'Apple manipuleert ETSI-stemming over nanosim'

© PXimport

'Apple manipuleert ETSI-stemming over nanosim'

Computer accessoires

Geplaatst: 29 maart 2012 - 07:06

Aangepast: 16 november 2022 - 10:21

Redactie

Apple tracht stemfraude te plegen door mensen meerdere keren te laten stemmen bij de ETSI-vergadering, constateert RIM. Nokia weigert zelfs zijn patenten te licentiëren als Apples nanosim wint.

Nokia en RIM halen in een wanhoopsoffensief alles uit de kast om Apples voorstel voor een nieuwe simkaart te torpederen. Apple lapt de regels van standaardenorganisatie ETSI aan zijn laars door deelnemers meerdere keren te laten stemmen voor verschillende organisaties, zogenaamd proxystemmen oftewel stemmen bij volmacht. Ook Vodafone maakt zich aan deze praktijk schuldig.

Dat stelt Research in Motion (RIM) in een protestbrief (zie beneden) aan de technische commissie van het Smart Card Platform van ETSI, de werkgroep die onder meer de simstandaard beheert.

Eerder werd al duidelijk dat Apple ook zes Europese dochtermaatschappijen optrommelt om te stemmen. Het is onduidelijk of dochterentiteiten wel of niet stemrecht hebben, maar het stemmen bij volmacht is sowieso in stijd met de regels die ETSI hanteert, aldus RIM.

Nokia legt patentbom

Ook Nokia, dat samen met RIM en Motorola een alternatief simkaartvoorstel heeft ingediend, gooit zijn kont tegen de krib. Mocht de technische commissie Apples nanosim kiezen, dan weigert Nokia zijn tientallen patenten die het cruciaal acht voor de techniek te licentiëren, aldus het bedrijf in een felle verklaring.

"We geloven dat Apple het standaardisatieproces misbruikt om zijn eigen, gesloten oplossing aan de industrie op te dringen en ETSI enkel gebruikt als stempel van goedkeuring in plaats van de vastgelegde procedures te volgen", aldus Henry Tirri, cto van Nokia. Het Finse concern zegt maar liefst vijftig patentfamilies te hebben op simkaarttechnologie.

Meer FRAND-weigeraars

De strijdende partijen vergaderen vandaag en morgen over de 4FF standaard op het hoofdkantoor van ETSI, vlakbij Nice, Zuid-Frankrijk. Maar door de patentbom van Nokia lijkt het onwaarschijnlijk dat het überhaupt tot een stemming komt.

Sterker nog, in weer een ander document dat Webwereld heeft ingezien, verzoekt RIM de procedures helemaal op te schorten omdat SanDisk, Panasonic en Toshiba ook cruciale patenten hebben die ze weigeren onder zogenoemde FRAND-voorwaarden te licentiëren.

Simpel versus geavanceerd

Het simkaartontwerp van Nokia, RIM en Motorola zou technisch superieur zijn en aan alle regels voldoen. Het voorstel van Apple is simpelweg al het plastic rond de bestaande simchip (de zogenaamde UICC) wegsnijden, waardoor je een 'nanosim' overhoudt. Voordeel is dat dit terugwaarts compatibel is: met een plastic bakje eromheen past die ook in oudere toestellen met een 'ouderwetse' simkaartgleuf.

© CIDimport

Dit werkt echter niet naadloos, waardoor de sim niet meer goed contact maakt met de interne 'terminal'. Bovendien kan de terminal snel beschadigen als de simkaart er per ongeluk dwars wordt ingestopt, stelt Nokia. Ook is voor Apples systeem een kwetsbaar laatje nodig, terwijl je de sim van Nokia in een gleufje kunt schuiven en vastklikken, precies zoals een SD-kaartje.

Veel steun voor Apple

Maar anders dan Nokia wil doen geloven, staat Apple niet alleen: Apples voorstel wordt gesteund door alle grote mobiele operators en een aantal belangrijke smartcardproducenten zoals Gemalto, Oberthur en Gieseke & Devrient.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000