ID.nl logo
Review Samsung QE65QN95BAT - veel licht in stijlvol jasje
© PXimport
Huis

Review Samsung QE65QN95BAT - veel licht in stijlvol jasje

Samsung lanceert dit jaar dan wel een QD-OLED-model, toch staat deze QE65QN95B nog steeds aan de top van de line-up. Het toestel belooft maximale helderheid, veel kleur en diep contrast dankzij local dimming. Samsung vernieuwde ook de Tizen Smart Hub en ondersteunt nu voor het eerst Dolby Atmos.

Fantastisch
Conclusie

De Samsung QE65QN95B is een opvallende verschijning. Het prachtige design straalt klasse en luxe uit, en heeft dankzij de One Connect box een exclusieve troef bij het opstellen en aansluiten. Dat slanke design beperkt echter ook de audioprestaties, voor echte bioscoopklank moet je vrijwel zeker uitwijken naar een soundbar. En nu we toch de minpunten aanstippen, Tizen levert nog steeds enorm veel features, maar die nieuwe layout van de Smart Hub leek ons minder gebruiksvriendelijk.  Op beeldvlak heeft deze Samsung heel wat troeven. De miniLED-achtergrondverlichting met local dimming levert uitstekend contrast en topklasse helderheid, zodat je zelfs in een goed verlichtte woonkamer zorgeloos geniet. De intense quantum dot kleuren en prima kalibratie zorgen voor prachtige beelden, film, sport of games. Voor gamers zijn de HDMI 2.1-aansluitingen voorzien van alle vereiste features.

Plus- en minpunten
  • Prachtig design met One Connect/Invisible Connection
  • Hoge helderheid, ideaal voor verlichte woonkamer
  • Uitstekend contrast dankzij local dimming
  • Mooie HDR-weergave
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Relatief ruime kijkhoek
  • HDMI 2.1-aansluitingen met veel gaming features

    Van een topmodel mag je op designvlak wel iets meer verwachten, en het moet gezegd, de Samsung stelt niet teleur. Het Infinity One Design is komen overwaaien van het top 8K-model, het is een prachtig staaltje techniek. De tv is tot zijn absolute essentie herleid, een scherm. Dat is amper 17 mm dik, afgeboord met een zilverkleurige metalen rand. Een kader is er eigenlijk niet, vooraan zie je enkel dun zilver lijntje. De zwarte achterzijde kreeg een mooi visgraatpatroon. Het slanke scherm staat op een centrale voetplaat.

    Aansluitingen, die vind je niet op het scherm, maar op de One Connect Box. Dat is een aparte unit die je met één kabel die zowel stroom als data levert, verbindt met de tv. Een superhandige oplossing bij wandmontage, maar ook als je de aangesloten bronnen uit het zicht in een kast wil stoppen. De One Connect Box is dit jaar nog wat slanker, en je kan hem ook achteraan op de voet plaatsen voor een meer klassieke opstelling.

    De One Connect box bevat vier HDMI 2.1-aansluitingen. Die leveren 40Gbps bandbreedte, en ondersteunen eARC, ALLM, 4K HFR en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). De input-lag ligt rond de 15 ms. Het aanbod bevat verder drie usb-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetaansluiting, wifi en bluetooth.

    Helderheid in overvloed

    Deze Samsung QLED gebruikt een VA-paneel met speciale reflectiefilm. Die onderdrukt reflecties erg goed, maar kan bij heel fel licht wel wat uitgesmeerde regenboog-reflectie veroorzaken. Het scherm heeft een erg goed kijkhoek voor kleur, maar helderheid en contrast dalen wel als je te ver uit het centrum zit. Maar wat we echt willen weten is hoe goed het contrast en de local dimming zijn. 

