ID.nl logo
Review LG OLED65G26LA - OLED verlegt grens nogmaals
Huis

Review LG OLED65G26LA - OLED verlegt grens nogmaals

LG heeft als pionier van de OLED-tv een reputatie hoog te houden. Dat OLED-tv's bijna oneindig contrast leveren weten we al langer. Maar kan de maximale helderheid nog omhoog? Met deze stijlvolle G2 heeft LG daar een duidelijk antwoord op gegeven. Ja, er zit nog meer potentieel in OLED.

Fantastisch
Conclusie

LG toont met de OLED65G26LA dat zijn OLED-technologie nog een stapje beter kan. De combinatie van het nieuwe paneel, efficiëntere koeling, en top processor zorgt voor indrukwekkende beelden met intense kleuren, heldere lichtaccenten en verfijnde schaduwnuances. De tv komt met een uitstekende kalibratie. Het mag duidelijk zijn dat HDR-beelden het meest profiteren van deze upgrade, maar elke content is een feest op dit scherm. De prima audio, het uitgebreide webOS 22 aanbod en de uitstekende gamingkwaliteiten maken dit een rijk uitgerust toestel. We tillen niet al te zwaar aan het ontbreken van de ondersteuning voor HDR10+, maar het zou hem wel echt volledig maken. Het strakke design trekt je misschien over de streep om voor wandmontage te kiezen. Hou er wel rekening mee dat de tv-meubel stand een betalende optie is.  De prijs ligt hoger dan we gehoopt hadden, maar online zien we die ondertussen alweer flink dalen. Dit is er zeker een om in het oog te houden.

Plus- en minpunten
  • Alpha9 Gen5 processor met uitstekende beeldverwerking
  • Bijna referentie beeldkwaliteit zo uit de doos
  • Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Knap design, de wandbeugel is bijgeleverd
  • Dolby Atmos en goede geluidskwaliteit
  • WebOS 22 werkt vlot
  • Stand voor tv-meubel is een optionele aankoop
  • Weinig aanpassingen mogelijk aan Home scherm
  • Geen HDR10+ ondersteuning
  • Relatief hoge lanceringsprijs

LG OLED65G26LA

  • Adviesprijs: 3.499 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm)
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, 4K120), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Bluetooth 5.0, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ax) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 9 Gen 5 processor
  • Afmetingen: 1.446 x 821 x 24 mm (excl. voet)
  • Gewicht: 22,8 kg (excl. voet)
  • Verbruik: SDR 95 (F) / HDR 213 watt (G)

OLED-schermen zijn erg slank, en hebben nauwelijks een kader. Ze zijn dan ook ideaal voor wandmontage. Met de G-reeks zet LG daar duidelijk op in. Het toestel is amper 24 mm diep en dankzij de vlakke rug sluit het perfect aan tegen de muur. 

De afwerking is uitstekend en het subtiele lichtmetalen kader versterkt de luxueuze indruk. Een wandbeugel hoef je niet uit te zoeken, die levert LG bij. Hij past in een uitsparing bovenaan in de rug voor die perfect vlakke wandmontage, maar je kan het toestel ook een tiental centimeter naar voor trekken en het wat links of rechts draaien. 

Wie het toestel toch op een tv-meubel wil zetten, moet de optionele voet aankopen. Dat is een knappe centrale stand die toelaat de tv links of rechts te draaien en waarop het scherm lichtjes naar achter leunt. Wie helemaal voor de lifestyle optie wil gaan, kiest voor de Gallery stand, een driepotige vloerstand.

Speciale aansluitingen

De vier HDMI-poorten bieden allemaal de maximale HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbps. Er is ondersteuning voor ARC/eARC, ALLM, VRR en 4K120. Naast de drie usb-aansluitingen is er een optisch digitale audio-uitgang, ethernet, wifi en bluetooth (voor de remote en draadloze hoofdtelefoons). 

 Er is voldoende aandacht gegeven aan kabelbeheer en alle aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht. We hopen nog steeds dat LG ooit zal opteren voor een oplossing zoals de Samsung One Connect Box, maar op de G2 staan alle aansluitingen nog steeds op het toestel. Randapparaten netjes opgeruimd in de kast zetten? Dat kan, je bedient ze dan met behulp van de LG remote en de bijgeleverde IR-blaster. Die zet je mee in de kast, een korte configuratie op de tv volstaat om alles centraal te bedienen. 

Deze LG ondersteunt ook WiSA (Wireless Speaker and Audio Association), maar wie hoopte om op deze wijze een draadloze surroundopstelling te maken moeten we teleurstellen. De G2 kan via WiSA maximaal een 2.1-opstelling creëren, de LG G1 ondersteunde wel een 5.1 surroundopstelling.

Nieuw OLED-paneel met meer helderheid

LG gebruikt in de G2 de nieuwste panelen van LG Display (de zogenaamde EX-panelen), met een extra koeling, maar zet die in de markt onder de naam OLED evo met Brightness Booster Max. En ja, dat paneel levert extra helderheid. Op een 10% venster haalt het 950 nits (ongeveer 20% meer dan de G1) en op een volledig wit venster nog steeds 173 nits. 

De verbetering in helderheid is vooral zichtbaar in de hoogste helderheden, die het enkel haalt in kleinere zones van het scherm. De tv moet duidelijk nog steeds de helderheid terugschroeven op grotere heldere delen. Toch levert het paneel samen met zijn 97% P3 kleurbereik een gevoelig betere HDR-weergave, al zit de processor daar ook voor iets tussen. Daarover verder meer. De extra koeling heeft als bonus ook een verminderde gevoeligheid voor image retention.

