Apple onthult 'teleurstellende' iPad 2 - UPDATE

Apple CEO Steve Jobs heeft woensdagavond de iPad 2 officieel gepresenteerd. De voor de introductie al veel besproken tablet kent weinig echte verassingen, maar had toch nog wat aardigheidjes in petto. Niet iedereen is direct enthousiast.

De nieuwe iPad heet officieel iPad 2, heeft een nieuwe snelle dualcore A5 processor, een tweetal camera's, is dunner en weegt een stuk minder dan de originele iPad. De tablet gaat hetzelfde kosten en komt zowel in een Wifi-only als 3G-versie beschikbaar. In de VS is de iPad vanaf 11 maart te koop, Nederland volgt op vrijdag 25 maart.

Lees ook:

iPad 2 vs. Android 3

10 Zinloze accessoires voor iPhone en iPad

9 Typische iPad-problemen

11 Alternatieve gebruiksdoelen van een iPad

Processor

De nieuwe processor van Apple is een stuk sneller dan de 1GHz A4-chip van de iPad 1 en iPhone 4. Niet alleen gaat het om een dualcore variant, ook zijn de grafische capaciteiten flink opgekrikt, waardoor de ARM-chip in grafische software en games volgens Jobs tot 9 keer beter kan presteren. Ondanks die verbeterde prestaties zal de accu tot 10 uur lang mee kunnen gaan, waarmee de batterijduur ten opzichte van het eerdere model onveranderd blijft.

Design

De iPad 2 is 33 procent dunner dan zijn voorganger en meet nu slechts 8,8 mm dikte. De Wifi-versie weegt 601 gram, terwijl de 3G-versie waarschijnlijk iets zwaarder zal zijn. Enigszins teleurstellend is het gegeven dat het scherm gelijk is gebleven. Het is geen Retina-display zoals bij de iPhone 4 geworden, maar hetzelfde scherm als bij de iPad 1 met een resolutie van 1024 bij 768 pixels. De iPad 2 heeft iets rondere zijkanten en is naast het zwart ook in het wit verkrijgbaar.

Verder is er slecht nieuws voor accessoirefabrikanten, want Apple komt met een nieuwe eigen case: de Smart Cover. De hoes zet de iPad automatisch in slaapstand als je hem sluit en maakt 'm weer wakker zodra de hoes opengaat. De cover heeft magneetjes in de klep waardoor het sneller om de iPad is te bevestigen.

Aansluitmogelijkheden

Nog steeds heeft de iPad geen usb-connector. Ook een HDMI-aansluiting ontbreekt, maar daarvoor biedt Apple wel een apart verkrijgbare dongle (van 39 dollar), waarmee je de tablet op een 1080p-televisie aan kunt sluiten. Naast de dock-aansluiting onderop vinden we ook bovenop een stereo-jack voor een koptelefoon terug.

iOS 4.3 en software

Direct bij introductie zal de iPad geleverd worden met iOS 4.3. Dit bijgewerkte besturingssysteem biedt een snellere versie van de Safari-browser en verbindt zich automatisch met Apple TV's en Airplay-apparaten. Eindelijk laat iOS in versie 4.3 de mute-knop zich configureren als rotatie-slot, waarmee je de iPad op horizontale of verticale stand kunt vergrendelen.

Echt nieuw is dat je met de iPad 2 eindelijk kunt videobellen. Net als op de iPhone 4 is FaceTime in het tablet-OS geïntegreerd, waardoor je zowel met de camera aan de achterkant als de voorkant met andere FaceTime-gebruikers in woord en beeld kunt communiceren. Prettig is dat standaard 3G-tethering aanwezig zal zijn, waardoor je een Apple iPhone of iPad als draadloze hotspot kunt gebruiken.

Steve Jobs vertelde verder dat de populaire Mac-apps iMovie en Garageband binnenkort voor een scherpe prijs binnen iOS 4.3 beschikbaar zullen komen. De PhotoBooth-app die we kennen uit OS X zal standaard op de iPad 2 geïnstalleerd staan.

