De 8 beste NAS-systemen die je nu kunt kopen

© PXimport

De 8 beste NAS-systemen die je nu kunt kopen

Computer accessoires

Geplaatst: 12 september 2015 - 05:42

Aangepast: 24 november 2022 - 11:36

Redactie Computer!Totaal

NAS'en zijn ideaal voor je thuisnetwerk. Je kan ze inrichten als mediaspeler of je eigen persoonlijke (cloud-) opslagapparaat. Dit zijn de 8 beste NAS-systemen die we dit jaar hebben getest.

ASUSTOR AS5002T

ASUSTOR maakt de laatste jaren grote stappen in de NAS-markt. Wij gingen aan de slag met hun recente dualbay-model: de AS5002T. Behalve als NAS kun je hem dankzij een HDMI-uitgang ook inzetten als mediaspeler. Lees ook: Wat kun je met een NAS?

De AS5002T is gebouwd rond een krachtige dualcore Intel Celeron-processor en 1 GB RAM-geheugen. Van alle NAS-apparaten in de test levert de AS5002T de beste prestaties. Een handigheid van ASUSTOR, ook omdat het merk tot nu toe enkel Intel-processoren in zijn NAS-apparaten heeft gebruikt, is dat je de schijven zo kunt overzetten in een andere (grotere) NAS van het merk en direct verder kunt werken. Wil je de NAS direct aansluiten op je audio/videoapparatuur dan kan dat via de HDMI-aansluiting en er is zelfs een optische digitale audio-uitgang (SP/DIF). Het apparaat is hierdoor ook prima inzetbaar als mediaspeler.

© CIDimport

De AS5002T heeft een krachtige processor en levert de beste prestaties van alle NAS'en die we hebben getest.

Er is ruim keuze aan standaardapplicatie en functionaliteit, in combinatie met het enorme aanbod aan packages is het in elk geval vele malen teveel om hier op te noemen. Downloaders en mediafanaten hebben keuze genoeg net als iedereen die de NAS vooral zakelijk inzet. Daarnaast zijn er diverse sync- en cloudopties.

Lees hier de volledige review van de ASUSTOR AS5002T.

QNAP TS-451

De basis van de QNAP TS-451 is een snelle Intel Celeron J1800 processor in combinatie met 1GB geheugen. Dat is niet de maximale geheugenhoeveelheid van de NAS-apparaten die we onlangs getest hebben, maar wel voldoende om deze NAS bijna onbeperkt te kunnen inzetten. De enige uitzondering hierop is het gebruik van QNAP Virtualization Station waarmee je op de NAS virtuele machines kunt hosten, daarvoor is 1GB geheugen onvoldoende.

Je kunt bij deze NAS het RAM-geheugen echter uitbreiden met DDR3L-geheugenmodules. De vier schijven ondersteunen JBOD, RAID0, 1, 5, 6 en 10. Daarbij biedt QNAP in de nieuwste versie van het QTS-besturingssysteem ook 'storagepools' waarbij verschillende RAID's op de schijven gecombineerd kunnen worden voor nog meer bescherming van de gegevens.

© CIDimport

De QNAP TS-451 is een zeer goede NAS met een snelle Intel-processor.

De TS-451 beschikt over twee netwerkpoorten, twee usb 2.0-poorten en twee usb 3.0-poorten, maar een eSATA-aansluiting ontbreekt dan weer. Voor QNAP is dit dus duidelijk een beetje een beginnersmodel, maar dankzij de vier schijven en de verder prima uitrusting maakt dat het aanbod alleen maar interessanter. Daarbij beschikt de TS-451 wel over een HDMI-poort zodat de NAS ook rechtstreeks op bijvoorbeeld je televisie kan worden aangesloten en als mediaspeler kan worden ingezet.

Lees hier de volledige review van de QNAP TS-451.

Synology DS415play

De DS415play is een grote NAS die zijn harde schijven verstopt achter een groot glimmend front dat echter eenvoudig kan worden verwijderd. De behuizing is van kunststof net als de trays waar de schijven in geplaatst moeten worden en is dus wat simpel. Wat voor een eindgebruiker al snel een dure aanschaf is, is voor Synology duidelijk een instapper.

© CIDimport

Een koopje is het niet, maar de DS415play van Synology is een prima NAS.

Verder is de DS415play gewoon een prima NAS die met vier schijven ruimschoots opslagruimte biedt en ook alle mogelijkheden om de data extra te beveiligen tegen hardwarefalen via RAID. Met het ruime aanbod aan apps en packages kan de NAS bovendien zeer veelzijdig worden ingezet en uitgebreid met functies die niet out of the box aanwezig zijn.

Zoek je een echte Synology met vier schijven dan is dit een prima NAS. Synology zou nog wel eens moeten kijken naar wat er nu gevraagd wordt van een NAS die zo nadrukkelijk inzet op multimedia-streaming. Wij denken dat een HDMI-uitgang een welkome aanvulling zou zijn.

Lees hier de volledige review van de Synology DS415play.

WD My Cloud EX4100

WD heeft drie NAS-series: de My Cloud voor persoonlijk gebruik, de My Cloud EX voor veeleisende gebruikers en de My Cloud DL voor bedrijven. De door ons geteste My Cloud EX4100 is het model met vier schijven voor veeleisende gebruikers. WD levert de My Cloud EX4100 zowel met als zonder harde schijven.

© CIDimport

Ben je een veeleisende gebruiker? Dan is de My Cloud zeker het overwegen waard.