Schakel de G2 naar de Filmmaker mode en je geniet zo uit de doos van uitmuntende beeldkwaliteit. Ons sample miste net de grens van referentiekwaliteit maar de kalibratie is zonder meer van topniveau. Er is een tikje te veel rood in beeld, en de relatief hoge gammawaarde onderdrukt een beetje zwartdetail. Eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld gamma 2,2 te kiezen in het menu. 

In HDR ondersteunt hij HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. Ook hier levert Filmmaker Mode beelden om van te smullen. 

Slimme beeldverwerking

LGs Alpha9 processor levert al enkele jaren uitstekende beeldverwerking. Zo kun je rekenen op vlotte en goede deinterlacing, en prima ruisonderdrukking. OLED-panelen leveren erg goede bewegingsscherpte, en samen met de LG TruMotion techniek levert dat erg mooie, gedetailleerde filmbeelden zonder lastige judder. Niet iedereen is fan van Motion interpolation dus pas die instelling aan naar smaak. Je kan nog steeds een Black Frame Insertion techniek activeren (Clear Motion), maar omdat deze op 60 Hz werkt, veroorzaakt hij een vermoeiende flikkering in het beeld. Liever niet dus.

Deze vijfde generatie processor heeft een nieuw, vereenvoudigd upscaling-proces dat vooral voor erg lage resolutiebeelden betere resultaten levert. Hij behoudt beter fijn detail, en vermijdt nog meer dat je trapjeseffecten ziet in lijnen. Voor diepzwarte tinten is de ditheringtechniek nu wat minder aggressief, dat geeft donkere beelden een iets zachtere look en vermijdt hinderlijke flikkeren in die donkere tinten. Ook kleurbanden kan hij relatief goed wegwerken.

Maar de meest opvallende verbetering zie je in HDR. Voor HDR10 beelden kan de processor zelf Dynamic tonemapping toepassen. Dat deed hij tot vorig jaar met één tonemap voor het volledige beeld. Dit jaar verdeelt de Alpha9 het beeld in 5.000 zones en creëert hij individuele tonemapcurves voor elk. Zo garandeert hij optimale resultaten in zowel de donkere als de heldere delen van het beeld. 

Je ziet meer witdetail, meer zwartdetail en kleurweergave is rijker, zeker in zeer heldere beelden. De processor maakt echt het beste van de verbeterde prestaties van het OLED-paneel.

Mooie audioprestaties

Dat slanke profiel, het is vaak een voorbode van eerder matige audiokwaliteit, want “You cannot change the laws of physics, captain!”. Maar kijk, LG heeft ons daar toch verrast. De 60 Watt 4.2 kanaalsoplossing komt erg vol en warm uit de hoek. En met meer dan genoeg volume om filmsoundtracks de punch te geven die ze verdienen. Echt diep baswerk ontbreekt, maar dat is voor bijna elke tv zo. 

Vervorming kan optreden als je het volume (oncomfortabel) hoog zet, maar zelfs dan houdt de G2 alles relatief goed onder controle. Dolby Atmos-ondersteuning zorgt voor een mooie surround-ervaring. Een goede soundbar is nog steeds de betere oplossing, zeker als je geluid wilt dat beter past bij de uitmuntende beeldkwaliteit, maar voor heel wat kijkers zal dat niet nodig zijn.

WebOS 22 heeft voor iedereen wat te bieden

WebOS 22 heeft een uitgebreid aanbod apps en features, en het werkt bijzonder vlot. Daarmee kruist het de twee belangrijkste eisen voor een smart tv-platform aan. Het Home scherm verspilt echter heel wat ruimte en de aanbevelingen centraal in beeld kun je niet aanpassen.

 

Een greep uit de features. Dankzij profielen heeft iedereen in huis een eigen Home Scherm en aanbevelingen. Met Always Ready toont de tv foto’s, kunst of info als hij uit staat. In het Thuisdashboard heb je een overzicht van alle aangesloten apparaten en alle slimme apparaten in huis. De Multi View optie laat toe twee bronnen tegelijk te bekijken. 

Er is Google Cast ondersteuning voor Netflix en YouTube, en Airplay 2. Opvallend is wel dat de tv slechts een enkelvoudige DVB-tuner biedt, wie een dubbele tuner wilt kan op zoek gaan naar het Duitse model, de G29LA.

Gamers zullen het moeilijk hebben om een beter uitgeruste tv te vinden. De HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunen ALLM, 4K120 en bieden naast HDMI VRR ook AMD Freesync en NVIDIA GSync. De input-lag klokt af op 14,0 ms (4K60) en 5,5 ms (2K120). Instellingen aanpassen tijdens het gamen doe je via het game dashboard. LG heeft bijvoorbeeld een Dark Room mode voorzien die iets minder intens is voor je ogen. 

Conclusie

LG toont met de OLED65G26LA dat zijn OLED-technologie nog een stapje beter kan. De combinatie van het nieuwe paneel, efficiëntere koeling, en top processor zorgt voor indrukwekkende beelden met intense kleuren, heldere lichtaccenten en verfijnde schaduwnuances. De tv komt met een uitstekende kalibratie. Het mag duidelijk zijn dat HDR-beelden het meest profiteren van deze upgrade, maar elke content is een feest op dit scherm.

De prima audio, het uitgebreide webOS 22 aanbod en de uitstekende gamingkwaliteiten maken dit een rijk uitgerust toestel. We tillen niet al te zwaar aan het ontbreken van de ondersteuning voor HDR10+, maar het zou hem wel echt volledig maken. Het strakke design trekt je misschien over de streep om voor wandmontage te kiezen. Hou er wel rekening mee dat de tv-meubel stand een betalende optie is. 

De prijs ligt hoger dan we gehoopt hadden, maar online zien we die ondertussen alweer flink dalen. Dit is er zeker een om in het oog te houden.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.