Ook brengt iOS 4.3 nieuwe opties voor Air Play, Apple's techniek voor het via Wifi streamen van muziek en video in iTunes en op iOS-apparaten. Met de nieuwe iOS-versie kunnen meer apps uit de App Store audio en video te delen. Tot op heden was AirPlay voorbehouden aan Apple's eigen iTunes-app en de YouTube-app op iOS.

Steve Jobs

Dat Steve Jobs de presentatie zelf deed mocht een verrassing heten. De CEO is officieel met ziekteverlof en geruchten over een terminale conditie deden afgelopen weken hardnekkig de ronde. Ondanks dat Jobs zichtbaar niet in optimale conditie verkeerde, kraakte hij de concurrentie op tabletgebied meermaals af. "Toen we zeiden dat de iPad magisch was, lachten mensen ons uit. Maar het is magisch gebleken."

"Mensen vroegen zich af of de prijs wel zo 'ongelofelijk' was als ze zeiden, nou, vraag dat maar aan onze concurrenten." De adviesprijzen van de grootste rivalen van de iPad zijn tot nu toe telkens iets duurder geweest. Jobs betitelde de concurrenten als "copycats".

Jobs noemde de iPad meermaals een apparaat uit het 'post-pc-tijdperk'. "Onze concurrenten zien deze ontwikkeling als de volgende pc-markt. Dat is niet de juiste benadering. Dit zijn post-pc-apparaten, die makkelijker te gebruiken moeten zijn dan pc's."

Kritiek

Volgens critici stelt Apple met de iPad 2 enigszins teleur. Zij noemen de verbeteringen niet wereldschokkend en vinden het sowieso jammer dat er geen echte verassingen te ontdekken waren.

"Apple heeft de lat niet veel hoger gelegd", zegt analist Jack Gold van J. Gold Associates. "Ik zie dit [apparaat] niet boven de competitie uitsteken, vooral niet boven Motorola's Xoom. Apple fans zullen deze laatste versie wel kopen of upgraden, maar ik verwacht niet dat deze verbeteringen mensen naar de winkel doen laten rennen om er één te kopen."

Ezra Gottheil van Technology Business Research beaamt het betoog van Gold. "Is het weer aantrekkelijk? Ja. Maar het was voorspelbaar. Het waren zaken die iedereen verwachtte, ook de concurrentie."

Ook Stephen Baker van onderzoeksbureau NPD Group loopt niet warm voor de verbeterde versie. "Het lijkt erop dat iedereen dit keer precies wist wat er komen ging. Het is allemaal voorspelbaar geweest. Jammer, want er zijn zoveel manieren geweest waarmee je zaken op een verassende manier had kunnen veranderen."

Een van die verassingen had volgens Baker een lagere prijs kunnen zijn. Ook de specificaties hadden volgens de analist een stuk scherper gekund. "De concurrentie komt binnen drie of vier maanden met hetzelfde", zegt hij. "We zijn op een punt aanbeland waarop de set aan functionaliteit voor iedere apparaat vergelijkbaar zal zijn, althans in deze ronde."

Toch denkt Baker dat Apple met de ervaringen van de iPad 1 een groot voordeel heeft ten opzichte van de concurrenten. "Ze brengen de eerste tablet van de tweede generatie uit. Ze hebben een jaar ervaring met tablets en weten al een jaar hoe ze zoiets moeten verkopen."

Volgens Baker is het grote verschil met concurrenten als Motorola, RIM en Samsung dat Apple over een ijzersterk besturingssysteem beschikt. "Apple laat vandaag zien dat hardware misschien niet zo belangrijk is. Het grootste verschil met de rest is iOS versus de rest en de App Store versus de rest. Als Apple de gebruikservaring verder weet uit te bouwen, is het succes misschien niet afhankelijk van de hardware."

UPDATE:

Ondertussen lijkt de aankondiging van de nieuwe Apple-gadget voor veel iPad 1-bezitters reden om hun toestel via Marktplaats te verkopen. iPads van soms maar enkele dagen of weken oud, worden sinds gisteravond volop aangeboden. Als je even goed zoekt, blijkt het om enkele honderden tablets te gaan die nu op een nieuwe eigenaar wachten. Wil je wel een iPad, maar niet het allernieuwste model? Sla dan nu je slag.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000