Review: Lenovo’s Yoga 900s is een prachtige laptop met net iets te veel concessies

De naam "Yoga" is door Lenovo niet uit het niets gegrepen. Het bedrijf heeft met de populaire serie namelijk een laptop/tablet gemaakt die niet alleen flexibel in gebruik is, maar zich ook fysiek in een spagaat kan bewegen. We gingen aan de slag met de Yoga Pro 900s, de kleinere variant van de duurdere Yoga Pro 900.

Wie de Yoga 900s voor het eerst in handen heeft, maakt bewust of onbewust meteen de vergelijking met Apples nieuwe 12"-Macbook. Niet zo heel gek, want de Yoga en de Macbook hebben veel overeenkomsten. Bijna onmogelijk dun en licht (12,8 mm en 999 gram), lage maar brede toetsen, geluidloos, krachtig, en bovenal erg strak afgewerkt. Toch zijn er een aantal aspecten waar de Yoga de Macbook ver achter zich laat.

Prachtige uitstraling

Waar je de uitstraling van de Yoga nog ergens wat generiek mag noemen, is het vooral dat scharnier dat opvalt. Dat heeft een industriële look, met veel geribbeld metaal wat er stevig uit ziet.

In de praktijk valt dat een beetje tegen, want het scharnier buigt weliswaar makkelijk om, maar soms heb je het idee dat dat ook wel een té makkelijk gaat. We konden grofweg 2 weken aan de gang met het apparaat, maar toen al merkten we duidelijk dat de scharnier minder robuust aanvoelde.

Genoeg aansluitingen

Ondanks de dunne afwerking heeft Lenovo het toch voor elkaar gekregen 2 usb 3.0-poorten op het apparaat te krijgen (waarvan er één voor het opladen bedoeld is) en een display-poort. Indrukwekkend voor zo'n dun toestel.

Matige specificaties

Uiteindelijk gaat het bij een laptop als deze toch om de binnenkant, en die is een stuk beter dan de vorige Yoga 3. Toch legt het apparaat het flink af tegen de 'gewone' Yoga 900, want de QHD-resolutie van 2,560 x 1,440 pixels en de Intel Core m7-processor een heel stuk minder krachtig is dan de 3,200 x 1,800 pixels en i7-cpu van zijn grote broer. Dat merk je bovendien goed aan de snelheid, die met tijden en vlagen toch echt merkbaar naar beneden gaat.

Bovendien vinden we de specificaties nét iets te zwak voor een tablet/laptop die voor € 1,399,- wordt verkocht. Bovendien zijn de concessies groot tegenover de Yoga 900, terwijl het apparaat maar minimaal aan grootte in doet.

Toetsenbord

Die kleinere maat zorgt er ook voor dat de toetsen niet erg diep in te drukken zijn, en dat voelt soms een beetje onwennig. Bovendien zijn sommige toetsen wat ongemakkelijk geplaatst, al zijn ze wel lekker groot en snel te vinden. Typen op de Yoga 900s is vooral een kwestie van wennen, maar misschien moet je een dergelijk apparaat vooral gebruiken als tablet.

Daarvoor werkt het touchscreen erg goed, en de resolutie is meer dan helder genoeg om goed te kunnen lezen en surfen. Bovendien is Windows 10 een perfect besturingssysteem voor apparaten als deze.

Prima, maar duur

Ook de batterij van 10,5 uur en de mooie afwerking maken de Lenovo Yoga 900s een prima laptop/tablet, die alleen wel erg duur is voor de wat tegenvallende snelheid en rekenkracht.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000