Review Hisense 55A85H - De prijsbewuste oled-tv
Eigenlijk mogen we niet meer klagen over de prijzen van oled-tv’s. Er is nog niet zo veel aanbod als bij de lcd-modellen, maar je hoeft er ook geen premium-prijzen meer voor te betalen. Deze Hisense 55A85H is daar een heel mooi voorbeeld van. Tijd voor een review!
De Hisense 55A85H toont heel mooi hoe ver oled-tv’s al geëvolueerd zijn. Voor deze prijs kon je enkele jaren geleden geen oled-tv krijgen, en tot voor kort enkel sterk afgeslankte modellen. Maar kijk, dat is nu verleden tijd. De Hisense levert heel goede beeld- en geluidskwaliteit die eigenlijk enkel nog de topmodellen moet voor laten gaan. Met VIDAA U heb je een lekker lopend smart-tv-systeem, en Hisense wil duidelijk het app-aanbod verder uitbreiden. Ook gamers vinden op deze tv alles wat ze nodig hebben. Kortom, een heel goede keuze als je oled in huis wil halen maar je toch ook wat op het budget moet letten.
- Prijs
- Mooie oled-beeldkwaliteit
- Goede bewegingsscherpte
- Dolby Vision IQ en HDR10+
- VIDAA U is gebruiksvriendelijke en vlot
- Goede audioprestaties, Dolby Atmos
- HDMI 2.1 met alle gamer-features
- VIDAA U ontbreekt nog wat lokale streaming apps
- Zichtbare kleurstroken mogelijk in gradiënten
Hisense 55A85H
- Adviesprijs: 1099 euro
- Wat: Ultra HD OLED-tv
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (2x V2.0, 2x V2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
- Extra’s: Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, VIDAA U6 OS, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI-Plus-slot
- Afmetingen: 1.226 x 741 x 291 mm (incl. voet)
- Gewicht: 21,5 kg (incl. voet)
- Verbruik: SDR 84 (G) / HDR 92 watt (G)
Bij het opstellen merken we al een eerste detail dat we appreciëren. De A85H staat op een draaivoet, altijd handig als je een keer niet op de gebruikelijke plaats zit. Verder heeft het ontwerp veel gemeen met alle andere oled-tv’s. Een superslank scherm, met een fijn, nauwelijks zichtbaar afgerond kader dat naadloos in de rug overgaat, dat is zowat het visitekaartje van elke oled-tv. De elektronica en aansluitingen zitten in een mooi afgewerkte behuizing die enkel de onderste helft van het toestel beslaat.
Nu ook met HDMI 2.1
Twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen, het is een configuratie die we op heel wat modellen vinden. De HDMI 2.1-aansluitingen bieden 48 Gbit/s bandbreedte, en ondersteunen 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). De input-lag is 7,7 ms (2K120) en 16,4 ms (4K60), dus het is duidelijk dat Hisense ook aan de gamers gedacht heeft. Een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen ondersteunt ARC/eARC, iets om rekening mee te houden als je zowel de Xbox Series X als PS5 in huis hebt.
De tv is ook uitgerust met een composiet video en stereo cinch ingang, twee USB-slots, een hoofdtelefoonaansluiting, optisch digitale audio-uitgang, ethernet, wifi en bluetooth. De ethernetpoort, een van de usb-slots en de optische digitale audio-uitgang wijzen naar achter, maar liggen wat dieper verzonken in het chassis zodat ze bij wandmontage geen zware hinderpaal zijn. Voor live tv is er een DVB-T/T2/C-tuner, een DVB-S/S2-tuner en een CI+-slot aan boord. Je kan live tv pauzeren en of opnemen als je USB-opslag aansluit.
Oled staat garant voor knap beeld
Een oledscherm verschijnt altijd aan de start met quasi perfect contrast en zwartweergave, een sterke troef voor de beeldkwaliteit, ook tegenover top lcd-modellen. Waar het echter steevast terrein moet prijsgeven tegenover diezelfde top-lcd's is de maximale piekhelderheid. Op dat vlak wordt wel vooruitgang geboekt, ook dit jaar zijn de nieuwste oledpanelen alweer wat beter. Maar deze Hisense lijkt, op basis van de spectrumanalyse, niet met de nieuwste generatie panelen uitgerust te zijn.
Gelukkig maakt die aanvankelijke teleurstelling al snel plaats voor een aangename verrassing. De A85H haalt een piekhelderheid van 726 nits op het 10%-venster, daarmee scoort hij aanzienlijk beter dan het 2021-model (A86G) dat bleef steken op ongeveer 600 nits. Die betere prestaties zijn ook zichtbaar op andere testvenstergroottes, enkel op het volledig wit veld zit hij 148 nits nog wat aan de lage kant.
Het kleurbereik van 96% P3 is erg typisch voor een oled-tv. Prima basisprestaties dus, hoe gebruikt de Hisense dat potentieel? Het toestel biedt Filmmaker Mode aan als beeldmode, en die levert mooie resultaten. Het beeld is wel erg donker gekalibreerd en is zonder aanpassing echt enkel bedoeld voor kijken bij verduistering. Wijk uit naar Bioscoop Dag of Bioscoop Nacht voor iets helderder beeld.
