Kieskeurig.nl's grote tv-test: welke televisie moet je zeker hebben?
Als je op zoek gaat naar een nieuwe televisie, beland je in een ondoordringbaar oerwoud van merken, modellen en formaten. Voor elk wat wils natuurlijk, maar welke televisie moet je nou echt kopen? Kieskeurig.nl biedt de helpende hand en heeft 22 populaire modellen voor je getest.
De innovaties op het gebied van nieuwe televisies volgen elkaar in rap tempo op. Dat maakt de zoektocht naar een nieuw model voor thuis er echter niet per se makkelijker op. Welke maat kun je het best kiezen voor jouw situatie, en welke nieuwe features en technieken zijn interessant om in huis te halen? In de grote tv-test van Kieskeurig.nl zien we bijvoorbeeld allerlei innovaties op het gebied van beeld en geluid. Wat valt er nog meer op?
Beeldtechniek
Opvallend dit jaar is bijvoorbeeld de introductie van een nieuwe beeldtechnologie: QD-oled. Dit type scherm is net als oled in staat perfect zwart weer te geven en schakelt het licht voor elke individuele pixel in en uit, waardoor het beeld een opvallend mooi contrast heeft. Dankzij die QD-toevoeging (quantum dots) hebben tv's met zo'n QD-oledscherm een ruimer kleurbereik dan bestaande oled-tv's.
Het duurt even voordat deze technologie op meer toestellen beschikbaar komt, want in de grote tv-test van Kieskeurig.nl zijn slechts twee modellen voorzien van een QD-oledscherm: de 55 inch Sony XR-55A95K en de 65 inch Samsung QE65S95B. Opvallend is wel dat deze twee televisies met adviesprijzen van respectievelijk 3.300 euro en 2.699 euro ook qua prijs in het hogere segment zitten.
Audio en gaming
Op het gebied van geluid hebben tv-fabrikanten de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd. De meeste televisies uit de tv-test hebben prima kwaliteit audio aan boord, die ook qua output veel te bieden hebben. Over de gehele linie zien we dat alle televisies uit de test sowieso allemaal Dolby Atmos ondersteunen, maar dat het grootste deel van de 22 modellen niet overweg kan met DTS-HD (de verbeterde versie van DTS, dat je vaak tegenkomt op Blu-ray-discs).
Als we kijken naar de televisie die het best scoort op het gebied van geluid, dan is dat de 65 inch grote Philips 65OLED937. Dat toestel heeft een prachtige geïntegreerde soundbar van Bowers & Wilkins en geeft een zuiver geluid met een knappe baslijn en indrukwekkende Dolby Atmos-effecten.
De nieuwste toestellen in de tv-test richten zich niet alleen puur op streamingdiensten of 'ouderwets' televisiekijken, ook aan gamers is gedacht. Zo zijn de meeste tv's prima te gebruiken als (gaming)monitor op 120 Hz en bieden alle modellen ondersteuning voor variabele beeldverversing (VRR) via HDMI 2.1, waarbij het zogeheten screen tearing wordt tegengegaan. Ook biedt een aantal toestellen ondersteuning voor Nvidia's Gsync en AMD Freesync.
Apps en streamen
Alle tv's in de test zijn smart, en zijn dus voorzien van een netwerkaansluiting of kunnen via wifi met internet worden verbonden. Daarnaast beschikken ze over een smart-tv-besturingssysteem en de daarbij behorende mogelijkheid tot het installeren van apps. De meeste fabrikanten in de test hebben een merkgebonden besturingssysteem, zoals MHS 7.0 (My Home Screen) op de Panasonic TX-55LXW944 en TX-55LZW984, Tizen op drie Samsung-modellen en ViDAA U6 op de drie Hisense-modellen.
Een substantieel aantal fabrikanten kiest echter steeds vaker voor het Google-systeem, waarbij we zowel modellen met Android TV als Google TV tegenkomen. Google TV is een nieuwere en doorontwikkelde versie van Android TV en de meeste tv's die zijn voorzien van Android TV kunnen een update naar Google TV verwachten. Televisies uit de test die nú al zijn voorzien van Google TV, zijn alle Sony-modellen en de TCL 65C835 en de 55C735. De Philips 55PUS8807, 55OLED807 en 65OLED937 beschikten tijdens het testen nog over Android TV, maar zullen na verloop van tijd waarschijnlijk eveneens worden bijgewerkt naar Google TV.
Het gros van de streamingdiensten biedt 4K-streams aan en alle televisies uit de test kunnen overweg met deze resolutie. 8K-modellen zijn vanwege de schaarste en de afwezigheid van gangbare 8K-uitzendingen of -streams niet meegenomen in deze test. Een groot deel van de catalogus van onder meer HBO Max, Netflix en Prime Video biedt streams in HDR10+ aan. Alle tv's in de test kunnen in elk geval overweg met de standaard HDR10-codering, en veertien modellen bieden ook ondersteuning voor HDR10+-beeldweergave.
Traditioneel tv-kijken
Natuurlijk koop je ook een nieuwe televisie om gewoon lineaire televisie te kijken. Nu zullen de meeste tv-providers alleen het kijken via een mediabox aanbieden, zoals het geval is bij KPN en Ziggo, maar alle televisies in de test bieden ook de mogelijkheid om een smartcard te gebruiken in combinatie met een geïntegreerde CI-module aan de achterzijde. Het opnemen van tv-programma's is dan eveneens mogelijk, al zul je voor extra opslagcapaciteit bij de meeste televisies gebruik moeten maken van een externe harde schijf. Op alle televisies is daarvoor in elk geval minstens één usb-aansluiting aanwezig.
Concluderend
Kijken we naar de prestaties van alle televisies uit de test, dan kunnen we eigenlijk concluderen dat er geen slechte televisies meer worden gemaakt. De beeld- en geluidsprestaties zijn goed en qua functionaliteit ontlopen de toestellen elkaar niet veel. Kijken we naar de adviesprijzen van de geteste televisies, dan zien we wel een grote verscheidenheid.
De televisies van Hisense en TCL vallen op door hun lage prijs – de 55inch-toestellen blijven onder de magische grens van de 1.000 euro – en boeten niet in wat betreft functionaliteit en kwaliteit. Kijken we naar de televisies die van Kieskeurig.nl het Goed uit de test 2022-predicaat krijgen, dan zijn er elf winnaars:
Kieskeurig test 22 tv's
Ben je op zoek naar een nieuwe tv, maar weet je niet welke je écht moet hebben? Kieskeurig.nl biedt je een helpende hand en legde 22 modellen op de pijnbank – van de allerbeste high-end modellen en de nieuwste oled- en lcd-toppers tot prima middenklassers. Zo krijg je een compleet overzicht van de sterke én zwakke punten van elke categorie. Benieuwd welke tv's dat zijn en welke als beste uit de bus komen? De volledige test kun je hier lezen!