’s Werelds oudste computer blijkt nog ouder te zijn

Het is bijna niet te geloven, maar de oudste computer ter wereld stamt uit 205 voor Christus. Dit is 50 tot 100 jaar ouder dan tot voor kort gedacht werd. Het Mechanisme van Antikythera wordt gezien als de allereerste analoge computer. Deze was zijn tijd ver vooruit, het zou hierna nog zo’n duizend jaar duren voor er een soortgelijk apparaat op het wereldtoneel verscheen.


Dit artikel wordt je aangeboden door Ziggo

Steeds meer duidelijk over mysterieus apparaat

Het is natuurlijk niets vergeleken met moderne computers en supersnel internet met een alles in 1 pakket van nu, maar het is ongelofelijk wat men meer dan tweeduizend jaar geleden al kon maken.  Het apparaat werd aan het begin van de vorige eeuw aangetroffen in een scheepswrak voor de kust van Griekenland. Aanvankelijk stond men voor een raadsel waar dit mysterieuze apparaat voor diende. Inmiddels wordt steeds meer duidelijk hoe deze computer heeft gewerkt en waar hij precies voor diende.

Voorspeller en kalender

Zoals je in dit artikel van  de New York Times kunt lezen, diende het apparaat om ingewikkelde astronomische berekeningen te doen. Hierdoor kon het onder andere voorspellen wanneer er zich zons- en maansverduisteringen zouden voordoen, kon het voorspellingen doen over de positie van de maan en planeten, maar ook de data van culturele evenementen zoals de Olympische Spelen weergeven. Meer weten over dit vernuftige machientje uit de tijd van de oude Grieken?  In

kan je een reconstructie zien van het Mechanisme van Antikythera.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000