IFA 2022 in beeld: 5 opvallende vernieuwingen

IFA 2022 in beeld: 5 opvallende vernieuwingen

Geplaatst: 5 september 2022 - 15:03

Joris Peterse

De IFA beurs in Berlijn geeft vast een kijkje in hoe fabrikanten de nabije toekomst voor ogen hebben. Op welke gebieden komt de innovatie? Wat zijn de trends? Deze vijf vernieuwingen vielen ons op.

Vouwbare schermen

Vernieuwingen op het gebied van schermtechnologie gaan hard. De curved-tv mag dan wel geflopt zijn. Voor monitors is er zeker een markt voor. Waarom niet een monitor die beide kan? LG heeft een monitor ontwikkeld die mechanisch kromt of recht. Handig als je je monitor gebruikt voor games en werken.

Een rechthoekig beeldscherm.

Hetzelfde scherm, maar dan curved.

Samsung probeert juist met een ultragrote curved monitor indruk te maken. Daarnaast schept het bedrijf graag op over z’n opvouwbare schermen. De Galaxy Z-smartphones werden vorige maand al aangekondigd, maar kregen veel aandacht van Samsung. Vooral om het publiek ervan te overtuigen dat de vouwbare smartphone best lang mee kan gaan. 

Een groot verticaal curved beeldscherm van Samsung.

De Galaxy Z Fold4 van Samsung.

Energie

Energiebesparing en -opwekking worden thema’s die steeds meer leven door de almaar stijgende energieprijzen. Dat sijpelt op meerdere manieren door. Bijvoorbeeld met de bluetooth in-ears van Urbanista, die een zonnecel op het oplaaddoosje heeft.

Een zonnepaneeltje op het doosje van je oortjes.

Zonnepanelen en accu’s komen ook in grotere vormen voorbij. Bijvoorbeeld om zelf je eigen energie op te wekken én op te slaan. 

Zonnepanelen waren niet zeldzaam op de beursvloer van IFA 2022.

Smart-home

Domotica is een thema dat al jaren leeft op de beursvloer, of dat nu de IFA is of de CES in Las Vegas: overal zie je slimme lampen en schoonmakende robotjes.

Een ramenlaprobot. Waarom niet?

Belangrijker nog is dat veel fabrikanten zich meer lijken te bekommeren om protocollen, zodat apparaten met elkaar kunnen werken. Het Matter-protocol lijkt hiervoor steeds meer omarmd te worden. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk moeten zijn om Google Assistent te gebruiken om Apple HomeKit-producten te bedienen.

Google Assitent voor de bediening van je zonwering.

Ook AVM heeft domotica-producten die Matter ondersteunen.

 Gezondheid

Hoewel er weinig fysieke ruimte was besteed aan wearables, zijn de draagbare apparaten die gezondheidsfuncties meten steeds belangrijker. Van bloeddrukmeters tot smartwatches. Fitbit nam de ruimte om zijn nieuwe producten nog eens aan te prijzen en Amazfit en Withings kondigde hun nieuwe producten in Berlijn aan. 

De slimme weegschaal van Withings.

Mobiliteit

Elektrische voertuigen komen in steeds meer gekke vormen voor. De organisatie van IFA had daar ook veel ruimte voor gereserveerd op de beursvloer. Ruimte die helaas weinig werd gebruikt door fabrikanten. Toch is het niet ondenkbaar dat deze hal in de toekomst beter gevuld gaat worden met een diversiteit aan voertuigen. Waaronder ook oude voertuigen, want een start-up die in staat was klassieke brommers om te toveren tot elektrische voertuigen. Dat smaakt naar meer.

Niet alle elektrische voertuigen kwamen even handig over.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000