Google's zelfrijdende auto mogelijk gebruikt als Uber-taxi

Google's zelfrijdende auto mogelijk gebruikt als Uber-taxi

Computer accessoires

Geplaatst: 29 mei 2014 - 04:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Google zou graag zien dat Uber, de alternatieve taxidienst, gaat rijden met haar zelfrijdende auto's. Dat zouden zelfs modellen zonder bestuurder, stuur, gas of rempedaal kunnen zijn. Een proef zorgt voor hilariteit onder de passagiers.

De autonoom bestuurde auto's zitten nog altijd in een jarenlange testfase. Toch maakt Google naar eigen zeggen grote vorderingen. Maar om in de toekomst een zelfrijdende auto uit te brengen, heeft het bedrijf partners nodig. Daarbij denkt Google volgens mede-oprichter Sergey Brin ook aan Uber, de taxi-app die op hevig verzet van de traditionele taximarkt kan rekenen en al verboden is in bijvoorbeeld Brussel en Berlijn.

In Nederland is Uber na Amsterdam en Rotterdam inmiddels ook in Den Haag actief. Daar bestormt het de markt met een week lang gratis ritjes. Uber werkt via de smartphone, waarmee klanten hun 'privécchauffeur' bestellen. Ook betalen gaat via de app. Fooi geven kan niet.

Overnameprooi

Google en Uber vonden elkaar al eerder. Begin deze maand voegde Google integratie voor Uber toe aan Google Maps, terwijl vorig jaar dochterbedrijf Google Ventures 250 miljoen dollar in de taxidienst investeerde. Uber bestaat nu 5 jaar en is volgens de laatste schattingen zo'n 3 miljard dollar waard. Het lijkt dan ook voer voor een overname.

Maar tot die tijd wordt gesproken van samenwerkingsverbanden, zoals mogelijk in de toekomst bij Google's zelfrijdende auto's. "We hebben partners bij het bouwen van de prototypes en we verwachten dat ook in de toekomst te hebben. We gaan absoluut met andere bedrijven samenwerken, mogelijk Uber", vertelt Brin op de eerste Re/Code-conferentie.

Eén van Google's ontwerpen voor de zelfrijdende auto heeft geen stuur, gas- en rempedaal:

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000