Drie rebelse alternatieven voor Grooveshark

Drie rebelse alternatieven voor Grooveshark

Computer accessoires

Geplaatst: 1 mei 2015 - 09:18

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:38

De makers van Grooveshark hebben de stekker uit de muziekstreamingdienst getrokken. Grooveshark is dood, want de dienst was een beetje rebels. Gebruikers konden er muziek mee uploaden, die anderen dan weer gratis konden luisteren.

Niet erg aardig tegenover de artiesten en de platenmaatschappijen, maar er daardoor ook niet afhankelijk van. Welke tegendraadse alternatieven blijven er over, nu Grooveshark er niet meer is? Deze drie diensten kende je wellicht nog niet.

SHOUTcast

SHOUTcast biedt meer dan 60.000 streaming radiostations, die gebruikers zelf kunnen opzetten en onderhouden. Ze zenden daarmee hun lokale mp3-collectie uit, bijvoorbeeld via een plugin voor Winamp. Van de tracks die voorbij komen, weet je nooit helemaal zeker weet of de radiohost ooit voor die muziek betaald heeft. In datzelfde grijze gebied bevond Grooveshark zich ook.

Omdat iedereen een radiostation op kan zetten, krijg je geen reclame te horen. De stations zijn onderverdeeld in genre, het aantal luisteraars en de bitrate. Luisteren kan regelrecht via de site. Je kan een link naar de streams ook downloaden als een .pls, .xspf of .m3u-bestand. De radiostations zijn zo te integreren met je favoriete mediaplayer.

Luister hier zelf naar SHOUTcasts.

Last.fm

Last.fm werkt het beste als je er een (gratis) account hebt, maar dat hoeft niet per se. De nieuwe Last.fm Player gaat op een wat ongebruikelijke manier te werk: het speelt YouTube-video's af. Soms zijn dat officiële videoclips van de bands zelf, maar veel vaker zijn het liedjes die YouTube-gebruikers zelf hebben geüpload. Bijvoorbeeld nadat ze deze hebben geript vanaf de cd.

De Player laat je zoeken op artiest of op genre. Als je een Last.fm account hebt, kun je muziek aanbevolen krijgen op basis van de muziek die je graag luistert. Of die van vrienden. Wanneer er een nummer voorbij komt dat je niet zo goed trekt, skip je gemakkelijk naar de volgende in de willekeurig samengestelde playlist.

Luister hier met de Last.fm Player.

SoundCloud

Ook SoundCloud komt het beste tot zijn recht wanneer je er een gratis account hebt. Hier vind je over het algemeen geen top 40-muziek. Artiesten en bandjes die nog moeten doorbreken zetten er juist hun muziek op. Dat is dus leuk wanneer je op zoek bent naar iets alternatiefs. Om je dat wat makkelijker te maken, kun je zoeken op genre.

Wanneer je een liedje tegenkomt dat je bevalt, kun je hem toevoegen aan je afspeellijst. Je kan de artiest in kwestie ook volgen, zodat je up-to-date blijft wanneer er nieuwe muziek beschikbaar komt. Tevens is het aardig dat je reacties kan achterlaten, om de muzikanten van feedback te voorzien. SoundCloud werkt als webversie, en is ook als app te downloaden voor Android en iOS.

Luister hier naar muziek op SoundCloud.

Waarom stopte Grooveshark precies, terwijl diensten als Spotify wel mogen bestaan? Dat lees je hier.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000