Opvallend is dat WD op een lege behuizing twee jaar garantie geeft terwijl je op een variant met meegeleverde schijven drie jaar garantie krijgt. Ruim duizend euro kost de door ons geteste uitvoering van de My Cloud EX4100. Daarvoor krijg je er wel 16 TB opslagruimte bij. Uiteraard maakt WD gebruik van de eigen voor NAS ontworpen Red-schijven. Koop je de WD EX4100 met minder opslagcapaciteit of zelfs zonder schijven, dan daalt de prijs uiteraard flink.

Het is een NAS die zeer geschikt is voor wie vooral snel een eigen cloud wil bouwen, zijn gegevens goed beveiligd wil kunnen opslaan en niet direct geïnteresseerd is in het uitbreiden van de functionaliteit van de NAS door allerlei packages te installeren.

Lees hier de volledige review van de WD My Cloud EX4100.

ASUSTOR AS5004T

De ASUSTOR AS5004T is de grote uitvoering van de AS5002T met vier in plaats van twee schijven. Verder zijn ze vooral identiek, dezelfde Intel Celeron J1800 dualcore processor, dezelfde 1GB geheugen, hetzelfde bijna overdadige aantal usb 2.0, usb 3.0 en eSATA-poorten.

© CIDimport

De AS5004T is de grote broer van de AS5002T, wat ons betreft de beste NAS.

Daarnaast is ook de AS5004T voorzien van de HDMI-poort en de SP/DIF optische digitale uitgang waarmee je ook deze grote NAS direct op de audio/videoapparatuur kunt aansluiten. De HDMI-ingang kun je ook gebruiken om de NAS te configureren wanneer je geen netwerkverbinding hebt. Sluit een muis, toetsenbord en monitor aan en je kunt uit de verpakking, direct de NAS configureren

De AS5004T is opnieuw een mooie NAS die een goede bouwkwaliteit verbindt met prima software en gebruiksmogelijkheden. Een verbeterpunt is aantal en kwaliteit van apps voor smartphone en tablet.

Lees hier de volledige review van de ASUSTOR AS5004T.

Synology DS215j

De DS215j is Synology's goedkoopste dualbay-NAS en de behuizing onderstreept dit nog eens. Het is kunststof wat de klok slaat en als enige NAS in de test zitten de harde schijven niet in trays. Net als bij de allereerste Synology's moet je de behuizing openschuiven om dan de harde schijven bovenop elkaar in een chassis te drukken en vast te schroeven. Daarna de kast dicht en de NAS kan worden ingeschakeld.

© CIDimport

De DS215j is een echte instapper: goed geprijsd, maar met voldoende functionaliteiten.

De DS215j is uitgerust met een dualcore Marvell Armada-processor en beschikt over een halve GB geheugen. Net als bij de instapper van QNAP hoeft dat geen beletsel te zijn om hier een goede NAS aan te hebben. Wil je de NAS echt veelzijdig gaan inzetten en intensief gebruiken, dan is dit niet het juiste model voor jou.

Ben je iets terughoudender dan kun je ook met deze NAS volop genieten van alles wat Synology te bieden heeft en dat is heel veel. Een zeer uitgerijpt DSM-besturingssysteem met een enorm groot aanbod van packages om op de NAS te installeren en zo de functionaliteit uit te breiden. Daarnaast krijg je goede apps voor alle soorten tablets en smartphones.

Lees hier de volledige review van de Synology DS215j.

Netgear ReadyNAS RN202

Van buiten is de Netgear ReadyNAS RN202 niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De RN202 is de verbeterde versie van de sympathieke RN201 waarmee het bedrijf enkele jaren geleden een hernieuwde en succesvolle poging deed op de NAS-markt.

© CIDimport

De R202 werkt op een onbekende chip en heeft 2GB aan RAM-geheugen.

De RN202 baseert op de nog onbekende 1,4 GHz dualcore ARM-processor van Annapurna Labs, een processorfabrikant uit Israël. De prestaties die de processor neerzet zijn in ieder geval prima, het is de een na snelste in de test. De RN202 beschikt over twee netwerkpoorten, wat handig is als je thuis meerdere netwerken hebt.

De poorten zijn in dien je een switch hebt die dit ook ondersteunt te koppelen tot één verbinding van twee gigabit voor nog betere prestaties. De zeer ruime 2GB geheugen biedt voldoende ruimte om de NAS flink aan het werk te zetten.

Lees hier de volledige review van de Netgear ReadyNAS RN202.

Netgear ReadyNAS RN204

Aan de hardware zal het niet liggen. De Netgear ReadyNAS RN204 heeft dezelfde onberispelijke behuizing als de overige NAS-apparaten van dit merk. We zien hoogwaardige materialen en stevige metalen trays met een prachtig systeem om de schijven zonder schroeven te plaatsen.

© CIDimport

Net als bij de R202 is de 2GB aan RAM een fijne feature..

Qua aansluitingen krijg je twee netwerkpoorten, één usb 2.0, twee usb 3.0 en één eSATA-aansluiting. Interessant is het LCD-schermpje met statusinformatie en gegevens over het IP-adres van de NAS. De RN204 is gebaseerd op de nog onbekende 1,4 GHz dualcore ARM-processor van Annapurna Labs. Vooral de 2GB RAM-geheugen is een pluspunt van de NAS die je daardoor gerust wat zwaarder kunt belasten.

De gegevens op de NAS worden beschermd door wat Netgear de vijf lagen van bescherming noemt. Behalve RAID tegen hardwarefalen zijn dat permanente snapshots voor bestandsherstel, realtime antivirus tegen malware, bitrot-bescherming tegen verval van mediabestanden en gratis cloud-backup.

Lees hier de volledige review van de Netgear ReadyNAS RN204.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000