    De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 720 zones, en samen met het uitstekende native contrast van het VA-paneel kan Samsung daar bijzonder intense contrasten mee creëren. Maar ondanks Samsungs claim dat het de halo-effecten nog meer onderdrukt, merken we toch dat de local dimming soms nog zichtbaar impact heeft op het beeld. Bij heel donkere scènes worden kleine lichtpunten zoals sterren minder intens. En omgekeerd kan je soms nog steeds een halo van de dimmingzones zien rond grotere heldere voorwerpen tegen zwarte achtergrond.

    Misschien voelt Samsung dat ze niet meer verder kunnen, en schakelen ze daarom voorzichtig naar QD-OLED, de toekomst zal dat uitwijzen. In elk geval, je krijgt uitstekend contrast op dit toestel. En niet te vergeten ook een intense helderheid. In HDR Filmmaker mode meten we 2.100 nits piekhelderheid op een 10% venster, en nog steeds 665 nits op een volledig wit scherm.

     Daarmee kan je moeiteloos van HDR-content genieten, zelfs bij veel omgevingslicht. De quantum dots in het paneel leveren een ruim kleurbereik, al blijft dat net als vorig jaar flirten met de grens van 90% P3 die we vooropstellen voor echte HDR-weergave, de Samsung levert 89% P3. Veel licht en intense kleuren, dat zorgt voor HDR-beelden die echt wel in het oog springen. 

    De Samsung is in Filmmaker Mode overigens vrij goed gekalibreerd, zeker in SDR, maar ook in HDR is het resultaat uitstekend. We zien in HDR enkel dat het scherm wat zwartdetail verbergt. Een professionele kalibratie kan er ongetwijfeld nog iets meer uithalen. De Samsung ondersteunt HDR10, HDR10+ adaptive en HLG. Dolby Vision ondersteuning ontbreekt na al die jaren nog steeds.

    AI-beeldverwerking

    Samsungs processor krijgt elk jaar wat verbeteringen, maar dat zijn vaak relatief kleine evoluties, net als dit jaar. De prestaties van de processor zijn al erg goed, uitstekende upscaling, goede ruisonderdrukking, en prima deinterlacing (voor je live tv-beelden). Dus op dat vlak valt weinig aan te merken. 

    De opmerkingen die we ook al bij het vorig model hadden blijven van toepassing. De ruisonderdrukking kan enkel aan- of uitgeschakeld worden, je kan niet zelf bepalen hoe stevig hij ruis te lijf gaat. Dat kan maken dat filmgrain, die de regisseur opzettelijk in het beeld zet, soms gewist wordt. Kleurbanden in zachte kleurgradiënten blijven ook zichtbaar, daar loopt Samsung wat achter op de concurrentie. 

    De bewegingsscherpte van het paneel is goed, we zien nagenoeg alle detail op bewegende beelden, al blijft er klein dubbele rand zichtbaar. Maar waar we vorig jaar nog zagen dat de processor toch wat gestotter achterliet wanneer je motion interpolation activeerde, is dat dit jaar volledig weg. 

    Wie echt maximaal detail wilt, kan nog steeds ‘LED Clear Motion’ activeren, maar deze Black Frame Insertion-techniek werkt dit jaar slechts met 60 Hz waardoor het beeld zichtbaar flikkert. 

    Tegenvallende audio

    Filmbeleving, dat is beeld én geluid. En het goede nieuws is dat Samsung dit jaar eindelijk Dolby Atmos ondersteunt op zijn tv’s. In de specificaties zie je bovendien een 4.2.2 oplossing, met 70 Watt vermogen. Daar mag je toch wel iets van verwachten. Helaas, het superslanke chassis speelt de Samsung vermoedelijk parten. We vonden de klank niet erg aangenaam, vooral omdat er veel bas ontbreekt en de hoge tonen vaak wat schel uit de hoek komen. Van een echt hoogte-effect is er geen sprake, en de surround-ervaring is beperkt. 

