voor de link tussen de router en de satelliet. Toen we dit van Netgear vernamen, maakten we ons wel een beetje zorgen over de werking van het systeem. 5GHz-radiosignalen hebben immers geen heel groot bereik en in ons huis werkt een 802.11ac-netwerk vrijwel niet over verdiepingen heen. Volgens Netgear moet het in de praktijk toch heel goed werken en we kunnen al iets verklappen: Netgear heeft gelijk. Het is overigens niet mogelijk om de satellieten bedraad op je netwerk aan te sluiten, de netwerkaansluitingen zijn puur voor clients zoals een pc of printer.
©PXimport
Basale webinterface
Je kunt zoals bij een normale router inloggen op de webinterface en deze lijkt op wat we van Netgear gewend zijn. Hoewel de interface best overzichtelijk oogt, is hij wat ons betreft net iets te eenvoudig. Zo is er vrijwel geen informatie over de satelliet(ten) te vinden, verder dan een toegekend IP-adres komen we niet. Het blijkt dat wanneer je het IP-adres van een satelliet direct invoert in je browser, dat de satelliet een eigen webinterface heeft. Daar moet je wel zelf achter komen. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke apparaten er met die satelliet verbonden zijn. De webinterface lijkt kortom nog niet helemaal af.
Hoewel beide frequentiebanden los getoond worden, blijkt het onmogelijk ze te ontvlechten. Orbi geeft je precies één SSID, want ook een gastnetwerk ontbreekt. Dat is voor het ultieme wifi-systeem wel een beetje vreemd overigens. Verder zijn alle basale routerfuncties als het vast toekennen van IP-adressen aanwezig. Verwacht alleen geen configuratiemogelijkheden die veel verder gaan dan de hoognodige zaken, Orbi is geen router voor wie het leuk vindt om diep in de instellingen te duiken. Gebruik je liever een andere router, dan kun je Orbi wel configureren als accesspointsysteem. Orbi ondersteunt Dynamische DNS-diensten en is voorzien van een OpenVPN-server. Je kunt dus van buiten je huis op een veilige manier verbinding maken met je thuisnetwerk.
Je kunt Netgears Genie app (iOS of Android) gebruiken in combinatie met Orbi, maar echt soepel werkt dat niet. Zo toont de app een snelkoppeling naar gasttoegang, maar dat werkt bijvoorbeeld niet.
©PXimport
©CIDimport
Uitstekende snelheid en dekking
Onze internetsnelheid van 150 Mbit/s is voor Orbi geen grote uitdaging, op zowel de begane grond als de eerste verdieping wordt deze keurig gehaald. Via onze normale snelheidstest halen we op de verdieping met de router een snelheid van 459 Mbit/s. Op de andere verdieping met de satelliet halen we 358 Mbit/s. Om dit in perspectief te zetten: een AC5300-router haalt op dezelfde verdieping een snelheid van zeker 550 Mbit/s. Daar staat tegenover dat daar op de andere verdieping dan hoogstens 85 Mbit/s van over is. Orbi haalt voor hetzelfde geld op die verdieping maar liefst 358 Mbit/s. Op de zolder waar geen satelliet staat, halen we slechts 68 Mbit/s en wordt al snel teruggeschakeld naar de 2,4GHz-band. We hebben het systeem echter ook met een tweede satelliet op zolder getest, je leest hierover verderop meer.
Bij de Orbi is het lost testen van de 2,4GHz-band een uitdaging omdat er maar één SSID is, uiteindelijk is dit gelukt door de uitzendsterkte van de 5GHz-radio te beperken. Via de 2,4GHz-band halen we 95 Mbit/s. Dat is in lijn met wat je tegenwoordig op de 2,4GHz-band bij gebruik van twee antennes mag verwachten. Ondanks dat Netgear in de specificaties niet rept over ondersteuning van roamingstandaarden, blijkt roaming tussen de accesspoints in de praktijk prima te werken. Diverse laptops en smartphones pakken bij ons het juiste accesspoint en worden indien mogelijk via de 5GHz-frequentie verbonden. Het is dus niet heel erg dat beide frequentiebanden gecombineerd worden tot één netwerk. De Orbi's verbruiken zo’n 8 watt als ze niets doet en 15 watt als er wel netwerkactiviteit is.
