Windows-scherminstellingen die energie besparen

Windows-scherminstellingen die energie besparen

Desktops & monitoren

Geplaatst: 9 september 2022 - 10:31

Of je nu werkt op een laptop of een desktop met Windows: het is altijd verstandig om de energie-instellingen te controleren. Helemaal als het aankomt op een scherm, aangezien zo’n apparaat best wat energie zou kunnen slurpen. Dan kun je beperken met deze handige tips.

Een computerdisplay is een extern onderdeel dat in feite altijd aan staat. Nu heb je natuurlijk verschillende soorten schermen, die allemaal hun eigen energieverbruik hebben. Zo verbruiken lcd-schermen meer stroom dan de wat modernere mini-led-displays. Maar dat neemt niet weg dat ook dat type scherm iets met de energierekening doet. En als laptopgebruiker is het sowieso handig om te weten dat je meer tijd kunt doorbrengen met een accu die langzaamaan leegloopt.

Windows-scherminstellingen nalopen

Het kan bijvoorbeeld al helpen de verversingsnelheid omlaag te gooien. Voor de gamers onder ons is dit wellicht niet altijd een optie, maar als je werkt op je computer moet dit best kunnen. Je regelt dit via Systeem > Beeldscherm > Geavanceerde beeldscherminstellingen. Selecteer hier het beeldscherm dat je wil aanpassen en geef onder Vernieuwsfrequentie een andere voorkeur aan. Mocht je beeldscherm of computer / laptop hdr ondersteunen, dan kun je onder dezelfde beeldscherminstellingen de functie aanpassen. Onder het kopje van batterij-instellingen kun je aangeven dat je graag de stand gebruikt voor de batterij-optimalisatie.

We kunnen ook even de video-instellingen nalopen. Onder Instellingen > Apps klik je op Video afspelen (links in het menu). Je kunt Video automatisch verbeteren hier uitschakelen en onder Accuopties aangeven dat je de boel wil Optimaliseren voor levensduur van de batterij.

Algemene instellingen voor het beeldscherm

Dan is het tijd om naar wat algemene instellingen te kijken. Open het Startmenu en typ ‘energiebeheer’ in. Open nu de bovenste optie, zodat er een nieuw venster opent. Hier kun je bijvoorbeeld instellen hoe lang het duurt voordat een beeldscherm zichzelf uitschakelt bij inactiviteit. Je hebt verschillende opties tot je beschikking. Zo kun je een scherm al na een minuut in de slaapstand zetten of zelfs na vijf uur. De meest energiezuinige opties is de 1 minuut.

Daarnaast kan het helpen om een donker thema in te stellen. Je vindt die instellingen onder Instellingen > Persoonlijke instellingen. Selecteer links Achtergrond en kies voor de optie Donker onder Kies een achtergrondkleur. Je kunt onder het kopje thema’s ook gaan voor een compleet thema naar keuze, maar met de bovenstaande optie staat heel je systeem in de donkere modus.

Tot slot kijken we nog even naar het gebruik van drivers voor graphics. Mogelijk kun je een andere driver uitkiezen, die minder energie verbruikt. De graphics in je videogames zien er dan ook minder goed uit, dus wellicht is het dan wederom geen optie voor je. Maar voor simpel, dagelijks gebruik kan dit wederom voor wat energiebesparing zorgen. Je gaat hiervoor naar Instellingen > Systeem > Beeldscherm > Grafische instellingen (staat helemaal onderaan).

Selecteer bijvoorbeeld Microsoft Store-apps in het eerste menu en kies vervolgens een app uit. Druk daarna op Toevoegen. Ga daarna naar de app in de nieuwe lijst en druk op Opties. Kies hier de optie Energiebesparing uit om wat winst te behalen. Maar je kunt ook Windows laten beslissen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000