Kobo Forma - Comfortabel lezen met één hand

© PXimport

Kobo Forma - Comfortabel lezen met één hand

Computer accessoires

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:06

Jeroen Boer

Stapels boeken meenemen hoeft tegenwoordig niet meer. Een e-reader zorgt ervoor dat je duizenden boeken kunt meenemen zonder heel je koffer vol te stoppen. De Kobo Forma is Kobo’s nieuwe topmodel dat opvalt door een extra groot scherm én fysieke bladerknoppen.

Met de Forma voegt Kobo een nieuw en bijzonder topmodel toe aan zijn reeks van e-readers. Met 279 euro een fors geprijsd topmodel, maar daar krijgt je wel een hoop voor terug. Zo heeft de Forma een lekker groot acht inch-scherm met een resolutie van 1440 x 1920 pixels. Het meest opvallende is echter het nieuwe ontwerp met bladerknoppen in de brede zijrand. Voor dit ontwerp heeft Kobo leentjebuur gespeeld bij grote concurrent Amazon, want je hoeft niet veel fantasie te hebben om Amazons topmodel Oasis in de Forma te herkennen.

De waterdichte behuizing is afgewerkt met een rubberachtig materiaal voor een goede grip, maar is helaas wel krasgevoelig. Niet heel fraai voor deze hoge prijs. Opladen gaan via mico-usb, helaas niet via usb-c. Kobo biedt wel een handige kabel waarbij de oriëntatie van de stekkers niet uitmaakt. Net als de andere Kobo’s is de Aura voorzien van een aanraakscherm waarmee ook gebladerd kan worden en waarmee je de rest van de interface bediend. Boeken kunnen via de ingebouwde boekwinkel aangeschaft worden, maar je kunt ze ook zelf via de pc toevoegen.

© PXimport

Fijn lezen

De knoppen zijn verwerkt in een brede rand waardoor je de kobo kunt vastpakken zonder dat je duim het scherm raakt. Met je duim kun je vervolgens de bladerknoppen bedienen. Met een gewicht van 197 gram is de Forma licht genoeg om met één hand vast te houden. De bladerknoppen zijn in iedere oriëntatie bruikbaar omdat het beeld automatisch roteert. Je kunt er dus ook voor kiezen om de Forma horizontaal te gebruiken met de knoppen naar beneden voor een extra breed scherm. Het lezen zelf is met zijn scherpe scherm en ComfortLight PRO-verlichting erg prettig. De achtergrondverlichting heeft een instelbare kleurtemperatuur die er voor dat je blauw licht ’s avonds kunt vermijden. Je kunt het lettertype, lettergrootte en regelafstand en marges zelf aanpassen.

Conclusie

De Kobo Forma is een uitstekende e-reader met een lekker groot scherm, bladerknoppen en fijne schermverlichting. Het apparaat weegt weinig en ligt lekker in de hand. De meest fraaie e-reader van dit moment is logischerwijs niet goedkoop en de rubberachtige afwerking is niet heel fraai.

Ons oordeel

8Score

Kobo Forma

Prijs € 279,-
Schermgrootte 8 inch (1440 x 1920 pixels)
Gewicht 197 gram
Afmetingen 16 x 17,9 x 0,9 cm
Opslagruimte 8 GB
Draadloos 802.11b/g/n
Aansluitingen Micro-usb
Website www.kobo.com

  • Pluspunten

  • Fysieke bladerknoppen

  • Fijne schermverlichting

  • Groot scherm

  • Minpunten

  • Prijs

  • Krasgevoelige behuizing

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000