Indrukwekkende draadloze link met de satelliet
Om te testen hoe goed de draadloze link tussen de router en satelliet is, hebben we op beide apparaten een pc aangesloten. Uiteraard staan de Orbi's nog steeds op verschillende verdiepingen. In onze test blijkt de snelheid van de link rond de 590 Mbit/s te liggen. Dat is erg knap van Netgear, want dit is zoals gezegd de snelheid tussen twee verdiepingen. Naast goede antennes, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn dat er wat meer vermogen dan normaal wordt gebruikt. Normaal gebruikt 802.11ac een uitzendvermogen van 200 mW. In bepaalde omstandigheden is op sommige kanalen, waaronder het gebruikte kanaal 104, 500 mW toegestaan.
Tweede satelliet: geen meshnetwerk
Naast de basisset heeft Netgear ons nog een tweede satelliet gegeven. Deze gaat los zo'n 249 euro kosten, een flinke investering dus. We hebben de satelliet op zolder gezet. Daarbij liepen we wel tegen een beperking aan: Orbi is geen meshsysteem, maar een stersysteem. Satellieten blijken alleen rechtstreeks contact te maken met de router en niet met elkaar. Met de router op de begane grond halen we op zolder slechts 22 Mbit/s. Als we de router op de eerste verdieping zetten en de andere satelliet op de begane grond, werkt het systeem uitstekend. Op zolder halen we dan een keurige 384 Mbit/s terwijl ook op de begane grond een vergelijkbare snelheid wordt gehaald. Heb je dus een lastig huis, dan kun je met twee satellieten zeker in het hele huis een snel 802.11ac-netwerk realiseren. Je moet dan alleen de router echt bedraad op de eerste verdieping zetten.
©CIDimport
Conclusie
We zijn technisch erg onder de indruk van Netgears Orbi. Met dit systeem kun je daadwerkelijk zonder draden te trekken over meer verdiepingen een razendsnel draadloos netwerk realiseren. Heb je 429 euro te besteden, dan kun je nu dus kiezen tussen één van de AC5300-routers of de Netgear Orbi. Met een AC5300-router (of AC3200-router) zul je in de praktijk zien dat je op één verdieping een uitstekend netwerk hebt, terwijl er op een andere verdieping vrijwel geen ac-dekking meer is. Met Orbi voorzie je voor hetzelfde geld minimaal twee verdiepingen van een goed 802.11ac-netwerk en heb je zeker in je hele huis wifi. Wat ons betreft is de keuze na het testen duidelijk: wij gaan voor dekking. Het is indrukwekkend dat je zonder een netwerkkabel te trekken over twee verdiepingen een uitstekend 802.11ac-netwerk kunt realiseren. Een groot voordeel is daarbij dat je het hele systeem vanuit één interface beheert. Het grootste nadeel op wifi-gebied is het ontbreken van een gastnetwerk, iets dat Netgear echt moet toevoegen. Daarnaast geldt voor echte routerfanaten wellicht dat de configuratiemogelijkheden wat beperkt zijn. Ook zou de webinterface net wat logischer gemaakt kunnen worden. Dat staat ons niet in de weg om Netgear Orbi nu al 4,5 ster te geven. Je kunt Netgear Orbi vermoedelijk begin november aanschaffen.
**Prijs:** € 429,- (set router en satelliet) **Geheugen:** 512 MB RAM, 4 GB flashopslag **Aansluitingen router:** WAN-aansluiting (gigabit), 3 x 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 2.0 **Aansluitingen satelliet:** 4 x 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 2.0 **Draadloos:** 802.11b/g/n/ac (twee antennes per frequentieband, maximaal 866 Mbit/s) met beamforming en MU-MIMO **Draadloze link naar satelliet:** 802.11ac (vier antennes, maximaal 1733 Mbit/s) **Afmetingen:** 22,6 x 17 x 6 cm
- Uitstekende dekking
- Werkt zonder cloud
- Meerdere verdiepingen zonder kabels
- Eenvoudig te installeren
- Geen gastnetwerk
- Interface wat rommelig