Het beeld heeft een mooie natuurlijke kleurbalans, en de fouten die we meten zullen zonder een referentie er naast nooit opvallen. Ook in HDR wijken we uit naar Filmmaker Mode, die is net zoals de SDR-variant zeer goed gekalibreerd. Het valt wel op de dat de tv een erg conservatieve tonemapping uitvoert die beelden iets donkerder en kleuren wat minder intens dan gewenst weergeeft. De fout is niet van die aard dat het beeld er slecht uitziet, enkel gaat er wat potentieel verloren.
Bij zeer helder gemasterde beelden (4.000 nits) zien we dat hij ook wat witdetail en kleurnuance kwijtspeelt. Geen perfectie, dat is duidelijk, maar ook geen echte problemen. Bovendien ondersteunt de A85H zowel Dolby Vision IQ en HDR10+ en die HDR-standaarden met dynamische metadata leveren een zeer mooi beeld.
Beeldverwerking
Hisense kan niet echt uitblinken als het over beeldverwerking gaat, maar het laat anderzijds ook maar één echte fout noteren. De MPEG-ruisonderdrukking levert namelijk maar bescheiden resultaten, zodat sterk gecomprimeerde video waarin je wat blokvorming ziet niet goed gecorrigeerd wordt. Waar dat vooral zichtbaar wordt, is in zachte kleurovergangen. Daarin zien we vaak duidelijke kleurstroken en daar weet de processor helemaal geen raad mee. Upscaling, deinterlacing en het wegwerken van willekeurige ruis verloopt wel allemaal prima.
Nog een belangrijk voordeel van het oledscherm is de uitstekende bewegingsscherpte. Niet alleen is het een 120Hz-paneel, maar oled heeft ook heel korte pixelreactietijden waardoor snel bewegende voorwerpen geen duidelijk vage of dubbele rand hebben. Wie graag het gestotter uit snelle panshots haalt, activeert motion interpolation. Die werkt goed, zolang de pan shots niet te snel zijn. De processor kan hier duidelijk wat extra rekenkracht gebruiken.
Prima audioprestatie
Tijdens het opstellen merkten we dat het scherm maar ongeveer vier centimeter boven het tv-meubel staat. Een eventuele soundbar zal dus wel een ultraplat model moeten zijn. Maar gelukkig is dat niet echt nodig. De Hisense heeft 60 watt vermogen, ondersteunt Dolby Atmos en DTS HD en levert misschien geen foutloze maar wel overtuigende kwaliteit. Schakel eerst via het menu naar Dolby Atmos (in plaats van DTS Virtual X) voor een rustigere, vollere klank.
Tijdens de filmtesten kunnen we het volume behoorlijk hoog zetten, zonder de luidsprekers zwaar in de fout te sturen en onze Atmos testfragmenten klonken erg ruimtelijk. Enkel wanneer je echt veeleisende muziek zoals stevige metal door de luidsprekers jaagt, kan het wat rommelig klinken zeker als je ook het volume omhoog trekt. Gezien de prijs zijn we erg tevreden met deze resultaten.
Vlotte smart-tv met VIDAA U
VIDAA U is misschien nog niet zo rijk uitgerust als de Google TV, Tizen Smart Hub of WebOS, maar het zit wel op de juiste weg. Wat internationale streamingdiensten betreft zijn alle grote namen beschikbaar: YouTube, Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV+. HBO Max en Viaplay staan op de roadmap. Voor lokale diensten hinkt vooral België achterop, daar blijft het wachten op Streamz, VTM Go en VRT max, al staan ook die eerste twee op de planning. In Nederland is het aanbod al degelijk met NPO Start, KIJK en NLziet, maar duidelijk ook nog niet volledig. VIDAA U biedt ook de optie om te casten.
De interface is overzichtelijk en reageert lekker vlot. Op het Home-scherm kun je zelf kiezen welke apps verschijnen en in welke volgorde ze dat doen. Over de aanbevelingen heb je helaas geen controle. Sinds de nieuwe versie dit jaar (VIDAA U 6) kan je ook gebruikersprofielen instellen zodat verschillende gezinsleden hun eigen aanpassingen kunnen maken, maar dat is niet verplicht.
De afstandsbediening pakt uit met twaalf sneltoetsen voor apps, een beetje overdreven als je het ons vraagt. We zouden er liever wat minder hebben, maar dan instelbaar voor de apps die we zelf kiezen. De layout van de toetsen is goed, dus ze is relatief gemakkelijk in gebruik, maar het design getuigt anderzijds van weinig innovatie.
Conclusie
De Hisense 55A85H toont heel mooi hoe ver oled-tv’s al geëvolueerd zijn. Voor deze prijs kon je enkele jaren geleden geen oled-tv krijgen, en tot voor kort enkel sterk afgeslankte modellen. Maar kijk, dat is nu verleden tijd. De Hisense levert heel goede beeld- en geluidskwaliteit die eigenlijk enkel nog de topmodellen moet voor laten gaan.
Met VIDAA U heb je een lekker lopend smart-tv-systeem, en Hisense wil duidelijk het app-aanbod verder uitbreiden. Ook gamers vinden op deze tv alles wat ze nodig hebben. Kortom, een heel goede keuze als je oled in huis wil halen maar je toch ook wat op het budget moet letten.
Je thuisbioscoop upgraden met een nieuwe tv?
Bij Bol.com vind je een ruim televisie-aanbod!