    Maar het meest storende is dat de behuizing soms duidelijk hoorbaar meetrilt. Bovendien probeert de tv vervorming te voorkomen, maar de ingrepen in het dynamisch bereik zijn duidelijk hoorbaar. Zolang je niet te veel volume eist, of rustige programma’s bekijkt, stoort dat niet. Maar voor een meeslepende filmsoundtrack lijk je aangewezen te zijn op een soundbar.

    Ruim uitgerust, ook voor gamers

    Een dubbele tv-tuner zodat je kan opnemen en tegelijk iets anders bekijken, Google cast (voor Netflix en YouTube), Airplay 2, de Ambient mode, Multiview, Google Duo videochat met een (zelf aan te kopen) usb-camera… De Samsung is rijk uitgerust, dat is zeker. 

    Voor gamers is er ook nog eens de Game Bar, een compact menu waarop je alle belangrijke info terug vindt (fps, VRR status…) en waarmee je gemakkelijk wat aanpassingen maakt aan de beeldmode. Samsung pakt ook uit met 144 Hz-ondersteuning, maar daar zien we weinig nut voor. Het is immers enkel beschikbaar voor pc-gamers, consoles zijn beperkt tot 120 Hz.

    Maar wat ongetwijfeld het meest in het oog springt is het nieuwe ontwerp van de Tizen Smart Hub. Het lint onderaan het scherm waar je alles vond, is vervangen door een schermvullende interface. Daar vind je centraal in beeld een rij waarop je niet alleen apps maar ook HDMI-ingangen of Live TV kunt plaatsen. De ruimte daarboven is volledig verspild. 

    De rest van het scherm wordt ingenomen door aanbevelingen uit de Samsung TV Plus dienst, en een tegel voor je meest recente bron. Een stap vooruit vinden we dit zeker niet. Sommige functies stonden niet op een logische plaats, al is dat misschien gewoon een kwestie van wennen. Soms leek de interface ons ook wat traag te reageren, vooral wanneer je de tv opstart. Kortom, veel functionaliteit, maar aan het gebruiksgemak kan nog verbeterd worden.

    Conclusie

    De Samsung QE65QN95B is een opvallende verschijning. Het prachtige design straalt klasse en luxe uit, en heeft dankzij de One Connect box een exclusieve troef bij het opstellen en aansluiten. Dat slanke design beperkt echter ook de audioprestaties, voor echte bioscoopklank moet je vrijwel zeker uitwijken naar een soundbar. En nu we toch de minpunten aanstippen, Tizen levert nog steeds enorm veel features, maar die nieuwe layout van de Smart Hub leek ons minder gebruiksvriendelijk. 

    Op beeldvlak heeft deze Samsung heel wat troeven. De miniLED-achtergrondverlichting met local dimming levert uitstekend contrast en topklasse helderheid, zodat je zelfs in een goed verlichtte woonkamer zorgeloos geniet. De intense quantum dot kleuren en prima kalibratie zorgen voor prachtige beelden, film, sport of games. Voor gamers zijn de HDMI 2.1-aansluitingen voorzien van alle vereiste features.

    ▼ Volgende artikel
    5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
    © Action
    Huis

    5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

    Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

    Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

    1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
    2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
    3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
    4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
    5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

    💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

    De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

    1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

    Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

    ©Hombli

    2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

    In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

    Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

    Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

    Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

    3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

    Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

    ©Lidl

    4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

    Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

    5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

    Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


    ☃️Deze winter zit je niet in de kou:

    ▼ Volgende artikel
    Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
    Energie

    Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

    In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

    Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

    Vol elektriciteitsnet

    Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

    Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

    Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

    Watch on YouTube

    Wat levert een thuisbatterij op?

    Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

    Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

    Salderingsregeling

    De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

    Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

    Netcongestie oplossen

    Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

    Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

    Zonneplan Nexus-thuisbatterij

    Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

    Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

    De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

    ©Zonnneplan

    Conclusie

    De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

    Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

    Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.