Filmrecensenten en Steve Wozniak kritisch over film Steve Jobs
De film over het leven van Steve Jobs krijgt vooralsnog weinig lovende kritieken. "Er waren veel dingen mis", zei Steve Wozniak over jOBS. Ook filmrecensenten zijn kritisch. En de opbrengsten tijdens het openingsweekend vallen ook tegen.
De film jOBS is de eerste verfilming over wijlen Steve Jobs en ging afgelopen vrijdag in première. De eerste reacties lopen uiteen van lauw, maar vergevend tot kritisch en afkrakend. The New York Times is wellicht het hardst in het oordeel over de film: "Het zou Steve Jobs tot waanzin drijven om te weten dat de nieuwe film over zijn leven het sex-appeal heeft van een PowerPoint-presentatie."
Belangrijk: wat er is weggelaten
De Amerikaanse krant vervolgt dat historische feiten zijn opgerekt in het script van de film. Compressie en weglatingen zijn weliswaar onderdeel van elke biografie, weet The New York Times, zeker in het relatief korte tijdsbestek van een film. "Maar het gaat er niet om dat er gaten zijn; het gaat erom wat en wie er zijn weggelaten." Zo ontbreekt Jobs' belangrijke bezoek aan het vooruitstrevende onderzoekslab PARC van Xerox.
Een ander significant deel in de geschiedenis - en ontwikkeling - van Steve Jobs dat ontbreekt, is zijn gedwongen exit bij het door hem opgerichte Apple. "Hoe overleeft zo'n gedreven man als hij is verdreven", vraagt de recensie van persbureau Associated Press (AP). Jobs richtte vervolgens computer- en softwarebedrijf NeXT op, wat uiteindelijk werd opgekocht door Apple. Via die overname kwam de eerder gewipte mede-oprichter weer aan boord bij Apple.
'Film over Apple, niet Jobs'
De film gaat volgens AP dan ook meer over het bedrijf dan over de visionair erachter. De bedrijfsgebeurtenissen overschaduwen de karakters en hun ontwikkelingen. "De geschiedenis van Apple, en hoe cruciaal Job's vastberadenheid was voor het succes van Apple, is wel interessant om te zien", stelt AP. Alleen is dat niet zo aantrekkelijk als de geschiedenis van een persoon, "vooral één zo complex, innovatief en invloedrijk als Steve Jobs."
Ook Jobs toenmalige kompaan Steve Wozniak heeft zijn bedenkingen bij de film. "Er waren veel dingen mis", zegt de andere mede-oprichter van Apple in een interview met persbureau Bloomberg. De acteurs waren goed gekozen en het acteerwerk was goed, aldus Woz, maar inhoudelijk klopte er veel niet. De overleden CEO is in de film te veel neergezet als een cultleider, met onfeilbare talenten.
Jobs' tekortkomingen
Jobs was wel belangrijk, maar had ook zijn tekortkomingen. Hij heeft ook niet alles tot in de puntjes geregisseerd, maar de film laat dat wel zo lijken. "Hij heeft me ook niet meegenomen naar een [bijeenkomst van de] Homebrew Computer Club", stipt Woz nog aan. De techneut was allang kind aan huis bij die vroege bijeenkomsten voor computergeeks en had daar de ontwerpen voor zijn zelfgebouwde computer al uitgedeeld. "Voordat Steve zelfs maar wist dat het bestond."
Ondertussen heeft filmmaatschappij Sony Pictures al scriptschrijver Aaron Sorkin ingehuurd om een andere verfilming van Steve Jobs te maken. Sorkin schreef onder meer de Facebook-film The Social Network. Voor de Jobs-film, die volgt op het nu uitgekomen jOBS, dient de bestsellende biografie van Walter Isaacson als basis.